Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Βουλή: Ζητά ενημέρωση για ανάπτυξη αμυντικής βιομηχανίας υψηλής τεχνολογίας στην Κύπρο

Γιώργος Μιχαηλίδης
- 12.12.2023

Βουλή: Ζητά ενημέρωση για ανάπτυξη αμυντικής βιομηχανίας υψηλής τεχνολογίας στην Κύπρο

Η Κύπρος διεκδικεί συμμετοχή σε ευρωπαίκά κονδύλια ύψους 8 δις ευρώ - Στο επίκεντρο η υψηλή τεχνολογία

Η ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας στην Κύπρο θα απασχολήσει τη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Εμπορίου της Βουλής. Με πρωτοβουλία των μελών της Επιτροπής θα συζητηθούν οι ενέργειες που γίνονται από το Υπουργείο Άμυνας για ανάπτυξη αμυντικής βιομηχανίας υψηλής τεχνολογίας με αξιοποίηση κονδυλίων στα πλαίσια της PESCO.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου της Βουλής, Κυριάκος Χατζηγιάννης ανέφερε στην Offsite News ότι «θέλουμε να μάθουμε επίσημα από το Υπουργείο με ποιον τρόπο αξιοποιούνται τα κονδύλια της Pesco (Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας). O κ. Χατζηγιάννης τόνισε ότι υπάρχουν ατην Κύπρο εταιρείες υψηλής τεχνολογίας οι οποίες μπορούν να αναπτύξουν αμυντική βιομηχανία.

Σημειώνεται  ότι την περίοδο 2021 - 2027 τα ευρωπαίκά κονδύλια για την άμυνα ανέρχονται στα 8 δις ευρώ και η Κύπρος θα επιδιώξει να διεκδικήσει  ένα μεγάλο μερίδιο ώστε να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη, που μπορούν να προκύψουν. Τα ποσά που αναλογούν σε κάθε χώρα εξαρώνται από τα πόσα projects αντιστοιχούν ανά κράτος. 

>>>>Διαβάστε επίσης: Αρχηγός Ε.Φ: Βελτίωση συνθηκών εργασίας ΣΥΟΠ για να γίνει πιο ελκυστικός ο θεσμός<<<<<

Η Έρευνα και Καινοτομία αποτελεί άξονα υψηλής πολιτικής προτεραιότητας του Υπουργείου Άμυνας. Με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου υπ. αριθμό 89.557, ημερομηνίας 10 Ιουνίου 2020, το Υπουργείο Άμυνας έχει την  αρμοδιότητα, υποχρέωση ή ευθύνη εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας στα στρατιωτικά θέματα έρευνας και τεχνολογίας καθώς και την εκπροσώπησή της στο εξωτερικό.

Το 2019 δημιουργήθηκε νέος τομέας με αποστολή μέσα από την έρευνα και καινοτομία, την αύξηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων της ΚΔ στους τομείς της άμυνας και ασφάλειας, με εστίαση στις νέες ιδέες και δημιουργικότερες μεθόδους. 

Το Υπουργείο Άμυνας συνεργάζεται  με ενδιαφερόμενους φορείς για αύξηση της τεχνογνωσίας και επιχειρηματικότητας σε θέματα άμυνας και ασφάλειας στην Κυπριακή Δημοκρατία και για αξιοποίηση διεθνών χρηματοδοτήσεων και συνεργασιών.

Για την επίτευξη του οράματος (ως επιθυμητής τελικής κατάστασης) έχουν τεθεί οι πιο κάτω στρατηγικές επιδιώξεις:

  • Δημιουργία κουλτούρας με έφεση προς την έρευνα και καινοτομία.
  • Υιοθέτηση διαδικασιών στο Υπουργείο Άμυνας υποστήριξης του «Κύκλου Καινοτομίας» (στοχασμός [πρόβλεψη, ανάγκη, ιδέα], πειραματισμός, αξιολόγηση, επιλογή, υλοποίηση, εκτίμηση οφέλους)
  • Παραγωγή εκμεταλλεύσιμων προϊόντων έρευνας και καινοτομίας σε θέματα άμυνας και ασφάλειας.
  • Συμμετοχή σε διεθνείς συνεργασίες και  απορρόφηση χρηματοδοτικών ευκαιριών.

 

Οι κύριες κατευθύνσεις δράσεις αφορούν:

  • Ενεργή συμμετοχή σε δημόσιες εκδηλώσεις ενδιαφέροντός.
  • Εκπαίδευση προσωπικού στη διευκόλυνση επίλυσης προβλημάτων, συνετή ανάληψη κινδύνων και γενικά στην ανάπτυξη κουλτούρας.
  • Συμμετοχή σε διεθνή ερευνητικά προγράμματα όπως το Πρόγραμμα Πλαίσιο της ΕΕ Horizon.
  • Προκήρυξη Δράσεων για Αμυντική Έρευνα, Καινοτομία και Τεχνολογική Ανάπτυξη. Στο πλαίσιο αυτό προκήρυξε τη Δράση «ΑΘΗΝΑ. Έχουν προκριθεί 2 έργα τα οποία θα συγχρηματοδοτούνται από το Υπουργείο Άμυνας και τους συμμετέχοντες φορείς. 
  • Η μέγιστη συνολική χρηματοδότηση ανά Έργο, από το Υπουργείο Άμυνας, θα ανέρχεται στις τετρακόσιες πενήντα χιλιάδες Ευρώ (€450.000). Το ποσοστό συγχρηματοδότησης του Υπουργείου επί του συνολικού προϋπολογισμού Έργου μπορεί να ανέλθει μέχρι το ογδόντα πέντε τοις εκατό (85%). Η μέγιστη διάρκεια μπορεί να είναι τα 3 έτη (36 μήνες). Παρόμοιες δράσεις προγραμματίζονται και στο μέλλον.
  • Στήριξη συμμετοχής Κυπριακών Επιχειρήσεων στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Βιομηχανικής Ανάπτυξης στον Τομέα της Άμυνας (European Industrial Development Programme - EDIDP). Το πρόγραμμα αυτό υλοποιείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω ετήσιων προσκλήσεων υποβολής προτάσεων.

Γιώργος Μιχαηλίδης

0
Home