Κάτοικοι Αγ. Τριμιθιάς: «Θέλουν να πληρώσουμε τις ζημιές;» (Vid)

Κάτοικοι Αγ. Τριμιθιάς: «Θέλουν να πληρώσουμε τις ζημιές;» (Vid)

Οι εξηγήσεις του Επ. Λευκωσίας

Σφοδρά παράπονα διατυπώνουν οι κάτοικοι των Αγίων Τριμιθιάς για την αντιμετώπιση που τυγχάνουν μετά τη φοβερή θεομηνία που έπληξε την κοινότητα το απόγευμα της Κυριακής.

Μιλώντας στην Offsite, κάτοικος της περιοχής κατέκρινε τη στάση της Κυβέρνησης χρεώνοντας ολιγωρία.

>>ΝΕΟΤΕΡΟ: €2,000 για αρχή στους πληγέντες και αποζημίωση με κριτήρια

Ταλαιπωρημένος πολίτης ανέφερε ότι το μήνυμα που εστάλη από την Επαρχιακή Διοίκηση ήταν ότι οι κάτοικοι πρέπει να διορθώσουν τα σπίτια τους και ακολούθως να δώσουν αποδεικτικά στοιχεία (σ.σ. φωτογραφίες) και αποδείξεις για να λάβουν αποζημιώσεις. Χωρίς οποιαδήποτε άλλη διευκρίνιση. Διερωτήθηκε μάλιστα πώς περιμένουν οι αρχές ότι οι πολίτες θα βρουν τα απαιτούμενα χρήματα για τις αποκαταστάσεις των ζημιών.

 

Ο αγανακτισμένος κάτοικος ανέφερε ότι το κλιμάκιο της Επαρχιακής Διοίκησης που βρέθηκε στις 08:00 το πρωί στο χωριό δεν γνώριζε τι θα γίνει, ενώ καταγγέλλουν τις Αρχές ότι δεν υπήρχε σχέδιο για αντιμετώπιση της θεομηνίας.

Άλλος πολίτης κατάγγειλε  ότι από το Κοινοτικό Συμβούλιο και το Υπουργείο Εσωτερικών υπήρξε αδιαφορία για την υγεία των πολιτών.

Δείτε το βίντεο

Μεγάλες ζημιές σε οικίες έφερε ο ανεμοστρόβιλος

Έπαρχος: «Οι επιδιορθώσεις θα γίνουν από τους πληγέντες»

Ο Έπαρχος Λευκωσίας Μάριος Παναγίδης διευκρίνισε ότι οι επιδιορθώσεις θα γίνουν από τους ίδιους τους πληγέντες, ενώ το κράτος μπορεί να προσφέρει βοήθεια ανάλογα με την περίπτωση.

Όσα σπίτια είναι ασφαλισμένα, το κράτος καλύπτει τις ζημιές που δεν καλύπτει η ασφάλεια, το λεγόμενο "excess", είπε.

Για αυτά που δεν είναι ασφαλισμένα θα ισχύσουν κοινωνικοοικονομικά κριτήρια, τα οποία θα υποβάλει ο Υπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο για να πάρει την έγκριση, πρόσθεσε.

Διευκρίνισε τέλος ότι σε αυτή την περίπτωση δεν δίνονται αποζημιώσεις, αλλά βοήθεια.

Στο μεταξύ, έξι συνεργεία της Επαρχιακής Διοίκησης συνεχίζουν την καταγραφή των ζημιών που άφησε πίσω της χθες η κακοκαιρία σε Παλιομέτοχο και Αγίους Τριμιθιάς, με τον Έπαρχο Λευκωσίας Μάριο Παναγίδη να λέει ότι στόχος είναι να ολοκληρωθεί αυτή η εργασία εντός 2-3 ημερών.  

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Παναγίδης ότι επί τόπου βρίσκονται 2 συνεργεία στο Παλιομέτοχο και 4 στους Αγίους Τριμιθιάς, τα οποία καταγράφουν τις ζημιές σε συνεργασία με τις κοινοτικές αρχές.

Φωτογραφία από τη θεομηνία στους Αγ. Τριμιθιάς.

 

«Από χθες βρισκόμαστε κοντά στους πληγέντες, όπως και σήμερα το πρωί και θα συνεχίσουμε να είμαστε εκεί μέχρι να καταγραφούν όλα τα υποστατικά και να ολοκληρωθεί η εργασία» είπε.  

Όσον αφορά τις επηρεαζόμενες περιουσίες, ο Έπαρχος ανέφερε ότι την Κυριακή καταγράφηκαν 40 υποστατικά στους Αγίους Τριμιθιάς και 12 στο Παλιομέτοχο, ενώ η καταγραφή συνεχίζεται.  

«Ελπίζω ότι η καταγραφή στο Παλιομέτοχο θα τελειώσει σήμερα και στους Αγίους Τριμιθιάς θα ολοκληρωθεί σήμερα ή αύριο. Επειδή όμως είναι αρκετές οι ζημιές, χρειάζεται αρκετή ώρα το κάθε κλιμάκιο» είπε. Το χρονοδιάγραμμα είναι να τελειώσουμε εντός 2-3 ημερών, πρόσθεσε.

 

Κάλεσε παράλληλα όσους πληγέντες έχουν ασφαλιστική κάλυψη, να αποταθούν στις ασφαλιστικές τους εταιρείες για να αποτιμήσουν τις ζημιές που υπέστησαν οι περιουσίες τους.

Εκτίμησε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις υπάρχει ασφαλιστική κάλυψη, καθώς πρόκειται για περιοχή με νεόδμητα σπίτια.  

Για τις περιπτώσεις όπου δεν υπάρχει κάλυψη, ο κ. Παναγίδης είπε ότι οι ζημιές θα καταγραφούν από συνεργεία της Επαρχιακής Διοίκησης και θα προχωρήσει η διαδικασία μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών.

Home