Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Σε συζήτηση για Στρατηγική Πυξίδα συμμετείχε ο αρχηγός της Ε.Φ

Offsite Team -
19.05.2022 - 22:10

Σε συζήτηση για Στρατηγική Πυξίδα συμμετείχε ο αρχηγός της Ε.Φ

Σε συζήτηση για τη Στρατηγική Πυξίδα και τις επενδύσεις των κρατών μελών στην άμυνα συμμετείχε ο αρχηγός

Το κείμενο της Στρατηγικής Πυξίδας υπό το πρίσμα της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, καθώς και τα επί μέρους κεφάλαια του κειμένου που σχετίζονται με την πρακτική εφαρμογή των προνοιών που περιλαμβάνει ώστε να βελτιωθεί η δυνατότητα της ΕΕ να δράσει και να διαχειριστεί κρίσεις, συζήτησαν οι αρχηγοί των ενόπλων δυνάμεων των κρατών μελών στη σύνοδο της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUMC) στις Βρυξέλλες την Τετάρτη, στην οποία συμμετείχε ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, οι επικεφαλής των ένοπλων δυνάμεων των κρατών μελών συζήτησαν τρόπους βελτίωσης του συντονισμού της στήριξης που παρέχεται προς την Ουκρανία μέσω του μηχανισμού που έχει αναπτύξει το Στρατιωτικό Επιτελείο της ΕΕ.

Τα μέλη της EUMC συζήτησαν ακόμα την ενίσχυση των δυνατοτήτων ταχείας αντίδρασης της ΕΕ, καθώς και τη συνεργασία της ΕΕ με το ΝΑΤΟ και άλλους στρατηγικούς εταίρους.

Παράλληλα, καταγράφηκαν απόψεις επί της ανάλυσης που εξέδωσε την Τετάρτη η Κομισιόν για τα κενά στις επενδύσεις των κρατών μελών στην άμυνα. Μεταξύ άλλων, οι επικεφαλής αναγνώρισαν πως οι προτάσεις που καταγράφονται θα συνδράμουν στην περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της ανάπτυξης αμυντικών δυνατοτήτων και επενδύσεων, η οποία θα επιτρέψει στα κράτη-μέλη να δημιουργήσουν οικονομίες κλίμακος, μειώνοντας τόσο το κόστος όσο και τον κατακερματισμό των διαθέσιμων πόρων.

Οι επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων των κρατών μελών προχώρησαν τέλος σε ανασκόπηση των εκπαιδευτικών αποστολών και επιχειρήσεων της ΕΕ σε Αφρική, Βαλκάνια και Μεσόγειο. 

Η συνάντηση ήταν η πρώτη που πραγματοποιείται μετά την ανάληψη της προεδρίας από τον Στρατηγό Robert Brieger.

Στην δική του τοποθέτηση για την Στρατηγική Πυξίδα, ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς χαρακτήρισε τις Δυνατότητες Ταχείας Ανάπτυξης ως ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία του κειμένου και σημαντικό εργαλείο, ώστε η ΕΕ να δρα άμεσα και αυτόνομα όπου απαιτείται αντίδραση σε αναδυόμενες απειλές και εξελισσόμενες κρίσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε, θα πρέπει τα Συγκροτήματα Μάχης να καταστούν πιο ελκυστικά για τα κράτη μέλη, καθώς και να συμπληρωθεί η στελέχωση της Στρατιωτικής Δυνατότητας Σχεδίασης και Διεξαγωγής Επιχειρήσεων  της ΕΕ (Military Planning and Conduct Capability - MPCC). Χαρακτήρισε επίσης σημαντική την ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών και την εξασφάλιση εργαλείων διοίκησης και ελέγχου σε στρατηγικό επίπεδο.

