Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Η ιστορία και ο πολιτισμός των θρησκευτικών ομάδων της Κύπρου

Offsite Team
- 19.11.2021

Η ιστορία και ο πολιτισμός των θρησκευτικών ομάδων της Κύπρου

Η ιστορία και ο πολιτισμός των θρησκευτικών ομάδων της Κύπρου μέσα από 15 βίντεο που παρουσίασε το ΥΠΠΑΝ

Ολιγόλεπτα βίντεο που στόχο έχουν, μεταξύ άλλων, την προβολή της ιστορίας, των πολιτισμικών και θρησκευτικών χαρακτηριστικών, της γλώσσας και της σύγχρονης παρουσίας των Μαρωνιτών, των Αρμενίων και των Λατίνων στην Κύπρο, παρουσίασε σήμερα το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΠΑΝ), στην αίθουσα εκδηλώσεων του Υπουργείου.

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

 Πρόκειται για συνολικά 15 ολιγόλεπτα βίντεο, αποτέλεσμα της συνεργασίας του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου (ΡΙΚ) με το ΥΠΠΑΝ στο πλαίσιο των στόχων του Υπουργείου για τη στήριξη και προβολή των Θρησκευτικών Ομάδων της Κύπρου. Την προσπάθεια στήριξαν το Γραφείο του Επιτρόπου Προεδρίας και τα Γραφεία των Εκπροσώπων των Θρησκευτικών Ομάδων στη Βουλή των Αντιπροσώπων. 

 

Ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, Πρόδρομος Προδρόμου, στον χαιρετισμό του, τον οποίο ανέγνωσε εκ μέρους του ο Διευθυντής Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης και Γενικός Συντονιστής για Θέματα Θρησκευτικών Ομάδων Δρ Κυπριανός Λούης, ανέφερε πως «στόχος των 15 ολιγόλεπτων βίντεο υπήρξε μεταξύ άλλων η προβολή της ιστορίας, των πολιτισμικών και θρησκευτικών χαρακτηριστικών, της γλώσσας και της σύγχρονης παρουσίας των Μαρωνιτών, των Αρμενίων και των Λατίνων στην Κύπρο».

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

 Το Υπουργείο, σημείωσε, στέκεται αρωγός σε κάθε δράση που δίνει φωνή και αυξάνει την ορατότητα των ομάδων αυτών στην ευρύτερη κυπριακή κοινωνία. 

 

Επεσήμανε ακόμα ότι η παρούσα δράση έχει παρουσιαστεί στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά την επίσκεψή τους στην Κύπρο τον περασμένο Ιούλιο που την αξιολόγησαν θετικά, ως προς το ότι προβάλλει τη διαφορετικότητα και την πολυπολιτισμικότητα και προωθεί την ανεκτικότητα και τον σεβασμό ανάμεσα στα μέλη της κυπριακής κοινωνίας. 

 

Σύμφωνα με τον Υπουργό, σε στενή συνεργασία με τα Γραφεία των εκπροσώπων των τριών κοινοτήτων έγινε επιλογή συγκεκριμένων ενοτήτων που αφορούσαν την ιστορία και την παρουσία της κάθε κοινότητας στην Κύπρο, την Κυπριακή Μαρωνιτική και την Αρμένικη γλώσσα, την επίδραση της Ιταλικής και της Γαλλικής στην κυπριακή διάλεκτο, τους χώρους λατρείας και προσευχής, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα και τα οργανωμένα σύνολα.  

Από την πλευρά του ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου ανέφερε ότι «η Κυβέρνηση, μέσα από καθορισμένη στρατηγική, με πρωτοβουλίες και δράσεις όπως αυτή που παρουσιάζεται σήμερα, καταδεικνύει το ενδιαφέρον και την ευαισθησία της στην ίση μεταχείριση των μελών των Θρησκευτικών Ομάδων και συνάμα τον σεβασμό της προς την ταυτότητα, τις αξίες και την ιστορία που έφεραν μαζί τους οι πρώτοι Μαρωνίτες, Αρμένιοι και Λατίνοι. Μια ιστορία, η οποία έχει συνδεθεί άρρηκτα με την ιστορία του κάθε Κύπριου, και την ταύτισή της με τα δεινά που έχει περάσει ο τόπος μας μέσα από διάφορους κατακτητές».  

