Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Σ. Κυριακίδου: Ίση πρόσβαση σε φάρμακα για όλους τους πολίτες της ΕΕ

Offsite Team
- 12.04.2024

Σ. Κυριακίδου: Ίση πρόσβαση σε φάρμακα για όλους τους πολίτες της ΕΕ

Η Στέλλα Κυριακίδου μιλά στους Snipers για τα πέντε σχεδόν χρόνια ως Ευρωπαία Επίτροπος Υγείας

Η υλοποίηση του οράματος για Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας

Για την παρουσία της ως Επίτροπος Υγείας μιλά στην εκπομπή Snipers και τους Παναγιώτη Τσαγγάρη και Αντρέα Παράσχο η Στέλλα Κυριακίδου.

Αναφέρεται στην υλοποίηση του οράματος για Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας επισημαίνοντας ότι έχει αλλάξει τον τρόπο μέσα από τον οποίο αντιμετωπίζεται η υγεία στην Ευρώπη.

Την ίδια ώρα η Ευρωπαία Επίτροπος τονίζει ότι είναι αδιανόητο να ζούμε στο 2024 σε μια Ευρωπαϊκή Ένωση όπου τα ποια φάρμακα έχεις ως ασθενής να εξαρτάται σε ποια χώρα ζεις αναφέροντας ότι ο στόχος που υπάρχει είναι να υπάρχει ίση πρόσβαση σε φάρμακα για όλους τους πολίτες ανεξαρτήτως το που ζουν σε όλη την ΕΕ.

Η Στέλλα Κυριακίδου μιλά επίσης για το πολιτικό της μέλλον μετά την λήξη της θητείας της ενώ αναφέρεται και στις διεργασίες που γίνονταν από την ΕΕ για τις παραγγελίες εμβολίων για τον covid.

Δείτε την εκπομπή και πιο κάτω ολόκληρη τη συνέντευξη σε γραπτό κείμενο:

Αυτούσιο το κείμενο της συνέντευξης:

- Αναλάβετε ένα χαρτοφυλάκιο το οποίο ήταν μακριά από τα φώτα της επικαιρότητας και της δημοσιότητας αλλά οι περιστάσεις και οι καταστάσεις με το covid έφεραν στο επίκεντρο το δικό σας χαρτοφυλάκιο όχι μόνο της Ευρώπης και της Κύπρου αλλά και παγκοσμίως.

- Έχετε δίκαιο εξαιτίας της πανδημίας και της πρωτόγνωρης κρίσης δημόσιας υγείας.  Η υγεία είναι μια πολιτική προτεραιότητα για τα Κράτη μέλη αλλά όχι μόνο και εκεί όπου όντως ήταν ένα χαρτοφυλάκιο που μπορούσε ο καθένας να πει ότι δεν είχε ιδιαίτερη σημασία καθώς η υγεία είναι αρμοδιότητα των Κρατών μελών και οπόταν ήταν περιορισμένο το τι μπορούμε να κάνουμε σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Με την πανδημία αντιληφθήκαμε ότι έπρεπε να την αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί. Αυτό το πετύχαμε θεωρώ για πρώτη φορά μέσα από την Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τα εμβόλια και για τα φάρμακα όπου μπορέσαμε να διαθέσουμε εμβόλια και φάρμακα ταυτόχρονα σε όλους τους Ευρωπαίους πολίτες. Μπορείτε να σκεφτείτε που θα ήταν η ΕΕ αν μέσα σε εκείνο τον φόβο που χάναμε καθημερινά ζωές, είχαμε χώρες που λάμβαναν εμβόλια πρώτα και είχαμε άλλες που λάμβαναν σε 8 - 10 μήνες. Ήταν μεγάλο το στοίχημα και ιδιαίτερα για μένα ως Ευρωπαία Επίτροπος Υγείας μου ήταν αδιανόητο να μην μπορώ να εξασφαλίσω το θέμα της ισότητας όχι μόνο για τα εμβόλια αλλά και για τα φάρμακα. Πιστεύω ότι αυτό δημιούργησε μια άλλη οπτική γωνία για την πολιτική στην υγεία.

