Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Πού να πάτε στη Λευκωσία για θερινό σινεμά τον Αύγουστο

Offsite Team -
16.08.2022 - 07:52

Πού να πάτε στη Λευκωσία για θερινό σινεμά τον Αύγουστο

Η πρωτεύουσα αναδεικνύεται σε φιλόξενη πόλη με παράδοση στα θερινά σινεμά

Θερινά σινεμά, μια αγαπημένη συνήθεια του παρελθόντος, που επανήλθε δυναμικά στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια μετά από περίοδο παρατεταμένης κάμψης. Σε ένα κλίμα ραστώνης, στο οποίο συντείνουν οι υψηλές θερμοκρασίες, το θερινό σινεμά ξεπροβάλλει ως αντίδοτο, μια επιλογή που δροσίζει τα ζεστά βράδια μας και παράλληλα μάς ψυχαγωγεί. Ανάσα δροσιάς είναι ειδικά για τις νύχτες στην πρωτεύουσα, η οποία αναδεικνύεται σε φιλόξενη πόλη με παράδοση στα θερινά σινεμά.

>>> NEO - Brief Platinum, το πρώτο διαδραστικό περιοδικό από την Δημοσιογραφική Ομάδα της Brief. Κάνε δωρεάν εγγραφή ΕΔΩ για να παραλάβεις το πρώτο τεύχος με αποκλειστικό αφιέρωμα στις Φοιτητικές Εστίες <<<

Όπως λέει και το τραγούδι του Λουκιανού Κηλαηδόνη, «Είναι κάτι νύχτες με φεγγάρι/μες στα θερινά τα σινεμά/νύχτες που περνούν/που δεν θα ξαναρθούν/μ’ αγιόκλημα και γιασεμιά». Τα θερινά σινεμά της εποχής μας προβάλλουν ταινίες για όλα τα γούστα, που απευθύνονται είτε στο ευρύ κοινό που θέλει να περάσει την ώρα του ευχάριστα και ανέμελα, είτε στους σινεφίλ που θέλουν ταινίες λιγότερο εμπορικές και περισσότερο «ψαγμένες».

«Λευκωσιάζω»

Μια επιλογή για θερινό σινεμά στη Λευκωσία αποτελεί το φεστιβάλ «Λευκωσιάζω», το οποίο ξεκίνησε στις 13 Ιουλίου και ολοκληρώνεται στις 31 Αυγούστου. Σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ, η Λεώνη Ορφανίδου, Πρόεδρος της Πολιτιστικής Επιτροπής του Δήμου Λευκωσίας, αναφέρει ότι το θερινό σινεμά του φεστιβάλ άρχισε το 2013 μεσούσης της οικονομικής κρίσης. Τότε η Τράπεζα Κύπρου είχε παραχωρήσει το θεατράκι της στην Πλατεία Φανερωμένης και εκεί έγιναν οι πρώτες προβολές ταινιών από τον ελληνικό κινηματογράφο υπό το όνομα ‘’Θερινό Σινεμά το Ρετρό’’. 

Η κ. Ορφανίδου θυμάται ότι η προσπάθεια είχε ξεκινήσει δειλά-δειλά προκειμένου να προσφερθεί μια επιλογή ψυχαγωγίας στο κοινό. Παράλληλα, βρέθηκαν και χορηγοί που παραχωρούσαν διάφορα προϊόντα, τα οποία πωλούνταν κατά τη διάρκεια των προβολών, ενώ τα έσοδα από τις εισπράξεις διετίθεντο για φιλανθρωπικό σκοπό. «Η πρωτοβουλία μας αγκαλιάστηκε με ενθουσιασμό. Είχαμε πάρα πολύ κόσμο σε σημείο που το θεατράκι δεν χωρούσε άλλους», λέει. 

Το φεστιβάλ διεξαγόταν στην Πλατεία Φανερωμένης για τέσσερα χρόνια, ενώ τα τελευταία δύο χρόνια διοργανώνεται στην Πλατεία Ελευθερίας, κάτω από τα ενετικά τείχη της Λευκωσίας, δηλώνει η κ. Ορφανίδου. «Φέτος εμπλουτίσαμε το θερινό σινεμά και με μουσικές βραδιές τις Δευτέρες, στις οποίες παίζουμε τραγούδια από τον ελληνικό, τον γαλλικό, τον ισπανικό και τον αμερικανικό κινηματογράφο», επισημαίνει, προσθέτοντας ότι οι προβολές των ταινιών γίνονται τις Τετάρτες στις 21:00. «Στόχος μας παραμένει η ψυχαγωγία αλλά και η προσφορά βοήθειας σε ομάδες που έχουν ανάγκη οικονομικής στήριξης», τονίζει.

Απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ για τις ταινίες που προβάλλονται, η κ. Ορφανίδου εξηγεί ότι γίνεται προσπάθεια να προβάλλονται «καταξιωμένες και επιτυχημένες ταινίες». Φέτος, μέχρι στιγμής έχουν προβληθεί οι ταινίες ‘’West Side Story’’, ‘’No Time To Die’’, ‘’A Star Is Born’’ και ‘’Marry Me’’», ενώ θα ακολουθήσουν οι ταινίες ‘’Lion King’’ και ‘’Eiffel’’. Επιπλέον, η κ. Ορφανίδου διευκρινίζει ότι οι ταινίες απευθύνονται στο ευρύ κοινό και όλες οι προβολές είναι δωρεάν.

