Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Πολιτιστική Ατζέντα: Οι θεατρικές παραστάσεις της εβδομάδας

Της Αγάθης Χατζηκωστή
- 14.10.2019

Πολιτιστική Ατζέντα: Οι θεατρικές παραστάσεις της εβδομάδας

Thumbnail
Τι να δεις και που να πας - Όλες οι πληροφορίες

Πλούσια σε θεατρικές παραστάσεις είναι και αυτή η εβδομάδα. Η Offsite παρουσιάζει την πολιτιστική ατζέντα αυτής της εβδομάδας με όλες τις θεατρικές παραστάσεις που μπορείς να δεις

Η αξία της ζωής

2

Το βραβευμένο με Pulitzer έργο Cost of living/ Η αξία της ζωής της Martyna Majok παρατηρεί δύο ζευγάρια και τις αναπηρίες τους, συναισθηματικές και σωματικές. Παρουσιάζει με χιούμορ και απλό λόγο πόσο δύσκολη και πολύπλοκη έχει γίνει η επικοινωνία ανάμεσα στους ανθρώπους. Άνθρωποι μόνοι, ευάλωτοι, σκληροί και αστείοι. Εμείς. Κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και έχει τη δική του μοναδική ιστορία. Κανένας δεν είναι παράσιτο.

Η Θεατρική Ομάδα παράσιτα δημιουργήθηκε το 2015 από τους Φώτη Γεωργίδη, Άντρια Ζένιου και Μαρίνα Μανδρή. Σκοπός της ομάδας είναι να επικοινωνήσει στο κοινό της Κύπρου έργα του παγκόσμιου ρεπερτορίου που προβληματίζουν, αφυπνίζουν και αντικατοπτρίζουν τα κακώς κείμενα της σύγχρονης κοινωνίας. Έχοντας ήδη στο ενεργητικό της τρεις πετυχημένες παραστάσεις η ομάδα,αυτή τη φορά, επιλέγει να παρουσιάσει για πρώτη φορά σε Κύπρο και Ελλάδα το έργο της Martyna Majok, COST OF LIVING.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Φώτης Γεωργίδης, Μετάφραση: παράσιτα, Παίζουν: Φώτης Γεωργίδης, Παναγιώτα Παπαγεωργίου, Άντρια Ζένιου, Αντρεας Παπαμιχαλόπουλος, Φωτισμοί: Βασίλης Πετειναρης, Συμπαραγωγός- Κέντρο Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

12,14,19,21.10 | 20:30

13 & 20.10 | 18:30

Κρατήσεις : 97 788610

Είσοδος : €10

Κάθε Δευτέρα, Σάββατο και Κυριακή

Από: Σάββατο, 12 Οκτωβρίου, 2019

Μέχρι: Δευτέρα, 21 Οκτωβρίου, 2019

Ώρα: 20:30 (Κυρ:18:30)

Παλιό Ξυδάδικο

Γενεθλίου Μιτέλλα 34

Λεμεσός, Λεμεσός 3036, Κύπρος

Τηλέφωνο: 99985232

Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ

4

"Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ" ανεβαίνει σε μετάφραση και δραματουργική επεξεργασία του Βαρνάβα Κυριαζή. Βασισμένο στο πασίγνωστο ημερολόγιο της έφηβης Γερμανοεβραίας από τη Φραγκφούρτη, το έργο των Γκούντριχ και Χάκετ παραμένει ένα έργο διαχρονικό που συγκινεί το κοινό κάθε ηλικίας. Μεταφράστηκε σε παραπάνω από 67 γλώσσες και έχει πουλήσει περισσότερα από 31 εκατομμύρια αντίτυπα. Λέγεται μάλιστα ότι είναι το πιο πολυδιαβασμένο βιβλίο στην Ευρώπη μετά από τη Βίβλο! Το θεατρικό έργο είναι ένα κείμενο–ντοκουμέντο, μια καταγραφή του απάνθρωπου φυλετικού κατατρεγμού. Ανέβηκε για πρώτη φορά στο Broadway το 1955 και αποτέλεσε κορυφαία στιγμή στην καριέρα των συγγραφέων του που τιμήθηκαν με βραβεία Tony, Pulitzer και το βραβείο της Ένωσης Θεατρικών Κριτικών Νέας Υόρκης. Ο συμβολισμός του έργου αλλά και η επιλογή να ανέβει η συγκεκριμένη παράσταση στη δεδομένη χρονική στιγμή, που το αυγό του φιδιού έσκασε ξανά και δείχνει παντού το εφιαλτικό του πρόσωπο, δεν θα πρέπει να αφήνει αδιάφορο κανένα φίλο του θεάτρου και δημοκρατικά σκεπτόμενο άνθρωπο.Πρόκειται για έργο επιμορφωτικό, ιδιαιτέρως αφυπνιστικό στις μέρες μας όπου οι νεοναζί, ο φασισμός, ο κοινωνικός ρατσισμός και η ξενοφοβία απειλούν ξανά τη δημοκρατία, την κοινωνική συνοχή, την ειρήνη, την ασφάλεια και κύρια την ανθρώπινη αλληλεγγύη, την πίστη μας στους ανθρώπους, το ίδιο μας το μυαλό, την ύπαρξη μας! Κρίνουμε το ανέβασμα του έργου αυτού στη σημερινή γκρίζα εποχή επιτακτικό!

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ: Τον Μάιο του 1940 η ναζιστική Γερμανία επιβάλλεται στην Ολλανδία και ο τρόμος επιστρέφει στην εβραική οικογένεια Φρανκ -που το 1933 με την άνοδο των ναζιστών στην εξουσία είχε υποχρεωθεί να εγκαταλείψει την Φρανκφούρτη και να μεταναστεύσει στο Άμστερνταμ. Ο Ότο Φρανκ πρέπει για άλλη μια φορά να προστατεύσει την οικογένειά του.Δημιουργεί λοιπόν έναν χώρο που διαμορφώνει σε δύο διαμερίσματα στην αποθήκη τροφίμων στο Πρισενγκρατς όπου μετακομίζει τόσο η οικογένεια Φρανκ όσο και η οικογένεια του συνεργάτη του Βαν Πελ. Αργότερα θα έρθει κοντά τους και ο Ντούσσελ, ένας αρκετά ιδιόρυθμος εβραίος οδοντίατρος.