- Το παράδειγμα του Covid όπου η ΕΕ λειτούργησε ως ο επικεφαλής για τα Κράτη Μέλη και διαπραγματεύτηκε για όλες τις χώρες μέλη θα μπορούσε να αποτελέσει αφορμή και απαρχή για άλλου τύπου φάρμακα για παράδειγμα...;

- Διαπραγματευτήκαμε εκ μέρους και μαζί με τα Κράτη Μέλη δηλαδή τα κράτη ήταν σε όλη την διάρκεια της διαδικασίας στις διαπραγματεύσεις αλλά μόλις πέρασε η πρώτη μεγάλη κρίση μετά τον πρώτο ένα με ενάμιση χρόνο είχα σκεφτεί πως είναι δυνατό σε μια πανδημία να μπορούμε να λειτουργήσουμε έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε εμβόλια για όλους τους πολίτες ισότιμα σε όλα τα κράτη μέλη κάτω από τις ίδιες συνθήκες. Να μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα ψηφιακό πιστοποιητικό covid που τώρα θεωρούμε δεδομένο ότι υπήρχε. Δεν υπήρχε το δημιουργήσαμε για να μπορούν να ανοίξουν οι οικονομίες και οι κοινωνίες, να μπορεί ο κόσμος να ταξιδέψει και να βγει από τα σπίτια του. Γιατί αυτό να μην μπορούμε να το κάνουμε γενικά για την υγεία; Από εκεί ήρθε το όραμα που τώρα υλοποιείται η Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας. 

- Η οποία τι σημαίνει;

- Στοχεύει στο να εξασφαλίζει για τον Ευρωπαίο Πολίτη όπου και να βρίσκεται εντός της ΕΕ ισότιμη πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας και για να το χτίσουμε έχουμε δομήσει έξι πυλώνες. Ξεκινήσαμε από το να δημιουργήσουμε και να ενισχύσουμε τον τρόπο που να λειτουργεί ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός φαρμάκων, το Ευρωπαϊκό κέντρο πρόληψης νοσημάτων, το γνωστό ECDC. Έγινε σημαντική δουλειά αλλά οι αρμοδιότητες τους ήταν περιορισμένες. Αυτό το αλλάξαμε μέσα και από νομοθεσίες που πέρασαν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και δημιουργήσαμε μια ένωση υγείας που βασίζεται σε 6 πυλώνες η οποία με συγκεκριμένες προτάσεις έρχεται να δημιουργήσει μια Ευρωπαϊκή Ένωση που θα μπορεί να είναι πιο έτοιμη να αντιμετωπίσει μελλοντικές κρίσεις αλλά ταυτόχρονα να επιλύει προβλήματα που προϋπήρχαν χρόνια. Όπως το μεγάλο θέμα των φαρμάκων. Είναι αδιανόητο να ζούμε στο 2024 σε μια Ευρωπαϊκή Ένωση όπου τα ποια φάρμακα έχεις ως ασθενής να εξαρτάται σε ποια χώρα ζεις. Έτσι μετά από 19 χρόνια υποβάλαμε μια νέα πρόταση για την μεταρρύθμιση για την φαρμακευτική πολιτική η οποία συζητήθηκε και υπερψηφίστηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αλλά θα πρέπει να περάσει ακόμα από τριλόγους που έχει ακριβώς τον στόχο να υπάρχει ίση πρόσβαση σε φάρμακα για όλους τους πολίτες ανεξαρτήτως το που ζουν σε όλη την ΕΕ.

- Αυτό πότε θα το δούμε να υλοποιείται; Γιατί το βλέπουμε και τοπικά στην Κύπρο ασθενείς να μην μπορούν να εξασφαλίσουν τα φάρμακα τα οποία δικαιούνται ή είναι πολύ ακριβά;

