Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Φρεγάτες, κορβέτες & μαχητικά στην Ελλάδα /Τι «κερδίζει» η Κύπρος

Tου Γιώργου Μιχαηλίδη
- 03.10.2021

Φρεγάτες, κορβέτες & μαχητικά στην Ελλάδα /Τι «κερδίζει» η Κύπρος

Ανάλυση για την αμυντική συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας/ Επισημάνσεις Α. Πενταρά

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Η Ελλάδα υπέγραψε με τη Γαλλία συμφωνία στρατηγικής σημασίας την προηγούμενη εβδομάδα που δημιουργεί ένα αμυντικό δόγμα Ελλάδος - Γαλλίας (η δεύτερη φορά μετά τον Α Παγκόσμιο Πόλεμο). Η συμφωνία αυτή ποια επίδραση έχει στην Κύπρο;

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

O Αντιστράτηγος εν Αποστρατεία Ανδρέας Πενταράς μιλωντας στην Offsite εξήγησε ότι η συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας αποτελεί μια στρατηγική συμφωνία  αμυντικής φύσεως  με ρήτρα αμοιβαίας αρωγής. Όπως είπε σε περίπτωση κρίσης ή εισβολής ξένης χώρας η Γαλλία θα παρέμβει για να υπερασπιστεί την Ελλάδα και το αντίθετο.

Σύμφωνα με τον κ.  Πενταρά, με τη συμφωνία η Γαλλία ενίσχυσε την Ελλάδα με τα εξής:

  • Tρεις +1 φρεγάτες Belharra
  • Tρεις +1 κορβέτες Gowind 2500
  • 18 αεροπλάνα Rafale

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Μέσω των φρεγατών Belharra  το Πολεμικό Ναυτικό αναμένεται να αποκτήσει έναν πολλαπλασιαστή ισχύος στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που προβλέπεται στη σύμβαση, η πρώτη φρεγάτα FDI HN θα παραδοθεί το 2025.

Οι Belharra είναι το αποτέλεσμα των καλύτερων τεχνολογιών από τις ευρωπαϊκές αμυντικές βιομηχανίες Thales, MBDA και Naval Group, ενώ οι πύραυλοι Aster επί του σκάφους μπορούν να εμπλέξουν στόχους πολύ γρήγορα προς κάθε κατεύθυνση, σε μεγάλη απόσταση. Θα διαθέτουν ειδικό χώρο, προσφέροντας μόνιμη οπτοηλεκτρονική όψη 360 μοιρών, ημέρα και νύχτα, επιτρέποντάς τις να αντιμετωπίσουν κοντινές απειλές

 

 

 

Οι γαλλικές κορβέτες Gowind 2500 θα είναι εξοπλισμένες με αντιαεροπορικούς πυραύλους MICA, καθώς και με πυραύλους επιφανείας EXOCET, που είναι όπλα αντίστοιχα με εκείνα των φρεγατών Belharra. 

Τα πλοία αυτά, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι πανίσχυρα και κατάλληλα για το κλειστό περιβάλλον του Αιγαίου.

Ο κ. Πενταράς τόνισε ότι μέσω αυτής της ενίσχυσης αποκτά άνοιγμα περιοχής 150 χιλιομέτρων στον αέρα και 250 χιλιομετρων στη θάλασσα.

 

Αυτά είναι τα Rafale

Το Dassault Rafale (Ντασό Ραφάλ) είναι γαλλικό μαχητικό αεροσκάφος 4ης γενιάς. Σχεδιάστηκε και κατασκευάζεται από την Dassault Aviation. Το αεροσκάφος είναι επιχειρησιακό με τη Γαλλική Πολεμική Αεροπορία και το Γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό, σε ρόλους αεροπορικής υπεροχής και κρούσεως.

