Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Δεν υπάρχει δικαιολογία, μόνο κομματικά κατάλοιπα του παρελθόντος

Δεν υπάρχει δικαιολογία, μόνο κομματικά κατάλοιπα του παρελθόντος

Thumbnail
Η ΕΔΕΚ αντιδρά αρνητικά στην καθιέρωση Οριζόντιας

Διαβάσαμε την ανακοίνωση της ΕΔΕΚ για την εδώ και χρόνια προσπάθεια ομάδων πολιτών να περάσουν στο σάπιο πολιτικό σύστημα την Οριζόντια Ψηφοφορία.

Είναι τραγικό να νομίζουν οι κομματάρχες και κυρίως ο πρόεδρος του συγκεκριμένου κόμματος ότι βγάζοντας μια ανακοίνωση «καθάρισαν».

Η Πλατφόρμα Πολιτών «Διαφάνεια Τώρα», εδώ και χρόνια προσπαθούμε να πείσουμε τα κόμματα να περάσουν την οριζόντια ψηφοφορία στις κυπριακές εκλογές.

Δηλαδή να μπορεί ο πολίτης να ψηφίζει άτομα πέραν του ενός κόμματος/συνδυασμού, αν κρίνει ότι είναι ικανά, χωρίς να χάνει την κομματική του τοποθέτηση μέσω της ψήφου του.

Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να περάσουν στα αξιώματα ΙΚΑΝΟΤΕΡΑ άτομα, όχι μόνο κομματικά.

Μετά από δεκάδες συναντήσεις, διαφωνίες, αλλά και μεσολάβηση για προσέγγιση κομμάτων στο θέμα, πετύχαμε να φέρουμε σε συνεννόηση τον ΔΗΣΥ, τους Οικολόγους και τη Συμμαχία Πολιτών.

Ακολουθεί και η Αλληλεγγύη η οποία δεν είναι καθόλου αρνητική, απεναντίας μάλιστα. Χρειάζονται όμως ακόμη μερικά «κουκιά», για να περάσει η Πρόταση Νόμου. 5-6 για την ακρίβεια.

Από το ΑΚΕΛ δεν περιμέναμε να αποδεχτεί την Οριζόντια Ψηφοφορία. Είναι τόσο δογματικές οι θέσεις του κόμματος που από την πρώτη συνάντηση μας το ξεκαθάρισαν ότι είναι εναντίον. Αναμενόμενη η απόφαση τους έστω κι αν διαφωνούμε.

Το ΔΗΚΟ, περνώντας τα δικά του εσωτερικά πάθη, επίσης αρνήθηκε, αν και ζήτησε προ του καλοκαιριού αναβολή της συζήτησης για μετά το καλοκαίρι. Θα αναμένουμε νεότερα, ευχόμενοι ότι θα αντιληφθούν τι ζητά η κοινωνία και πως το κόμμα τους δεν διατρέχει κανένα κίνδυνο από «κατευθυνόμενες ψήφους από τα δύο μεγάλα κόμματα».

Το ΕΛΑΜ, μας απέδειξε όντας αρνητικό στην Οριζόντια Ψηφοφορία, ότι δεν υπάρχει στο κόμμα η ανάλογη «πολιτική μαγκιά» για να περάσουν αυτό το μέτρο που όλοι οι πολίτες θέλουν (σύμφωνα με δημοσκοπήσεις με θετική ψήφο από 76% μέχρι 92% τα τελευταία τρία χρόνια).

Και ερχόμαστε στην ΕΔΕΚ. Στον πρόεδρο της, κ. Σιζόπουλο συγκεκριμένα, ο οποίος πεισματικά αρνείται. Το λέμε αυτό με σιγουριά, γιατί είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τις προσωπικές απόψεις στελεχών του κόμματος οι οποίες είναι θετικές προς την καθιέρωση της Οριζόντιας Ψηφοφορίας.

Βιώσαμε την συνάντηση που οργανώθηκε μεταξύ των κομμάτων που την στηρίζουν σε επίπεδο Αρχηγών κομμάτων (ΔΗΣΥ, Συμμαχία, Οικολόγοι) στην οποία ήταν παρών και ο κ. Σιζόπουλος, μαζί με εκπροσώπους της Πλατφόρμας Πολιτών «Διαφάνεια Τώρα».

Και τι μας λέει στην ανακοίνωση του κόμματος (που προτρέχει να κατευνάσει την κατακραυγή του κόσμου για την αρνητική τοποθέτηση);

«Οι μέχρι σήμερα προτάσεις δεν διασφαλίζουν ότι με την υιοθέτησή τους δεν θα υπάρχει χειραγώγηση της ψήφου των πολιτών», λέει.

Απόδειξη του ότι δεν έχουν διαβάσει καθόλου την πρόταση νόμου στην οποία συμφώνησαν τα άλλα κόμματα.