“Αγαπητή Κίτυ” γράφει η Άννα στις πρώτες σελίδες του ημερολογίου της- το οποίο της δώρισε ο πατέρας της στα 13 της χρόνια- “ελπίζω ότι θα είσαι η παρηγοριά μου και το στήριγμά μου..” Το ημερολόγιο της Άννας έμελλε να γίνει το ουρλιαχτό για την ελευθερία των Εβραίων!..μέσα από τις σελίδες του μεταφερόμαστε ταυτόχρονα σε δύο διαφορετικούς κόσμους: τον προεφηβικό, επαναστατικό, αντιδραστικό και ξέφρενα ενεργητικό κόσμο της Άννας που μέσα σε δύο χρόνια μεταμορφώνεται από μεγάλο παιδί σε νεαρή γυναίκα και τον παράλογο, απάνθρωπο και τρομακτικό κόσμο του πολέμου. Ζούμε μαζί με την Άννα, όλα τα ερωτήματα που αφορούν τη μετάβαση από την αφελή παιδικότητα στην εφηβεία, όλη την αντίδραση,τη ζήλια για την αδελφή της Μαργκότ, την εχθρότητα για τη συναισθηματικά απόμακρη μητέρα, τα αντιφατικά αισθήματα για τον φίλο της Πέτερ. Στο κρυφό δωμάτιο και στη σοφίτα, οι δύο οικογένειες, σ’ ένα παιχνίδι κρυφτού, παλεύουν για την επιβίωση. Ο μόνος συνδετικός τους κρίκος με τον κόσμο, μια μικρή αχτίδα φωτός μέσα στο βαθύ σκοτάδι, είναι οι δύο τροφοδότες που τους επισκέπτονται, η Μιπ Γκις-βοηθός του Όττο Φρανκ- και ο κύριος Κράλερ.

Ώσπου ξαφνικά, όταν επιτέλους η ελπίδα χτυπά την πόρτα τους, έπειτα από την απόβαση στην Νορμανδία και λίγες μόνο στιγμές πριν την απελευθέρωση..

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ:Βαρνάβας Κυριαζής

ΣΚΗΝΙΚΑ& ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ:Γιώργος Γιάννου

ΦΩΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ:Βασίλης Πετεινάρης

ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:Βαρνάβας Κυριαζής

ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Βαρνάβας Κυριαζής,Ελεονώρα Βασιλείου,Μαρία Μιχαήλ,Λοίζος Παπαγεωργίου,Αστέρω Κυπριανού,Σταυρούλα Τερλικά,Γιώργος Ιωσήφ,Σταύρος Πατσιάς,Μαριλένα Αχιλλέως και ο Μαρίνος Ξενοφώντος.

Κρατήσεις: 70007721

Από: Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου, 2019

Μέχρι: Κυριακή, 1 Δεκεμβρίου, 2019

Ώρα: 20:30 (Κυρ:19:00)

Θέατρο Ανεμώνα

Καντάρας 17

Λατσιά, Λευκωσία Κύπρος

Τηλέφωνο: 70007721

Οι Ράγες πίσω μου

2

H Θεατρική Ομάδα Garage θα παρουσιάσει το έργο του Χάρη Ρώμα «Οι Ράγες πίσω μου», σε σκηνοθεσία του Μάριου Ζησίμου.

Yπόθεση: Σε ένα σταθµό τρένου, o Θαλής πηγαίνει να συναντήσει τη γυναίκα του που τον έχει παρατήσει. Περιµένοντάς την, έρχεται στη µνήµη του όλη του η ζωή. Περνούν από µπροστά του όλα τα σηµαντικά πρόσωπα του παρελθόντος: η θεία του, ο πατέρας του, ο αδερφός του, µια παλιά του συµµαθήτρια, µια δασκάλα που κάποτε είχε ερωτευτεί, µια πόρνη που συνάντησε παλιότερα, η γυναίκα του και άλλα πρόσωπα που σηµάδεψαν τη ζωή του. Έντονα επηρεασµένος από τα τραγούδια του Σαββόπουλου, ερωτεύεται, ονειρεύεται, γελάει, πονάει και πορεύεται µε αυτά.

Παραστάσεις: Σάββατο 5 Οκτωβρίου, Κυριακή 6 Οκτωβρίου και Δευτέρα 7 Οκτωβρίου στις 20:30 στο Θέατρο Δέντρο.

Επιπλέον παράσταση στις 14 Οκτωβρίου.

Πρωταγωνιστούν: Γιάννος Ερωτοκρίτου, Έλενα Οδυσσέως, Μάριος Φωτίου, Άντρη Μηνά και Κωνσταντίνος Κολιός.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Σκηνοθεσία/Μουσική επιμέλεια: Μάριος Ζησίμου

Επεξεργασία ήχων: Βαλεντίνα Αντρέου

Επεξεργασία προβολών: Αλέξανδρος Κατσώνης

Σκηνικά: Αναστασία Κακούρη

Χορογραφίες: Παναγιώτης Χατζηπαναγή

Μακιγιάζ: Μαίρη Θεοδώρου

Γραφικά:MY DESIGN CREATIONS

Yπεύθυνη φωτισμού: Μικαέλλα Μακρή

Υπεύθυνη ήχου: Άντρεα Κωνσταντίνου

Φωτογραφίες: Πέτρος Παύλου

ΓΙΑ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ- 99010506

Θέατρο Δέντρο

Ενότητος 44

Παλουριώτισσα, Λευκωσία Κύπρος

Τηλέφωνο: 99384606

HIV του Θανάση Τριαρίδη

1

Μετά τη μεγάλη ανταπόκριση και τις εξαιρετικές κριτικές που απέσπασε η παράσταση στη Γερμανία, στο Expedition Metropolis (Βερολίνο), στην Ελλάδα στο Faust (Αθήνα) και στο Θέατρο Act (Πάτρα), έρχεται στη Λευκωσία στο Wherehaus 612 για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.