- Ήδη αλλάζουν πράγματα διότι γνωρίζουμε ότι για να υλοποιηθεί η στρατηγική θα πρέπει να περάσει από κάποιες διαδικασίες. Εμείς προχωρήσαμε παραδείγματος χάρη για την αντιμετώπιση των ελλείψεων σε φάρμακα που είχαμε πέρσι τον χειμώνα. Για πρώτη φορά έχουμε δημιουργήσει ένα κατάλογο για κρίσιμα φάρμακα που χρειάζονται οι πολίτες της ΕΕ και έχουμε  συνεργασία με τις εταιρείες και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό φαρμάκων έτσι ώστε εάν αποσυρθεί ένα φάρμακο, εάν θα υπάρχει έλλειψη σε ένα φάρμακο να ενημερωνόμαστε κεντρικά έγκαιρα. Δημιουργήσαμε μια νέα αρχή ετοιμότητας να παρακολουθεί και ταυτόχρονα ένα μηχανισμό αλληλεγγύης των Κρατών που εάν ένα Κράτος έχει έλλειψη φαρμάκων να μπορεί να προμηθευτεί από κάποιο άλλο Κράτος της ΕΕ. Γίνονται πολλά βήματα τα οποία θεωρώ σημαντικά καθώς αλλάζουν τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε την υγεία σε Ευρωπαϊκό επίπεδο χωρίς να αλλάζεις την συνθήκη. 

- Στην ουσία τώρα έχετε δημιουργήσει μια Κυβέρνηση υγείας στην ΕΕ έτσι; Παρακολουθείτε όμως όλα τα συστήματα υγείας των 27 Κρατών μελών;

- Η υγεία παραμένει αρμοδιότητα των κρατών μελών οπόταν τα συστήματα υγείας και το πως λειτουργούν η χρηματοδότηση τους αφορά τα Κράτη μέλη. Όμως μέσα από το πρωτοποριακό πρόγραμμα EU4Health έχει πάρα πολλές δράσεις που μας επιτρέπουν να ενισχύσουμε τα κράτη μέλη για να βοηθήσουν και να στηρίξουν τα συστήματα υγείας τους. Αυτό που διαπιστώσαμε με τα κράτη μέλη είναι ότι τα συστήματα υγείας δεν είχαν την ανθεκτικότητα να ανταποκριθούν στην πανδημία. Έτσι μέσα από το EU4Health έχουμε συγκεκριμένες δράσεις για τα κράτη μέλη για ενίσχυση των συστημάτων υγείας τους. Από εκεί και πέρα παραμένει αρμοδιότητα των Κρατών μελών δηλαδή πως λειτουργεί το ΓεΣΥ και το σύστημα υγείας κάθε χώρας. Πλέον μπορούν να αποταθούν στην ΕΕ για θέματα που αφορούν πιθανόν φάρμακα.

Έχουμε μια Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τον καρκίνο η οποία για πρώτη φορά γίνεται τόσο φιλόδοξη με 4 δισ χρηματοδότηση που έχει παράδειγμα αλλάξει τις κατευθυντήριες γραμμές για αντιμετώπιση του καρκίνου μετά από 20 χρόνια. Δεν προχωρούμε απλά αλλάζοντας τις κατευθυντήριες γραμμές έχουμε και χρηματοδότησης για τα κράτη για να μπορέσουν να επεκτείνουν τα προγράμματα πληθυσμιακού ελέγχου. Πρέπει να εφαρμόζεις την πολιτική, να έχεις εισηγήσεις αλλά ταυτόχρονα να μπορείς να στηρίξεις και μέσα από τα προγράμματα αυτά έχουμε την δυνατότητα αυτή. Δεν λέω ότι έχουμε επιλύσει όλα τα προβλήματα αυτό που λέω μετά βεβαιότητας μιλάμε όλοι για μια ευρωπαϊκή ένωση υγείας που έχει αλλάξει τον τρόπο μέσα από τον οποίο αντιμετωπίζεται η υγεία στην Ευρώπη. Τις πρώτες εβδομάδες της πανδημίας μιλούσα συχνά με ομάδες πολιτών και άκουγα που είναι η Ευρώπη τώρα που την χρειαζόμαστε. Είπα ότι αυτό το πράγμα δεν θέλω να το ξανακούσω θέλω για τους ασθενείς να νοιώθουν ότι η Ευρώπη είναι εκεί. Στην πανδημία ήταν εκεί και για την Κύπρο και για τα άλλα μικρά κράτη. Εξασφαλίσαμε ταυτόχρονα εμβόλια, φάρμακα, μάσκες, φάρμακα για την αντιμετώπιση του covid με κοινές προμήθειες. Νομίζω έγινε μια αλλαγή στον τρόπο που βλέπουμε τα θέματα υγείας και αυτό με χαροποιεί ιδιαίτερα. 

