Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

De Jure: Εμπορικό (ξένης) ελίτ και αντεξέταση για γερά νεύρα

Offsite Team -
23.06.2019 - 06:00

De Jure: Εμπορικό (ξένης) ελίτ και αντεξέταση για γερά νεύρα

Thumbnail

​​​​​​​Γράφει ΜΛΝ

 • Καινοτομία στην αστική δικαιοδοσία, όπου αντιμετωπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα των καθυστερήσεων, χαρακτηρίζει το Υπουργείο Δικαιοσύνης τη δημιουργία Εμπορικού και Ναυτικού Δικαστηρίου. 
 • Ο Περί Εμπορικού Δικαστηρίου και Ναυτοδικείου Νόμος του 2019, που προωθήθηκε προσφάτως στη Βουλή των Αντιπροσώπων και θεωρείται σημαντικό κομμάτι της μεταρρύθμισης, αναμένει τη... σειρά του για να συζητηθεί, καθότι ο φόρτος εργασίας της αρμόδιας Επιτροπής είναι τεράστιος. 
 • Άμεσα συνυφασμένη, κατά την κυβέρνηση, η ίδρυση του νέου Δικαστηρίου με την μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπυξη της χώρας. Στην εισηγητική επί του νομοσχεδίου έκθεση αναφέρεται ρητά ότι «η ίδρυση Εμπορικού Δικαστηρίου και Ναυτοδικείου θα συμβάλει ουσιαστικά στην ταχεία εκδίκαση των εμπορικών υποθέσεων, όπως αυτές ορίζονται στο νομοσχέδιο, και κατ’ επέκταση στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Κύπρου ως κέντρου παροχής υπηρεσιών υψηλής ποιότητας και στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων». 
 • Ως προς τη συμβολή του, πάντως, στο θέμα της αποσυμφόρησης εκφράζονται αμφιβολίες από νομικούς κύκλους. Δικαίως, λαμβανομένων υπόψιν των (επιμέρους) προνοιών. 
 • Το Εμπορικό Δικαστήριο και Ναυτοδικείο θα έχει «δικαιοδοσία να ακούει και να αποφασίζει σε πρώτο βαθμό επί πάσης εμπορικής διαφοράς και πάσης ναυτικής υπόθεσης», νοουμένου ότι «το αμφισβητούμενο ποσό ή η αξία της επίδικης διαφοράς δεν είναι κατώτερο των δύο εκατομμυρίων ευρώ (€2.000,000)».
 • Εύλογες, λοιπόν, οι επιφυλάξεις και οι προβληματισμοί, εφόσον ως γνωστόν η μεγάλη πλειοψηφία των σχετικών υποθέσεων που καταχωρούνται στα αστικά αφορούν σε (κατά πολύ) χαμηλότερες κλίμακες. 
 • Εισάγεται δε και μία άλλη... καινοτομία, που αφορά στη στελέχωση των δύο νέων δικαστηρίων –ένα στην πρωτεύουσα, που θα στεγαστεί στο Συνεδριακό κι ένα στη Λεμεσό, που θα εξυπηρετεί ταυτοχρονως και την Πάφο. 
 • Το Εμπορικό Δικαστήριο και Ναυτοδικείο θα συγκροτείται από πέντε Προέδρους Επαρχιακού (από τους πιο υψηλόβαθμους του κρατικού μισθολογίου), ενώ βάσει του Άρθρου 5 του εν λόγω νομοσχεδίου, με απόφαση εννέα τουλάχιστον εκ των Δικαστών που απαρτίζουν το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, «ως Δικαστής δύναται να διοριστεί και δικηγόρος, ο οποίος ασκεί το επάγγελμα αυτού για οκτώ (8) τουλάχιστον έτη και πληροί όλα τα άλλα προσόντα που απαιτούνται σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του περί Δικαστηρίων Νόμου, όπως αυτός εκάστοτε τροποποιείται ή αντικαθίσταται και του παρόντος Νόμου». 
 • Οι (παρασκηνιακές) κρούσεις σε πρωτοκλασάτους δικηγόρους, ώστε να πεισθούν να επιδείξουν ενδιαφέρον με την προκήρυξη των συγκεκριμένων θέσεων, συνεχίζονται. 
 • Συνεχίζεται και η δίκη του Τσερκέζ Κορκμάζ στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας. Σκηνές απείρου κάλλους εκτυλίχθηκαν εντός αιθούσης την περασμένη Τετάρτη (19.06) κατά την αντεξέταση λειτουγού του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ο οποίος χειρίζεται τα ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης. 
 • Στο πλαίσιο της κατάθεσής του αναφέρθηκε στην απόφαση του ΔΕΕ, που αποφάνθηκε εξετάζονας προδικαστικό ερώτημα ότι η Εισαγγελία του Αμβούργου αποτελεί μη αρμόδια Δικαστική αρχή για να εκδώσει ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης εναντίον του Κορκμάζ.
 • Κατόπιν αυτού, πρόσθεσε στην προφορική μαρτυρία του, το Υπουργείο με επιστολή του στις γερμανικές αρχές (31/5), ζήτησε να ενημερωθεί κατά πόσον θα εκδοθεί νέο ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης του εκζητούμενου υπογεγραμμένο από αρμόδιο Δικαστήριο. Συνέχισε λέγοντας ότι οι γερμανικές αρχές απάντησαν στέλνοντας νέο ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης στη γερμανική γλώσσα, το οποίο εκδόθηκε στις 29/5. Δηλαδή, το ένταλμα που οδήγησε στην εκ νέου σύλληψη του Κούρδου αγωνιστή.
 • Αναμενόμενη η εν συνεχεία υποβολή του συνηγόρου υπεράσπισης, Ε. Ευσταθίου ότι, ουσιαστικά το Υπουργείο Δικαιοσύνης υπέδειξε στις γερμανικές αρχές να εκδώσει δεύτερο ένταλμα σύλληψης. Η απάντηση του μάρτυρα ήταν ότι το Υπουργείο ενημερώθηκε με ηλεκτρονικό μήνυμα ημερομηνίας 28/5/19 για την απόφασή τους, σύμφωνα με την οποία όλα τα ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης θα υπογράφονταν πλέον από δικαστικές αρχές. 
 • Την πρακτική εφαρμογή του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής μελετούν στο Υπουργείο Εσωτερικών. Ειδικότερα, μετά τις προκλητικές δηλώσεις Οζερσάι περί «στενής συνεργασίας» των κατοχικών δυνάμεων με την Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, που προκάλεσαν την άμεση αντίδραση του Κ. Πετρίδη
 • Οι ροές από (την τρύπια) γραμμή κατάπαυσης του πυρός στις ελεύθερες περιοχές (μέσω Τουρκίας) έχουν φτάσει στο απροχώρητο. Στο τραπέζι πλέον και η νομική πτυχή ενός μέχρι πρότινος ανθρωπιστικού και πολιτικού ζητήματος. 
 • Καλή Κυριακή με... επιφύλαξη των δικαιωμάτων σας! 

Home