Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Οι αφανείς ήρωες του Κέντρου Πρόληψης Αμερίκος Αργυρίου

Offsite Team -
02.12.2022 - 09:00

Οι αφανείς ήρωες του Κέντρου Πρόληψης Αμερίκος Αργυρίου

Παραπολιτικά, κους-κους και άλλα για να μην μένετε αδιάβαστοι

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΕΦΕΤΗΣ (Από τον ΕΦΕΤΗ που δημοσιεύτηκε την Κυριακή 27/11/2022)

Ο ΕΦΕΤΗΣ αφιερώνει το ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ του σήμερα σε κάτι που νομίζω αξίζει τον κόπο να δώσουμε σημασία. 

Στην Κύπρο, η οποία μας προσφέρει απλόχερα διάφορα κακώς έχοντα –και έχουμε τη δυνατότητα να σχολιάζουμε και να κριτικάρουμε- υπάρχουν και κάποιες δράσεις που αξίζουν να σημειώνονται και να επικροτούνται. 

Για παράδειγμα Ο ΕΦΕΤΗΣ μόλις πρόσφατα έμαθε ότι τα ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ ΑΝΙΧΝΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ που γίνονται σε έγκυες και νεογνά της Κύπρου ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΜΕΝΑ και αυτά επιτυγχάνονται ΔΩΡΕΑΝ μέσα από ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

Ναι. Και έμεινα έκπληκτος. 

Πρόκειται για το ‘ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗΣ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗΣ ΑΜΕΡΙΚΟΣ ΑΡΓΥΡΙΟΥ’, το οποίο Κέντρο είναι ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ που εδώ και 34 ΧΡΟΝΙΑ διενεργεί ΟΛΑ τα προληπτικά ανιχνευτικά προγράμματα  της χώρας μας, ΔΩΡΕΑΝ, σε όλες τις έγκυες και νεογνά της Κύπρου. 

Και για να μπορεί αυτό το Κέντρο να προσφέρει αυτό το τεράστιο έργο του δωρεάν προς την κοινωνία, υπάρχει και ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΩΝ του Κέντρου, ο οποίος είναι ο ΠΝΕΥΜΟΝΑΣ του Οργανισμού

Συγκεκριμένα, το Κέντρο παρέχει αφιλοκερδώς σε όλες τις εγκύους μητέρες και νεογνά τα εξής  προγράμματα: 

1. Το Πρόγραμμα Προγεννητικού Ελέγχου, που στοχεύει στην έγκαιρη διάγνωση  χρωμοσωμικών ανωμαλιών και προσφέρεται σε όλες τις έγκυες γυναίκες στο πρώτο  τρίμηνο της κύησης 

2. Το Πρόγραμμα Προληπτικού Ελέγχου Νεογνών, που στοχεύει στην έγκαιρη διάγνωση  ανωμαλιών του μεταβολισμού στα νεογέννητα 

3. Το Ανιχνευτικό Πρόγραμμα Ακοής Νεογνών, που στόχος του είναι η έγκαιρη ανίχνευση  και διάγνωση της συγγενούς βαρηκοΐας δηλαδή βαρηκοΐας που υπάρχει σε ένα νεογνό  στη γέννηση του 

Αναμένεται να εγκαινιαστεί και 4ο πρόγραμμα για ανίχνευση μεταβολικών νοσημάτων ενώ πρόσφατα κατατέθηκε και Πρόταση Νόμου από πλευράς της ΦΩΤΕΙΝΗΣ ΤΣΙΡΙΔΟΥ για ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΣΗ των νεογνικών και ανιχνευτικών προγραμμάτων που τρέχει η χώρα. 

Με λίγα λόγια, για να αντιληφθείτε τη σημασία αυτού του κέντρου, αν αύριο οι συντελεστές του Κέντρου αποφασίσουν να το κλείσουν, αυτόματα δεν θα ανιχνεύονται μωρά με σύνδρομο down, νοσήματα που αναπόφευκτα προκαλούν νοητική και σωματική υστέρηση καθώς και βαρήκοα μωρά.  

Πίσω λοιπόν από αυτό το ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΣ έργο που επιτελείται εδώ και 10ετίες στην Κύπρο βρίσκονται κάποιοι άνθρωποι που εργάζονταν και εργάζονται άοκνα και αθόρυβα.

Ο Αμερίκος Αργυρίου, Παιδίατρος, ήταν ο δημιουργός και πατέρας του Κέντρου με αρκετές διεθνείς διακρίσεις. Απεβίωσε το 2020 και Πρόεδρος του Κέντρου ανέλαβε ο υιός του, επίσης ιατρός, Δρ. ΑΡΓΥΡΗΣ ΑΡΓΥΡΙΟΥ.

Την ίδια ώρα, το έργο αυτό δεν θα μπορούσε να επιτελείται χωρίς τους ανθρώπους που στηρίζουν το Κέντρο και μια εξ αυτών, η οποία είναι και η Πρόεδρος του Συνδέσμου, η ΦΩΤΕΙΝΗ ΤΣΙΡΙΔΟΥ (η οποία από το 2010 ήταν Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου και από το 2015 Πρόεδρος του Κέντρου).

Αυτά εν συντομία για το ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΑΜΕΡΙΚΟΣ ΑΡΓΥΡΙΟΥ και τους ΑΦΑΝΕΙΣ ΗΡΩΕΣ του, και αφού ο μήνας ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ είναι ο Μήνας ευαισθητοποίησης για Προληπτική Παιδιατρική, έστω και στην εκπνοή του μηνός, Ο ΕΦΕΤΗΣ ελπίζει ότι συμβάλλει ενημερωτικά με αυτό το περιληπτικό κείμενο.

Home