Αντί Σκηνοθετικού Σημειώματος:

«Απόψε, λοιπόν, θα σας μιλήσω για την υπόθεση της Επίφανι Γκούντμαν. Είναι η Νιγηριανή πόρνη που αυτοκτόνησε το 2012 στην Αθήνα. Δέκα μέρες πριν βγάλανε τη φωτογραφία της στην δημοσιότητα για να μας ενημερώσουν πως έχει τον ιό του AIDS... Για λόγους Δημόσιας Υγείας...

Δέκα μέρες μετά αυτοκτόνησε στο Κατάστημα Προσωρινής Κράτησης. Φυλακή είναι – αλλά έτσι το λένε επίσημα: Κατάστημα.

Είχε γίνει μεγάλος σαματάς τότε. Το θυμάστε, σωστά; Το Υπουργείο είχε δώσει στη δημοσιότητα ονόματα και φωτογραφίες με τις πόρνες που είχαν τον ιό του AIDS. Για να τις δούνε οι πελάτες τους και να πάνε να κάνουν εξέταση. Οι οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα ξεσηκώθηκαν.

Είπαν για διαπόμπευση. Είπαν πολλά. Πολύς κόσμος πήρε το μέρος τους. Ανθρωπιστικές οργανώσεις, φορείς για τα δικαιώματα των γυναικών και τέτοια. Μετά το πράγμα έκατσε...

Όμως, το είπαμε και πριν, τώρα πια μπορούμε να μαθαίνουμε όσα δεν μπορούμε να διανοηθούμε. Πλέον όλοι έχουμε κινητά. Ό,τι και να μας πούνε, το ψάχνουμε στο Google. Δεν δικαιούμαστε να λέμε “αδιανόητη δυστυχία”. Οφείλουμε να τη διανοηθούμε.»

Διαβάστε τη συνέντευξη των συντελεστών στην Offsite ΕΔΩ

Συντελεστές:

Κείμενο: Θανάσης Τριαρίδης

Σκηνοθεσία: Έλενα Σωκράτους

Επί σκηνής: Βασιλική Κυπραίου

Συνεργάτης Σκηνοθέτης, Φωτογραφίες, Βίντεο: Οδυσσέας Ι. Κωνσταντίνου

Δραματουργία: Η ομάδα

Γραφιστικά: Πέτρος Ζάβρακας

Κορίτσι Αφίσας: Άνθια Μαρά

**Οι παραστάσεις θα πλαισιωθούν από συζητήσεις:

Κάθε Δευτέρα, μετά την παράσταση, θα ακολουθεί συζήτηση με διαφορετικούς ομιλητές και αντίστοιχες θεματικές (HIV, Trafficking, Δικαιώματα Γυναικών κτλ).

**Η παράσταση είναι ακατάλληλη για άτομα κάτω των 15 ετών, καθώς και για άτομα με καρδιακές παθήσεις ή κρίσεις πανικού.

Πληροφορίες και κρατήσεις: 99141407 / 96116763 / [email protected]

ΛΕΥΚΩΣΙΑ, Θέατρο Wherehaus 612

Μακρόνησος

2

Το Θέατρο ΑντίΛογος ανοίγει αυλαία στη νέα θεατρική σεζόν με το συγκλονιστικό έργο του πολυγραφέστατου Κύπριου συγγραφέα Μιχάλη Παπαδόπουλου «Μακρόνησος», στη πρώτη του συνεργασία με τον ΑντίΛογο, σε σκηνοθεσία Αλεξίας Παπαλαζάρου, το Σάββατο 19 Οκτώβριου στη σκηνή του Flea theater στο Καϊμακλί.

Πρωταγωνίστριες επί σκηνής «η Βαλεντίνη, η Μαρία, η Σμαρώ, η Ελένη», κάποιες, από τις χιλιάδες «άγνωστες» πρωταγωνίστριες στον αγώνα των «χαμένων» της επίσημης Ιστορίας. Για τη Μακρόνησο έχουν γραφτεί και ακουστεί πολλά. Κυρίως για τους άντρες, πολίτες ή στρατιώτες. Λίγοι όμως φαίνεται γνωρίζουν πως στο κολαστήριο αυτό πάτησαν το πόδι τους και εξόριστες γυναίκες που με γενναιότητα ψυχής, βίωσαν μια από τις πιο σκοτεινές στιγμές της νεότερης ελληνικής ιστορίας. Στο ανεμοδαρμένο νησί, στον βωμό μιας δήλωσης φρονημάτων, χάθηκαν ζωές, σακατεύτηκαν σώματα, τσαλαπατήθηκαν ψυχές και η ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Η «Μακρόνησος» είναι ένα έργο που περιγράφει τον ανθρώπινο πόνο, ένα έργο βαθιά ανθρώπινο, με ηρωίδες απλές γυναίκες που πίστεψαν στο δίκαιο, σε ένα καλύτερο κόσμο και που καλέστηκαν να αντιμετωπίσουν τη σκληρότητα ενός απάνθρωπου συστήματος.

Αυτό που χώρεσε στην Ιστορία, είναι η Ιστορία. Είναι;

Το κομμάτι που δεν χώρεσε στην επίσημη Ιστορία είναι μεγάλο και εξίσου ηρωικό. Αυτή η Ιστορία υπήρξε, αλλά δεν έχει καταγραφεί. Λες και δεν υπήρξαν αυτοί οι άνθρωποι, κι ας ήταν εκατοντάδες χιλιάδες. Οκτώβριος του 1949. Η κυβέρνηση των Αθηνών βάζει μπροστά το σχέδιο «Εθνικής Αναμορφώσεως». 

