Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Έγιναν «αποκαλύψεις» σε συνέδριο που διοργάνωσε η Βουλή

Offsite Team
- 04.10.2019

Έγιναν «αποκαλύψεις» σε συνέδριο που διοργάνωσε η Βουλή

Thumbnail
Η Βουλή διοργάνωσε πολύ σημαντικό συνέδριο στο οποίο έγιναν και σημαντικές «αποκαλύψεις»

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το συνέδριο που διοργάνωσε η Βουλή των Αντιπροσώπων με θέμα «Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση, Καινοτομία, Τεχνητή Νοημοσύνη και Ενσωμάτωση», το βράδυ της Πέμπτης στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας. 

Το παρών τους στο συνέδριο έδωσαν επιφανείς Κύπριοι, τεχνοκράτες, σημαντικά πρόσωπα που υπηρετούν την κοινωνία αλλά και εκπρόσωποι του Τύπου. 

Στο σημαντικό αυτό συνέδριο που διοργάνωσε η Βουλή έγιναν και σημαντικές «αποκαλύψεις» και για τον νέο Θεσμό, αυτό της Παράλληλης Βουλής. 

Στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας βρέθηκαν δεκάδες εκπρόσωποι οργανισμών, οργανωμένων συνόλων, τεχνοκράτες και άλλα άτομα που οι δράσεις τους και η εμπειρία τους εμπίπτουν στις επιτροπές που θα συσταθούν για την Παράλληλη Βουλή. Αξίζει να αναφερθεί πως το παρών τους στο συνέδριο έδωσαν και εκπρόσωποι της Κυπριακής Παιδοβουλής, και της Βουλής των Νέων Αντιπροσώπων – που λειτουργούν ήδη – και αναμένεται να ενταχθούν και αυτές κάτω από την ομπρέλα της Παράλληλης Βουλής.  

Ο κ. Συλλούρης ενημέρωσε τους εμπλεκόμενους για τον σκοπό, τη λειτουργία και την οργάνωση των Παράλληλων Βουλών που δημιουργούνται.

Στην ομιλία του στην τελετή έναρξης στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας του τρίτου στη σειρά συνεδρίου που διοργανώνει η Βουλή των Αντιπροσώπων για την Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση, με ειδικότερο τίτλο «Καινοτομία, Τεχνητή Νοημοσύνη και Ενσωμάτωση», ο κ. Συλλούρης είπε ότι πρόκειται για έναν θεσμό, που στόχο έχει μια συντεταγμένη διαδραστική σχέση της Βουλής με την κοινωνία και τους πολίτες, ώστε να προβάλλονται τα διάφορα προβλήματα της κοινωνίας των πολιτών, να ενισχύεται η πολιτότητα, η συμμετοχική δημοκρατία, ο πλουραλισμός, η διαφάνεια και να γίνεται παράλληλα ένα άνοιγμα της Βουλής προς τους πολίτες.  

Οι θεματικές με τις οποίες θα ασχολείται η «Παράλληλη Βουλή», σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Βουλής, θα αφορούν κυρίως την έρευνα, την καινοτομία, την ψηφιακή διακυβέρνηση, το περιβάλλον, την οικολογία, την υγεία και τον πολιτισμό.

 

Ανέφερε ότι «οι βουλευτές – ως οι κατεξοχήν εκφραστές της λαϊκής βούλησης – παράλληλα με το νομοθετικό τους έργο και την κοινοβουλευτική τους δραστηριότητα – θα έχουν τη δυνατότητα να αφουγκράζονται σε οργανωμένη βάση τα προβλήματα των πολιτών και να συμβάλλουν στην κάλυψη του δημοκρατικού ελλείμματος, εξασφαλίζοντας ένα μόνιμο κανάλι διαλόγου για τον πολίτη».  

Επίσης, ο κ. Συλλούρης είπε ότι η Κύπρος προωθεί ήδη τη δική της εθνική στρατηγική  για την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου του 2019.  

Πρόσθεσε ότι μεταξύ των κύριων στόχων της στρατηγικής, είναι η αξιοποίηση και επένδυση σημαντικών κεφαλαίων στους τομείς της έρευνας και της καινοτομίας, και ειδικότερα στις τεχνολογίες της τεχνητής νοημοσύνης.  

Αναφορά με το τρίτο συνέδριο που διοργανώνει η Βουλή για την Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση, ο κ. Συλλούρης είπε ότι σκοπός του συνεδρίου είναι να δημιουργήσει ένα δίκτυο συνεργασίας μεταξύ του επιστημονικού και του επιχειρηματικού κόσμου, ώστε έμπρακτα να υλοποιηθούν τομείς της Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης, οδηγώντας την Κύπρο – χωρίς να υστερεί κανενός – στις εξελίξεις της Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης.  

Σημείωσε ότι σε αυτό πρόκειται να αναπτυχθούν τρεις θεματικές σε πάνελ, με τη συμμετοχή των αρμόδιων φορέων που είναι η Τεχνολογία και Χρηματοοικονομικές Εφαρμογές, η Διαφορετικότητα και Ενσωμάτωση στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης και οι Αποκεντρωμένες Τεχνολογίες / Blockchain.  

