Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Γιατί ο Χριστοδουλίδης θα διορίσει Συναγερμικό ως Επίτροπο στην ΕΕ

Γιατί ο Χριστοδουλίδης θα διορίσει Συναγερμικό ως Επίτροπο στην ΕΕ

Γράφει ο Παναγιώτης Τσαγγάρης

Ο νέος/α Επίτροπος πρέπει να υιοθετεί πλήρως την πολιτική φιλοσοφία του ΔΗΣΥ και του Νίκου Χριστοδουλίδη, διότι πρέπει να ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ). Συνεπώς το πρόσωπο που θα προτείνει ο Νίκος Χριστοδουλίδης για την Κομισιόν είτε θα είναι Συναγερμικό είτε πρόσωπο που αν προέρχεται από ΔΗΚΟ ή ΕΔΕΚ ή ΔΗΠΑ δεν θα έχει ένσταση να εγκαταλείψει τους Σοσιαλιστές ή τους ‘Renew Europe’ και να ενταχθεί στο EΛΚ

Οι ευρωεκλογές πλησιάζουν και με το πέρας της διαδικασίας αυτής, στις Βρυξέλλες αρχίζει μια άλλη διαδικασία που αφορά την ‘αλλαγή φρουράς’ στην Κομισιόν, στην οποία η κάθε χώρα – μέλος συμμετέχει με ένα Επίτροπο. Πρόκειται για το πανίσχυρο Σώμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ή Κομισιόν όπως καθιερώθηκε να λέγεται, ένα Σώμα το οποίο έχει τον ρόλο λίγο – πολύ της ‘Εκτελεστικής Εξουσίας’ της ΕΕ. 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα κληθεί να προτείνει το πρόσωπο που θα διοριστεί ως Επίτροπος της Κύπρου στην ΕΕ και θα πρόκειται για τον 5ο σε σειρά Επίτροπο της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Κομισιόν.

Να υπενθυμίσουμε ότι με την ένταξη μας στην ΕΕ, το 2004, ως πρώτος Επίτροπος διορίστηκε ο Μάρκος Κυπριανού (επί Τάσσου Παπαδόπουλου), το 2009 η Ανδρούλα Βασιλείου (επί Δημήτρη Χριστόφια), το 2014 ο Χρήστος Στυλιανίδης (επί Νίκου Αναστασιάδη) και το 2019 η Στέλλα Κυριακίδου (επί Νίκου Αναστασιάδη).

Η προϊστορία δείχνει πως ανά 5ετία γίνεται ‘αλλαγή φρουράς’ με διαφορετικό πρόσωπο. Τουλάχιστον μέχρι σήμερα. Κυρίως επειδή κάθε φορά υπήρχε και διαφορετικός Πρόεδρος στην Κύπρο (εξαίρεση το 2019 που ήταν για δεύτερη θητεία ο Νίκος Αναστασιάδης) και είναι πολιτικά λογικό να διορίσει άνθρωπο που πρόσκειται στον ίδιο και στην παράταξη του παρά να παραταθεί η θητεία του προηγούμενου Επιτρόπου, ο/η οποίος/α διορίστηκε από τον προηγούμενο. (Στην συγκεκριμένη Επιτροπή επαναδιορίστηκαν πέντε από τους 27 Επιτρόπους για δεύτερη θητεία. Επίσης -χάριν ιστορίας- να σημειώσουμε ότι στην Προεδρία της Κομισίον -από το 1958 μέχρι σήμερα- μόνο δυο περιπτώσεις ήταν για δυο συνεχόμενες θητείες, ο Ζακ Ντελόρ (1985 έως 1995) και ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο (2004-2014). Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επιλέχθηκε από τους ηγέτες των χωρών – μελών της ΕΕ που ανήκουν στο ΕΛΚ (EPP) ως εκ νέου υποψήφια τους για την Προεδρία της ΕΕ και αν εκλεγεί από το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα αποτελεί το τρίτο πρόσωπο στην ιστορία της ΕΕ που θα διατελέσει για δυο θητείες Πρόεδρος της Επιτροπής).

Η πλέον όμως σημαντική προϋπόθεση είναι πως ο/η Επίτροπος που προτείνεται πρέπει να είναι συμβατός και πλήρως ευθυγραμμισμένος με την πολιτική φιλοσοφία της Κομματικής Ομάδας στην ΕΕ στην οποία ανήκει ο Πρόεδρος της χώρας. 

