Θέμα στην βουλή για την Αμερικανική βάση στην Κύπρο

Εγγράφει το θέμα στην επιτροπή Εξωτερικών το ΔΗΚΟ καλώντας για εξηγήσεις τον ΥΠΕΞ

Δεν λέει να σταματήσει ο ντόρος με την χθεσινή αποκάλυψη για Αμερικανική βάση στον χώρο των Βρετανικών Βάσεων, καθώς κοινοβουλευτικά κόμματα συνεχίζουν να ζητούν εξηγήσεις από την  Κυβέρνηση. Μάλιστα μέσα από σημερινή του ανακοίνωση το ΔΗΚΟ αναφέρει ότι προτίθεται να εγγράψει το θέμα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Όπως σημειώνει το Δημοκρατικό Κόμμα, εκτιμώντας το ζήτημα ως ιδιαίτερα σημαντικό και ευαίσθητο, θα εγγράψει θέμα καλώντας τον Υπουργό Εξωτερικών να ενημερώσει τα αρμόδια σώματα, επισημαίνοντας ότι το κόμμα θα τοποθετηθεί εφόσον έχει ενώπιον του όλα τα στοιχεία, για να τοποθετηθεί υπεύθυνα και με σοβαρότητα.

Το κόμμα αναφέρει ότι ανεξαρτήτως της ενημέρωσης από την κυβέρνηση, η χθεσινή απάντηση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου δεν ήταν ορθή, καθώς όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση Ο κ. Προδρόμου δεν λειτούργησε ως εκπρόσωπος συντεταγμένης πολιτείας και ως εκπρόσωπος κυβέρνησης ενός κράτους με κυριαρχικά δικαιώματα. Η κυβέρνηση έπρεπε να γνωρίζει τι γίνεται στην επικράτεια του κράτους ή τουλάχιστον να λέει την αλήθεια στο λαό, καταλήγει η ανακοίνωση του ΔΗΚΟ.

Απαράδεκτος ο τρόπος χειρισμού από Κυβέρνηση

Η απάντηση της κυβέρνησης δια στόματος Κυβερνητικού Εκπροσώπου στα αμείλικτα ερωτήματα που εγείρονται αναφορικά με την αποκάλυψη ότι στην Κύπρο υπήρχε μυστική αμερικανική βάση ελικοπτέρων από το 2013 μέχρι το 2018 πραγματικά άφησε εμβρόντητους όλους τους πολίτες αναφέρει σε σημερινή του ανακοίνωση το ΑΚΕΛ.

Το κόμμα της Αριστεράς αναφέρει μάλιστα ότι ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζει τα πράγματα η κυβέρνηση είναι πραγματικά απαράδεκτος και καταδικαστέος, αναφέροντας ότι η κυβέρνηση οφείλει να δώσει απαντήσεις για το όλο θέμα.

 

 Σοβαρά ερωτήματα

Τα όσα αποκάλυψε το δημοσίευμα του ABCnews για λειτουργία Αμερικανικής Βάσης για ελικόπτερα στην Κύπρο στο διάστημα από το 2013 μέχρι και το 2017 εγείρουν σοβαρά ερωτήματα τα οποία η κυβέρνηση καλείται να απαντήσει αναφέρει εξάλλου σε σημερινή ανακοίνωση της η ΕΔΕΚ. Επισημαίνοντας ότι εκ των πιο σημαντικών ερωτημάτων είναι εάν η κυβέρνηση ήταν ενήμερη για την ύπαρξη της εν λόγω βάσης και εάν γνώριζε για τη χρήση που αυτή είχε.

 Μάλιστα η ΕΔΕΚ αναφέρει ότι η χρήση των Βρετανικών Βάσεων από πλευράς Αμερικανών αντίκειται στη συμφωνία εγκαθίδρυσης των Βάσεων αφού σε αυτή αναφέρεται πως η χρήση τους θα γίνεται μόνο για αμυντικούς σκοπούς της Μεγάλης Βρετανίας.

Δεν πείθουν την Αλληλεγγύη

Οι επίσημες εξηγήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας για την παρουσία στην Κύπρο των Αμερικανικών βάσεων δεν πείθουν κανένα αναφέρει εξάλλου και η Αλληλεγγύη .

Ως εκ τούτου το κίνημα καλεί τους αρμόδιους να αντιληφθούν ότι λειτουργούν ως συντεταγμένο κράτος, και να αντιμετωπίζουν με περισσότερη σοβαρότητα τα μικρά ή μεγάλα ζητήματα. Καταληκτικά σημειώνει ότι η Αλληλεγγύη αναμένει πειστικές εξηγήσεις που να στηρίζονται σε δεδομένα που έχουν διερευνηθεί, με βάση τις προσφερόμενες και ισχύουσες διαδικασίες.

Θέμα Βρετανικών Βάσεων

Αν ευσταθεί το δημοσίευμα ότι οι ΗΠΑ διατηρούν βαση εντός των Βρετανικών Βάσεων, τότε για άλλη μια φορά η Βρετανία με προκλητικό τρόπο συμπεριφέρεται στην Κυπριακή Δημοκρατία ωσάν να είναι βρετανική αποικία αναφέρει εξάλλου σε ανακοίνωση της η Συμμαχία Πολιτών.  Μάλιστα το κόμμα καλεί την Κυβέρνηση Αναστασιάδη να σταματήσει να στρουθοκαμηλίζει, και να ανοίξει δυναμικά, θέμα νομιμότητας των Βρετανικών Βάσεων ως αποικιακό κατάλοιπο .

«Ως Συμμαχία Πολιτών δεν αναγνωρίζουμε οποιαδήποτε κυριαρχικά δικαιώματα στην επικράτεια της Κύπρου σε οποιοδήποτε άλλο, εκτός από την Κυπριακή Δημοκρατία» καταλήγει η ανακοίνωση.

Τέλος το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών καλεί άμεσα τους αρμόδιους να απαντήσουν στα ερωτήματα που προκύπτουν και να σταματήσουν να κάνουν την πάπια και να καμώνονται ότι δεν είχαν ιδέα. Οι Οικολόγοι μάλιστα καλούν την κυβέρνηση να απαντήσει ποιος έλεγχος ασκείτο από την Κυπριακή Δημοκρατία, ποια ήταν η αποστολή των ελικοπτέρων στην Κύπρο και την περιοχή και τι είδους ελικόπτερα είχαμε στο νησί αυτό το χρονικό διάστημα.

 

 

 

 

 

 

8