ΠτΔ για αποκεντρωμένη ομοσπονδία: Καμία υποχώρηση

Ανεβαίνει "το θερμόμετρο" των εξελίξεων στην Κύπρο
«Δεν κάνουμε κάποια υποχώρηση» είπε ο ΠτΔ κληθείς να σχολιάσει την πρόταση για αποκεντρωμένη ομοσπονδία.

«Κάνουμε ό,τι πρέπει και πρέπει ο καθένας να συνειδητοποιήσει πως αν θα βρούμε λύση και θέλουμε πραγματικά και ενδιαφερόμαστε για λύση, η λύση πρέπει να είναι λειτουργική. Πρέπει να δίδει διάρκεια στο κράτος, πρέπει να δίδει τη βεβαιότητα και την ασφάλεια εις όλους τους πολίτες ανεξαίρετα», ανέφερε σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, στο περιθώριο εκδήλωσης της ΟΕΒ.

Ερωτηθείς η αποκεντρωμένη ομοσπονδία μπορεί να βοηθήσει στο να αρθεί το αδιέξοδο, είπε ότι «αν υπάρχει καλή πίστη από την άλλη πλευρά. Είναι από τον Απρίλη του 2010 που υπέβαλα γραπτό υπόμνημα προς το Εθνικό Συμβούλιο δια του οποίου εισηγούμουν ότι αν θέλουμε βιώσιμη και λειτουργική ομοσπονδία θα πρέπει να ενδυναμώσουμε τις πολιτείες και να κρατήσουμε εκείνες τις απαραίτητες εξουσίες στην κεντρική κυβέρνηση που θα διασφαλίζουν τη μια και μόνη κυριαρχία, τη μια ιθαγένεια, τη μια διεθνή προσωπικότητα και βεβαίως και άλλες των εξουσιών δεδομένου που ως εκ της ιδιότητας μας ως μέλος της ΕΕ θα πρέπει να υπάρχουν».  

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης λένε πως οι ανησυχίες για τα θέματα ασφάλειας δεν απαντώνται μέσα από αυτή την πρόταση, ο Πρόεδρος είπε «μα θα πάψουμε να αξιώνουμε αυτό που έχουμε πετύχει μετά από τόσα χρόνια; Δηλαδή να αναγνωρίζει ο Γενικός Γραμματέα ότι απαιτείται η κατάργηση αναχρονιστικών θεσμών; τι σχέση έχει η εσωτερική δομή με το θέμα της ασφάλειας; Δεν μιλούμε για δύο πτυχές, εσωτερική και διεθνή; Στη διεθνή αλλοιώνεται η θέση μας όσον αφορά την απαίτηση η Κύπρος να απαλλαγεί από εξαρτήσεις;»

Επεσήμανε επίσης ότι «δεν κάνουμε καμιά υποχώρηση, κάνουμε ό,τι πρέπει και πρέπει ο καθένας να συνειδητοποιήσει πως αν θα βρούμε λύση και θέλουμε πραγματικά και ενδιαφερόμαστε για λύση, αυτή πρέπει να είναι λειτουργική, να δίνει διάρκεια στο κράτος, πρέπει να δίνει τη βεβαιότητα και την ασφάλεια σε όλους του πολίτες ανεξαίρετα».

Διαβάστε επίσης: Απορεί ο ΠτΔ για τις επικρίσεις σχετικά με την Αμερικανική Βάση

Αμερικανική Βάση

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε δηλώσεις του στο πλαίσιο εκδήλωσης της ΟΕΒ, διερωτήθηκε γιατί πρέπει η κυβέρνηση να είναι υπόλογη αναφορικά με την μυστική Αμερικανική Βάση στο Ακρωτήρι. 

Επεσήμανε επίσης πως κατά καιρούς η Κυπριακή Δημοκρατία, δίνει διευκολύνσεις στους Ιταλούς, Γάλλους, Γερμανούς και Δανούς, υπενθυμίζοντας το 2016 και την εκκένωση που έγινε για ανθρωπιστικούς λόγους στην περιοχή λόγω των χημικών όπλων.

8