Η Amazon εγκαταλείπει «σεξιστικό» ηλεκτρονικό εργαλείο προσλήψεων

Η Amazon εγκαταλείπει «σεξιστικό» ηλεκτρονικό εργαλείο προσλήψεων
Θεωρήθηκε πως πριμοδοτούσε τους άντρες υποψήφιους

Η Amazon αποσύρει το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που χρησιμοποιούσε για προσλήψεις προσωπικoύ, καθώς αποδείχτηκε σεξιστικό.

Το συγκεκριμένο εργαλείο χρησιμοποιούσε δεδομένα από αιτήσεις ανθρώπων που ήθελαν να προσληφθούν στην εταιρία σε μια περίοδο 10 ετών. Οι περισσότεροι από αυτούς ήταν άντρες.

Όπως ανέφεραν στο Reuters μέλη της ομάδας που το δημιούργησαν τελικά το σύστημα «έμαθε» στον εαυτό του πως οι άντρες υποψήφιοι είναι προτιμότεροι.

«Όλες οι εταιρείες θέλουν ένα τέτοιο εργαλείο, το οποίο να εξετάζει 100 βιογραφικά και να διαλέγει τα πέντε καλύτερα», επισημαίνουν οι άνθρωποι που δημιούργησαν το σύστημα στο Reuters.

Ήδη από το 2015 όμως ήταν σαφές πως η αξιολόγηση των βιογραφικών που έκανε το σύστημα δεν ήταν ουδέτερη ως προς το φύλο. Και αυτό γιατί ήταν χτισμένο με βάση δεδομένων από βιογραφικά που στην μεγάλη τους πλειοψηφία προέρχονταν από άντρες.

Έτσι, βαθμολογούσε αρνητικά βιογραφικά που περιείχαν τις λέξεις «γυναίκα» ή «γυναικείο». Παρά τις διορθώσεις που επιχειρήθηκαν, έγινε σαφές πως δεν μπορούσες να βασιστείς σε αυτό.

Έτσι, η χρησιμοποίηση του εγκαταλείφθηκε παρόλο που το Reuters επισημαίνει πως για κάποια περίοδο οι υπεύθυνοι προσλήψεων βασίζονταν στις αξιολογήσεις του συστήματος, χωρίς πάντως αυτό να είναι το μόνο κριτήριο τους.

Η ίδια η Amazon δεν έχει κάνει κάποιο σχόλιο για το θέμα. Σύμφωνα με την εταιρία το παγκόσμιο εργατικό δυναμικό της είναι 60% άντρες και 40% γυναίκες.

Με πληροφορίες από BBC

14