Απέναντι από το Λαύριο, σε μια μικρή ξέρα γης που μέχρι τότε ήταν σχεδόν άγνωστη, χιλιάδες εξόριστοι πολίτες και οπλίτες θα γνωρίσουν τη φρίκη. Αρχικά η Μακρόνησος είναι τόπος μαρτυρίου μόνο για άντρες αγωνιστές. Τον Ιανουάριο του 1950, όμως, 1.200 γυναίκες θα μεταφερθούν από το Τρίκερι που είναι ήδη εξόριστες για να κάνουν ένα ταξίδι στην… κόλαση, στο « Νταχάου της Ελλάδας».

Συγγραφέας: Μιχάλης Παπαδόπουλος

Σκηνοθεσία: Αλεξία Παπαλαζάρου

Μουσική: Γιώργος Κάρβελλος

Σκηνικά και κοστούμια: Μαρίζα Παρτζίλη

Σχεδιασμός Φωτισμού: Σταύρος Τάρταρης

Επί σκηνής: Γιάννα Λευκάτη, Μαργαρίτα Ζαχαρίου, Χριστίνα Χριστόφια, Ηλιάνα Κάκκουρα

Για πληροφορίες και κρατήσεις: 99251331

Λευκωσία: Flea Theatre - Γιάννη Κορομία 2, Καϊμακλί

Πρεμιέρα: Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019, 20:30

Τακτικές παραστάσεις κάθε Σάββατο στις 20:30 και Κυριακές στις 19:00

Επιπλέον παραστάσεις: Τρίτη 22 και Τετάρτη 23 Οκτωβρίου στις 20:30

Λεμεσός: Τεχνοχώρος ΕΘΑΛ

Τετάρτη 16 Οκτωβρίου & Παρασκευή 18 Οκτωβρίου στις 20:30

Email: [email protected]

Τηλέφωνο: 25877827

Θεία Κωμωδία

1

«Πότε έζησες; Ποια ήταν η ζωή σου;

Ένα ταξίδι-θεατρική εμπειρία με τρεις οριακούς σταθμούς: Κόλαση, Καθαρτήριο, Παράδεισος.

Η σκηνοθέτρια Αργυρώ Χιώτη και η ομάδα VASISTAS, παρουσιάζουν αυτή τη μνημειώδη «οραματική αυτοβιογραφία» του Δάντη, το φανταστικό ταξίδι του στο βασίλειο των νεκρών.

Από τον ανεξάντλητο όγκο της τριλογίας του Δάντη, η ομάδα δημιουργεί μια εξαιρετικά συμπυκνωμένη εκδοχή του έργου, επιλέγοντας αποσπάσματα που μεταφέρουν τον βαθιά προσωπικό χαρακτήρα του κειμένου και τη δύσβατη πορεία ενός ανθρώπου από τα σκοτεινά βιώματα της καθημερινότητας και τις επίπονες στιγμές της κρίσης, ως τις φωτεινές διαφυγές της ζωής, από την κατάδυση στον κόσμο των σκιών μέχρι την έξοδο στο φως.

Στη σκηνή, ένας συμπαγής πυρήνας ερμηνευτών ξεδιπλώνει την αφήγηση, εμβαθύνοντας σε κώδικες που βασίζονται στην εκφραστική δυναμική του σώματος και τη μουσική διάσταση της χορικότητας. Μουσικός μινιμαλισμός και ηλεκτρονική μουσική συνομιλούν ζωντανά με τη χρήση σύγχρονων μέσων, συντελώντας έτσι στη δημιουργία της ιδιαίτερης σκηνικής εμπειρίας του road trip της Θείας Κωμωδίας.

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία: Argyro Chioti

Δραματουργία: Νίκος Α. Παναγιωτόπουλος, VASISTAS

Σκηνικά: Εύα Μανιδάκη

Κοστούμια: Χριστίνα Κάλμπαρη

Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας

Σχεδιασμός ήχου: Jan Van de Engel

Μουσική επιμέλεια: Μάρκελλος Χρυσικόπουλος

Καλλιτεχνική συνεργάτης: Ariane Labed

Βοηθός δραματουργίας: Άρτεμις Χρυσοστομίδου

Βοηθός σκηνοθέτη: Γκέλυ Καλαμπάκα

Βοηθός σκηνογράφου: Μυρτώ Μεγαρίτου

Βοηθός ενδυματολόγου: Ιφιγένεια Νταουντάκη

Διδασκαλία roller-skating: Κωνσταντίνος Μαρτζέκης

Εκτέλεση παραγωγής: Γκέλυ Καλαμπάκα, Βασιλική Γεωργιοπούλου

Ερμηνευτές: Ευθύμης Θέου, Ευδοξία Ανδρουλιδάκη, Αντώνης Αντωνόπουλος, Τζωρτζίνα Χρυσκιώτη, Φιντέλ Ταλαμπούκας, Ματίνα Περγιουδάκη, Γιάννης Κλίνης

Το κείμενο της παράστασης βασίστηκε στη μετάφραση της "Θείας Κωμωδίας" από τον Κώστα Καιροφύλλα, υπό την επιμέλεια του Νίκου Α. Παναγιωτόπουλου. Χρησιμοποιούνται επίσης ποιήματα του Edgar Lee Masters από τη συλλογή Ανθολογία του Σπουν Ρίβερ σε μετάφραση Σπύρου Αποστόλου, με την ευγενική άδεια των εκδόσεων Gutenberg, καθώς και τα Cantos XIV και XV του Ezra Pound σε μετάφραση Γιώργου Βάρσου, με την ευγενική άδεια των εκδόσεων Πατάκη.