Ο κ. Φωτίου τόνισε ότι «η επιτυχία των βίντεο και για τις τρεις Θρησκευτικές Ομάδες δεν αποτελεί μόνο ιστορική καταγραφή των όσων διαβίωσαν και διαβιούν οι συμπολίτες μας Μαρωνίτες, Αρμένιοι και Λατίνοι στην Κύπρο αλλά είναι αδιαμφισβήτητα το μέσο και το εργαλείο το οποίο θα ενώσει τις παλαιότερες γενιές με τις νέες. Είναι η οδός της ενημέρωσης, της ιστορικής γνώσης, της θρησκευτικής πεποίθησης, των εθίμων και των παραδόσεων που σιγά σιγά εκλείπουν. Είναι ουσιαστικά η σύνδεση του παρελθόντος με το παρόν και η διατήρησή του για το μέλλον».  

Το ΡΙΚ, ανέφερε σε δικό του χαιρετισμό ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Μιχάλης Μιχαήλ, «στέλνει το μήνυμά του παντού χωρίς να αποκλείει κανένα και στηρίζει την πολυπολιτισμικότητα». Σύμφωνα με τον κ. Μιχαήλ, τα βίντεο θα προβάλλονται όλο τον Νοέμβριο από το ΡΙΚ και είναι επιπλέον διαθέσιμα για θέαση στην ιστοσελίδα του.  

Οι εκπρόσωποι των Θρησκευτικών Ομάδων σημείωσαν, από πλευράς τους, τη σημασία της όλης δράσης για τις ίδιες τις κοινότητες και για την ευρύτερη κυπριακή κοινωνία.  

Ο Εκπρόσωπος των Μαρωνιτών στη Βουλή των Αντιπροσώπων Γιαννάκης Μούσας αναφέρθηκε σε μια σπουδαία μέρα για τον πολιτισμό του τόπου, ευχαριστώντας όλους όσοι συνέβαλαν στην επιτυχή κατάληξη της προσπάθειας. Σημείωσε παράλληλα ότι «οι τρεις κοινότητες της Κύπρου έχουν μέχρι σήμερα συμβάλει τα μέγιστα στην πορεία της».  

Ο Εκπρόσωπος των Αρμενίων στη Βουλή Βαρτκές Μαχτεσιάν ανέφερε ότι  μίλησε για «μία ιδιαίτερα σημαντική δράση για την Αρμενική κοινότητα», η οποία προβάλλει την κοινότητα και το ρόλο που διαδραματίζει στην ευρύτερη κυπριακή κοινωνία. Είπε ακόμα πως το υλικό που έχει παραχθεί αποτελεί πολύτιμο ψηφιακό υλικό, το οποίο θα βοηθήσει στη διατήρηση της ιστορικής μας μνήμης και πολιτιστικής παράδοσης. «Σε μια εποχή της ανόδου του εθνικισμού και της ξενοφοβίας, έχουμε μια τεράστια ευθύνη να καλλιεργήσουμε την ανεκτικότητα, να προβάλουμε τη διαφορετικότητα και να διαφυλάξουμε ταυτόχρονα την ταυτότητά μας», σημείωσε.   

 

Στον δικό της χαιρετισμό, η Αντωνέλλα Μαντοβάνη, Εκπρόσωπος των Λατίνων στη Βουλή, επεσήμανε ότι «η ιστορία της λατινικής κοινότητας είναι και μέρος της ιστορίας της Κύπρου και εισηγήθηκε  όπως οι δράσεις τέτοιου είδους συνεχιστούν με τη φιλοξενία μελών των Θρησκευτικών ομάδων σε εκπομπές του ΡΙΚ, όπου η θεματολογία το επιτρέπει».

ΚΥΠΕ

Home