Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

UNDP/ALIPH: Έργα αποκατάστασης εκκλησίας και τεμένους στη Κύπρο

Offsite Team -
25.10.2022 - 11:53

UNDP/ALIPH: Έργα αποκατάστασης εκκλησίας και τεμένους στη Κύπρο

Thumbnail
Πρόκειται για την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου των Λατίνων στην Αμμόχωστο και το τέμενος Τούζλα στη Λάρνακα

Η διεθνής συμμαχία για την προστασία της κληρονομιάς σε περιοχές συγκρούσεων (ALIPH) θα συνεργαστεί με την Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά και το Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UNDP) υπό την αιγίδα του Γραφείου του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο για έργα διατήρησης δύο μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς στην Κύπρο.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου του UNDP, πρόκειται για την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου των Λατίνων στην Αμμόχωστο και το τέμενος Τούζλα στη Λάρνακα.

Οι εργασίες συντήρησης θα πραγματοποιηθούν από το UNDP στο πλαίσιο της Τεχνικής Επιτροπής Πολιτιστικής Κληρονομιάς για την υποστήριξη της ειρήνης και της οικοδόμησης εμπιστοσύνης στην Κύπρο. Αυτή η πρωτοβουλία σηματοδοτεί την πρώτη συνεργασία μεταξύ του ALIPH, της Τεχνικής Επιτροπής και του UNDP. Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σημειώνεται ότι από το 2010 έχουν ολοκληρωθεί πάνω από 100 έργα σε όλο το νησί.

Οπως αναφέρεται, διοργανώθηκε εκδήλωση για την υπογραφή της χρηματοδότησης ύψους 840.335,29 δολαρίων από το ALIPH προς το UNDP για αυτό το έργο. 

Στην εκδήλωση έκαναν ομιλίες οι Jakhongir Khaydarov, επικεφαλής του γραφείου UNDP στην Κύπρο, ο Valéry Freland, Εκτελεστικός Διευθυντής του ALIPH, ο Σώτος Κτωρής, Ε/κ συμπρόεδρος της δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά, ο  Ali Tuncay, Τ/κ συμπρόεδρος στην Επιτροπή. 

Ο κ. Jakhongir Khaydarov δήλωσε ότι «ως UNDP, δεσμευόμαστε να διασφαλίσουμε την προστασία και τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς για να διασφαλίσουμε ότι τα μνημεία του νησιού μπορούν να τα απολαμβάνουν οι μελλοντικές γενιές. Η προστασία αυτής της κληρονομιάς είναι βασικός πυλώνας στην οικοδόμηση μια κουλτούρα ειρήνης, κατανόησης, συνεργασίας και διαλόγου».

Ο Εκτελεστικός Διευθυντής του ALIPH, δήλωσε από την πλευρά του ότι η συνεργασία με την τουρκοκυπριακή και την ελληνοκυπριακή κοινότητα για την αποκατάσταση δύο σημαντικών ιστορικών μνημείων αντιπροσωπεύει την αποστολή του ALIPH που είναι την προστασία της κληρονομιάς για την οικοδόμηση της ειρήνης.

Ο κ. Κτωρής δήλωσε ότι η ουσιαστική υποστήριξη του ALIPH στο έργο της Τεχνικής Επιτροπής  ενισχύει τις προσπάθειές μας να διασφαλίσουμε την προστασία και τη διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς ούτως ώστε μέσω της κοινής ευθύνης που έχουμε να  μπορούν να τα απολαμβάνουν οι μελλοντικές γενιές. Παράλληλα, πρόσθεσε, η στήριξη αυτή ενισχύει την προσπάθειά μας να προωθήσουμε τη διαπολιτισμική κατανόηση, τη συμφιλίωση και τον αμοιβαίο σεβασμό μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Από την πλευρά του, ο Ali Tuncay, είπε ότι όλα τα μνημεία των πολιτισμών που πέρασαν από την Κύπρο «είναι η κοινή μας κληρονομιά και πλούτος». Ως μέλη της Τεχνικής Επιτροπής, ανέφερε, αναγνωρίζουμε την ευθύνη και το καθήκον να διατηρήσουμε  αυτόν τον πλούτο και να τον παραδώσουμε στις μελλοντικές γενιές.

ΚΥΠΕ

Home