'Οπως γράφει και η wikipedia, η απαρχή του Rafale μπορεί να τοποθετηθεί στα μέσα της δεκαετίας του 1970, όταν η Πολεμική Αεροπορία της Γαλλίας καθώς και το Πολεμικό Ναυτικό της έκριναν απαραίτητη την αντικατάσταση των αεροσκαφών F-8 Crusader και SEPECAT Jaguar, καθώς ήταν πλέον εμφανές ότι ήταν πεπαλαιωμένης τεχνολογίας. Πολλές δυτικοευρωπαϊκές αεροπορίες (μεταξύ των οποίων η αγγλική, η γερμανική, η ιταλική και η ισπανική) αναζητούσαν έναν σύγχρονο αντικαταστάτη των κύριων μαχητικών αεροσκαφών τους, τα πιο πολλά από τα οποία αποτελούσαν λύσεις της δεκαετίας του 1950, υστερώντας ξεκάθαρα έναντι αεροσκαφών όπως το MiG-23 και το μελλοντικό Su-27 (υπό ανάπτυξη εκείνη την εποχή).

Το Rafale είναι δικινητήριο μαχητικό πολλαπλού ρόλου. Αυτό σημαίνει πως μπορεί να εκτελεί ταυτόχρονα αποστολές διαφορετικού τύπου, όπως εναέριας υπεροχής, κρούσης, αναγνώρισης κ.λπ. Φέρει συνδυασμό πτέρυγας τύπου Δέλτα και πτερυγίων ελιγμών (canards), κάτι που του δίνει εξαιρετική ευελιξία και παράλληλα διατηρεί τη σταθερότητα κατά τη διάρκεια της πτήσης. Μπορεί να απογειωθεί από μικρούς αεροδιαδρόμους της τάξης των 400 μέτρων, όπως επίσης και από αεροπλανοφόρα. Αυτό καθίσταται δυνατό αλλάζοντας περίπου το 20% των μερών του αεροσκάφους με άλλα, υψηλότερης αντοχής, στο Rafale.

Για τη διαχείριση των συστημάτων του, το Rafale χρησιμοποιεί ένα πλήρως «γυάλινο πιλοτήριο», με τρεις οθόνες πολλαπλών λειτουργιών (MFDs), ολογραφικό HUD καθώς και πλευρικό χειριστήριο HOTAS. Παρομοίως με το Eurofighter, υπάρχει η δυνατότητα φωνητικών εντολών (Direct Voice Input).  

Η έννοια του «γυάλινου πιλοτηρίου» (Glass Cockpit) αφορά την αντικατάσταση των κύριων οργάνων ελέγχου του μαχητικού με ηλεκτρονικές απεικονίσεις σε οθόνες πολλαπλών λειτουργιών.

 

Tι θα κερδίσει η Κυπριακή Δημοκρατία

Ο Αντιστράτηγος εν Αποστρατεία Α. Πενταράς κληθείς να σχολιάσει τι θα κερδίσει η Κύπρος από τη συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας τόνισε: «Όπως προείπα η Κύπρος δεν κερδίζει άμεσα, αλλά έμμεσα. Δηλαδή, η ισχύ των φρεγατών, αλλά και των τριών κορβετών προσδίδουν ένα είδος ασφάλειας και στην Κύπρο με δεδομένο ότι μπορούν να διασφαλίσουν την αντιαεροπορική προστασία της Κυπριακής Δημοκρατίας και την επιτήρηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στην Κύπρο.

ΠΕΝΤΑΡΑΣ

 

Πρέπει να έχουμε άμεσα αμυντικές συμφωνίες

Ο κ. Πενταράς χαρακτήρισε σημαντική τη στρατιωτική διπλωματία της Κυπριακής Δημοκρατίας με Γαλλία, Αίγυπτο, Ισραήλ, Ελλάδα και Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο, τόνισε ότι πρόκειται καθαρά για στρατιωτικές και όχι αμυντικές συμφωνίες. Οι στρατιωτικές συμφωνίες  προσφέρουν συνεκπαιδεύσεις και ανταλλαγή πληροφοριών, όχι επιχειρησιακή βοήθεια.

