Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Πολιτιστική Ατζέντα: Φθινοπωρινές βραδιές στο Αρχοντικό Αξιοθέας

Της Αγάθης Χατζηκωστή
- 10.09.2019

Πολιτιστική Ατζέντα: Φθινοπωρινές βραδιές στο Αρχοντικό Αξιοθέας

Thumbnail
Όλες οι εκδηλώσεις του Σεπτεμβρίου

Μουσική, εικόνες και συναίσθημα θα γεμίσουν τις νύχτες του λευκωσιάτικου φθινοπώρου οι 16 ποιοτικές εκδηλώσεις του 22ου Πολιτιστικού Φεστιβάλ του Πανεπιστημίου Κύπρου. Το φεστιβάλ ανοίγει τις πόρτες του στη μαγική αυλή του Αρχοντικού Αξιοθέας στην Παλιά Λευκωσία και υπόσχεται να ταξιδέψει το κοινό με το καλλιτεχνικό και πολιτιστικό πρόγραμμα που θα παρουσιάσει, το οποίο ξεκίνησε από τις 3 Σεπτεμβρίου και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 15 Οκτωβρίου.

Οι παραστάσεις που θα μας συντροφεύουν τα βράδια του Σεπτεμβρίου

Συναυλία μνήμης Σόλωνα Μιχαηλίδη - Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου

1

Το Πολιτιστικό Φεστιβάλ του Πανεπιστημίου Κύπρου τιμά τον μεγάλο Κύπριο συνθέτη, μουσικολόγο, μαέστρο, δάσκαλο και οραματιστή Σόλωνα Μιχαηλίδη με αφορμή τα σαράντα χρόνια της απουσίας του.

Η εκδήλωση, η οποία πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Ιδρύματος «Σόλων Μιχαηλίδης», είναι ένας ελάχιστος φόρος τιμής στην πολύπλευρη προσωπικότητα του κορυφαίου μουσουργού, το έργο του οποίου υπήρξε καθοριστικό για την εξέλιξη της μουσικής παιδείας και της καλλιτεχνικής δραστηριότητας στην Κύπρο με συμφωνικά έργα, όπερες και ορατόρια.

Α’ Μέρος

  • Χαιρετισμός από τη Γεωργία Μιχαηλίδου, Πρόεδρο του Πολιτιστικού Ιδρύματος «Σόλων Μιχαηλίδης»
  • Παρουσίαση οπτικογραφημένων συνεντεύξεων του Σόλωνα και Καλλιόπης Μιχαηλίδη «Σόλων Μιχαηλίδης, ο άνθρωπος και ο καλλιτέχνης» ομιλία από τον Μίκη Μιχαηλίδη, Αντιπρόεδρο του Πολιτιστικού Ιδρύματος «Σόλων Μιχαηλίδης»

Β’ Μέρος

  • Καλλιτεχνικό πρόγραμμα με έργα του συνθέτη για έγχορδα, φωνή, πιάνο και χορωδία. 

Ερμηνεύουν το κουαρτέτο εγχόρδων «Προμηθέας», η σοπράνο Θεοδώρα Ράφτη, η πιανίστα Έλενα Μουζάλα και η χορωδία του Μουσικού Λυκείου Λευκωσίας με την Ρένα Στυλιανού στο πιάνο, υπό την διεύθυνση του Λοΐζου Λοΐζου.

Παγκόσμιον Άσμα του Χριστόδουλου Γαλατόπουλου - Πέμπτη 19 & Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου

2

Η πιο πρόσφατη παραγωγή του Θεατρικού Εργαστηρίου του Πανεπιστημίου Κύπρου με την οποία το Θ.Ε.ΠΑ.Κ. συνεχίζει τη μακρόχρονη προσπάθειά του για την ανάδειξη λιγότερο γνωστών λογοτεχνικών κείμενων, παρουσιάζοντας επί σκηνής τη δραματοποίηση του κορυφαίου έργου «Παγκόσμιον Άσμα-Προμηθέας Δεσμώτης» του ποιητή, λόγιου και αγωνιστή κατά της αποικιοκρατίας, Χριστόδουλου Γαλατόπουλου (1902–1953), ο οποίος υπήρξε και επί μία δεκαετία (1943-1953) Δήμαρχος της Πάφου.

Γραμμένο με γνήσια ποιητική ορμή, το πρωτεϊκό αυτό έργο αποτελεί μια επαναπραγμάτευση του μύθου του Προμηθέα, συνθεμένη στο πρότυπο του Δάντη και του Μίλτωνα, που απλώνεται σε κάθε γωνιά της υφηλίου: από τον αρχαίο ελληνικό κόσμο έως τη μυθολογία του Περού και των Ίνκας, από την Ιαπωνία έως τους Ινδιάνους της Αμερικής και τους Σκανδιναβικούς μύθους. 

