Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Οι 5 δράσεις του ΥΠΑΜ για ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας μέσω έρευνας & καινοτομίας

Γιώργος Μιχαηλίδης
- 16.12.2023

Οι 5 δράσεις του ΥΠΑΜ για ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας μέσω έρευνας & καινοτομίας

Που πάνε τα κονδύλια - Δημιουργήθηκε νέα Διεύθυνση Γενικών Προμηθειών και Ανάπτυξης Αμυντικών Δυνατοτήτων

Η αμυντική θωράκιση μιας χώρας εξαρτάται και από καινοτόμες αποφάσεις που αφορούν την ανάπτυξη των αμυντικών δυνατοτήτων. Το Υπουργείο Άμυνας με οδηγό την έρευνα και την καινοτομία προχώρησε σε 5 δράσεις για την ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας μέσω της έρευνας και της καινοτομίας.

Oi δράσεις αυτές είναι:

  • Εθνικές δράσεις έρευνας και καινοτομίας, με 2 έργα που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη και στα οποία συμμετέχουν κυπριακές κοινοπραξίες στο πλαίσιο της δράσης «ΑΘΗΝΑ», καταβάλλοντας από τον προϋπολογισμό του περίπου 900.000 ευρώ. 
  • Συνεργασία με το ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ) για υλοποίηση  των 7 νέων έργων Έρευνας και Ανάπτυξης στον τομέα των τεχνολογιών Διττής Χρήσης, αντλώντας συνολικά ποσό 3 εκ. Ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Η Υλοποίηση των προγραμμάτων αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το έτος 2026.
  • Ευρωπαϊκά έργα έρευνας και ανάπτυξης. Το ΥΠΑΜ μέχρι σήμερα έχει στηρίξει οικονομικά και διοικητικά, τη συμμετοχή κυπριακών οντοτήτων σε έργα Έρευνας και Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Βιομηχανικής Ανάπτυξης στην Άμυνα (EDIDP) και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας (EDF), τα οποία συγχρηματοδοτεί με το συνολικό ποσό των 560.000 ευρώ. Οι Κυπριακές Οντότητες συμμετέχουν συνολικά σε 25 ερευνητικά ευρωπαϊκά έργα που χρηματοδοτούνται από τα πιο πάνω προγράμματα με συνολικό όφελος περί τα 15 εκ. ευρώ περίπου. 
  • Η υποστήριξη δράσεων για ενίσχυση και προβολή του τοπικού οικοσυστήματος Έρευνας και Καινοτομίας, με τη συμμετοχή του ΥΠΑΜ στην Αμυντική Έκθεση «DEFEA-2023» και στις Ημέρες Καινοτομίας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας. Πρόθεση για συνέχιση και αναβάθμιση της δράσης υποστήριξης του τοπικού οικοσυστήματος 
  • Συνεργασίες μεταξύ ερευνητικών φορέων και Εθνικής Φρουράς για εξεύρεση λύσεων προς ενίσχυση των επιχειρησιακών αναγκών της ΕΦ. 

Eσωτερική αναδιοργάνωση

Για προώθηση της καινοτομίας, τη δημιουργία Αμυντικής Βιομηχανικής Πολιτικής και την υποστήριξη και ενίσχυση του ήδη  υπάρχοντος οικοσυστήματος μικρο-μεσαίων επιχειρήσεων και οργανισμών έρευνας και τεχνολογίας  το ΥΠΑΜ έχει προχωρήσει σε εσωτερική αναδιοργάνωση. Προς αυτή την κατεύθυνση δημιουργήθηκε η  νέα Διεύθυνση Γενικών Προμηθειών και Ανάπτυξης Αμυντικών Δυνατοτήτων.

Η εν λόγω Διεύθυνση στεγάζει πλέον του τομείς της Έρευνας και Καινοτομίας, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας και της Αμυντικής Βιομηχανίας. Συγκεκριμένα, για το σκοπό αυτό η Διεύθυνση  μέσω του Τομέα Έρευνας και Καινοτομίας, ανατέθηκαν όλες οι αρμοδιότητες Έρευνας και Καινοτομίας, σε επίπεδο Εθνικό, Ευρωπαϊκό και διμερών συνεργασιών με άλλα κράτη. Παράλληλα, αναπτύχθηκε  συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς προκειμένου να προωθήσει την πολιτική του ΥΠΑΜ.

Το ΥΠΑΜ συνεχίζει να εφαρμόζει στοχευμένες δράσεις, με σκοπό την περαιτέρω ανάπτυξη εθνικού οικοσυστήματος έρευνας και καινοτομίας στους τομείς της Άμυνας και Ασφάλειας, το οποίο να μπορεί να προσφέρει λύσεις και να ενισχύσει τις επιχειρησιακές ανάγκες της Εθνικής Φρουράς. 

>>>>Διαβάστε επίσης: Στη μεγαλύτερη αμυντική έκθεση της Μ. Ανατολής ο γενικός διευθυντής του ΥΠΑΜ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)>>>>>

Θεσμοθέτηση αμυντικής βιομηχανίας

Η προώθηση θεσμοθέτησης κυπριακής αμυντικής βιομηχανίας υψηλής τεχνολογίας συζητήθηκε την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2023 στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου.

Το Υπουργείο Άμυνας ενημέρωσε την Επιτροπή για τις ενέργειες στις οποίες προχωρεί για την ανάπτυξη αμυντικής βιομηχανίας υψηλής τεχνολογίας, με την αξιοποίηση κονδυλίων στο πλαίσιο της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας της ΕΕ (PESCO).

Ο πρόεδρός της Επιτροπής  και βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννης ανέφερε ότι, όπως κάθε χώρα έχει τη συμμετοχή της δικής της αμυντικής βιομηχανίας στα αμυντικά εξοπλιστικά της προγράμματα, το ίδιο μπορεί να κάνει και η Κυπριακή Δημοκρατία, αφού υπάρχουν δυνατότητες. Πρόσθεσε ότι υπάρχουν δυνατότητες τόσο στο ερευνητικό κομμάτι, όσο και στο κομμάτι της τεχνολογίας, όπως και στο κομμάτι της διαχείρισης, της συντήρησης και της παραγωγής επί σημαντικών εξοπλισμών.

Πρόσθεσε ότι σε αυτή την προσπάθεια το κράτος θα πρέπει να έχει έναν ρόλο εποπτικό, ώστε να μην υπάρχουν καταχρήσεις ή υπερεκμεταλλεύσεις.

Ανέφερε ότι συμφωνήθηκε ότι πρέπει να θεσμοθετηθεί αυτός ο τομέας της βιομηχανίας και το Υπουργείο Άμυνας ήρθε με συγκεκριμένες προτάσεις ώστε σε ένα μέρος των εξοπλιστικών αγορών να έχει μερίδιο και η τοπική βιομηχανία. Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να ενισχυθεί και η συμμετοχή κυπριακών εταιρειών υψηλής τεχνολογίας σε εκθέσεις στο εξωτερικό.

Το ΑΚΕΛ κάνει λόγο για Ευρωστρατό

Τη διαφωνία του με τη συμμετοχή της Κύπρου στην Pesco εξέφρασε το ΑΚΕΛ. Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ,Κώστας Κώστα, εξέφρασε τη θέση του κόμματός του αναφορικά με την PESCO και είπε ότι παραπέμπει στη λειτουργία Ευρωστρατού. Η Κύπρος, πρόσθεσε θα πρέπει να αποτελεί γέφυρα ειρήνης και συνεργασίας των λαών της περιοχής και όχι ορμητήριο ξένων στρατών.  

Γιώργος Μιχαηλίδης

0
Home