Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Φωτογραφία 51: Η παράσταση για τον αγώνα της Ρόζαλιντ Φράνκλιν

Της Αγάθης Χατζηκωστή
- 15.12.2019

Φωτογραφία 51: Η παράσταση για τον αγώνα της Ρόζαλιντ Φράνκλιν

Thumbnail
Ο Ανδρέας Αραούζος μιλά στην Offsite για την παράσταση “Φωτογραφία 51”

Φιλοδοξία, απομόνωση και αγώνας για το μεγαλείο είναι μερικά από τα διαχρονικά θέματα που θα αγγίξουν τους θεατές παρακολουθώντας την παράσταση “Φωτογραφία 51”, ένα έργο της Άννα Ζίγκλερ, για το “μυστικό της ζωής”, σε σκηνοθεσία Ανδρέα Αραούζου, από την Alpha Square. 

Μια ιστορία στο Λονδίνο του 1951-53 γύρω από το συγκινητικό και χιουμοριστικό πορτρέτο της Ρόζαλιντ Φράνκλιν, μιας από τις πιο σπουδαίες γυναίκες επιστήμονες του 20ου αιώνα, και του παθιασμένου της στόχου να καθορίσει το περίγραμμα του μορίου του DNA. Μια ομάδα από φυσικούς ξαναζούν το κυνηγητό, αποκαλύπτοντας τα αδόξαστα κατορθώματα αυτής της πρωτοπόρου και της ισχυρά ανεξάρτητης γυναίκας. 

“Η μοναχικότητα, η ομαδικότητα, η μετάνοια, η αμφιβολία, η φιλοδοξία... Όλα βρίσκονται μέσα στον άνθρωπο αιώνια” μας αναφέρει ο σκηνοθέτης της παράστασης, Ανδρέας Αραούζος και μας δίνει περισσότερα στοιχεία για αυτά που θα δούμε στη “Φωτογραφία 51”

1

-Πείτε μας λίγα λόγια για την παράσταση “Φωτογραφία 51”.

Μια παράσταση η οποία θα πάει το θεατή μια βόλτα στις αναμνήσεις των ηρώων, σε ιστορικές στιγμές, σε προσωπική απελπισία, στην άλλη πλευρά του θριάμβου, στο συναίσθημα της μετάνοιας και την απορία του "αν ήταν τα πράγματα διαφορετικά τι θα γινόταν...;"

-Τι είναι η “Φωτογραφία 51” που είναι και ο τίτλος της παράστασης;

Ήταν η εικόνα που έβγαλε η Ρόζαλιντ Φράκλιν (Παναγιώτα Παπαγεωργίου) και ο Ρέι Γκόσλιγκ (Ηρόδοτος Μιλτιάδους) μέσω της κρυσταλλογραφίας, το 1951 στο Λονδίνο, η οποία καθόριζε ότι η δομή του μορίου του DNA είναι ελικοειδής. Από αυτή τη φωτογραφία μπόρεσαν οι Ουότσον (Πάνος Μακρής) και Κρικ (Φώτης Αποστολίδης) να κατασκευάσουν το μοντέλο του DNA που βοήθησε στην αποκρυπτογράφηση του μυστικού της ζωής και της ανθρωπότητας. Οι δύο άντρες μαζί με τον Μόρις Ουίλκινς (Ανδρέας Τσέλεπος) πήραν το Νόμπελ Ιατρικής το 1962

-Το έργο αναφέρεται σε μια ισχυρά ανεξάρτητη γυναίκα, την Ρόζαλιντ Φράνκλιν κατά το 1951-1953. Πόσο δύσκολο ήταν εκείνη την εποχή για μια γυναίκα να είναι ανεξάρτητη και να εξασκεί την επιστήμη της; 

Αυτή την μάχη της σπουδαίας αυτής επιστήμονα θα δούμε στην παράσταση. Τα ατού και τα κατά της προσωπικότητάς της και τον αντίκτυπο στην καριέρα της και την προσωπική της ζωή. Όπως λέει ο Δρ. Κάσπαρ (Γιάννης Καραούλης) στο έργο: "Είστε σπουδαία γυναίκα. Δεν ξέρω πώς υπάρχετε στο περιβάλλον στο οποίο βρίσκεστε."

2

-Παρά το ότι η ιστορία εκτυλίσσεται το 1951-53, υπάρχουν θέματα που θίγονται στο έργο που να μας απασχολούν μέχρι και σήμερα;

Η μοναχικότητα, η ομαδικότητα, η μετάνοια, η αμφιβολία, η φιλοδοξία... Όλα βρίσκονται μέσα στον άνθρωπο αιώνια!

-“Καμία επιστήμη δεν μπορεί να εξηγήσει τη μοναξιά”. Πως εξηγήτε αυτή την φράση της παράστασης;

Βλέπουμε τόσο στην πρωταγωνίστρια του έργου όσο και στο "χορό" των πέντε ανδρών-επιστημόνων που την περιβάλλουν, στοιχεία από τη ζωή και τους στόχους ενός επιστήμονα, αλλά και την ανθρώπινη πλευρά του καθενός. Δεν εξηγείται εύκολα αυτό, όμως αντανακλάται υπέροχα στο έργο της Ζίγκλερ.

-Ποια είναι τα μηνύματα που δίνει στον θεατή η παράσταση;

Είμαι πολύ χαρούμενος για τις αντιδράσεις του κοινού μας στις πρώτες δύο παραστάσεις μας. Όλες οι έννοιες που εκτυλίσσονται γύρω από τον άνθρωπο μέσα σε αυτή την ιστορία "επιστήμης και ιστορικότητας" έμειναν με τους θεατές μας ακόμα και μέρες μετά (κρίνοντας από κάποια μηνύματα που παίρνουμε) και αυτό, για μένα είναι μεγάλη επιτυχία μιας θεατρικής παράστασης.

Το έργο της Άννα Ζίγκλερ "Φωτογραφία 51", ανεβαίνει σε μετάφραση Ανθής Ζαχαριάδου, ο Ανδρέας Αραούζος σκηνοθετεί την Παναγιώτα Παπαγεωργίου, τον Ανδρέα Τσέλεπο, τον Φώτη Αποστολίδη, τον Πάνο Μακρή, τον Ηρόδοτο Μιλτιάδους και τον Γιάννη Καραούλη. Σκηνικά και κοστούμια σχεδιάζει η Έλενα Κατσούρη και τους φωτισμούς ο Βασίλης Πετεινάρης ενώ μουσική συνθέτει ο Γιώργος Κολιάς.

Παραστάσεις 

Θέατρο Δέντρο, Λευκωσία

Κάθε Σάββατο (8.30 μμ) και Κυριακή (6.30 μμ) για τον μήνα Δεκέμβριο

Λεμεσός: Θέατρο Ριάλτο

Πέμπτη, 9 Ιανουαρίου 2020, στις 8.30 μμ

www.rialto.com.cy | 7777 7745

Πάφος: Μαρκίδειο Δημοτικό Θέατρο

Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου 2020, στις 8.30 μμ

*Μέρος των εσόδων από την παράσταση της Πάφου θα διατεθεί στο Ανοικτό Θεραπευτικό Κέντρο Εξαρτημένων Ατόμων Τόλμη, Πάφου

Εισιτήρια: €15 και €12 (φοιτητές, συνταξιούχοι, ηθοποιοί)

για Λευκωσία και Πάφο από www.tickethour.com.cy και όλα τα ACS Courier. Πληροφορίες: 7777 7040

 

Μέρος των εσόδων θα διατεθούν στο TELΕΤΗΟΝ.

 

Home