Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Οι Γυναίκες Επιστρέφουν-Το θεατρικό έργο με πραγματικές μαρτυρίες

Offsite Team -
21.10.2022

Οι Γυναίκες Επιστρέφουν-Το θεατρικό έργο με πραγματικές μαρτυρίες

Η συνέντευξη της ημέρας στην Offsite-Οι συγγραφείς του έργου «Οι Γυναίκες Επιστρέφουν», Νέδη Αντωνιάδη & Μαγδαλένα Ζήρα

ΓΡΑΦΕΙ Η ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΧΑΤΖΗΑΝΔΡΕΑ

Το project ΣΕΖΟΝ Γυναίκες παρουσιάζει ένα καινούργιο θεατρικό έργο γραμμένο με τη μεθοδολογία του θεάτρου verbatim ή αυτολεξεί, ενός θεατρικού είδους που χρησιμοποιεί πραγματικές μαρτυρίες ως τον κύριο άξονα της δομής του. 

Το θέμα ένα συγκλονιστικό ιστορικό γεγονός: οι πορείες γυναικών της κίνησης «Οι Γυναίκες Επιστρέφουν», που είχαν στόχο τη διεκδίκηση του ανθρώπινου δικαιώματος να κυκλοφορούν ελεύθερα στη γη τους. Ένα grassroots κίνημα γυναικών της Κύπρου, που στη δεκαετία του 80 διοργάνωσε με εκπληκτική στρατηγική και πολιτική οξυδέρκεια πορείες που έσπαζαν τη γραμμή αντιπαράταξης, καθώς και μια παράλληλη εκστρατεία διεθνοποίησης του Κυπριακού προβλήματος. Χιλιάδες γυναίκες διαπέρασαν την «πράσινη γραμμή» και ήρθαν αντιμέτωπες με τον κατοχικό στρατό, σε μια εποχή που κάτι τέτοιο ήταν αδιανόητο, ενώ παράλληλα το δράμα της Κύπρου απέκτησε διεθνή ορατότητα. 

Διαβάστε αυτούσια την συνέντευξη της κ. Αντωνιάδη και κ. Νέδη

- Κατ’ αρχάς θα θέλαμε να μας μιλήσετε για το Project ΣΕΖΟΝ Γυναίκες. Μπορούμε να πούμε ότι η πρωτοβουλία ΣΕΖΟΝ Γυναίκες, είναι η συνέχεια του γυναικείου αντικατοχικού κινήματος «Οι Γυναίκες επιστρέφουν» που πραγματοποίησε εκείνες τις μεγαλειώδεις αντικατοχικές πορείες στην πράσινη γραμμή την δεκαετία του 80. Πορείες που έγιναν πρωτοσέλιδα σε όλο τον κόσμο. Βοηθήστε μας λοιπόν αρχικά να μάθουμε περισσότερα για το Project ΣΕΖΟΝ Γυναίκες για να γνωρίσει καλύτερα ο κόσμος τη δράση σας.

Μαγδαλένα Ζήρα: Είναι μια θεατρική ομάδα, μια πρωτοβουλία 3 γυναικών που είναι επαγγελματίες του θεάτρου. Εμείς κάνουμε τον αγώνα μας μέσω της θεατρικής τέχνης και ενημερωτικών δράσεων. Μέσα από την έρευνα μας αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με αυτή την συγκλονιστική πολιτική αλλά ανεξάρτητη δράση των γυναικών που διοργάνωσαν τις πορείες του κινήματος επιστρέφουν. Είναι μια πρωτοβουλία η οποία άρχισε το 2019 και αυτά τα 3 χρόνια είμαστε στα πρώτα μας βήματα. 

Νέδη Αντωνιάδη: Τα τελευταία 3 χρόνια έχουμε καταπιαστεί με μια προσπάθεια να ανακαλύψουμε την ιστορία των γυναικών της Κύπρου. 

- Ποιοι οι στόχοι της πρωτοβουλίας ΣΕΖΟΝ Γυναίκες και πώς προσπαθείτε να πετύχετε αυτούς τους στόχους;

Νέδη Αντωνιάδη: Στόχος μας είναι να φέρουμε στην επιφάνεια και να ρωτήσουμε τι ιστορίες λέμε. Οι ιστορίες που λέμε είναι ο κόσμος που ζούμε, έτσι κατ’επέκταση εάν δεν υπάρχουν οι ιστορίες των γυναικών επί σκηνής, θα υπάρχει σοβαρός αντίκτυπος. 

- Τι θα δουν οι θεατές αυτής της παράστασης; Ποια τα μηνύματα που βγάζει το έργο…Τι θέλετε να αναδείξετε ως συγγραφείς του έργου;

Μαγδαλένα Ζήρα: Είναι ένα έργο φτιαγμένο με την μέθοδο verbatim ή αυτολεξεί που σημαίνει ότι βασίζεται πάνω σε πραγματικές μαρτυρίες και χρησιμοποιεί τα ίδια τα λόγια των ατόμων που έδωσαν συνεντεύξεις πάνω σε αυτό το θέμα. Καθετί που θα ακουστεί πάνω στην σκηνή, είναι μια προσωπική μαρτυρία και συνδυάζεται με αρχειακό υλικό από τον Τύπο της εποχής ή από επιστολές και άλλα πραγματικά ντοκουμέντα. 