- Αν ένας Κύπριος πρέπει να πάει να πάει στην ΕΕ για περίθαλψη θα πρέπει να εκδώσει την Ευρωπαϊκή κάρτα νοσηλείας. Γιατί πρέπει να γίνεται αυτό;

- Αφορά την οδηγία για την διασυνοριακή περίθαλψη και είναι για να βοηθήσει τα Κράτη μέλη ώστε να μπορεί κάποιος να μεταβεί σε άλλη χώρα όταν δεν παρέχεται η θεραπεία που θέλει στην χώρα του για να έχει την περίθαλψη. Έχει σημασία να δούμε ότι δεν μπορούν πάντα να ταξιδεύουν οι ασθενείς και δεν είναι ούτε και το επιθυμητό για αυτό δημιουργήσαμε τα Ευρωπαϊκά κέντρα αναφορά. Παραδείγματος χάρη έχουμε το κέντρο αναφοράς για τις σπάνιες παθήσεις για να ταξιδεύει η γνώση και η εξειδίκευση και οχι αναγκαία ο ασθενής. Ήδη η Κύπρος ανήκει σε αυτά τα κέντρα αναφοράς για τις σπάνιες παθήσεις, τον παιδικό καρκίνο και για άλλα θέματα για να μπορέσουμε να δώσουμε όλη την εξειδίκευση αυτή στους ασθενείς και στους ειδικούς σε όλες τις χώρες. Είναι ένας άλλος τρόπος για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε μπροστά. Μέχρι το 2025 φιλοδοξούμε να δημιουργήσουμε το πρώτο δίκτυο ολοκληρωμένων κέντρων καρκίνου. Κάθε κράτος μέλος θα έχει ανάλογα με το μέγεθος ένα ή δύο ολοκληρωμένα κέντρα καρκίνου που θα αναγνωρίζονται από το υπουργείο Υγείας και θα ανταλλάζουν γνώση μέσα από αυτά τα κέντρα. Θα ξέρει ο ασθενής ότι οι δικές του οι πληροφορίες θα έχει πρόσβαση ο γιατρός του να τις μοιραστεί με άλλους ειδικούς σε άλλα κέντρα που είναι αναγνωρισμένα. Δεν μπορώ να πω ότι η πανδημία μας έδωσε μια ευκαιρία να αλλάξουμε πράγματα, δεν μπορώ να την δω ως ευκαιρία γιατί χάσαμε εκατομμύρια ζωές αλλά σίγουρα μας έδειξε την σημασία της αλληλεγγύης και της συνεργασίας και πόσα περισσότερα μπορούμε να πετύχουμε όταν συνεργαζόμαστε όλοι μαζί με τους θεσμούς. Αλλά μας έδειξε και την σημασία να ανήκουμε στην ΕΕ διότι μας έδωσε την δύναμη και την ισχύ το να ανήκεις στην Ευρωπαϊκή οικογένεια.

- Ποιο θα είναι το πολιτικό σας μέλλον εάν δεν επαναδιοριστείτε από τον Νίκο Χριστοδουλίδη θα συνεχίσετε να είστε ενεργή ως πολιτικός;

- Είναι αδύνατο να μην παραμείνω ενεργή στον χώρο της πολιτικής στην Κύπρο. Για μένα η πολιτική είναι όλα τα θέματα με τα οποία ασχολούμαι όλη μου την ζωή και αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών. Από εκεί και πέραν πρέπει να σας αναφέρω κάτι πολύ ειλικρινά δεν σκέφτομαι το μετά σκέφτομαι τι κάνω τώρα. Για μένα το μεγάλο στοίχημα είναι να συνεχίσω να κάνω αυτό που κάνω τώρα όσο πιο σωστά και ωφέλιμα μπορώ και ακόμα νιώθω ότι έχω πολλά να κάνω μέχρι το τέλος αυτής της θητείας στο δικό μου χαρτοφυλάκιο που τα δεδομένα αλλάζουν κάθε στιγμή. Για μένα όταν έρθει εκείνη η μέρα μετά θα σκεφτώ.

