Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Βρίσκει συμμάχους στο Διπλωματικό πεδίο το ΥΠΑΜ

Του Γιώργου Μιχαηλίδη -
09.02.2022 - 06:00

Βρίσκει συμμάχους στο Διπλωματικό πεδίο το ΥΠΑΜ

Στην ημερήσια διάταξη οι στρατιωτικές ασκήσεις - Στα «μέρη μας» το περίφημο «Σαρλ ντε Γκωλ»

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Το Υπουργείο Άμυνας συνεχίζει το «σαφάρι» για νέους συμπαίκτες σε διπλωματικό επίπεδο την ίδια ώρα που οι στρατιωτικές ασκήσεις με φίλες χώρες βρίσκονται πάντα στην ημερήσια διάταξη.

Εντός Φεβρουαρίου, θα βρίσκεται ξανά στην Ανατολική Μεσόγειο το περίφημο  αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκωλ» το οποίο είναι μόνιμος θαμώνας στη θαλάσσιά μας περιοχή.  Το φημισμένο αεροπλανοφόρο θα συμμετάσχει στην αποστολή  «Κλεμανσώ 22» που  αποσκοπεί στην ενίσχυση της συνεργασίας της Γαλλίας με τους παράκτιους συμμάχους της στη Μεσόγειο

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το καμάρι του γαλλικού στόλου δεν θα βρεθει στην περιοχή μας, μόνο στο απομακρυσμένο σενάριο που υπάρξει ανάφλεξη στην Ουκρανία και απαιτηθεί η παρουσία του  στη Μαύρη Θάλασσα.

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Όπως πληροφορούμαστε, τα  επιτελεία του ΓΕΕΦ και του Υπουργείου Άμυνας αναμένουν τις τελικές εξελίξεις και εφόσον το  «Σαρλ ντε Γκωλ» καταπλεύσει στη Μεσόγειο τότε ίσως θα προγραμματιστούν ασκήσεις με το γαλλικό ναυτικό. Το γαλλικό αεροπλανοφόρο είχε ναυλοχήσει στα νερά της Λεμεσού 3 φορές τα τελευταία χρόνια με τελευταία το 2020.

ΓΑΛΛΙΑ

Σημειώνεται ότι από τον Φεβρουάριο 2020 υπογράφηκε  μνημόνιο συνεργασίας   των Υπουργείων Άμυνας Κύπρου - Γαλλίας  που προβλέπει συνεργασία στους τομείς των εξοπλισμών και αμυντικής τεχνολογίας και εκπαίδευση προσωπικού στις στρατιωτικές σχολές της Γαλλίας. Συμφωνήθηκε επίσης η πραγματοποίηση κοινών ασκήσεων και οργάνωση αμοιβαίων επισκέψεων στο πλαίσιο δραστηριοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών.

Πέραν των παραπάνω, προνοείται εκπαίδευση και ανταλλαγή εμπειριών και γνώσεων σε θέματα στρατιωτικής δικαιοσύνης, διεθνούς δίκαιου, ενεργειακής ασφάλειας, ασφάλειας στη θάλασσα, διαχείρισης κρίσεων σε σχέση με απειλές όπως οι εχθροπραξίες, η τρομοκρατία, η πειρατεία και οι φυσικές ή βιομηχανικές καταστροφές.

Για υλοποίηση της εν λόγω συμφωνίας, οι δυο χώρες επικυρώνουν διετή προγράμματα αμυντικής συνεργασίας με συγκεκριμένες δραστηριότητες.

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Έρχεται η Αυστριακή Υπουργός Άμυνας

Η Offsite πληροφορείται ότι στην Κύπρο θα βρεθεί την επόμενη εβδομάδα η Αυστριακή Υπουργός Άμυνας Claudia Taner και θα μπει στη φαρέτρα μας άλλη μια δυνατή συνεργασία με κράτος - μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Κατά την παραμονή της Αυστριακής Υπουργού στην Κύπρο θα υπογραφεί Μνημόνιο Συνεργασίας ενώ κατά τις διμερείς επαφές μεταξύ άλλων θα συζητηθεί και το μεταναστευτικό. 

αυστριακη

 

Bλέπουμε και προς Ανατολάς

Η στρατηγική μας στο διπλωματικό πεδίο αγγίζει και τη Μέση Ανατολή. Στις 02 Φεβρουαρίου 2022 υπογράφηκε  μνημόνιο συνεργασίας  με τη Σαουδική Αραβία όταν βρέθηκε στην Κύπρο ο  Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Σαουδικής Αραβίας. 

Το μνημόνιο αφορά θέματα άμυνας και ασφάλειας και καλύπτει ένα ευρύ φάσμα συνεργασίας σε κοινές ασκήσεις, εκπαιδεύσεις αλλά και αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Σημειώνεται ότι παρόμοιο μνημόνιο υπογράφηκε και και με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ υπάρχει ήδη τριμερής συμφωνία με την Ελλάδα και την Ιορδανία.

Home