Το έργο εμπεριέχει ικανή ποσότητα θεατρικής ύλης που διευκόλυνε τη δραματική προσαρμογή του, ενώ η παράστασή του, καρπός πολύχρονου μόχθου εκ μέρους του Θεατρικού Εργαστηρίου του Πανεπιστημίου Κύπρου, θα προσθέσει στο ρεπερτόριο του κυπριακού και του νεοελληνικού θεάτρου ένα πολύ σημαντικό κείμενο, ανάλογο και εν πολλοίς ποιοτικά ισότιμο προς αντίστοιχα έργα με τα οποία έχουν πλουτίσει τη νεοελληνική γραμματεία ο Άγγελος Σικελιανός και ο Νίκος Καζαντζάκης.

H προσπάθεια της δραματοποίησης του κειμένου κράτησε δύο σχεδόν χρόνια, και αποτελεί ένα πρωτότυπο εγχείρημα βασισμένο σε διεξοδική φιλολογική μελέτη όλου του έργου του Γαλατόπουλου, η οποία τονίζει την ευρωπαϊκή διάσταση, την πολυπολιτισμικότητα, τη λογοτεχνική αξία αλλά και την ιστορική σημασία του Άσματος για την αυτογνωσία και την εμβάθυνση της εθνικής ταυτότητας του λαού της Κύπρου. Η δραματοποίηση ακολούθησε την καθιερωμένη και δοκιμασμένη προσέγγιση που χαρακτηρίζει τη δραστηριότητα του Θ.Ε.ΠΑ.Κ. τα τελευταία 20 χρόνια και βασίζεται σε συνεχή και επίμονη έρευνα του λογοτεχνικού κειμένου.

Θεατρικό Εργαστήρι Πανεπιστημίου Κύπρου

Δραματική προσαρμογή, σκηνοθεσία: Μιχάλης Πιερής

Μουσική: Χρήστος Πήττας

Σκηνικά-Κουστούμια: Χρίστος Λυσιώτης

Επιμέλεια κίνησης: Πέρσα Σταματοπούλου

Σχεδιασμός φωτισμού: Καρολίνα Σπύρου

Υπεύθυνη παραγωγής, βοηθός σκηνοθέτης: Σταματία Λαουμτζή

VidΕo Art: ΖΕdΕm MΕdia

Χειρισμός ήχου: Σταματία Λαουμτζή, Μάριαν Αροδίτη

Τεχνική υποστήριξη: Κυριάκος Κακουλλής

ΔΙΑΝΟΜΗ

Προμηθέας: Σταύρος Αροδίτης

Μάντης Γαληνός: Χαρίτων Ιωσηφίδης

Ποιητής: Γρηγόρης Παπαγρηγορίου

Kορυφαία Α΄: Μύρια Χατζηματθαίου

Kορυφαία Β΄: Μαρία Χριστοδούλου

Κορυφαίος Α΄: Μιχάλης Γιάγκου

Κορυφαίος Β΄: Σολομών Κουντούρης

Δίας: Δημήτρης Πιτσιλλής

Ηρακλής: Πρόδρομος Αλαμπρίτης

Κοκυτός (ποτάμι του Άδη): Λούης Γαβριήλ

Μοναξιά: Γεωγία Χατζηνικολάου

Σκοτάδι: Άντρη Χατηγεωργίου

Ωκεανίδες: Ιωάννα Ιωάννου, Κωνσταντίνα Κωνσταντίνου, Μιχαέλλα Πρωτοπαπά

Κορυφαία Ωκεανίδων: Νατάσα Καυκαλιά

Χορός:

Έφη Γαβριήλ, Λούης Γαβριήλ, Ευτυχία Γεωργίου, Μιχάλης Γιάγκου, Μαρία Θεοφάνους,

Ιωάννα Ιωάννου, Νατάσα Καφκαλιά, Σολομών Κουντούρης, Άθως Κωνσταντινίδης,

Κωνσταντίνα Κωνσταντίνου, Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, Θεοφάνης Παναγή, Μιχαέλα

Πρωτοπαππά, Χριστόδουλος Σαντζιάκκη, Νικολέτα Σιάνου, Άντρη Χατζηγεωργίου, Γεωργία

Χατζηνικολάου

Το Άσμα του Γιοφυριού - Τρίτη 24 & Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου

3

Το Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κύπρου συνεχίζει τη γόνιμη συνεργασία του με την εταιρεία Medochemie με μια σειρά από παραστάσεις του καταξιωμένου έργου του Θ.Ε.ΠΑ.Κ. «Το Άσμα του Γιοφυριού», το οποίο εδώ και 16 χρόνια κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του θεατρόφιλου κοινού. Από την πρεμιέρα του το 2003, το έργο αυτό έχει διαγράψει μια σημαντική πορεία με πάνω από 50 παραστάσεις στην Κύπρο και στο εξωτερικό (Αρχαία Ολυμπία, Ποντετέρα, Κατάνια, Χανιά, Αμβούργο, Βερολίνο, Μόναχο, Λονδίνο, Γρανάδα, Βαρκελώνη, Αγία Πετρούπολη).