Με την πρόταση, δεν μπορεί να υπάρχει καμία χειραγώγηση, γιατί για κάθε ψήφο που κάποιο κόμμα θεωρητικά θα προσπαθήσει να κατευθύνει, θα υπάρχει «κόστος» ανάλογο με το κλάσμα που θα κατευθύνει ο ψηφοφόρος σε άλλο κόμμα.

Το σύστημα είναι τόσο καλά σχεδιασμένο που αποκλείει παντελώς τέτοια περίπτωση.

«Η λεγόμενη κλασματοποίηση της ψήφου δύναται να οδηγήσει σε καταστρατήγηση του βασικού δικαιώματος «ένας άνθρωπος, μία ψήφος», δεδομένου ότι ανάλογα με τα πόσα κλάσματα θα αξιοποιεί ο ψηφοφόρος  θα καθορίζεται και το ποσοστό της ψήφου».  

Όπως είπαμε και πιο πάνω, δεν έκανε τον κόπο να διαβάσει το προσχέδιο της Πρότασης Νόμου ο κ. Σιζόπουλος όσον αφορά τα κλάσματα, αλλιώς θα καταλάβαινε πως κάθε κίνηση που γίνεται εκτός κόμματος, στοιχίζει αναλογικά.

Όσον αφορά το βασικό δικαίωμα «ένας άνθρωπος, μια ψήφος»… αυτό κι αν είναι άσχετο!

Ο κ. Σιζόπουλος, μας λέει ότι ο πολίτης έχει «βασικό δικαίωμα», αν θέλει να βάλει δύο σταυρούς, να επιλέξει στις ευρωεκλογές 2 από τους 6 του ιδίου κόμματος.

Αν δηλαδή του δώσεις το δικαίωμα να ψηφίσει έναν από τους 6 του συνδυασμού του κόμματος του και έναν από κάποιο άλλο συνδυασμό (επειδή κρίνει ότι είναι ΑΞΙΟΣ), καταστρατηγείς το «βασικό δικαίωμα: ένας άνθρωπος μια ψήφος»; Λέει πουθενά το βασικό δικαίωμα «ένας άνθρωπος – μια ψήφος» ότι πρέπει να ψηφίζεις μόνο από ένα κόμμα;

«Επιπρόσθετα εάν η κλασματοποίηση ισχύει τόσο για την ψήφο στους συνδυασμούς όσο και στην ψήφο για τους υποψήφιους, τότε το σύστημα θα καταστεί ιδιαίτερα πολύπλοκο και περίπλοκο που σε σύντομο χρονικό διάστημα θα απαξιωθεί».

Ακόμα δεν τον είδαμε και τον στείλαμε στα αζήτητα… Υπάρχει το λογισμικό κ. Σιζόπουλε που θα τα βγάζει στο πι και φι, είμαστε σε εποχές τεχνολογικά ανεπτυγμένες, όπου αυτά είναι απλά. Ιδιαίτερα στις ευρωεκλογές όπου είναι πολύ απλή η όλη διαδικασία.

«Τέλος, για την ΕΔΕΚ είναι σημαντικό να τηρηθεί η αρχή που τα κόμματα αποφάσισαν, σύμφωνα με την οποία τον τελευταίο χρόνο πριν από εκλογές δεν αλλάζει ο εκλογικός νόμος». Ε, βέβαια. Σπρώξε – σπρώξε παρακάτω, καταφέραμε να το φέρουμε εντός ενός χρόνου πριν τις ευρωεκλογές.

Εδώ και δύο χρόνια ζητάμε συνάντηση με τον κ. Σιζόπουλο και δεν μας δέχτηκε. Βρεθήκαμε με στελέχη του βέβαια, οι οποίοι μας δήλωσαν θετικοί, αλλά πως «θα πρέπει να το δει ο Πρόεδρος». Ξεχνάει βέβαια ο κ. Σιζόπουλος ότι στο θέμα του εκλογικού ορίου, «θκιο ππαλιές» το περάσανε, 6 μήνες πριν τις τελευταίες εκλογές, το 2015.

Είναι καλό να προσπαθείς σαν ένα κλασικό κόμμα, να πείσεις για τις καλές σου προθέσεις. Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως εκτός του ότι δεν πείθεις τους πολίτες, δεν πείθεις ούτε τα περισσότερα στελέχη του κόμματος σου που είναι θετικά.

Με τέτοιες προσεγγίσεις, που είναι ενάντια στους πολίτες και υπέρ της παλαιάς κοπής κομμάτων, το αποτέλεσμα είναι η παρεμπόδιση του δικαιώματος των ψηφοφόρων να επιλέξουν μέσω της Οριζόντιας Ψηφοφορίας τους πλέον άξιους.

Με τέτοια μυαλά κύριε Σιζόπουλε, πολύ φοβάμαι πως τα ποσοστά απαξίωσης και αποχής στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, θα σπάσουν ρεκόρ. Προς τα κάτω.

Home