Πενταράς: Ενήμερη η KΔ για τις δραστηριότητες των Αμερικανών

Ο πρώην Διοικητής της ΚΥΠ ανέφερε ότι γίνεται πολύ κακό για το τίποτα καθώς πρόκειται για διευκολύνσεις και όχι για βάση

Θέση για το καυτό θέμα της Αμερικανικής βάσης στην Κύπρο πήρε φιλοξενούμενος στην μεσημβρινή εκπομπή του TvOne ο πρώην διοικητής της ΚΥΠ Ανδρέας Πενταράς. Ο κύριος Πενταράς αφού ανέφερε ότι γίνεται πολύ κακό για το τίποτα, τόνισε ότι δεν πρόκειται για βάση αλλά για διευκολύνσεις που παραχωρούσαν οι Βρετανοί στους Αμερικανούς στην βάση του Ακρωτηρίου από την δεκαετία του 1970.  

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι τα Αμερικανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρονται για μυστική βάση τόνισε ότι η δραστηριότητα των στρατιωτικών αεροσκαφών από την βάση Ακρωτηρίου ήταν μυστική καθώς τα αεροσκάφη αυτά χρησιμοποιούνταν για κατασκοπεία, σημειώνοντας ότι πιθανότατα  δεν υπάρχουν πουθενά αρχεία για αυτές τις δραστηριότητες, ούτε ακόμα στο ΥΠΑΜ της Αμερικής.

Η Κυπριακή Δημοκρατία είπε ο κύριος Πενταράς ήταν ενήμερη για τις ενέργειες αυτές δίνοντας την έγκριση της για να γίνονται αυτές οι επιχειρήσεις από τις ΗΠΑ. Μετά το 2013 όπως τόνισε στην ουσία η Αμερικανική Κυβέρνηση χρησιμοποιούσε τον ίδιο χώρο που χρησιμοποιούσε από πριν με περισσότερα ελικόπτερα λόγο και του γεγονότος ότι υπάρχει φόβος εκκένωσης πρεσβειών από γειτονικές Αραβικές χώρες.

Μάλιστα ο πρώην επικεφαλής της ΚΥΠ σημείωσε ότι διαδοχικά οι κυβερνήσεις γνώριζαν για την διατήρηση ελικοπτέρων των ΗΠΑ στο Ακρωτήρι, αναφέροντας χωρίς ωστόσο να είναι σίγουρος ότι η Αμερικανική Κυβέρνηση πληρώνει ενοίκιο στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Κληθείς να σχολιάσει εάν ως κράτος έχουμε καταγραφή για την δραστηριότητα αυτή των Αμερικανών επισήμανε ότι όλες οι πτήσεις από τις Βρετανικές βάσεις κατατίθενται σχέδια πτήσεων στην πολιτική αεροπορία, γεγονός που όπως τόνισε καταδεικνύει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είχε εικόνα όλων των πτήσεων των Αμερικανικών αεροσκαφών.

 

10