Θέλουμε σοβαρους εξοπλισμούς

Ταυτοχρόνως, ο κ. Πενταράς τόνισε την ανάγκη η Κύπρος να αποκτήσει σοβαρά εξοπλιστικά προγράμματα, αφού είμαστε νησί και δεν διαθέτουμε ενισχυμένο πολεμικό ναυτικό.

 

Θα έχουμε «θερμό» 2022;

Ερωτηθείς ο κ. Πενταράς εάν θα υπάρξει κρίση το 2022 με την  Τουρκία, ανέφερε ότι η συμφωνία Μητσοτάκη - Ερντογάν αποκλιμάκωσε την ένταση, όμως η Τουρκία ίσως δημιουργήσει κάποιες καταστάσεις με νέες Navtex, έρευνες στην ΑΟΖ και παρενοχλήσεις.

μητσο

 *Τι σημαίνει η  «Στρατηγική Εταιρική Σχέση για τη Συνεργασία στην Άμυνα και στην Ασφάλεια» Ελλάδας-Γαλλίας*

Η Συμφωνία επισφραγίζει την στενή συμμαχική σχέση που έχουν αναπτύξει οι δύο χώρες , αναβαθμίζει το γεωπολιτικό αποτύπωμα της Ελλάδας στην Ευρώπη και στην περιοχή, ενισχύει τις αποτρεπτικές  δυνατότητες της χώρας με την ανακοίνωση για την απόκτηση τριών νέων γαλλικών φρεγατών (οι λεπτομέρειες θα οριστικοποιηθούν μέσα στους επόμενους μήνες).

Διαβάστε επίσης: Ελλάδα - Γαλλία: Τι προβλέπει η συμφωνία αμυντικής συνδρομής

 Η Συμφωνία περιέχει (άρθρο 2) ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής σε περίπτωση που μια από τις δύο χώρες δεχθεί επίθεση στην επικράτειά της. Με τον τρόπο αυτό η Ελλάδα θωρακίζεται έναντι απειλών ιδιαίτερα στην Ανατολική Μεσόγειο. Ταυτόχρονα, μέσω της συμφωνίας αποκτά ουσία το άρθρο 42, παράγραφος 7 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ρήτρα αμοιβαίας άμυνας.

 Με τη συμφωνία Ελλάδα και Γαλλία υπερβαίνουν τις υποχρεώσεις η μία έναντι της άλλης  στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. Ταυτόχρονα, ενισχύουν τον ευρωπαϊκό πυλώνα της άμυνας και το ΝΑΤΟ, καθώς πρόκειται για δύο χώρες-μέλη της Ε.Ε, αλλά και συμμάχους στο ΝΑΤΟ. 

  • Η Συμφωνία προβλέπει συνεργασία στην άμυνα και στην εξωτερική πολιτική. Με αυτό τον τρόπο η Ελλάδα πρωταγωνιστεί, όπως είχε προαναγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ, καθώς και στις δηλώσεις του στη Σύνοδο Κορυφής της EUMED, στη συζήτηση για την ανάγκη στρατηγικής αυτονομίας της Ε.Ε.
  •  Η Μεσόγειος ανοίγει δρόμους. Η ελληνογαλλική συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης είναι ένα πρώτο μεγάλο βήμα προς την κατεύθυνση της στρατηγικής αυτονομίας της Ε.Ε.
  • H Συμφωνία προβλέπει τακτικές διαβουλεύσεις των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας των δύο χωρών τόσο για θέματα ασφάλειας και άμυνας, όσο και για περιφερειακά και διεθνή ζητήματα, υβριδικές απειλές, θαλάσσια ασφάλεια, μετανάστευση.

Τι έγινε μετά τον Α Παγκόσμιο Πόλεμο

Μετά τον Α Παγκόσμιο Πόλεμο η Κυβέρνηση Ελ. Βενιζέλου συνυπέγραψε με τη Γαλλία για να αποδυναμωθεί η Οθωμανική Αυτοκρατορια χάνοντας εδάφη όπως Βουλγαρία, Σερβία και Μαυροβούνιο.

Home