Μίλτος Πασχαλίδης: Μιλά για τις σχέσεις του με την Κύπρο

Μίλτος Πασχαλίδης: Μιλά για τις σχέσεις του με την Κύπρο

Ο αγαπημένος καλλιτέχνης μιλά στο Mylife με αφορμή τις συναυλίες του στο νησί μας!

Βρίσκεται στην πιο δημιουργική του στιγμή και ετοιμάζεται για τις συναυλίες του στην Κύπρο, που θα ξεκινήσουν από τη Λευκωσία, αύριο 18 Δεκεμβρίου (Downtown) και θα συνεχιστούν στη Λεμεσό, μεθαύριο, 19 Δεκεμβρίου (Ravens).

Ο Μίλτος Πασχαλίδης αισθάνεται πιο μάχιμος και δημιουργικός από ποτέ! 24 χρόνια πορείας με μεγάλες συναυλίες, αγαπημένα και διαχρονικά τραγούδια, 12 πετυχημένους δίσκους, σημαντικές συνεργασίες. Όλα με το προσωπικό του στίγμα: την πετυχημένη του ισορροπία μεταξύ ροκ και παραδοσιακής μουσικής και τη δυνατή σύνδεσή του με τον κόσμο.

Η σχέση του με το νησί μας είναι πιο στενή απ’ ό,τι υποψιάζεται κανείς. Θελήσαμε να συζητήσουμε λίγο με τον σπουδαίο τραγουδοποιό για να μάθουμε σε ποια φάση τον βρίσκουμε.

miltos

Είστε σε πρόβες κ. Πασχαλίδη. Ηχογραφείτε κάτι καινούργιο; 

Ηχογραφώ έναν καινούργιο δίσκο, με μουσικές δικές μου και του Θάνου Μικρούτσικου, λόγια Μάνου Ελευθερίου, Άλκη Αλκαίου και Οδυσσέα Ιωάννου, και με συμμετέχοντες τον Γιώργο Νταλάρα, τον Θάνο Μικρούτσικο και τον Φοίβο Δεληβοριά. Παράλληλα, κάθε Σάββατο εμφανίζομαι στην κεντρική σκηνή του Σταυρού του Νότου.

miltos

Στην Κύπρο πότε παίξατε πρώτη φορά;  

Το 1995 ως guest σε μια σειρά συναυλιών των Πυξ Λαξ. Από τότε έχουν περάσει αιώνες…

Ποιές είναι οι μουσικές σας «σχέσεις» με το νησί μας; 

Οι σχέσεις μου με το νησί είναι βαθιές και ξεπερνούν πλέον τη μουσική.

Πέρα από το καθαρά καλλιτεχνικό κομμάτι της δουλειάς σας, σε ποιό βαθμό σάς έχει απασχολήσει και το εμπορικό, με την έννοια του βιοπορισμού;

Όταν γράφω μουσική δεν με έχει απασχολήσει ποτέ. Όταν πρόκειται να κάνω μια σειρά εμφανίσεων, με απασχολεί όσο οποιονδήποτε επαγγελματία που θέλει να αμείβεται δίκαια για την εργασία του.

Με αγαπούσε το νερό, μα ο ουρανός με ζούσε... Οδυσσέας Ιωάννου

miltos

Από τις μέχρι τώρα συνεργασίες σας, νιώθετε ότι κάποια πρόσωπα σάς επηρέασαν καθοριστικά;

Με οποιονδήποτε συνεργάστηκα επί σκηνής με επηρέασε. Είτε μουσικός, είτε τραγουδιστής, είτε συνθέτης. Αν πρέπει να πω ποιοι από αυτούς έγιναν και φίλοι και τους νιώθω ως μέλη της οικογένειάς μου, θα έλεγα σίγουρα ο Θάνος, ο Νταλάρας, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, ο Θηβαίος και ο Λαυρέντης. Και φυσικά η ορχήστρα μου, που παραμένει σχεδόν σταθερή τα τελευταία 15-20 χρόνια.

>>> Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από showbiz στο mylife <<<

Η «Συβαρίτισσα», ένα τραγούδι που το έγραψε για τη Λιλή Ζωγράφου όταν «έφυγε»

 

Με τον Θάνο στην παρουσίαση της νέας "καντάτας για τη Μακρόνησο"

miltos

Ποιά ήταν η σχέση σας με τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα;  Εμείς δεν τον γνωρίζαμε ως άνθρωπο, αλλά τα μουσικά του διαμάντια θα μας συνοδεύουν για πολλές δεκαετίες. 

Ο Λαυρέντης ήταν και είναι μέλος της οικογένειάς μου. Φίλος απ' το 1996. Συνεργάτης και πολύτιμος σε όλα. Δεν έχω ακόμα συνειδητοποιήσει το μέγεθος της απουσίας του. 

Η τελευταία μας ηχογράφηση Μαης '19

miltos

Το τραγούδι «Πεθαμένες καλησπέρες» κυκλοφόρησε στον 1ο σας δίσκο «Παραμύθι με λυπημένο τέλος», αργότερα το ερμήνευσε και ο Δημήτρης Μητροπάνος.  Τι σκεφτήκατε και πώς νιώσατε, όταν το ακούσατε για πρώτη φορά με τη φωνή του;

Βούρκωσα. Και κάπνισα αμίλητος…

Είστε ένας εξαιρετικός αφηγητής  τραγουδιών και ιστοριών, έχετε γράψει μέχρι σήμερα 3 βιβλία:  «Δύο Νύχτες στο Σαράντι», «Επόπτης» και «Αγύριστο Κεφάλι». Ετοιμάζετε κάποιο άλλο τώρα;

Ετοιμάζω μια συλλογή διηγημάτων, αλλά μάλλον θα πρέπει να περιμένει την έκδοση του δίσκου.

miltos

Έρχεστε ξανά στο νησί μας για δύο live εμφανίσεις... Πού θα σας απολαύσουμε; 

18 και 19 Δεκέμβρη, σε Downtown (Λευκωσία) και Ravens (Λεμεσό).  Σε αυτό το πρόγραμμα θα παίξουμε και καινούργια τραγούδια, ακυκλοφόρητα, απ’ τον δίσκο που ετοιμάζουμε στο στούντιο.

 

Αυτά είναι τα τραγούδια που ο Μίλτος αγαπάει και κρατάει στην καρδιά του, πιο πολύ απ' όλα! 

Βασίλης Παπακωνσταντίνου: «Να γράφεις να τηλεφωνείς» 

Θάνος Μικρούτσικος: «Μικρόκοσμος»

Δημήτρης Μητροπάνος: «Ρόζα»

Λαυρέντης Μαχαιρίτσας: «Ημίφως»

Άκης Πάνου: «Η πιο μεγάλη ώρα»

miltos

mylife.com.cy

Home