Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Εικαστικά, μουσική, χορός: Σε εξέλιξη πολιτιστικά δρώμενα

Offsite Team -
02.09.2022 - 14:30

Εικαστικά, μουσική, χορός: Σε εξέλιξη πολιτιστικά δρώμενα

Μέχρι και τις 11 Σεπτεμβρίου παρουσιάζεται στη Λεβέντειο Πινακοθήκη στη Λευκωσία η έκθεση  Ιωάννης Κισσονέργης: Απεικονίζοντας τη γυναικεία σαγήνη ενώ η πολιτιστική δράση κατά τον τρέχοντα μήνα εμπλουτίζεται με την εναρκτήρια συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου. Παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη το Διεθνές Πολιτιστικό Φεστιβάλ «Κύπρια».

>>>  BRIEF PLATINUM - 2ο Τεύχος - Αφιέρωμα UNIC - Πέραν των 100 τίτλων σπουδών - Τα ποσοστά εργοδότησης των αποφοίτων του / Ρεπορτάζ, βίντεο από όλες τις Μαρίνες της Κύπρου / Επιχειρηματικά νέα / Αναλύσεις / Παραοικονομία ΕΔΩ <<<

Ιωάννης Κισσονέργης: Απεικονίζοντας τη γυναικεία σαγήνη

 

Η πρώτη εικονική έκθεση της Λεβεντείου Πινακοθήκης που παρουσιάστηκε διαδικτυακά το 2020 παρουσιάζεται πλέον ως φυσική έκθεση για το κοινό μέχρι και τις 11 Σεπτεμβρίου 2022 στην Αίθουσα Claude Monet.

Μία από τις πτυχές της πρώιμης δημιουργίας του Ιωάννη Κισσονέργη, που είναι λιγότερο γνωστή στο ευρύτερο κοινό, εστιάζει σε έργα του με θέματα που άντλησε από πηγές, όπως η μυθολογία και η Βίβλος, και στα οποία πρωταγωνιστεί το γυναικείο γυμνό.

Η πλειονότητα των έργων αυτών κινείται στο κλίμα της ακαδημαϊκής τέχνης και βρίσκεται κοντά σε Γάλλους, ως επί το πλείστον, καλλιτέχνες του δεύτερου μισού του 19ου αιώνα και των αρχών του 20ού ή σε καλλιτέχνες άλλων χωρών που είτε έλαβαν την εικαστική τους παιδεία στη Γαλλία είτε ακολούθησαν το ύφος και τη θεματογραφία της ακαδημαϊκής τέχνης.

Ο Κισσονέργης είναι ο μοναδικός Κύπριος καλλιτέχνης που συνέδεσε το έργο του με το συγκεκριμένο κλίμα της ακαδημαϊκής τέχνης.

Η έκθεση οργανώνεται στο πλαίσιο της συμφωνίας μεταξύ της Λεβεντείου Πινακοθήκης και των εγγονών του Ιωάννη Κισσονέργη, για τον μακροχρόνιο δανεισμό της συλλογής τους στη Λεβέντειο Πινακοθήκη.

Την έκθεση επιμελούνται οι Δρ. Ελένη Νικήτα, Επιμελήτρια της Κυπριακής Συλλογής της Λεβεντείου Πινακοθήκης και Κατερίνα Στεφανίδου, Επιμελήτρια της Λεβεντείου Πινακοθήκης, υπό το γενικό συντονισμό της Διευθύντριας, Λουκίας Λοΐζου Χατζηγαβριήλ.

Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου – Εναρκτήρια συναυλία

Στην εναρκτήρια συναυλία της νέας καλλιτεχνικής σεζόν, η Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου συμπράττει με τον Ουκρανό πιανίστα Igor Tchetuev, ο οποίος παίζει με τις σπουδαιότερες συμφωνικές ορχήστρες και μαέστρους της διεθνούς σκηνής.

