Εντυπωσιάζει η θεατρική παράσταση «Red Sky Morning»-Λεπτομέρειες

Εντυπωσιάζει η θεατρική παράσταση «Red Sky Morning»-Λεπτομέρειες

Μια οικογένεια «μιλά» με την σιωπή της - Τι λέει ο σκηνοθέτης Πάρις Ερωτοκρίτου

Την εκπομπή ''Offsite on Air'' χορηγεί η Τράπεζα Κύπρου 

Γράφει η Ξένια Προδρόμου

Ο σκηνοθέτης Πάρις Ερωτοκρίτου πριν από περίπου 10 χρόνια, είχε ακούσει σε αναλόγιο στο Λονδίνο το έργο “Red Sky Morning” το οποίο τον είχε εντυπωσιάσει και το είχε στο συρτάρι του. «Πρόκειται για ένα εξαιρετικό κείμενο και φαίνεται ότι ήρθε η ώρα του», ανέφερε χαρακτηριστικά στην εκπομπή Offsite On Air, την Τετάρτη 1η Δεκεμβρίου 2021, μιλώντας για την νέα παραγωγή της Fresh Target Theatre Ensemble.

Το  βραβευμένο  θεατρικό έργο Red Sky Morning του Tom Holloway,  ξεχωρίζει τόσο για τον καινοτόμο τρόπο γραφής του, σημείωσε, καθώς ουσιαστικά ακούμε τις σκέψεις των χαρακτήρων που καμιά φορά είναι αντίθετα με όσα κάνουν.

Μια οικογένεια που δεν μιλά αλλά οι θεατές ακούνε τις σκέψεις τους

Κληθείς να σχολιάσει αν η πανδημία και η περίοδος εγκλεισμού επηρέασε τον ίδιο στην επιλογή του συγκεκριμένου έργου, αναφέρει ότι ίσως να έγινε υποσυνείδητα μας και το έργο αναφέρεται σε ένα εγκλεισμό του 2008 με χαρακτήρες που είναι κλειστοί σε μια πόλη και κάπως εγκλωβισμένοι το οποίο είναι κάτι που βιώσαμε και συνεχίζουμε να βιώνουμε. «Μπορεί η επιλογή του έργου να προέκυψε λόγω του κορωνοϊού χωρίς αυτό να έγινε συνειδητά», ανέφερε.

Αναφερόμενος στην πλοκή της παράστασης, σημείωσε ότι η ιστορία εκτυλίσσεται γύρω από τρία μέλη μίας οικογένειας. Μια γυναίκα, ένα άντρα και την έφηβη κόρη τους, οι οποίοι μένουν σε μια πόλη που δεν ξέρουμε το όνομα της, αλλά ούτε και τα ονόματα των χαρακτήρων. «Είναι ένα θέμα παγκόσμιο και όχι τοπικό», υπογράμμισε ο κ. Ερωτοκρίτου.

Χαρακτηριστικό της οικογένειας αυτής είναι ότι «δεν μιλά», δεν ανταλλάζουν κουβέντα, αλλά εμείς σαν θεατές ακούμε τις σκέψεις τους.

Την ίδια ώρα η σιωπή ανάμεσα τους μεγαλώνει, αυξάνεται και η ανάγκη τους να πουν συγκεκριμένες σκέψεις, αλλά φτάνουν σε ένα καταστροφικό σημείο. «Όσο δεν μιλάς η ανάγκη να εκφραστείς μεγαλώνει και όταν εκφραστεί ίσως γίνει με καταστροφικό τρόπο για τον ίδιο και τους γύρω του. 

Από την εν λόγω παράσταση ο καθένας μπορεί να πάρει το δικό του μήνυμα, πρόσθεσε ο κ. Ερωτοκρίτου, βάσει και των εμπειριών του και τον τρόπο που βλέπει τον κόσμο. Ειδικότερα, σημείωσε ότι στην παράσταση κάποιες στιγμές εστιάζουμε στο ερώτημα της ευθύνης για τις πράξεις μου;

Ειδικότερα σημείωσε ότι, στο “Red Sky Morning” βλέπουμε την 15χρονη έφηβη, την οποία ενσαρκώνουν η Αντωνία Χαραλάμπους και η Νίκη Δραγούμη, η οποία δεν έχει καμία ευθύνη για τις συνθήκες της οικογένειας και τον τρόπο ζωής. «Ένας άξονας της παράστασης είναι ότι αυτό το κορίτσι είναι δημιούργημα της οικογένειας,της πόλης και αυτού του συστήματος, χωρίς η ίδια να έχει ευθύνη».

Επομένως, πρόσθεσε, δημιουργείται το ερώτημα, αν δεν ευθύνεται κάποιος για τους παράγοντες μέσα στους οποίους ζει, έχει ευθύνη για τις πράξεις του;

Τέλος, ο σκηνοθέτης σημείωσε ότι, η επιλογή του Ζήνα Πάλας ως ο χώρος της παράστασης έγινε καθώς η παραγωγή συνδυάζει κινηματογράφο, τηλεόραση, μουσική και θέατρο επιχειρώντας μια ιδιαίτερη θεατρική ακτινογραφία του εσωτερικού κόσμου των χαρακτήρων

Όλες οι πληροφορίες για τις παραστάσεις

Επίσημη πρεμιέρα της παράστασης θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου. Μπορεί κάποιος να παρακολουθήσεις επίσης την παράσταση στις 1, 4, 5, 9, 10, 11, 12, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 Δεκεμβρίου, τις καθημερινές στις 8μ.μ. και τις Κυριακές στις 6μ.μ.  

Εισητήρια μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να προμηθετούν από το SoldOut Ticket, ή τα καταστήματα Stephanis παγκύπρια, 70007705

Οι Συντελεστές της παράστασης:

• Σκηνοθεσία: Πάρις Ερωτοκρίτου

• Μετάφραση: Μαρία Κυριάκου

• Παίζουν: Θανάσης Γεωργίου, Νίκη Δραγούμη, Kestrel Farin Leah, Μαρία Μασόνου, Φώτης Νικολάου, Παναγιώτα Παπαγεωργίου, Αντωνία Χαραλάμπους

• Σκηνικό: Έλενα Κοτασβήλι

• Κίνηση: Φώτης Νικολάου

• Κοστούμια: Λύδια Μανδρίδου

• Σύνθεση/σχεδιασμός Ήχου: Γιάννης Χριστοφίδης

• Σχεδιασμός φωτισμού: Βασίλης Πετεινάρης

• Μουσική διδασκαλία/τραγούδι: Ελένη Ηρακλέους

• Video Direction: Σταύρος Χαραλάμπους

• Α’ βοηθός σκηνοθέτη: Δάφνη Μιλτιάδου

• B’ βοηθός σκηνοθέτη: Μαρία Μασόνου

• Συντονισμός παραγωγής: Ελένη Νικολάου

• Τεχνική διεύθυνση: Αχιλλέας Μουσκής

• Οπτική επικοινωνία: Δημήτρης Σωτηρίου

• Φωτογραφίες-τρέιλερ: Clicks N' Films

Δείτε όσα ανέφερε για την παράσταση ο σκηνοθέτης Πάρις Ερωτοκρίτου:

Την εκπομπή ''Offsite on Air'' χορηγεί η Τράπεζα Κύπρου 

 

 

Home