Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Οκτώβριο επαναρχίζουν τα οδικά έργα στον Ακάμα - Σκέψεις για μείωση κόμβων εξυπηρέτησης

Σωτήρης Νικηφόρου
- 29.04.2024

Οκτώβριο επαναρχίζουν τα οδικά έργα στον Ακάμα - Σκέψεις για μείωση κόμβων εξυπηρέτησης

Συστάθηκε η Ομάδα Έργου για αυστηρό έλεγχο - Πιθανόν να μειωθεί ο αριθμός των κόμβων εξυπηρέτησης

Τον Οκτώβριο αναμένεται ότι θα επαναρχίσουν τελικά τα βελτιωτικά έργα στο οδικό δίκτυο του Ακάμα, μετά τα γνωστά γεγονότα με τον εντοπισμό σοβαρών παρατυπιών και παρεκκλίσεων κατά την κατασκευή και ανάπλαση των δρόμων στο Εθνικό μας δάσος. 

Πλέον όμως τα έργα και όλες οι σχετικές διαδικασίες θα είναι υπό αυστηρή επιτήρηση από μηχανισμό αυστηρής περιβαλλοντικής και τεχνικής παρακολούθησης και αυξημένου εποπτικού ελέγχου. 

φ

Για την υλοποίηση αυτού του μηχανισμού συστάθηκε ήδη η Ομάδα Έργου η οποία αποτελείται από 4 πρόσωπα. Επικεφαλής της Ομάδας Έργου είναι Πολιτικός Μηχανικός, ο οποίος έχει τον ρόλο του Συντονιστή του Έργου και ο οποίος αποσπάστηκε στη Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος από το Τμήμα Δημοσίων Έργων. Ο ρόλος της Ομάδας Έργου θα είναι εποπτικός και συμβουλευτικός, ενώ για τη λήψη αποφάσεων διορίστηκε Καθοδηγητική Επιτροπή η οποία θα αποτελείται από Διευθυντές Τμημάτων και τον Γενικό Διευθυντή.

Θυμίζουμε ότι τα οδικά έργα για τη Φάση Α' είναι τα εξής:

  • Δρόμος 1Α: Τοξεύτρα – Άσπρος Ποταμός – Λάρα 6,6Km Υφιστάμενο πλάτος 5-9m 
  • Δρόμος 2: Κυκλικός Λάρας 2,7Km Υφιστάμενο πλάτος 3,5-5m 
  • Δρόμος 4Β: Τοξεύτρα – Άβακας – Λίπατη 4,1Km Υφιστάμενο πλάτος 3,5-5m (Το έργο έφτασε μέχρι το σημείο Άβακας. Το κομμάτι Άβακας - Λίπατι θα επαναξιολογηθεί σε κατοπινό στάδιο σε επόμενη σύμβαση).

F

 

Έργα για ασφαλή διακίνηση επισκεπτών

Ήδη εδώ και λίγες μέρες είναι σε εξέλιξη κάποια εργασίες για να διασφαλιστεί η ασφαλής διακίνηση των χρηστών στην υπό κατασκευή όδευση στο πάρκο του Ακάμα αλλά και η προστασία των ειδών και οικοτόπων. Γίνονται δηλαδή έργα για ασφάλιση του εργοταξίου. Στην παρούσα φάση δηλαδή, δεν εκτελούνται έργα που αφορούν την Α’ φάση της βελτίωσης του οδικού δικτύου. 

Θυμίζουμε ότι τα έργα σταμάτησαν τον περασμένο Δεκέμβριο με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε στις 7 Δεκεμβρίου όπως σταματήσουν όλα τα έργα και επαναξιολογηθούν. 

Συστάθηκε Ad-Hoc Επιτροπή για την Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση η οποία αφού μελέτησε και αξιολόγησε όλα τα δεδομένα, υπέβαλε εισηγήσεις και προτάσεις στο Υπουργείο για το πώς πρέπει να προχωρήσουν τα έργα και τι επιδιορθώσεις πρέπει να γίνουν. 

Ξήλωμα τοιχείων 

Όσον αφορά τα υφιστάμενα έργα, οι εμπειρογνώμονες μεταξύ άλλων, δίνουν κατεύθυνση είτε να μειωθούν είτε να αφαιρεθούν όσα τοιχεία κατασκευάστηκαν κατά μήκος των δρόμων και δεν είναι επάναγκες για την ασφαλεια. Επιπλέον εισηγείται όπως μειωθεί η κατασκευή νέων τοιχείων κατά την υλοποίηση του όλου έργου. 

