Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Έκθεση «Χώρα»: Φόρος τιμής στον ζωγράφο Ιωάννη Κισσονέργη

Offsite Team
- 30.05.2022

Έκθεση «Χώρα»: Φόρος τιμής στον ζωγράφο Ιωάννη Κισσονέργη

Μέχρι και τις 30.10.22 παραμένει ανοικτή στο Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο η έκθεση «Χώρα – Ιωάννης Κισσονέργης»

Φόρο τιμής στον ζωγράφο Ιωάννη Κισσονέργη αποτίει μέσα από την έκθεση «Χώρα» το Λεβέντειο Μουσείο Λευκωσίας, το Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας/Συνεργασία Ιδρυμα Πιερίδη παρουσιάζει μια πρόταση οποία πραγματεύεται την ιστορία της Κύπρου κατά τη διάρκεια της αποικιοκρατίας μέσω μιας πλασματικής αφήγησης και τέλος το Δημοτικό Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή -και πάλι στην πρωτεύουσα- αναδεικνύει την πλούσια παράδοση της ιαπωνικής χαρακτικής και συγκεκριμένα επικεντρώνεται στo περίφημο είδος «Ukiyo-e».

Αναλυτικότερα, μέχρι και τις 30.10.22 παραμένει ανοικτή στο Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο η έκθεση «Χώρα – Ιωάννης Κισσονέργης», η οποία παρουσιάζει τοπιογραφίες της Λευκωσίας,της αγαπημένης γενέτειρας του ζωγράφου.

Πρόκειται για έναν φόρο τιμής στον Λευκωσιάτη Κισσονέργη, τον άνθρωπο που άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του στην πόλη με τον δικό του τρόπο.

Περιοχές, δρόμoι, μνημεία και χώροι που απεικονίζονται στα έργα του ταυτίζονται με τη συλλογή καρτ ποστάλ και το πλούσιο υλικό από το Φωτογραφικό Αρχείο του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου Λευκωσίας.

Την έκθεση επιμελήθηκαν η Διευθύντρια της Λεβεντείου Πινακοθήκης, Λουκία Λοΐζου Χατζηγαβριήλ και η Εφορος του Μουσείου, Μαρία Πατσαλοσαββή, ενώ τον γενικό συντονισμό είχε η Διευθύντρια του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου Λευκωσίας, Δήμητρα Θεοδότου Αναγνωστοπούλου.

1

Μέχρι και τις 23.07.2022 στο NiMAC (Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας, Συνεργασία: ‘Ιδρυμα Πιερίδη) φιλοξενείται η έκθεση του Hasan Aksaygın με τίτλο» Frenk Bey, Fortress and the Thing» η οποία πραγματεύεται την ιστορία της Κύπρου κατά τη διάρκεια της αποικιοκρατίας μέσω μιας πλασματικής αφήγησης.

Καθώς ο Aksaygın εξετάζει γενικότερα τις (μετα-)μνήμες που προκλήθηκαν από την κυπριακή διαμάχη, τη διασπορά της και τις μετα-αποικιοκρατικές ή δευτερογενείς συγκρούσεις στην περιοχή, αλλά και το γεγονός ότι η έκθεση φιλοξενείται στο κτίριο της Παλιάς Ηλεκτρικής στη Λευκωσία (NiMAC), τα έργα του πραγματεύονται την ιστορία του ηλεκτρισμού στην αποικιακή Κύπρο.

Η βάση του έργου του σηματοδοτείται από τη στιγμή μιας έκρηξης που έγινε στην Παλιά Ηλεκτρική το 1947 και η οποία ήταν απόρροια των προβληματικών συσχετισμών δυνάμεων μεταξύ της αποικιακής βρετανικής κυβέρνησης της Κύπρου, του Δήμου Λευκωσίας και της ιδιωτικής εταιρείας που παρείχε την ηλεκτρική ενέργεια στην πόλη εκείνη την εποχή. Επικεντρώνοντας την έρευνά του στα αίτια και τις συνέπειες αυτού του συμβάντος, ο καλλιτέχνης χρησιμοποιεί τις πληροφορίες που άντλησε από ποικίλο αρχειακό, ιστορικό και ακαδημαϊκό υλικό για να δημιουργήσει μια υποθετική εικαστική και κειμενική αφήγηση, που μπορεί να περιγράψει κανείς ως νεογοτθική εξιστόρηση ή ριμέικ του γοτθικού παραμυθιού Φρανκενστάιν. Επιμελητής της έκθεσης ο Γιάννης Τουμαζής.

Τέλος το Δημοτικό Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ιαπωνίας στην Κύπρο παρουσιάζει μέχρι και τα μέσα Οκτωβρίου, ένα αφιέρωμα στην ιαπωνική χαρακτική.

Με ένα τίτλο που παραπέμπει στην πλούσια παράδοση της ιαπωνικής χαρακτικής, και συγκεκριμένα στo περίφημο είδος «Ukiyo-e,» που απεικόνιζε τον εφήμερο και φευγαλέο «επιπλέοντα κόσμο», η περιοδική αυτή έκθεση στο Δημοτικό Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή στη Λευκωσία επιχειρεί να ανοίξει ένα ορίζοντα «Πέρα από τον επιπλέοντα κόσμο», φιλοξενώντας δεκατρείς σύγχρονους Ιάπωνες Χαράκτες.

Η έκθεση περιλαμβάνει επίσης την προβολή βίντεο της ανθολογίας ταινιών animation με τίτλο «ΤΟΚΥΟ LOOP», στην οποία συμμετέχουν δεκαέξι Ιάπωνες σύγχρονοι καλλιτέχνες.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Home