«Η σύμπραξη ατόμων και οργανισμών, προερχόμενων από όλα τα φάσματα και πεδία της κοινωνίας της Κύπρου – ακαδημαϊκών, επιστημόνων, επιχειρηματιών, λειτουργών του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα – θα βοηθήσει τη χώρα μας να δημιουργήσει ένα φιλοκαινοτόμο πλαίσιο, με τεχνική εμπειρογνωμοσύνη και ρυθμιστική ικανότητα, ώστε να υιοθετήσει και να εφαρμόσει τάχιστα και ομαλώς τις νέες τεχνολογίες, σε ποικίλες πρακτικές και δραστηριότητες», υπογράμμισε.

Στο πλαίσιο του δικτύου συνεργασίας, συνέχισε, προχώρησε και η υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής για τις Αποκεντρωμένες Τεχνολογίες (Blockchain), ώστε να υιοθετηθούν οι νέες τεχνολογίες σε τοπικό επίπεδο.  

Ανέφερε επίσης ότι η Βουλή, το ελάχιστον που έπρεπε να κάνει – ως έμπρακτη ανταπόκριση στα μηνύματα που η ίδια θέλει να δώσει στις νέες εξελίξεις – είναι η αναβάθμιση της ηλεκτρονικής και ψηφιακής διακυβέρνησης και η κατάργηση του χαρτιού και πρόσθεσε ότι «ήδη από την τελευταία σύνοδο της Ολομέλειας του Σώματος, οι βουλευτές είχαν ενώπιόν τους προσωπικούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές, μέσω των οποίων θα γίνονται πλέον οι διαδικασίες».  

Τέλος, ο Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε την πεποίθησή ότι, με την προώθηση στρατηγικών κατάρτισης και επανακατάρτισης στις ψηφιακές δεξιότητες και με τη θέσπιση των απαραίτητων υποδομών, θα επιτευχθεί η ενεργός και χωρίς αποκλεισμούς συμμετοχή της χώρας μας σε αυτή τη νέα τάξη πραγμάτων και η συμπόρευσή μας με το διεθνές τεχνολογικό και ψηφιακό επαναστατικό ρεύμα.

Να σημειώσουμε πως ο νέος Θεσμός της Παράλληλης Βουλής αναμένεται να λειτουργήσει εντός του έτους, όπως εξάλλου είχε γράψει και η Offsite σε προηγούμενα της δημοσιεύματα. 

Ποιες οι θεματικές της Παράλληλης Βουλής

Η Παράλληλη Βουλή θα χωρίζεται σε τέσσερεις θεματικές και θα ασχολούνται με εξειδικευμένα θέματα και τις ανάγκες της νέας εποχής και οι οποίες έρχονται να προστεθούν στις «Βουλή των Νέων» και «Παιδοβουλή».

Η Παράλληλη Βουλή θα έχει τις πιο κάτω θεματικές:

  • Βουλή για την Έρευνα, την Καινοτομία και την Ψηφιακή Διακυβέρνηση: Η Βουλή αυτή αποτελεί φυσική συνέχεια των συνεδρίων που διοργάνωσε η Βουλή για την Δ΄ Βιομηχανική Επανάσταση και σκοπεύει να αναδείξει τη σημασία της έρευνας, της καινοτομίας και της ψηφιακής διακυβέρνησης στην καθημερινότητα του πολίτη, στη διασύνδεση με την επιχειρηματικότητα και στην ανάπτυξη.
  • Βουλή για τον Πολιτισμό: Σκοπός της είναι η ανάδειξη της σημασίας του πολιτισμού και των διαφόρων παραμέτρων του και ιδιαίτερα για την Κύπρο.
  • Βουλή της Οικολογίας-Αειφορίας, του Περιβάλλοντος και της Υγείας: Η Βουλή αυτή στόχο έχει να αναδείξει τα θέματα οικολογίας, αειφορίας, περιβάλλοντος, των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής και της επίδρασής τους στην υγεία των πολιτών.
  • Βουλή των Πολιτών: Στόχος είναι να δοθεί φωνή σε όσο το δυνατό μεγαλύτερο αριθμό οργανωμένων συνόλων των πολιτών που δραστηριοποιούνται σε διάφορους τομείς καθώς και μεμονωμένων πολιτών που έχουν απόψεις και εισηγήσεις.
  • Κυπριακή Παιδοβουλή(Υπάρχει ήδη): Η Παιδοβουλή έχει στόχο να εξετάζει προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι έφηβοι και να υποβάλλει εισηγήσεις για την αντιμετώπισή τους.
  • Βουλή των Νέων(Υπάρχει ήδη): Θα ασχολείται με τα διάφορα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι των ηλικιών 18 έως 35 ετών όπως και με τις δικές τους εισηγήσεις για δημιουργία καλύτερων συνθηκών και προοπτικών για το μέλλον τους.

 

Home