Σύμφωνα με μουσικούς κριτικούς, o Igor Tchetuev διαθέτει «μία πολύ σημαντική ερμηνευτική προσωπικότητα», και το έργο του «φέρνει στην επιφάνεια τη ζωτική ενέργεια κάθε κομματιού».

 Υπό τη διεύθυνση του νέου Καλλιτεχνικού Διευθυντή και Μαέστρου της ορχήστρας Günter Neuhold, ο φημισμένος πιανίστας θα ερμηνεύσει το Κοντσέρτο αρ. 3 του Prokofiev που διακρίνεται από εκφραστική οξύτητα, ευφορία και ρυθμική ενέργεια, γνώριμα στυλιστικά χαρακτηριστικά του συνθέτη.

Η Συμφωνία αρ. 7 του Beethoven είναι γνωστή για τη μεθυστική χορευτική της διάθεση, γεγονός που οδήγησε τον μεταγενέστερό του συνθέτη Richard Wagner να την επαινέσει ως την «αποθέωση του χορού».

Παραστάσεις στη Λάρνακα την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2022, στη Λεμεσός την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2022 και στη Λευκωσία την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2022.

Διεθνές Πολιτιστικό Φεστιβάλ «Κύπρια» - Eν Κρυπτώ

Η αυλαία δεν μπορεί να παραμείνει για πάντα κλειστή. Κάποια στιγμή πρέπει να ανοίξει. Ανοίγει, λοιπόν με την συμπαραγωγή Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ και την παράσταση «Εν κρυπτώ» στο πλαίσιο του φεστιβάλ «Κύπρια 2022».

Σύμφωνα με τον ΘΟΚ, «επί σκηνής αποκαλύπτονται όσα εν κρυπτώ παραμόνευαν μέσα και έξω μας, όλα όσα απεγνωσμένα, όσο και μάταια, προσπαθήσαμε να κρύψουμε, καταρχάς από τους εαυτούς μας και συνακόλουθα ο ένας από τον άλλο. Μικρά και πιο μεγάλα μυστικά μας, σκέψεις, συναισθήματα, ιδέες, αλήθειες και ψέματά μας».

Συγκεκριμένα, οκτώ πολύ ιδιαίτερες χορευτικές προσωπικότητες ανταλλάσσουν με ιδιαίτερη ένταση επί σκηνής ενέργεια στα πιο υψηλά της επίπεδα, επιχειρώντας να ορίσουν τις συντεταγμένες ενός κοινού ταξιδιού «επιστροφής στην κανονικότητα», τις οποίες οι πάντες μοιάζουν να θεωρούν δεδομένες, μα κανείς και καμιά δε γνωρίζει.

Αυτή η παράσταση της επιστροφής στην κανονικότητα μοιάζει να απαιτεί το αδύνατο: τη διαγραφή της μνήμης και την ολοκληρωτική αντικατάστασή της με μια καινούρια, την πλήρη αποξένωση από όσα ως σήμερα μας όριζαν και τα ορίζαμε, από την πάσα ως σήμερα δεδομένη αλήθεια μας.

Χορογραφία – Σκηνοθεσία – Δραματουργία: Έλενα Χριστοδουλίδου

Χορεύουν: Νικόλ Γιάννακα, Ιωάννα Σάββα, Ήβη Χατζηβασιλείου, Γιάννης Οικονομίδης, Απόστολος Κουσίνας, Σπύρος Μπεκιάρης, Λιρόν Οζέρι, Μαρία Μασώνου.

Μουσική σύνθεση: Αντρέας Μουστούκης, Σκηνικά – Κοστούμια: Ελένη Ιωάννου, Σχεδιασμός φωτισμού: Άλεξ Γιότοβιτς, Κάμερα: Αλέξανδρος Δημητρίου, Γραφιστικός σχεδιασμός: Αλέξανδρος Δημητρίου και Οργάνωση παραγωγής: Αντώνης Σκορδίλης

Παραστάσεις στις 6 Σεπτεμβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας και στις 8 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο Ριάλτο στη Λεμεσό.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Home