Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Αντιδράσεις για άσκηση Αγαπήνωρ & «απόβαση» Ισραηλινών στην Κύπρο

Του Γιώργου Μιχαηλίδη -
03.06.2022 - 06:00

Αντιδράσεις για άσκηση Αγαπήνωρ & «απόβαση» Ισραηλινών στην Κύπρο

Αντίδραση από το Λίβανο - Άμεση απάντηση από ΥΠΕΞ και Υπουργό Άμυνας

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Η άσκηση «Αγαπήνωρ» που διεξήχθη αυτές τις μέρες στην επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας προσέλαβε διεθνείς διαστάσεις μετά την αντίδραση από το Λίβανο και τις ανησυχίες που προέκυψαν από τη Βηρυτό. Χαρακτηριστικά,  το απόγευμα της Τετάρτης η πρέσβειρα του Λιβάνου στην Λευκωσία ζήτησε διευκρινίσεις από το κυπριακό Υπουργείο Άμυνας για το κατά πόσον η κοινή κυπριακή-ισραηλινή άσκηση περιλαμβάνει σενάριο επιχείρησης των ισραηλινών δυνάμεων εντός λιβανικού εδάφους.

Ωστόσο, η αντίδραση των κυπριακών Αρχών ήταν άμεση. Αρχικά, το Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση τονίζοντας ότι: «Η άσκηση εντάσσεται στο τακτικό πρόγραμμα Διμερούς Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Κράτους του Ισραήλ».

Σκοπός της άσκησης είναι η ενίσχυση της αμυντικής ετοιμότητας της Εθνικής Φρουράς. Βασίζεται σε υποθετικά σενάρια και δεν στρέφεται εναντίον καμίας άλλης χώρας στην περιοχή. Οι αμυντικές ικανότητες της Κύπρου είναι αυστηρά αμυντικού χαρακτήρα, καθώς αντιμετωπίζουμε διαρκή απειλή στο έδαφος μας από τις δυνάμεις κατοχής της Τουρκίας και δεν συνιστούν καμία απειλή για τους εταίρους μας στην περιοχή».

Αντιδράσεις για την παρουσία ισραηλινών κομάντος

Έντονες αντιδράσεις έφερε η παρουσία Ισραηλινών κομάντος σε δρόμους κοινοτήτων και πόλεων. Μεταφέροντας τις αντιδράσεις του κοινού στον εκπρόσωπο Τύπου του ΥΠΑΜ μάς λέχθηκε ‘οτι «οι στρατιώτες έκαναν άσκηση και η πορεία ήταν στο πλαίσιο της άσκησης».

Η Οffsite News επικοινώνησε με τον εκπρόσωπο Τύπου του Υπουργείου Άμυνας Χρίστο Πιερή, ο οποίος τόνισε ότι όλα τα σενάρια της άσκησης έχουν αμυντικό χαρακτήρα και αποσκοπούν στη διατήρηση της ετοιμότητας του προσωπικού της Εθνικής Φρουράς.

>>>Διαβάστε επίσης Ξεκινά η άσκηση «ΑΓΑΠΗΝΩΡ-2022» με ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις

Η άσκηση η οποία ξεκίνησε στις 29 Μαϊου, εντάσσεται στο πλαίσιο της υλοποίησης του διμερούς προγράμματος αμυντικής συνεργασίας και υποδεικνύει τις άριστες σχέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Κράτους του Ισραήλ, στον τομέα της Άμυνας και Ασφάλειας.

Η  άσκηση πραγματοποιήθηκε σε μεγάλο τμήμα του χερσαίου, θαλάσσιου και εναέριου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και περιλάμβανε συνδυασμένες χερσαίες, αεροπορικές και ναυτικές επιχειρήσεις, αγώνα σε κατοικημένους τόπους και ορεινό αγώνα, ειδικές επιχειρήσεις και επιχειρήσεις Διοικητικής Μέριμνας.

Σκοπός της άσκησης ήταν η ενίσχυση της διαλειτουργικότητας  των ενόπλων δυνάμεων των δύο χωρών, η επαύξηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων τους, μέσω των κοινών συνεκπαιδεύσεων και της ανταλλαγής εμπειριών καθώς επίσης η απτή απόδειξη των σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ των δυο χωρών.

Η διεύθυνση και ο συντονισμός της άσκησης, διεξάχθηκε από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς σε συνεργασία με το Ισραηλινό Γενικό Επιτελείο, με την ανάπτυξη ενιαίου Κέντρου Επιχειρήσεων και την ανταλλαγή συνδέσμων μεταξύ των δυο επιτελείων, στα διάφορα επίπεδα διοικήσεως.

Home