Το ποιο πρόσωπο θα διορίσει ο Νίκος Χριστοδουλίδης είναι άγνωστο μέχρι στιγμής αν και στο παρασκήνιο ακούγονται και λέγονται κάποια ονόματα (δείτε εδώ) αλλά η Στήλη θα ασχοληθεί με κάτι άλλο και όχι με τα ονόματα. Θα ασχοληθεί με την πιο πάνω βασική προϋπόθεση που πρέπει να πληροί το πρόσωπο που θα επιλεχθεί από τον Νίκο Χριστοδουλίδη.

Διότι τι σημαίνει στην πράξη αυτή η βασική προϋπόθεση στην προκειμένη;

Επί της ουσίας, σημαίνει πως όποιο άτομο και να επιλεχθεί από τον Νίκο Χριστοδουλίδη ως ο/η νέος/α Επίτροπος, πρέπει να είναι Συναγερμικός ή πρόσωπο που να είναι έτοιμο να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Κομματική Οικογένεια που ανήκει ο ΔΗΣΥ και ο ίδιος ο Νίκος Χριστοδουλίδης, η οποία Κομματική Οικογένεια είναι οι Χριστιανοδημοκράτες, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ ή στα αγγλικά EPP). Το πόσο σημαντικό ρόλο παίζουν τα Ευρωπαϊκά Κόμματα στο πολιτικό γίγνεσθαι το περιγράψαμε ή αν θέλετε το προσεγγίσαμε και σε άλλα προηγούμενα άρθρα μας.

Αυτή η προϋπόθεση είναι τόσο σημαντική, που αποτελεί και ‘όρο απαράβατο’ και αν θέλετε ουσιαστικά είναι η μόνη προϋπόθεση, η οποία αν δεν πληρείται από κάποιο υποψήφιο πρόσωπο τότε απλούστατα δεν θα προταθεί από τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Για παράδειγμα ο Νίκος Χριστοδουλίδης για να επιλέξει πρόσωπο που προέρχεται από τον πολιτικό χώρο του ΔΗΚΟ ή της ΕΔΕΚ ή της ΔΗΠΑ, αυτό το πρόσωπο θα πρέπει να εγκαταλείψει τους Σοσιαλιστές (αν είναι του ΔΗΚΟ ή της ΕΔΕΚ) ή τους ‘Renew Europe’ (αν προέρχεται από ΔΗΠΑ) και να ενταχθεί στο EΛΚ. 

Και αυτό διότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης συμμετέχει στο ΕΛΚ, και ήταν και ένας εκ των ηγετών της ΕΕ από πλευράς ΕΛΚ που υποστήριξε την υποψηφιότητα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και θα ήταν αδιανόητο για τους Ευρωπαίους εταίρους να τους στείλει ένα μέλος του Κολλεγίου των Επιτρόπων που θα στηρίζει άλλες πολιτικές από αυτές του ΕΛΚ και θα ήταν σε παραφωνία με την ίδια την Πρόεδρο της Κομισιόν. 

Και αν είναι μια φορά σημαντική η πλειοψηφία του ΕΛΚ σε επίπεδο Αρχηγών Κρατών είναι 100 φορές πιο σημαντική η πλειοψηφία του ΕΛΚ στην Κομισιόν. Αυτό αποτυπώθηκε από τον ίδιο τον Πρόεδρο του ΕΛΚ, Manfred Weber, το 2019 όπου με την σύνθεση της νέας Κομισιόν, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή που προτάθηκε σήμερα, το ΕΛΚ έχει μια ισχυρή παρουσία σε θέσεις κλειδιά με στόχο να διαμορφώσουμε το μέλλον της Ευρώπης».

Προκύπτει όμως και ένα καίριο πολιτικό ερώτημα: 

Θα διαβουλευτεί ο Νίκος Χριστοδουλίδης με την Αννίτα Δημητρίου για το θέμα της/του Επιτρόπου μιας και οι δυο συμμετέχουν στο ΕΛΚ; Ίσως αυτό να αποτελέσει και μια αφορμή για την απαρχή μιας άλλης σχέσης μεταξύ Πινδάρου και Προεδρικού, μιας και αυτή η ‘αντίφαση’ -τουλάχιστον σε επίπεδο ΕΛΚ- μόνο ζημιά δημιουργεί...

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΓΓΑΡΗΣ / Twitter: @tsangarisp

0
Home