Ακούγονται τα μουσικά έργα:

Αποσπάσματα από το Different Trains του Steve Reich

Song 1 by Philip Glass © 2007 Dunvagen Music Publishers Inc. Used by Permission

String Quartet No. 3 "Mishima", VI του Phillip Glass

Παραγωγή: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Η παρουσίαση της παράστασης στο ΔΦΛ2019 πραγματοποιείται με τη στήριξη της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση

1ο Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας

Εισιτήρια: www.soldoutticketbox.com

Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου, 2019

Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας

Λεωφόρος Μουσείου 4

Λευκωσία, Λευκωσία 1097, Κύπρος

Τηλέφωνο: 22664028

 

Ματωμένος Γάμος

3

«Ματωμένος Γάμος» του Λόρκα, μια πολυπρόσωπη πανδαισία έρωτα και πάθους.

«Ματωμένος Γάμος» ή «Ματωμένα Στέφανα». Δύο άνδρες, μια γυναίκα, ένας έρωτας, ένα πάθος ισχυρότερο από την αγάπη και την άγρια φύση του κόσμου γύρω τους. Λυρισμός και σκληρότητα, ποίηση και θέατρο, έρωτας και ζήλια, εκδίκηση και θάνατος, με φόντο το γάμο δύο χωρικών στην Ανδαλουσία. Ο Λεονάρντο, Η Νύφη και Ο Γαμπρός αποτελούν μια αχώριστη παρέα από μικρά παιδιά, ένας ιδιαίτερος και άρρηκτος όμως δεσμός δημιουργείται ανάμεσα στο Λεονάρντο και Τη Νύφη. Τα χρόνια περνούν, μεγαλώνουν κι εκείνη, ετοιμάζεται, παρά τη θέλησή της, για το γάμο της με Τον Γαμπρό, στη μέση της Λευκής Ερήμου, όπου ζει με τον πατέρα της. Μία μόλις ημέρα πριν την τελετή, μια γριά Ζητιάνα της χτυπά την πόρτα, της προσφέρει ένα δώρο και μια συμβουλή: «Μην τον παντρευτείς, αν δεν τον αγαπάς», δίνοντας της δυο γυάλινα στιλέτα. Ένα ρίγος διαπερνά το κορμί της Νύφης. Ο γάμος όμως γίνεται…

Το έργο του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, που γράφτηκε το 1932 και αποτελεί ένα από τα αριστουργήματα της σύγχρονης λογοτεχνίας θα έχουν την ευκαιρία να δουν επι σκηνής οι θεατρόφιλοι αφού με αυτό το έργο ανοίγει θεατρική σεζόν το «θέατρο ένα». Στην παράσταση σε σκηνοθεσία Αντρέα Χριστοδουλίδη, οι θεατές θα ζήσουν μοναδικές στιγμές σε μια υποκριτική και μουσική πανδαισία. Ο γεμάτος πάθος χορός φλαμέγκο κυριαρχεί σε αρκετές σκηνές της παράστασης ενώ το πολυπρόσωπο κάστιγκ υπόσχεται μια ανεπανάληπτη εμπειρία.

«Ο Ματωμένος Γάμος» είναι ένα από τα πιο πολυμεταφρασμένα ισπανικά έργα. Ο Λόρκα το έγραψε εμπνευσμένος από ένα έγκλημα που έγινε στην ανδαλουσιανή πόλη Níjar. Πρόκειται για μια ιστορία αγάπης, από τις πιο φημισμένες, αριστοτεχνικές και δυνατές τραγωδίες της ισπανικής μυθοπλασίας. Μια ιστορία αγάπης που εκτυλίσσεται σε ένα μοναδικό, άγριο τοπίο όπου ζουν οι πρωταγωνιστές της, που αποτελούν την μεσογειακή εκδοχή ενός μοιραίου έρωτα ισάξιου με του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας. Η ιστορία ξεκινά με τον αρραβώνα του νέου και της νέας. Ένα σύννεφο όμως απειλεί την χαρά του γάμου που θα επακολουθήσει. Η νύφη είναι ακόμη ερωτευμένη με τον Λεονάρντο, την οικογένεια του οποίου χωρίζει αίμα με την οικογένεια του γαμπρού. Οι Felix έχουν σκοτώσει τον πατέρα και τον αδελφό του. Την απειλή του αίματος που πλανιέται γύρω από τη γαμήλια ατμόσφαιρα την συλλαμβάνει η μάνα του γαμπρού. Το πρωί του γάμου ο Λεονάρντο επισκέπτεται την νύφη. Εκείνη αρνείται τις προτάσεις του. Μόλις όμως τελειώνει η γαμήλια τελετή υποκύπτει στο πάθος της. Φεύγει μαζί με τον Λεονάρντο . O γαμπρός παίρνει το δρόμο του δάσους, όπου κρύβεται το ζευγάρι των μοιχών. Εκεί οι δύο άντρες θα αναμετρηθούν και θα σκοτωθούν. Το δράμα κλείνει με το θρήνο των γυναικών, μάνας, πεθεράς, νύφης.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία/Διασκευή/Σχεδιασμός Φωτισμού: Αντρέας Χριστοδουλίδης

Σκηνικά/κοστούμια: Σταύρος Αντωνόπουλος

Χορογραφίες: Φιλίππα Στυλιανούδη

Βοηθoί Σκηνοθέτη: Φανή Σωκράτους, Αιμιλία Αντωνιάδου

Χειρισμός Φωτισμού/Ήχου: Γιώργος Αργυρίδης

Παίζουν: Έλενα Παπαδοπούλου, Κωνσταντίνος Γαβριήλ, Βαρβάρα Χριστοφή, Σωτήρης Μεστάνας, Δημήτρης Γκουτζαμάνης, Βασιλική Ανδρέου, Μαριλύ Μήλια, Φανή Σωκράτους, Γιώργης Χριστοδούλου, Φιλίππα Στυλιανούδη