Όσον αφορά τους αγωγούς μεταφοράς νερού από την Πέγεια μήκους 10km, υπάρχει εισήγηση όπως επανεξεταστουν και ακυρωθούν και να μεταφερθεί νερό για την πυρόσβεση με άλλους τρόπους. 

Στην παρούσα φάση, προωθούνται όλες οι απαραίτητες ενεργειες για την υλοποίηση μέτρων για τη βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του έργου που αφορά στη Φάση Α του Οδικού Δικτύου ΕΔΠ Ακάμα, στη βάση της Έκθεσης Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης που εκδόθηκε στις 11.3.2024, με τη συμβολή Ειδικών Εμπειρογνωμόνων, και σε θέματα οδοποιίας. Όπως προαναφέραμε, τα έργα αναμένεται να ξεκινήσουν τον Οκτώβριο

Παραμένει στο Τμήμα Δασών το έργο αλλά με αυστηρή επιτήρηση

Στις 21 Δεκεμβρίου το Υπουργικό αποφάσισε όπως φύγει από την ευθύνη του Τμήματος Δασών το όλο έργο και να αναλάβει η Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης (ΥΓΑΑΠ).

Σε νέα του συνεδρία όμως το Υπουργικό Συμβούλιο στις 19 Μαρτίου, ανακοίνωσε ότι κατόπιν γνωμάτευσης της Νομικής Υπηρεσίας που εξηγεί γιατί δεν μπορεί να μεταφερθεί ή και να εκχωρηθεί η παρούσα και οι μελλοντικές Συμβάσεις που αφορούν την υλοποίηση έργων ανάπτυξης δασών και δασωδών εκτάσεων στη Δημοκρατία από το Τμήμα Δασών στη Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος, οι Συμβάσεις που αφορούν το Εθνικό Δασικό Πάρκο Ακάμα παραμένουν στο Τμήμα Δασών, υπό την προϋπόθεση σύστασης μηχανισμού αυστηρής περιβαλλοντικής και τεχνικής παρακολούθησης και αυξημένου εποπτικού ελέγχου.

Αποκατάσταση οικοτόπων

Επιπρόσθετα, στις 19 Μαρτίου το Υπουργικό αποφάσισε όπως μετά το τέλος των κατασκευαστικών εργασιών που αφορούν τη Φάση Α', γίνουν οι απαραίτητες εργασίες αποκατάστασης των οικοτόπων. Η αποκατάσταση θα γίνει για τους οικότοπους που έχουν επηρεαστεί και θα δοθεί έμφαση στους οικότοπους που αποτελούν αντικείμενο προστασίας της περιοχής.

Πιθανόν να μειωθούν οι κόμβοι εξυπηρέτησης

Επιπρόσθετα αποφασίστηκε όπως συνεχιστεί η διαδικασία επαναξιολόγησης για τους επόμενους τρεις μήνες για τις υποδομές των Κόμβων Υποδομών Διαχείρισης και τα υπόλοιπα έργα και λειτουργίες του Σχεδίου Αειφόρου Ανάπτυξης του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα. Θα ετοιμαστεί νέα πρότασης και θα συζητηθεί εκ νέου το θέμα στο Υπουργικό Συμβούλιο τον Ιούνιο 2024. 

Θυμίζουμε ότι ο σχεδιασμός προνοεί  κατασκευή 14 κόμβων εξυπηρέτησης . Δείτε ΕΔΩ τι θα περιλαμβάνουν . Τα κατασκευαστικά έργα είναι έτοιμα και ήδη προκηρύχθηκε και διαγωνισμός ο οποίος ακυρώθηκε αφού το Τμήμα Δασών, ο προηγούμενος ανάδοχος του έργου, έκρινε ως ψηλή την μοναδική προσφορά που υποβλήθηκε. 

Όπως πληροφορείται η OffsiteNews, είναι πολύ πιθανό να μειωθεί ο αριθμός των 14 κόμβων εξυπηρέτησης. 

Σημειώνεται ότι το έργο είναι χρηματοδοτούμενο και πρέπει να προχωρήσει το συντομότερο.

Ακολούθως θα προχωρήσουν άλλα οδικά έργα και άλλα έργα ανάπτυξης που περιλαμβάνονται στο Σχέδιο Αειφόρου Ανάπτυξης του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα. komv

0
Home