- Πότε λήγει η θητεία σας;

- Εγώ ανέλαβα τον Δεκέμβριο του 2019 πιστεύω ότι αυτή η επιτροπή θα είναι εκεί μέχρι το τέλος του χρόνου διότι υπάρχουν διαδικαστικά θέματα. Γίνονται πρώτα οι ευρωεκλογές και με αυτή την ευκαιρία καλώ όλους τους συμπολίτες μου να πάνε να ψηφίσουν διότι τους αφορούν οι Ευρωεκλογές για να έχουν άποψη για τα θέματα που αφορούν την καθημερινότητα τους και όχι μόνο γιατί ανήκουμε στην μεγάλη Ευρωπαϊκή οικογένεια. Θα γίνουν οι Ευρωεκλογές 9 Ιουνίου, υπολογίζω να συσταθούν οι επιτροπές του Ευρωκοινοβουλίου μέσα στον Ιούλιο και μετά θα πρέπει να γίνει η διαδικασία εκλογής Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα είναι είτε τέλος Ιουλίου ή αρχές του Σεπτέμβρη και μετά να ζητήσει ο νέος Πρόεδρος από τα Κράτη να συστήσουν. Οπότε θεωρώ μέχρι τον Δεκέμβρη θα είμαστε εκεί και θεωρώ ότι έχω πολύ δουλειά να κάνω. Πιστέψετεμε εγώ πάντα έτσι σκέφτομαι και όταν ήμουν στο Κυπριακό κοινοβούλιο δεν σκέφτηκα ποτέ είμαι εδώ την επόμενη μέρα τι; Κάνεις καλά αυτό που κάνεις και μετά βλέπεις το επόμενο μήνα και πάντα υπάρχουν επόμενα βήματα.

- Θα  ήταν παράλειψη και άδικο για εσάς να μην σας ρωτήσουμε για το όλο ζήτημα με το θέμα με τα εμβόλια όπου βρεθήκατε στο στόχαστρο εσείς και η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και τα όσα λέχθηκαν για μίζες και παράτυπα συμβόλαια;

- Δεν θα σχολιάσω τα όσα έχουν γραφτεί. Εκείνο που νομίζω ξέρετε ποιο καλά από εμένα είναι το πως μπορεί εύκολα να υπάρχει παραπληρόφορηση και να διαδίδονται για άλλους λόγους ψευδείς ειδήσεις. Σίγουρα ήταν μια δύσκολη περίοδος, δεν είναι εύκολο να στοχοποιήσε και σε προσωπικό επίπεδο και ταυτόχρονα διαχειρίζεσαι μια κρίση όπως την πανδημία. Αλλά επειδή λέχθηκαν πολλά για τα εμβόλια και τις διαδικασίες θα διαβεβαιώνω ότι υπήρχε μια απόλυτα διαφανείς διαδικασία. Δηλαδή τα εμβόλια δεν τα διαπραγματεύτηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα διαπραγματεύτηκε για και μαζί με τα Κράτη Μέλη. Είχαμε μια καθοδηγητική επιτροπή και κάθε κράτος διόριζε ο ίδιος τον εκπρόσωπο του. Μετά υπήρχε μια διαπραγματευτική ομάδα από εκπροσώπους 7 κρατών  μελών συν η Επιτροπή που διαπραγματευτούν μαζί με τις εταιρείες τα εμβόλια. Μην ξεχνάτε ότι όταν αρχίσαμε δεν υπήρχαν εμβόλια είναι θετικό βήμα της επιστήμης ότι βρήκαμε εμβόλια.