Κάθε Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή | 20:30

ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΑΞΙΟΘΕΑΣ

17, 18, 19 & 20 Οκτωβρίου | 20:30

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΛΕΜΕΣΟΥ

23, 24, 25 Οκτωβρίου | 20:30

Email: [email protected]

Τηλέφωνο: 22894531 - 22894532

Ιφιγένεια εν Ουαλία

2

Το Dream theatre με πρωτοβουλία της ηθοποιού Μάρας Κωνσταντίνου παρουσιάζει το θεατρικό έργο Ιφιγένεια εν Ουαλία του Άγγλου συγγραφέα Γκάρι Όουεν, σε μετάφραση της Κωνσταντίνας Αγαθοκλέους, το οποίο ανεβαίνει για πρώτη φορά στον ελλαδικό και κυπριακό χώρο. Μια νέα Ιφιγένεια μόνη και ανυπεράσπιστη, έρμαιο στην σκληρότητα της κοινωνικής αναλγησίας. Την βλέπουμε να ακροβατεί ανάμεσα στο δικαίωμα της για ζωή και στη δολοφονία των ονείρων της. Πρόκειται για ένα έργο προκλητικό και μαστιγωτικό απέναντι στην κοινωνική αδικία. Πρεμιέρα στις 17 Οκτωβρίου 2019, μέρα Παρασκευή η ώρα 20:30 στο Flea Theatre, Λευκωσία. Μια παράσταση που ταξιδεύει τον θεατή σε δυνατά, εναλλασσόμενα συναισθήματα, με χιούμορ και αυτοσαρκασμό. Ένα έργο που σίγουρα θα προβληματίσει τον κάθε ένα από εμάς.

H βρετανική εφημερίδα Guardian αναφερόμενη στο συγκεκριμένο θεατρικό, γράφει, «…αυτό είναι το τέλειο θέατρο: έξυπνο, συγκινητικό και τρομερά, τρομερά σύγχρονο και σχετικό. Μα περισσότερο απ’ όλα, στις τελευταίες του στιγμές, το νιώθει κανείς σαν την αρχή μιας επανάστασης.»

Υπόθεση έργου

Η ηρωίδα του έργου μας είναι η Effie (Έφη), μια γυναίκα την οποία βλέπουμε να θυσιάζεται ωσάν άλλη Ιφιγένεια στο βωμό της ανάπτυξης και των περικοπών. Με μια πρώτη ματιά, όλοι την κατακρίνουν για την έκφυλη ζωή της (γεμάτη κραιπάλες) και την επιφανειακά ξέγνοιαστη καθημερινότητά της. Όμως, κανείς δεν φαντάζεται τι μπορεί να κρύβεται πίσω από το εκρηκτικό και σκληρό της ταμπεραμέντο, τις πράξεις της, την ευθύτητα και τη γλώσσα της, που τσακίζει κόκκαλα. Μιας γλώσσας προκλητικής, αποτέλεσμα της φτωχής της καταγωγής. Άθελά της, και εξ’ ανάγκης, βρίσκεται ξαφνικά στο επίκεντρο των μέτρων λιτότητας του εθνικού συστήματος υγείας, και προσπαθεί με ότι μέσα διαθέτει να παλέψει για κάτι καλύτερο. Το έργο, με πολλά «κατηγορώ» και ένα ωμό, επιθετικό λόγο, αλλά και με χιούμορ, απευθύνεται ευθέως στον θεατή. Αγγίζει τις δυσκολίες του στριμωγμένου και ανυπεράσπιστου απλού πολίτη, που βιώνει την ανέχεια και τη στέρηση, την αγάπη και τον έρωτα, τις ανθρώπινες αδυναμίες – και δυνάμεις – τις εξαρτήσεις, τις καταχρήσεις και την καθημερινή πάλη για επιβίωση. (Τοποθετημένο στην Ουαλία του 21ου αιώνα, το έργο κάλλιστα θα μπορούσε να αντιπροσωπεύει και μια Έφη της σύγχρονης Κύπρου, όπως έχει διαμορφωθεί η χώρα μας, ειδικά, τα τελευταία χρόνια της κρίσης.)

Συντελεστές παράστασης

Συγγραφέας: Γκάρι 'Όουεν / Μετάφραση: Κωνσταντίνα Αγαθοκλέους

Σκηνοθεσία: Χρίστος Ζάνος & Μάρα Κωνσταντίνου

Ερμηνεία: Μάρα Κωνσταντίνου

Σκηνικά & Κοστούμια:Στέλιος Στυλιανού / Μουσική επιμέλεια & κίνηση: Μάρα Κωνσταντίνου

Σχεδιασμός φωτισμού & Ήχου: Κώστας Χαραλάμπους (FX Sound productions)

Σχεδιασμός έντυπου υλικού: Πόπη Αριστείδου / Φωτογραφικό υλικό: Δημήτρης Βαττής

Βοηθός Σκηνοθέτη: Γιώργος Ευαγόρου, VIDEO: Νικόλας Δημητρίου

Καλλιτεχνική διεύθυνση & Παραγωγή: Μάρα Κωνσταντίνου

Κάθε Πέμπτη και Παρασκευή ΩΡΑ 20:30 Στο Flea Theatre στη Λευκωσία. Mόνο για 8 παραστάσεις (περιορισμένος αριθμός θέσεων)

Πληροφορίες & Κρατήσεις: 99 744 227

Flea Theatre

Γιάννη Κορομία 2

Καϊμακλί, Λευκωσία Κύπρος

Πινόκιο

2

Το Θέατρο ΑντίΛογος παρουσιάζει την παιδική παράσταση ΠΙΝΟΚΙΟ, βασισμένη στο ομώνυμο διάσημο ιταλικό παραμύθι του Κάρλο Κολόντι, σε διασκευή Άνδρης Θεοδότου και σκηνοθεσία Κώστα Σιλβέστρου. Οι συναρπαστικές περιπέτειες της διασημότερης μαριονέτας ζωντανεύουν αυτόν τον Σεπτέμβρη!