Πρόκειται για μια δραματική διασκευή στηριγμένη στις πιο εκφραστικές παραλλαγές του γνωστού ελληνικού δημοτικού τραγουδιού «Το Γιοφύρι της Άρτας» από την Κύπρο, τον Πόντο, την Κρήτη και την Ηπειρωτική Ελλάδα. Κάτι παραπάνω από ένα απολαυστικό θεατρικό δρώμενο, η παράσταση αποτελεί γόνιμη εκπαιδευτική εμπειρία, αφού δίνει την ευκαιρία σε μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικούς να έλθουν σε επαφή με κρίσιμους προβληματισμούς που προκύπτουν από τη μελέτη του δημοτικού τραγουδιού, όπως οι διάφορες παραλλαγές του ίδιου θέματος, καθώς και ζητήματα που άπτονται της ιστορικής, κοινωνικής και ιδεολογικής προοπτικής που διανοίγει η δημιουργική προσέγγιση των δημοτικών μας τραγουδιών. 

Παράλληλα, παρέχεται στον θεατή η δυνατότητα να παρακολουθήσει μια νεότροπη σκηνική ερμηνεία του δημοτικού μας τραγουδιού μέσα στα συμφραζόμενα, τις αναζητήσεις και τις συλλογικές απορίες, της δικής μας εποχής.

Η μουσική της παράστασης εκτελείται ζωντανά από τον συνθέτη Ευαγόρα Καραγιώργη (λαούτο) και τους μουσικούς Γιώργο Χόπλαρο (βιολί), Κυριάκο Αργυρού (κλαρίνο) και Χριστόδουλο Σαντζιάκκη (νταούλι).

Θεατρικό Εργαστήρι Πανεπιστημίου Κύπρου

Διασκευή, σκηνοθεσία: Μιχάλης Πιερής

Μουσική: Ευαγόρας Kαραγιώργης

Σκηνικά, κουστούμια: Χρίστος Λυσιώτης

Κατασκευή ενδυμάτων: Μαρίνα Κλεάνθους

Κινησιολογία: Μιχάλης Πιερής

Επιμέλεια κίνησης: Αριάννα Οικονόμου

Φωτισμοί: Γιώργος Κουκουμάς

Χειρισμός φωτισμού, τεχνική υποστήριξη: Κυριάκος Κακουλλής

Υπεύθυνη παραγωγής, βοηθός σκηνοθέτις: Σταματία Λαουμτζή

ΕΡΜΗΝΕΥΟΥΝ

Αφηγητής: Μύρια Χατζηματθαίου

Τραγουδιστής: Γρηγόρης Παπαγρηγορίου

Πρωτομάστορας Α’: Χαρίτων Ιωσηφίδης

Πρωτομάστορας Β’(Κωνσταντάς): Δημήτρης Πιτσιλλής

Πρωτομάστορας Γ’: Βασίλης Καραολής

Ροδαφνού: Αγγέλα Σαββίδου

Λυγερή: Στέλλα Βλαστάκη

Μαρουδκιά: Μαρία Χριστοδούλου

Μάνα (του πρωτομάστορα): Μύρια Χατζηματθαίου

Φωνή (στοιχειό): Γιάννης Σούλος

Φωνή (πουλί): Χριστίνα Πιερή

Μαντατοφόροι / Καλφάδες: Άθως Κωνσταντινίδης, Μάριος Χαραλάμπους, Γρηγόρης

Παπαγρηγορίου

Δαφνούλα: Ευτυχία Γεωργίου

Μάνα (των εντοιχισμένων γυναικών): Μύρια Χατζηματθαίου

Χορός: Πρόδρομος Αλαμπρίτης, Σταύρος Αροδίτης, Έφη Γαβριήλ, Γεωργία Λιασή, Γρηγόρης

Παπαγρηγορίου, Στέφανος Πελεκανής, Χριστόδουλος Σαντζιάκκη, Γεωργία Χατζηνικολάου

(και ο υπόλοιπος θίασος)

