Γιατί έκλεισε η ''μυστική'' βάση ελικοπτέρων των ΗΠΑ στην Κύπρο;

Αθόρυβα δημιουργήθηκε αθόρυβα έκλεισε- Υψηλές δαπάνες χωρίς λόγο λένε αξιωματούχοι

Πάνω από τέσσερα χρόνια, το υπουργείο Εξωτερικών ΗΠΑ δαπάνησε περίπου 70 εκατομμύρια δολάρια στην αεροπορική βάση που βρίσκεται στη χώρα μας , σύμφωνα με κυβερνητική έκθεση των ΗΠΑ και η οποία βάση έκλεισε οριστικά το 2017.

>>> Νεότερο: Δήλωση Προδρόμου για το θέμα της αμερικανικής βάσης

Σύμφωνα με δημοσίευμα του ABCnews, η βάση, η οποία ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2013 και έκλεισε τον Αύγουστο του 2017, βρισκόταν στην Κύπρο και φιλοξένησε πέντε ελικόπτερα και περίπου 40 κυβερνητικούς εργολάβους, με κόστος περίπου 20 εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως.

Όλα έγιναν πολύ γρήγορα

Ο OIG, ο επίσημος παρατηρητής του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, διαπίστωσε ότι η αεροπορική βάση ιδρύθηκε χωρίς την έγκριση του διοικητικού συμβουλίου αεροπορίας (AGB) του Τμήματος.

Τονίζει μάλιστα ότι το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ δεν μπόρεσε να παρουσιάσει κανένα αρχείο από τη στιγμή που άρχισε να λειτουργεί η βάση εν σχέσει με το σκοπό της βάσης, το αναμενόμενο κόστος κάθε υπηρεσίας εκκένωσης ή την πιθανή έκταση της χρήσης του.

Μια ορθολογική απόφαση

Ο Patrick Kennedy, ο οποίος δήλωσε ότι ήταν ο ανώτερος υπάλληλος του υπουργείου Εξωτερικών που αποφάσισε να εγκαταστήσει τη βάση εγκαίρως, ανέφερε στην ABC News ότι διαφωνεί έντονα με τα συμπεράσματα της OIG σχετικά με τη χρησιμότητά της και δήλωσε ότι ήταν μια "ορθολογική απόφαση".

Ο Κένεντι, ο οποίος τότε ήταν ο διευθυντής του τμήματος της Ουάσινγκτον ως γραμματέας για τη διοίκηση, δήλωσε ότι ο σκοπός της βάσης ήταν να βοηθήσει σε ενδεχόμενες εκκενώσεις, συμπεριλαμβανομένης της Πρεσβείας των ΗΠΑ στη Βηρυτό.

Η έκθεση OIG, που εκδόθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου, αποτέλεσε  ένδειξη των δαπανηρών δαπανών, διαπιστώνοντας ότι το Υπουργείο Εξωτερικών «θα μπορούσε να εξοικονομήσει σχεδόν εξήντα εκατομμύρια δολάρια από περιττές δαπάνες» εάν είχαν ακολουθηθεί οι κατάλληλες διαδικασίες.

Δύο πρώην αξιωματούχοι των ΗΠΑ που γνώρισαν την αεροπορική βάση της Κύπρου δήλωσαν στην ABC News ότι δεν εξυπηρετούσε σαφή σκοπό. "Ήταν μια λέσχη πτήσεων", είπε ο πρώην αξιωματούχος.

Μετά την 11η Σεπτεμβρίου

Η αεροπορική βάση δημιουργήθηκε ένα χρόνο μετά την επίθεση στις 11 Σεπτεμβρίου του 2012 σε διπλωματική μονάδα των ΗΠΑ και στο παράρτημα της CIA στη Βεγγάζη της Λιβύης, όπου σκοτώθηκαν τέσσερις Αμερικανοί, συμπεριλαμβανομένου του Πρέσβη Κρίστοφερ Στίβενς.

10