Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

FT: Πιέσεις σε Ελλάδα από ΕΕ να δώσει τους S-300 στην Ουκρανία

Offsite Team
- 23.04.2024

FT: Πιέσεις σε Ελλάδα από ΕΕ να δώσει τους S-300 στην Ουκρανία

Τι απαντά η Αθήνα για τους S-300 που πήρε από την Κύπρο το 1998

Η Ελλάδα και η Ισπανία δέχονται έντονη πίεση από τους συμμάχους τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ να παράσχουν συστήματα αεράμυνας στην Ουκρανία, καθώς το Κίεβο ετοιμάζεται να απαιτήσει περισσότερη βοήθεια στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της ΕΕ τη Δευτέρα, τονίζουν σε ρεπορτάζ στην ιστοσελίδα τους οι Financial Times.

Το Κίεβο προχώρησε πρόσφατα σε επείγουσα έκκληση στους δυτικούς συμμάχους για επιπλέον επτά συστήματα αεράμυνας, όπως τα αμερικανικής κατασκευής Patriot ή τα σοβιετικής τεχνολογίας συστήματα S-300, καθώς η Ρωσία εντείνει μια αεροπορική και πυραυλική εκστρατεία κατά των πόλεων και των υποδομών ενέργειας της χώρας.

Μόνον η Γερμανία έχει ανακοινώσει μέχρι στιγμής αποστολή ενός συστήματος Patriot.

Άλλοι ηγέτες της ΕΕ χρησιμοποίησαν τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα για να προτρέψουν προσωπικά τους ηγέτες Ισπανίας και Ελλάδας, Πέδρο Σάντσεθ και Κυριάκο Μητσοτάκη, να δωρίσουν ορισμένα από τα συστήματα αεράμυνάς τους στην Ουκρανία, σύμφωνα με πρόσωπα με γνώση των συζητήσεων τα οποία επικαλούνται οι FT.

Οι δύο ηγέτες, σημειώνει η βρετανική εφημερίδα, των οποίων οι ένοπλες δυνάμεις διαθέτουν περισσότερα από 12 συστήματα Patriot, αλλά και συστήματα S-300, δέχονται πίεση "με το επιχείρημα ότι η ανάγκη για τις ίδιες δεν είναι τόσο μεγάλη όσο της Ουκρανίας και ότι δεν αντιμετωπίζουν καμία επικείμενη απειλή".

"Όλοι ξέρουμε ποιος τα έχει, όλοι ξέρουμε πού βρίσκονται και όλοι ξέρουμε ποιος τα χρειάζεται πραγματικά", ανέφερε μία εκ των πηγών των FT.

Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι μικρότερη πίεση ασκείται στην Πολωνία και τη Ρουμανία, οι οποίες διαθέτουν επίσης Patriot, δεδομένης της πιο ευάλωτης θέσης τους, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

Η Ουκρανία διαθέτει επί του παρόντος τουλάχιστον τρία συστήματα Patriot, συμπεριλαμβανομένου ενός που έχει προμηθευτεί από τις ΗΠΑ και δύο από τη Γερμανία.

Η πίεση για δωρεά συστημάτων θα ενταθεί στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας όλων των 27 κρατών μελών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο τη Δευτέρα, δήλωσαν αξιωματούχοι. Το Κίεβο θεωρείται ότι ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τα συστήματα S-300 της Ελλάδας, τα οποία οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν ήδη στο οπλοστάσιό τους και έχουν εμπειρία.

"Υπάρχουν χώρες που δεν έχουν άμεση ανάγκη τα συστήματα αεράμυνας τους, για να είμαι απολύτως ειλικρινής", σημείωσε διπλωμάτης της ΕΕ που συμμετείχε στις προετοιμασίες για τη συνάντηση. "Κάθε χώρα καλείται να αποφασίσει τι μπορεί να θεωρήσει ότι της περισσεύει".

Τα υπουργεία Άμυνας της Ελλάδας και της Ισπανίας αρνήθηκαν να σχολιάσουν το ζήτημα, σε απόπειρα επικοινωνίας από πλευράς των Financial Times.

Τι απαντά η Αθήνα για το δημοσίευμα

Ο κυβερνητικός επρόσωπος Παύλος Μαρινάκης τόνισε στην απάντηση του κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών:

«Δεν πρόκεται να γίνει οποιαδήποτε κίνηση που θα διακινδυνεύσει έστω και κατ’ ελάχιστο την αποτρεπτική ικανότητα ή την αεράμυνα της χώρας μας. Έχουμε πολλές φορές προβεί σε πολλές διαψεύσεις, σας απαντώ και σήμερα κατηγορηματικά».

Πως πήρε η Ελλάδα τους S-300 απο την Κύπρο

Υπενθυμίζεται ότι τους ρωσικούς S-300 τους «κληρονόμησε» η Ελλάδα μετά τη σφοδρή αντίδραση -με τις γνωστές απειλές πολέμου- των Τούρκων απέναντι στη συμφωνία της Κυπριακής Δημοκρατίας στα τέλη της δεκαετίας του ’90 με τη Ρωσία  για την αγορά του εν λόγω αντιαεροπορικού συστήματος -στην πρώτη σοβαρή προσπάθεια της κυπριακής κυβέρνησης να δημιουργήσει ένα αξιόπιστο σύστημα αεράμυνας μετά από πολλά χρόνια τουρκικής υπεροχής στον εναέριο χώρο της Κύπρου. Η λεγόμενη «κυπριακή κρίση των S-300» έληξε τον Δεκέμβριο του 1998 με την απόφαση της Λευκωσίας να μεταβιβάσει τους S-300 στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, η οποία με τη σειρά της τούς εγκατέστησε στην Κρήτη, όπου και παραμένουν μέχρι σήμερα (φωτογραφίες κάτω από παλαιότερη δοκιμαστική βολή).

Πηγή: Capital.gr / ΑΠΕ / OffsiteNews 

 

0
Home