Τη λύρας γλυκολάλεμαν - Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 

6

Το Κέντρο Νεότητας «Παναγία Σουμελά», το οποίο ιδρύθηκε από μια ομάδα νέων με βασικό στόχο τη συλλογή και προβολή των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του Ποντιακού Ελληνισμού, παρουσιάζει μια μουσικοχορευτική παράσταση στην οποία η αγάπη και ο χορός συναντούν την ιστορία και την παράδοση. Μέσα από θεατρικά δρώμενα, τραγούδια και παραδοσιακούς χορούς, το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει την ξεχωριστή αυτή πολιτισμική κληρονομιά και να ταξιδέψει πίσω στις μνήμες.

Το Κέντρο Νεότητας «Παναγία Σουμελά» εργάζεται εδώ και χρόνια για τη διατήρηση της ποντιακής παράδοσης με σεβασμό στην ιστορία και στις ρίζες του Ποντιακού Ελληνισμού, ενώ η χορευτική ομάδα του Κέντρου, η οποία αποτελείται από τρία σχήματα, έχει παρουσιαστεί με μεγάλη επιτυχία σε πολλές εκδηλώσεις σε όλη την Κύπρο και σε χορευτικά φεστιβάλ του εξωτερικού.

Η παράσταση ετοιμάστηκε ειδικά για το Πολιτιστικό Φεστιβάλ του Πανεπιστημίου Κύπρου και προβάλλει τα κύρια γνωρίσματα της ποντιακής παράδοσης, η οποία μοιράζεται αρκετά χαρακτηριστικά με την κυπριακή παράδοση, καθώς οι Έλληνες του Πόντου και οι Έλληνες της Κύπρου μοιράζονται μια κοινή μοίρα, αυτήν της προσφυγιάς και του ξεριζωμού, κοινές μνήμες, αλλά και κοινές προσδοκίες.

Κέντρο Νεότητας «Παναγία Σουμελά»

Θεατρική & Χορευτική Ομάδα Κέντρου Νεότητας «Παναγία Σουμελά»

Θεατρική Επιμέλεια: Μιλένα Ορφανίδου 

Χοροδιδάσκαλος: Αντρέας Κυπριανού

Τρύφων Χατζίδης: τραγούδι, ποντιακή λύρα 

Γιώργος Χατζίδης: τραγούδι, νταούλι 

Χρήστος Νεανίδης: τραγούδι

Υπεύθυνη συντονισμού: Λίνα Φενερίδου

Fado de Portugal - Δευτέρα 30 Σεπτεμβριου 

1

Η γνωστή πλέον fadista από την Πορτογαλία Cláudia Madur, η οποία διέγραψε μια διεθνή πορεία τα τελευταία χρόνια με δεκάδες συναυλίες στην Ευρώπη και την Αμερική, επιστρέφει στο Πολιτιστικό Φεστιβάλ της Αξιοθέας όπου παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2012, για να μαγέψει ξανά το κοινό με τη σαγηνευτική φωνή της, μεταφέροντας την αίσθηση νοσταλγίας, πόθου, πόνου, ευτυχίας και αγάπης που εκφράζει το fado και η οποία συνοψίζεται στην πορτογαλική λέξη saudade.

Το fado, το διάσημο μουσικό είδος που έχει αναγνωριστεί από την UNESCO ως μέρος της άυλης κληρονομιάς της ανθρωπότητας, αναπτύχθηκε στις αρχές του 19ου αιώνα και αποτελεί συνδυασμό της μουσικής των σκλάβων της Αφρικής με την παραδοσιακή μουσική των Πορτογάλων ναυτών αλλά και με ορισμένα αραβικά στοιχεία. Αυτό το κράμα πορτογαλικών και αποικιακών επιρροών δημιουργήθηκε στα λαϊκά στέκια των φτωχογειτονιών της Λισσαβόνας και εξελίχθηκε σε κοινωνικές συνθήκες που θυμίζουν εκείνες η οποίες γέννησαν το ρεμπέτικο στην ανατολική άκρη της Μεσογείου – μια σύμπτωση που επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά τα κοινά στοιχεία του μεσογειακού πολιτισμού.

Η Cláudia Madur θα μας μεταφέρει το πνεύμα αυτής της ξεχωριστής παράδοσης, συνοδευόμενη από τον Mario Henriques στην πορτογαλική κιθάρα και τον Bruno Brás στην κλασική κιθάρα.

Η συναυλία πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Πορτογαλίας.

Cláudia Madur: τραγούδι

Mario Henriques: πορτογαλική κιθάρα

Bruno Brás: κλασική κιθάρα

Home