Το θέμα του έργου είναι ένα ιστορικό γεγονός το οποίο θεωρούμε πως δεν έχει τη θέση που του αρμόζει στη συλλογική μας μνήμη και στο πώς καταγράφεται η ιστορία σήμερα για τις επόμενες γενιές. Στο έργο λέμε το χρονικό των πορειών, το πώς διοργανώθηκαν, από ποιες, πώς ξεκίνησαν και με ποιο σκεπτικό, ποια προβλήματα αντιμετώπισαν. Συνολικά 6 ηθοποιοί αναλαμβάνουν πάρα πολλούς ρόλους και ζωντανεύουν μια ολόκληρη εποχή. 

- Το έργο γίνεται για να θυμηθούν οι παλιοί και να μάθουν οι νέοι; Θα θέλαμε να στείλετε και ένα μήνυμα προς τη νέα γενιά σήμερα. Προς τις νέες γυναίκες της Κύπρου που δεν πρέπει να ξεχνούν το πρόβλημα εισβολής και κατοχής.

Νέδη Αντωνιάδη: Δεν είναι μόνο το να μάθουν οι νέοι, αλλά και εμείς ως Κύπριες γυναίκες να μπορούμε να αντιληφθούμε ότι έχουμε υπάρξει στην ιστορία αυτού του τόπου. Δυστυχώς μεγαλώνοντας σαν κορίτσια, δεν έχουμε μάθει ότι έμπρακτα υπήρξαν γυναίκες στο πολιτικό πεδίο της Κύπρου. Φέρνοντας στην επιφάνεια αυτή την ιστορία, η ελπίδα μας είναι να δίνουμε το δικαίωμα στις γυναίκες να πάρουν το χώρο τους στις συζητήσεις γύρω από την κοινωνική ύπαρξη τους. Την ίδια ώρα προσπαθούμε να εξετάσουμε τα αρχέτυπα των γυναικών, δηλαδή πώς αντιλαμβανόμαστε τον ηρωισμό και πώς μοιάζει μια γυναίκα ήρωας. 

Μαγδαλένα Ζήρα: Δεν πρέπει να επαναπαύονται και δεν πρέπει να χάνουν το κουράγιο τους σε σχέση με την πιθανότητα αλλαγής μέσα από τους κοινωνικούς αγώνες. Πρέπει να θυμηθούμε πως όταν αγωνιζόμαστε με στόχους και για το κοινό καλό, τίποτα δεν πάει χαμένο. 

- Ποιοι είναι οι συντελεστές του έργου και που μπορεί να βρουν περισσότερες πληροφορίες ο κόσμος τόσο για τη δράση σας;

Νέδη Αντωνιάδη: Η ΣΕΖΟΝ Γυναίκες ανεβάζει τώρα στο θέατρο Πόλης ΟΠΑΠ το «Οι Γυναίκες Επιστρέφουν». Ανεβαίνει αυτό το Σάββατο (22/10) και Κυριακή (23/10) και μετά Τρίτη (25/10) με Κυριακή (30/10). Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προμηθευτούν τα εισιτήριά τους από το tickethour.com

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Κείμενο: Μαγδαλένα Ζήρα & Νέδη Αντωνιάδη

Σκηνοθεσία: Μαγδαλένα Ζήρα

Σύμβουλος Δραματουργίας: Αθηνά Κάσιου

Σκηνικά/κοστούμια: Έλενα Κατσούρη

Σχεδιασμός βίντεο: Έλενα Αλωνεύτη

Μουσική σύνθεση και επιμέλεια: Αντώνης Αντωνίου

Σχεδιασμός φωτισμού: Βασίλης Πετεινάρης 

Αφίσα: Γιώργος Τσαγγάρης

Βοηθός παραγωγής: Νίκολα Μητροπούλου

Παραγωγή: Project ΣΕΖΟΝ Γυναίκες

Ηθοποιοί (σε αλφαβητική σειρά): Νέδη Αντωνιάδη, Σοφία Καλλή, Γιόλα Κλείτου, Ζωή Κυπριανού, Ιωάννα Παπαμιχαλοπούλου, Μαρία Χατζηχριστοδούλου. 

Παραστάσεις: 17,18, 22,23,25,26,27,28,29,30

Ωρα: 20:00

Εισιτήρια: www.tickethour.com.cy / τηλ: 77777040

Θεσμικός Χορηγός: ΘΟΚ

Χορηγοί: Ίδρυμα Α.Γ. Λεβέντη, Εθνικός Μηχανισμός για τα Δικαιώματα της Γυναίκας, Ελληνική Τράπεζα

Χορηγός Επικοινωνίας: Avant-Garde 

Η παράσταση τελεί υπό την αιγίδα της προέδρου της Βουλής κυρίας Αννίτας Δημητρίου.

Δείτε στο βίντεο τη συνέντευξη της Νέδης Αντωνιάδη και Μαγδαλένας Ζήρα, συγγραφείς του «Οι Γυναίκες επιστρέφουν»

Home