Οι διαπραγματεύσεις έγιναν μαζί με αυτή την μικρή ομάδα που όριζαν τα κράτη μέλη και μετά πήγαινε πίσω στην μεγαλύτερη ομάδα την καθοδηγητική όπου έπαιρναν τελικές αποφάσεις και για πόσα εμβόλια θα παράγγελε το κάθε κράτος, ημερομηνίες παραλαβής ήταν συμφωνίες που έγιναν μεταξύ των κρατών μελών. Διότι έγινε παρά πολύ παραπληροφόρηση για το θέμα αυτό εγώ ήξερα από την αρχή ότι ήταν εύκολο εξαιτίας του ότι υπήρχαν πολλές συζητήσεις ότι θα έπρεπε να υπάρχει μια διαδικασία διαφανείς και ταυτόχρονα υπήρχε μια μεγάλη επιτροπή στην οποία συμμετείχα εγώ μαζί με τον Αντιπρόεδρο, Μαργαρίτη Σχοινά ο οποίος είχε κάτω από το δικό του χαρτοφυλάκιο κάποια θέματα που αφορούσαν τον τομέα της υγείας.Υπήρχε και μια ειδική επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου μέσω της οποίας ενημερωνόταν σχεδόν σε εβδομαδιαία βάση το Κοινοβούλιο για κάθε βήμα. Μπορώ να σας αναφέρω ότι υπήρχε μια διαδικασία και με διαφάνεια και είμαστε και εμείς σωστοί απέναντι στους Ευρωπαίους πολίτες που και σε τελική ανάλυση διαχειριζόμαστε τα λεφτά τους. 

- Στο τέλος της πανδημίας υπήρξε υπολογισμός για τα φάρμακα που αγοράστηκαν και πόσα διατέθηκαν;

- Τα κράτη μέλη έχουν τους αριθμούς. Αυτό που διαφάνηκε την ώρα που άρχισαν να μειώνονται οι αριθμοί του covid υπήρχε μια διαφορά του αριθμού των εμβολίων που είχαν παραγγείλει με την ζήτηση.  Δικαιολογημένα τα είχαν παραγγείλει καθώς μην ξεχνάτε ότι ένα χρόνο μετά που τέλειωσε η πανδημία είχαμε το όμικρον και υπήρχε ένας μεγάλος πανικός πάλι. Οπόταν υπήρξε μια επαναδιαπραγμάτευση με τις εταιρείες πάλι με τα κράτη για να αλλάξει ο τρόπος παραλαβής και παράδοσης ώστε να υπάρχουν σταδιακά για τις ανάγκες. Ήταν κάτι που γίνεται και για πρώτη φορά αλλά έγινε και η αρχή για να μπαίνουμε σε μια διαδικασία με κοινές προσφορές σε φάρμακα και άλλα ευρωπαϊκά είδη σε ευρωπαϊκό επίπεδο. 

- Η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του Κέντρου συλλογής πληροφοριών για το θέμα της υγείας έρχεται τώρα και αναλύει τα δεδομένα των εμβολίων για να απαντήσει και σε όλους αυτούς που υποστηρίζουν ότι τα εμβόλια είναι ένοχα για περίεργους θανάτους;

- Γίνεται μια δουλειά για το θέμα αυτό από την πρώτη μέρα. Πρώτο δεν υπάρχει πιο σημαντικό ζήτημα από το να είναι σίγουρος ο ευρωπαίος πολίτης ότι το οποιοσδήποτε φάρμακο και εμβόλιο είναι ασφαλής και αποτελεσματικό. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός είναι εξαιρετικά αυστηρός και όλα τα δεδομένα που έχουμε έρχονται από εκεί. Από την αρχή είπα ότι θα ακολουθώ αυτά που λέει η επιστήμη δεν είμαι σε θέση να παίρνω αποφάσεις εάν δεν έχω διαβεβαιώσεις από τους Ειδικούς.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχει ένα σύστημα φαρμακοεπαγρύπνησης όπου όλα τα κράτη στέλνουν κεντρικά οποιασδήποτε παρενέργειες μπορούν να δουν για όλα τα φάρμακα. Τα εμβόλια του covid έχουν χρησιμοποιηθεί δισεκατομμύρια. Μαζεύουμε στοιχεία από την αρχή. Βλέπουμε παραπληροφόρηση για τα εμβόλια καταλαβαίνω ότι οι πολίτες έχουν τις ανησυχίες τους αλλά αν υπήρχε οτιδήποτε για το οποίο έπρεπε να μιλήσουμε θα μιλούσαμε. Δεν διακινδυνεύουμε να συνεχίζουμε εμβολιασμούς με εμβόλια τα οποία αποδεδειγμένα δημιουργούν κάποιες παρενέργειες.

Δείτε πιο κάτω την εκπομπή Snipers:

0
Home