Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Στην Κύπρο ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Αιγύπτου(ΒΙΝΤΕΟ)

Offsite Team -
29.03.2022

Στην Κύπρο ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Αιγύπτου(ΒΙΝΤΕΟ)

Η επίσκεψη του εντάσσεται στο ευρύ πλέγμα διεθνών συνεργασιών της ΕΦ

Από τις 28 Μαρτίου έως την 1η Απριλίου 2022, ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου Αντιστράτηγος Osama Askar, συνοδευόμενος από στρατιωτική αντιπροσωπεία, πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, κατόπιν πρόσκλησης του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς (ΕΦ) Αντιστράτηγου Δημόκριτου Ζερβάκη.

Στις 29 Μαρτίου 2022, ο Αντιστράτηγος Osama Askar επισκέφθηκε το Προεδρικό Μέγαρο, όπου έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΚΔ) κ. Νίκο Αναστασιάδη, στην παρουσία του Υπουργού Άμυνας κ. Χαράλαμπου Πετρίδη και του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς.

Ακολούθως, έλαβε χώρα η τελετή επίσημης υποδοχής στο Στρατηγείο του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ), μετά από την οποία πραγματοποιήθηκαν κατ’ ιδίαν συναντήσεις, αρχικά με τον Υπουργό Άμυνας και στη συνέχεια με τον Αρχηγό της ΕΦ. Στην κατ’ ιδίαν συνάντησή των δύο Αρχηγών, συζητήθηκαν οι τρέχουσες εξελίξεις στην Αν. Μεσόγειο και την Ουκρανία, καθώς και θέματα που άπτονται της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Η επίσκεψη στο Στρατηγείο του ΓΕΕΦ περιελάβανε, επίσης, ενημέρωση αναφορικά με την αποστολή, τις επιχειρησιακές δυνατότητες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΦ, καθώς και διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών, κατά τις οποίες έγινε, μεταξύ άλλων, ανασκόπηση της αμυντικής συνεργασίας, σε στρατηγικό επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτό, αναγνωρίστηκαν οι κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δυο χώρες και καταγράφηκε η πρόθεση για περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας και σε άλλους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος, στο πλαίσιο τόσο του Διμερούς Προγράμματος Αμυντικής Συνεργασίας ΚΔ - Αιγύπτου, όσο και του αντίστοιχου Τριμερούς με την Ελλάδα.

Στη συνέχεια, ο Αντιστράτηγος Askar επισκέφθηκε το Στρατιωτικό Κοιμητήριο Μακεδονίτισσας, όπου αφού έτυχε σύντομης ενημέρωσης για το ιστορικό του Τύμβου και για το αεροσκάφος Νοράτλας που βρίσκεται στο κοιμητήριο, κατέθεσε στεφάνι αποτίοντας φόρο τιμής στη μνήμη των πεσόντων στους αγώνες για την ελευθερία της ΚΔ.

Κατά το υπόλοιπο διάστημα της παραμονής του στην Κύπρο, ο Αρχηγός των ΕΔ της Αιγύπτου, θα παρακολουθήσει επιχειρησιακές δραστηριότητες σε Σχηματισμούς και Διοικήσεις της ΕΦ, ενώ θα πραγματοποιήσει ενημερωτική επίσκεψη στο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ). Τέλος, το πρόγραμμα περιλαμβάνει επισκέψεις σε ιστορικούς και πολιτιστικούς χώρους.

Η επίσκεψη του Αρχηγού των ΕΔ της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου εντάσσεται στο ευρύ πλέγμα διεθνών συνεργασιών που έχει αναπτύξει η Εθνική Φρουρά με τις αντίστοιχες δυνάμεις φίλων και συμμαχικών χωρών, με σκοπό τη συνδρομή στην εμπέδωση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Home