Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Το βίντεο που έγινε viral είναι σειρά, όχι από μέτωπο σε Αρμενία

Offsite Team
- 30.09.2020

Το βίντεο που έγινε viral είναι σειρά, όχι από μέτωπο σε Αρμενία

Thumbnail
Δεν είναι από μέτωπο στην Αρμενία το βίντεο που κάνει τον γύρο του facebook-Δείτε το βίντεο και την σκηνή από την σειρά

Δεν είναι από μέτωπο στην Αρμενία, αλλά από γυρίσματα τηλεοπτικής σειράς το βίντεο που κάνει τον γύρο του Facebook τα τελευταία 24ωρα, με τον ισχυρισμό ότι είναι Αρμένιος στρατιώτης ο οποίος αναφέρεται σε Αξιωματικό του, δίπλα στους νεκρούς συμπολεμιστές του.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα ellinikahoaxes.gr, η οποία είναι συνεργάτης του facebook για εντοπισμό ψευδών ειδήσεων, το βίντεο αποτελεί προϊόν σκηνοθετικής επιμέλειας  και συγκεκριμένα είναι σκηνή από την τηλεοπτική σειρά “On the Border”.

Φυσικά αυτό δεν αλλάζει τα δεδομένα στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, τον πόλεμο που μαίνεται και την θλίψη μας για το γεγονός ότι άνθρωποι χάνουν την ζωή τους.

Το ρεπορτάζ του ellinikahoaxes αναφέρει:

Τις τελευταίες ώρες αναπαράγεται από χρήστες των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης και ειδησεογραφικές σελίδες, ως μαρτυρία, το παρακάτω βίντεο στο οποίο ένας Αρμένιος στρατιώτης αναφέρεται δίπλα στους νεκρούς συμπολεμιστές του.

Το συγκεκριμένο βίντεο όμως προέρχεται από τα γυρίσματα της Αρμενικής τηλεοπτικής σειρά “On the Border”, που προβλήθηκε από το κανάλι Shant TV το 2015 [πηγή].

Η αρχική πηγή

Οπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα τo απόσπασμα από την τηλεοπτική σειρά ανήρτησε ο χρήστης Styopa Manukyan στις 27 Σεπτεμβρίου 2020 

Στο σχόλιο (Αρμενική γλώσσα) που συνοδεύει την ανάρτηση αναφέρεται η προέλευση του βίντεο. Η μετάφραση της τελευταίας σειράς (Απόσπασμα από την τηλεοπτική σειρά “On the Border”) το φανερώνει.

Πέρα όμως από την ξεκάθαρη αναφορά, ένα ακόμη στοιχείο που αποδεικνύει ότι πρόκειται για γυρίσματα τηλεοπτικής σειράς είναι η ύπαρξη του μικροφώνου Boom που εμφανίζεται σχεδόν καθ’όλη τη διάρκεια του αποσπάσματος.

v

Η ανάρτηση συγκέντρωσε πολλές κοινοποιήσεις οι οποίες όμως δεν μετέφεραν το σχόλιο που ξεκαθάριζε την πηγή της.

Ανάμεσα σε αυτές ήταν και κάποιοι Έλληνες χρήστες του Διαδικτύου οι οποίοι παρουσίασαν το βίντεο ως αληθινό

Συνοψίζοντας, το βίντεο αποτελεί προϊόν σκηνοθετικής επιμέλειας και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ειδησεογραφικό τεκμήριο για την απόδειξη πραγματικών γεγονότων.

Μάλιστα, μπορεί να βρεθεί στο χρονικό σημείο 9:10 του παρακάτω βίντεο που είναι δημοσιευμένο στο επίσημο κανάλι που διατηρεί στην πλατφόρμα You Tube το Shant TV.

 

Πηγή: ellinikahoaxes / Της Αναστασίας Κατσαουνίδου

Home