Ο ήρωας Πινόκιο

Ο Πινόκιο «εμφανίστηκε» για πρώτη φορά σε μια σύντομη ιστορία με τίτλο «Η Ιστορία μιας Μαριονέτας» του Κάρλο Κολόντι, που δημοσιεύτηκε σε ένα εβδομαδιαίο παιδικό περιοδικό το 1881. Δύο χρόνια αργότερα, λόγω της μεγάλης ανταπόκρισης του κοινού, ο Κολόντι εκδίδει όλες τις περιπέτειες της ξακουστής ξύλινης κούκλας σε ένα συλλογικό βιβλίο. Από τότε οι περιπέτειες του Πινόκιο μεταφράστηκαν σε περισσότερες από 300 γλώσσες σε όλο τον κόσμο και μεταφέρθηκαν στο θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση.

Η πλοκή (που όλοι ξέρουμε)

Η ιστορία του Πινόκιο αρχίζει όταν ο Τζεπέτο- ένας γέρος μαριονετίστας, βρίσκει στο δρόμο του ένα κομμάτι ξύλο που… κλαίει και γελάει! Αποφασίζει να κατασκευάσει μια όμορφη μαριονέτα και να της δώσει το όνομα Πινόκιο. Οι δύο τους δημιουργούν μια παράξενη οικογένεια και ο ξύλινος κούκλος μεγαλώνει με τον ίδιο τρόπο που θα μεγάλωνε και ένα πραγματικό παιδί. Μα ο Πινόκιο βρίσκει πως η ζωή δεν είναι καθόλου εύκολη και δεν μπορεί να κάνει ό,τι θέλει… Όταν αποφασίζει κρυφά να πουλήσει το αλφαβητάρι του, για να παρακολουθήσει μια παράσταση με μαριονέτες, τότε θα συναντήσει μια πονηρή αλεπού και έναν απατεώνα γάτο που του κλέβουν τα χρυσά νομίσματα… μέσα σ’ όλα αυτά πολλά-πολλά ψέματα και μια μύτη που… μεγαλώνει!

Ο Πινόκιο, δεν είναι απλά ένα παραμύθι «καληνύχτας», είναι ένα παγκόσμιο σύμβολο και μια μεταφορά της ανθρώπινης κατάστασης. Ο Πινόκιο ονειρευόταν να γίνει ένα πραγματικό αγόρι, ένα παιδί όπως όλα τα άλλα, ακόμα και αν ήταν ένα αθώο και ανυπόμονο παιδί, όπως… όλα τα άλλα. Αυτό το κλασικό παραμύθι της παγκόσμιας λογοτεχνίας θα ξεκινήσει το ταξίδι του στις 15 Σεπτεμβρίου στο Flea Theatre, με στόχο να συνεχίσει το ταξίδι αυτό σε όλες τις πόλεις της Κύπρου, σε σχολεία, δήμους, κοινότητες και χωριά, έτσι ώστε όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά, μικρά και μεγάλα, να το παρακολουθήσουν.

Συντελεστές της παράστασης

Διασκευή: Άνδρη Θεοδότου

Σκηνοθεσία: Κώστας Σιλβέστρος

Μουσική: Νίκος Τσέκος

Σκηνικά – Κοστούμια: Θέλμα Κασουλίδου

Χορογραφίες: Εύα Καλομοίρη

Σχεδιασμός Φωτισμού: Καρολίνα Σπύρου

Βοηθός Σκηνοθέτης: Γιώργος Κλεάνθους

Παίζουν οι: Άντρη Αγγελίδου, Βασίλης Παφίτης, Βαλάντω Χαραλάμπους, Αντρέας Σιαμαρής

Πληροφορίες / Κρατήσεις: 99 251 331

Σάββατο, 19 Οκτωβρίου, 2019

Ώρα: 16:00 - 17:00

Τεχνοχώρος ΕΘΑΛ

Λεωφόρος Φραγκλίνου Ρούσβελτ 76

Λεμεσός, Λεμεσός Κύπρος

Email: [email protected]

Τηλέφωνο: 25877827

Καθαρή Πόλη

2

Πέντε πραγματικές καθαρίστριες θυσιάζονται στην Αθήνα του σήμερα και παλεύουν με υπερφυσική δύναμη, σαν σούπερ ηρωίδες της καθημερινότητας. Από καθηγήτριες πανεπιστημίου μέχρι αρχιτεκτόνισσες στις χώρες καταγωγής τους, οι γυναίκες αυτές διαμορφώνουν νέες εικόνες της καθαρίστριας μετανάστριας.

Ποιοι καθαρίζουν την Αθήνα; Γιατί, στην πλειονότητά τους, είναι γυναίκες και μετανάστριες; «Γεννήθηκαν» καθαρίστριες; Πόσο διαφέρουν οι βιογραφίες τους από τις δικές σας; Μήπως, τελικά, είμαστε όλοι υποκείμενα της Ιστορίας; Παρεμπιπτόντως, γιατί χρησιμοποιείται ο όρος «σκούπα» στις επιχειρήσεις δίωξης «ανεπιθύμητων» (μεταναστών, αστέγων, ομάδων με αποκλίνουσα συμπεριφορά) από το δημόσιο χώρο;

Οι Anestis Azas και Prodromos Tsinikoris διερευνούν το ρατσισμό του «καθαρού», τον κίνδυνο του φασισμού, τη γυναικεία μετανάστευση στην Ελλάδα και την ταυτότητα της «καθαρίστριας».

Ως θέατρο της πραγματικότητας, η «Καθαρή Πόλη» ανιχνεύει και επαναπροσδιορίζει τα στερεότυπα, μέσα από το βλέμμα και τις προσωπικές μαρτυρίες εκείνων που είναι ειδικοί σε θέματα καθαριότητας: τις μετανάστριες καθαρίστριες της Αθήνας. Ταυτόχρονα, η «Καθαρή Πόλη» διερευνά την ιστορική, φιλοσοφική και πολιτική διάσταση της έννοιας του «καθαρού», με στόχο την εξολόθρευση των «άλλων» και τη δημιουργία μιας «καθαρής» φυλής.