Σε ό,τι αφορά στην ανταπόκριση του κόσμου, η κ. Ορφανίδου κάνει λόγο για «μεγάλο ενθουσιασμό», χωρίς να κρύβει την ικανοποίησή της. «Πέρυσι, όταν ήταν εντονότερο το πρόβλημα με την πανδημία του κορωνοϊού, το θεατράκι ήταν γεμάτο. Το ίδιο συμβαίνει και φέτος. Είναι κάτι που έχει ανάγκη ο κόσμος», υποδεικνύει. 

Ερωτώμενη για το μέλλον του φεστιβάλ, η κ. Ορφανίδου δηλώνει στο ΚΥΠΕ ότι «οπωσδήποτε θα συνεχίσουμε το φεστιβάλ, που έχει γίνει θεσμός και χαιρόμαστε που έχουν προστεθεί και άλλες επιλογές για θερινό σινεμά». Ακόμη, σημειώνει ότι εξετάζονται τρόποι εμπλουτισμού του φεστιβάλ.

Μαραθώνιος Θερινών Προβολών 2022

Παράλληλα, συνεχίζεται ο Μαραθώνιος Θερινών Προβολών 2022 που πραγματοποιείται, όπως κάθε καλοκαίρι, στο «Κωνστάντια», τον παλαιότερο εν λειτουργία θερινό κινηματογράφο της Λευκωσίας, όπως επισημαίνει στο ΚΥΠΕ ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Θεάτρου Ένα, Αντρέας Χριστοδουλίδης. Ο Μαραθώνιος διοργανώνεται από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υφυπουργείου Πολιτισμού και το Θέατρο Ένα σε συνεργασία με τον Όμιλο Φίλων Κινηματογράφου Κύπρου. 

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Αντρέας Χριστοδουλίδης χαρακτηρίζει τον Μαραθώνιο Θερινών Προβολών -ο οποίος διανύει την 24η χρονιά του- ως «μια από τις πιο επιτυχημένες εκδηλώσεις που κάνουν οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υφυπουργείου Πολιτισμού», προσθέτοντας ότι η ανταπόκριση του κόσμου είναι πάρα πολύ καλή και ότι το Κωνστάντια είναι «γεμάτο κάθε βράδυ». 

Σχετικά με τα κριτήρια επιλογής των προβαλλόμενων ταινιών, ο κ. Χριστοδουλίδης σημειώνει ότι γίνεται προσπάθεια να καλυφθούν «πολλές πτυχές του κινηματογράφου, δηλαδή και παλιές, κλασικές ταινίες και καινούργιες που έχουν κινήσει το ενδιαφέρον του κοινού. Προσπαθούμε να ικανοποιήσουμε όλα τα γούστα». Ως προς την προέλευση των ταινιών, αναφέρει ότι ο διεθνής κινηματογράφος έχει την τιμητική του, με τον γαλλικό κινηματογράφο να έχει το προβάδισμα. Παράλληλα, επιλέγονται και ορισμένες ελληνικές και κυπριακές παραγωγές. «Υπάρχουν και ταινίες που δεν έχουν την ίδια ανταπόκριση με άλλες, αλλά αυτό είναι φυσικό», δηλώνει στο ΚΥΠΕ.

Ερωτώμενος για το μέλλον του Μαραθωνίου, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Θεάτρου Ένα υποδεικνύει ότι «αυτό που χρειάζεται να γίνει -αλλά δεν ξέρω αν μπορεί να γίνει σε αυτό το στάδιο- είναι μια ανακαίνιση του θερινού σινεμά ‘’Κωνστάντια’’, διότι το κτήριο είναι πολύ παλιό και χρειάζεται λίγη προσοχή. Κατά τα άλλα, δεν νομίζω ότι θα αλλάξει κάτι στην πορεία. Θα συνεχίσουμε τον Μαραθώνιο κάθε χρόνο, από Ιούλιο μέχρι Σεπτέμβριο».

Αναφορικά με την ανταπόκριση του κοινού, ο κ. Χριστοδουλίδης δηλώνει εντυπωσιασμένος από την προσέλευση του κόσμου, ειδικά τώρα, μετά τον κορωνοϊό, που ο κόσμος διψά να βγει έξω. «Πολύς κόσμος, λόγω οικονομικών δεν φεύγει από τη Λευκωσία. Ο θερινός κινηματογράφος αποτελεί μια διέξοδο», συμπληρώνει. Ακόμα και επί πανδημίας η προσέλευση του κόσμου ήταν πολύ ικανοποιητική, αναφέρει στο ΚΥΠΕ ο κ. Χριστοδουλίδης. «Το πρόβλημα ήταν ότι δεν είχαμε αρκετές θέσεις και διώχναμε πολύ κόσμο», λέει.

Το φετινό πρόγραμμα του Μαραθωνίου Θερινών Προβολών περιλαμβάνει τίτλους όπως "Belfast", "A Chiara", "Hytti Νro 6", "Luzzu", "El Αgente Τopo" και "La Ρanthère des Νeiges". Ακόμη, φιλοξενούνται και ταινίες κυπριακής και ελληνικής παραγωγής, όπως «Σμύρνη μου Aγαπημένη», «Παύση» και «Πολίτης Τρίτης Ηλικίας».

Οι προβολές ξεκίνησαν στις 13 Ιουλίου και θα διαρκέσουν μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου. Οι προβολές γίνονται κάθε Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, στις 21.00. Η είσοδος είναι πέντε ευρώ, ενώ είναι δωρεάν για άτομα με αναπηρίες.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Home