Σημείωσε επίσης την ανάγκη συνέχισης της στρατηγικής συνεργασίας με τα Ηνωμένα Έθνη και βελτίωσης της αντίστοιχης με το ΝΑΤΟ μέσω ενός δομημένου διαλόγου και σύμφωνα με τις αρχές της συμπερίληψης, αλληλεγγύης, διαφάνειας και αυτονομίας στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Ο αντιστράτηγος Ζερβάκης τόνισε ακόμα πως τα κράτη μέλη πρέπει να πραγματοποιήσουν συντονισμένες προσπάθειες ώστε να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα των μέτρων, ενώ υπενθύμισε τη συμπεριφορά της Τουρκίας σε σχέση με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Στο περιθώριο της Συνόδου, ο αρχηγός του ΓΕΕΦ είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων της Γερμανίας, στρατηγό Eberhard Zorn, με τον οποίο αντάλλαξαν απόψεις για τις δράσεις του πρώτου Προγράμματος Διμερούς Αμυντικής Συνεργασίας που υπογράφτηκε στις 3 Μαΐου 2022 στη Λευκωσία. Οι δύο αρχηγοί δεσμεύτηκαν να ενισχύσουν την υφιστάμενη συνεργασία που έχει αναπτυχθεί με το Ναυτικό Απόσπασμα της UNIFIL.

Σε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων της Ισπανίας ναύαρχο Teodoro Lopez Calderon ανταλλάγησαν απόψεις σε ότι αφορά στην επέκταση της συνεργασίας των δύο χωρών, τόσο στο πλαίσιο της ΕΕ όσο και σε διμερές επίπεδο.

Τέλος, σε συνάντηση με τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων της Μάλτας, ταξίαρχο Jeffrey Curmi, ανταλλάγησαν απόψεις σχετικά με τις επιχειρήσεις της ΕΕ στη Μεσόγειο και τις μεταναστευτικές ροές. Έγινε επίσης διερεύνηση ενδεχόμενων τομέων στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών.

ΚΥΠΕ

Υπογραφή Συμφωνίας για προμήθεια 6 ελικοπτέρων στην ΕΦ

Offsite Team -
24.06.2022 - 13:59

Υπογραφή Συμφωνίας για προμήθεια 6 ελικοπτέρων στην ΕΦ

Το ελαφρύ επιθετικό ελικόπτερο H145M είναι ικανό να επιχειρεί σε απαιτητικό περιβάλλον ημέρα και νύχτα

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Άμυνας η υπογραφή της Συμφωνίας για Προμήθεια 6 Ελαφρών Επιθετικών Ελικοπτέρων H145Μ της εταιρείας Airbus Helicopters, με δικαίωμα εξάσκησης προαίρεσης για απόκτηση ακόμη 6. 

Το ελαφρύ επιθετικό ελικόπτερο H145M, ικανό να επιχειρεί σε απαιτητικό περιβάλλον ημέρα και νύχτα, θα ενισχύσει τις δυνατότητες της ΕΦ για ταχεία αντίδραση, εκπομπή μαζικών πυρών, προσβολή στόχων με ακρίβεια και εκτέλεση αποστολών εγγύς υποστήριξης και συλλογής πληροφοριών. 

Στο χαιρετισμό του ο Υπουργός Άμυνας κ. Χαράλαμπος Πετρίδης τόνισε ότι, «αμετάθετός μας στόχος είναι η ποιοτική αναβάθμιση των δυνατοτήτων της Εθνικής Φρουράς, με σύγχρονα μέσα, εξοπλισμό και δυνατότητες, για να αποτελεί μια αξιόπιστη αποτρεπτική και αμυντική δύναμη».

Ο κ. Πετρίδης πρόσθεσε ότι «Η συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα σε συνδυασμό με την αναθεωρητική τάση της Τουρκίας και την συνεχιζόμενη κατοχή δεν μας αφήνουν περιθώρια εφησυχασμου. Οφείλουμε να έχουμε ισχυρή αποτρεπτική δυνατότητα για την άμυνα και ασφάλεια της χώρας μας και των πολιτών μας». 

Η Πρέσβης της Γαλλίας στην Κύπρο, κα Salina Grenet-Catalano εξέφρασε την πεποίθηση ότι μέσω αυτής της συμφωνίας θα ενδυναμωθεί η ασφάλεια και η περιφερειακή σταθερότητα και ότι θα ενισχυθεί περαιτέρω η ευρωπαϊκή άμυνα και η διμερής εταιρική αμυντική συνεργασία. 

Τη συμφωνία υπέγραψαν εκ μέρους του Υπουργείου Άμυνας ο ΓΔ κ. Ανδρέας Λουκά και εκ μέρους της AirbusHelicopters o Εκτελεστικός  Αντιπρόεδρος κ. Olivier Michalon. 

Home