Σκηνοθεσία & Δραματουργία: Ανέστης Αζάς, Πρόδρομος Τσινικόρης

Δραματουργική συνεργασία & έρευνα: Μαργαρίτα Τσώμου

Σκηνογραφία & Ενδυματολογία: Ελένη Στρούλια

Βοηθός σκηνογράφου & ενδυματολόγου: Ζαϊρα Φαληρέα

Φωτισμοί: Ελίζα Αλεξανδροπούλου

Μουσική: Παναγιώτης Μανουηλιδής

Βίντεο: Νίκος Πάστρας

Βοηθοί σκηνοθέτη: Ιωάννα Βαλσαμίδου και Λιάνα Ταουσιάνη

Διεύθυνση παραγωγής: Βασίλης Χρυσανθόπουλος

Εμφανίζεται στα βίντεο: Νέλλη Καμπούρη

Κατασκευή κούκλας: Γιάννης Κατρανίτσας

Μετάφραση υπέρτιτλων: Μέμη Κατσώνη

Ηθοποιοί: Mabel Mosana,Rositsa Pandalieva, Fredalyn Resurreccion, Drita Sehi, Valentina Ursache

Παραγωγή: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Η παρουσίαση της παράστασης στο ΔΦΛ2019 πραγματοποιείται με τη στήριξη της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση

1ο Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας

Εισιτήρια: www.soldoutticketbox.com/

Σάββατο, 19 Οκτωβρίου, 2019

Ώρα: Ξεκινά στις 20:30

Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας

Λεωφόρος Μουσείου 4

Λευκωσία, Λευκωσία 1097, Κύπρος

Τηλέφωνο: 22664028

Το κορίτσι που επιμένει

2

Η αγάπη μπορεί ν’ αλλάξει τα πάντα

το λένε και τα παραμύθια

η αγάπη μπορεί να κουνήσει βουνά

το ξέρεις πως είναι αλήθεια.

Βασισμένο στο μύθο του Ορφέα και της Ευρυδίκης, Το κορίτσι που επιμένει είναι ένα τρυφερό έργο μύησης για την ομορφιά αλλά και τις δοκιμασίες ζωής, που απευθύνεται σε θεατές όλων των ηλικιών. Ένα κείμενο που μιλάει και «τραγουδάει» για την αγάπη, το όνειρο, τις δυσκολίες, την τόλμη, την προσπάθεια και, κυρίως, για την επιμονή που οδηγεί στην επιτυχία.

Η Μαρίνα Βρόντη, στην πρώτη σκηνοθετική της απόπειρα στον ΘΟΚ, συνθέτει ένα όμορφο και πολύχρωμο θέαμα, με στήριγμα τη δημιουργική της ομάδα και την αστείρευτη ενέργεια έξι ταλαντούχων νέων ηθοποιών, που τραγουδούν και χορεύουν, αλλάζοντας συνεχώς ρόλους πάνω στη σκηνή.

Λίγα λόγια για το έργο

Ένα αγόρι και ένα κορίτσι, που μεγαλώνουν μαζί, ερωτεύονται και αποφασίζουν να παντρευτούν. Η μέρα του γάμου τους είναι γιορτινή, γεμάτη γλέντι, χορό, τραγούδι και πολλούς καλεσμένους. Είναι εκεί ακόμα και οι Θεοί – η Αφροδίτη, ο Απόλλωνας, ο Διόνυσος και ανάμεσα σε αυτούς, ο Πλούτωνας. Ο Πλούτωνας όμως ζηλεύει την αγάπη των δύο παιδιών και χαλάει το γάμο, στέλνοντας ένα φίδι που δαγκώνει το αγόρι και το οδηγεί στον Κάτω Κόσμο. Με την προτροπή και τη στήριξη των υπόλοιπων Θεών, το κορίτσι ξεκινάει να βρει το αγόρι, για να το φέρει πίσω στη Γη. Η διαδρομή της είναι περιπετειώδης, γεμάτη εμπόδια και δυσκολίες, αλλά και αστείες συναντήσεις με μυθικά πρόσωπα. Με δυναμισμό, πείσμα και επιμονή καταφέρνει να εκπληρώσει τον στόχο της, γοητεύοντας με τη φωνή της τον Κέρβερο, κερδίζοντας τη συμπάθεια της Περσεφόνης και πείθοντας στο τέλος τον Πλούτωνα να της επιστρέψει τον αγαπημένο της.

Ταυτότητα παράστασης

Κείμενο-Στίχοι τραγουδιών: Τηλέμαχος Τσαρδάκας

Σκηνοθεσία: Μαρίνα Βρόντη

Μουσική: Διονύσης Μπάστας

Σκηνικά-Κοστούμια: Γιώργος Γιάννου

Χορογραφία-Κίνηση: Χλόη Μελίδου

Μουσική διδασκαλία: Ελεονώρα Ρούσσου

Σχεδιασμός φωτισμών: Γεώργιος Κουκουμάς

Βοηθός σκηνοθέτιδος: Μυρτώ Κουγιάλη

Παίζουν: Δημήτρης Αντωνίου, Σαββίνα Γεωργίου, Γιώργος Ευαγόρου, Στέλιος Καλλιστράτης, Πολυξένη Σάββα, Μυρσίνη Χριστοδούλου

Παραστάσεις

Λευκωσία: Θέατρο ΘΟΚ, Αίθουσα Εύης Γαβριηλίδης

Από 20 Οκτωβρίου 2019 και κάθε Κυριακή, 10.30

Πληροφορίες / Εισιτήρια

Ταμείο Θεάτρου ΘΟΚ 77772717

www.thoc.org.cy

Home