Συναντηση Τσίπρα- ΓΓ ΑΚΕΛ με το Κυπριακό στην ατζέντα

Ο Άντρος Κυπριανού μετέφερε τις ανησυχίες του ΑΚΕΛ για τις εξελίξεις στο Κυπριακό

Συνάντηση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα είχε το μεσημέρι της Παρασκευής ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού. Στην συνάντηση οι δύο άνδρες συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, με τον Άντρο Κυπριανού να αναφέρει στον Αλέξη Τσίπρα ότι θέση του ΑΚΕΛ είναι ότι καθυστέρηση επανεκκίνησης των διαπραγματεύσεων δημιουργεί τον κίνδυνο διολίσθησης στην οριστική διχοτόμηση.

Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο κύριος Κυπριανού εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δεν θα αναλάβει στην παρούσα φάση πρωτοβουλία επανεκκίνησης των διαπραγματεύσεων. Επισήμανε μάλιστα ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ θα αναλύει στην έκθεσή του τη Δευτέρα τις προθέσεις του.

Υπενθύμισε δε ότι «ο κ. Γκουτέρες έχει ξεκαθαρίσει ότι αν δεν γίνουν δεκτά κάποια πράγματα όσον αφορά την ουσία του Κυπριακού αλλά και τη διαδικασία, και αν δεν πειστεί ότι σε μια νέα πρωτοβουλία θα υπάρχει η πολιτική βούληση για να πάμε μέχρι τέλους, δεν πρόκειται να επαναρχίσει διαπραγματεύσεις. Και αυτό εμάς μας ανησυχεί πάρα πολύ», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα ο κύριος Κυπριανού ενέμεινε στην ανάγκη επανεκκίνησης των διαπραγματεύσεων, τονίζοντας ότι αποτελεί συμφωνία όλων των κομμάτων στην Κύπρο ότι το Κυπριακό μπορεί να επιλυθεί μόνο μέσω διαπραγματεύσεων. «Ως εκ τούτου δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Μόνον με διαπραγματεύσεις ουσιαστικές που θα στοχεύουν σε μια συμφωνηθείσα λύση», σημείωσε ο κ. Κυπριανού.

Καταληκτικά ο ΓΓ του ΑΚΕΛ τόνισε ότι κατά την συναντηση του με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, ο Αλέξης Τσίπρας τον διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα παραμένει πιστή στις θέσεις που υποστήριζε διαχρονικά. Δηλαδή υπέρ της λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, και θα επιμένει μέχρι τέλους στην κατάργηση των εγγυητικών και παρεμβατικών δικαιωμάτων της Τουρκίας.

 

8