Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Προκαλεί η Τουρκία- Συνάντηση ξανά ΥΠΑΜ Κύπρου, Ελλάδας, Αιγύπτου

Του Γιώργου Μιχαηλίδη -
17.06.2022 - 06:00

Προκαλεί η Τουρκία- Συνάντηση ξανά ΥΠΑΜ Κύπρου, Ελλάδας, Αιγύπτου

Την επόμενη εβδομάδα στο Κάϊρο ο ΥΠΑΜ - Στη Γαλλία ο Αρχηγός Ε.Φ. - Έδωσαν ρέστα οι καταδρομείς στην Ιορδανία

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Η Κυπριακή Δημοκρατία ενισχύει τη διπλωματική της ισχύ. Το Υπουργείο Άμυνας συνεχίζει τους σχεδιασμούς του κατά της τουρκικής προκλητικότητας και της ασφάλειας.  Την ερχόμενη εβδομάδα ο Υπουργός Άμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης θα βρεθεί στο Κάϊρο για να συμμετάσχει στην 5η Τριμερής Συνάντηση Υπουργών Άμυνας Κύπρου – Ελλάδας - Αιγύπτου.Σημειώνεται ότι η 4η Τριμερής Συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις 19 Μαϊου 2021 στη Λευκωσία.

Στην Τριμερή θα συζητηθούν  οι τελευταίες εξελίξεις, για περαιτέρω ενίσχυση της αμυντικής και στρατιωτικής συνεργασίας με βάση και το Ουκρανικό ενώ θα  τονίσουν την αποφασιστικότητα τους, για περαιτέρω ενίσχυση της αμυντικής και στρατιωτικής συνεργασίας 

Οι Υπουργοί θα επιβεβαιώσουν  ότι η αμυντική συνεργασία μεταξύ των τριών χωρών, προωθεί την ανταλλαγή πληροφοριών, εκτίμηση καταστάσεων και εμπειριών και συντονίζει τις δυνατότητες και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα με παραγωγικό τρόπο, δια μέσω της συμμετοχής σε εκπαιδευτικά προγράμματα και κοινές ασκήσεις. Οι τρεις χώρες πραγματοποιούν επί του παρόντος, συχνές κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, συμπεριλαμβανομένων ασκήσεων Πολεμικής Αεροπορίας, Πολεμικού Ναυτικού και Ειδικών Δυνάμεων.

 >>>>Διαβάστε επίσης: Ολοκληρώθηκε η άσκηση «ΝΙΚΗΤΗΣ-ΔΗΜΗΤΡΑ 2022» της Εθνικής Φρουράς<<<<

Παράλληλα, θα  συζητήσουν την  πιθανότητα συμμετοχής άλλων χωρών σε ασκήσεις που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της Τριμερούς συνεργασίας μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου, και συμφώνησαν να δοθεί προτεραιότητα κατά την τρέχουσα περίοδο, στην ενίσχυση του τριμερούς μηχανισμού συνεργασίας, γεγονός που θα αυξήσει τη δυναμική και τους στόχους της συνεργασίας, προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της ασφάλειας και της ειρήνης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Οι Υπουργοί θα  επαναλάβουν  τη δέσμευσή τους για περαιτέρω ενίσχυση των διεθνών προσπαθειών, για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, της παράνομης διακίνησης όπλων, του λαθρεμπορίου και της παράνομης μετανάστευσης. Επιπλέον, θα καταδικάσουν τη μεταφορά ξένων μαχητών από ορισμένα Κράτη, με σκοπό να πυροδοτήσουν συγκρούσεις ή να απειλήσουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα άλλων χωρών, υπονομεύοντας με αυτόν τον τρόπο την περιφερειακή ειρήνη.

Όπως πληροφορούμαστε, οι Υπουργοί θα επιδιώξουν στενότερη συνεργασία μεταξύ των τριών χωρών, για την προστασία των κοινών συμφερόντων και την ενίσχυση της συνεργασίας στον αμυντικό τομέα.

Στη Γαλλία ο Αρχηγός Εθνικής Φρουράς

Στο μεταξύ από τη Δευτέρα 13 Ιουνίου έως την Τετάρτη 15 Ιουνίου 2022, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης, συνοδευόμενος από  αντιπροσωπεία αξιωματικών του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς  πραγματοποίησε επίσκεψη στη Γαλλία κατόπιν πρόσκλησης του ομολόγου του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας της Γαλλίας, Στρατηγού Thierry Burkhard, με την ευκαιρία της διεξαγωγής της διεθνούς έκθεσης «EUROSATORY 2022».

Κατά την επίσκεψη επιβεβαιώθηκαν οι διαρκώς αναπτυσσόμενες πολύπλευρες σχέσεις μεταξύ των  Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών.  Παράλληλα συζητήθηκαν οι περιφερειακές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και οι αντίστοιχες διεθνείς εξελίξεις σε σχέση με την κρίση στην Ουκρανία. 

Αντάλλαξαν επίσης απόψεις για άλλα θέματα κοινού ενδιαφέροντος  ενώ καταγράφηκε η πρόθεση περαιτέρω αναβάθμισης και διεύρυνσης της συνεργασίας μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών και σε άλλους τομείς κοινού ενδιαφέροντος, σε διμερές και πολυμερές επίπεδο.  

Είδε και οπλικά συστήματα

Ο Αντιστράτηγος Ζερβάκης, πραγματοποίησε επίσκεψη στον εκθεσιακό χώρο της «EUROSATORY 2022», όπου ενημερώθηκε για τις τελευταίες εξελίξεις καθώς και τις μελλοντικές τάσεις στον τομέα ανάπτυξης οπλικών συστημάτων και δυνατοτήτων τόσο από την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία, όσο και ευρύτερα.

Ειδικότερα, όσο αφορά στις κυπριακές και ελληνικές εταιρείες που συμμετείχαν στην έκθεση, ο Αρχηγός επισκέφθηκε τα περίπτερα τους και ενημερώθηκε όσο αφορά τις καινοτόμες τεχνολογίες και εφαρμογές που προσφέρουν στον τομέα της άμυνας.  

Διαγωνίστηκαν στην Ιορδανία Καταδρομείς

Την ίδια ώρα άσκηση στην Ιορδανία πραγματοποιήσαν οι καταδρομείς από τις 02 έως 09 Ιουνίου 2022 καθώς η Εθνική Φρουρά συμμετείχε στον  12ο ετήσιο διαγωνισμό Ομάδων Ειδικών Επιχειρήσεων «WARRIOR COMPETITION - 2022», που διοργανώθηκε από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ιορδανίας, στο King Abdullah II Special Operations Training Center (KASOTS). 

H επίσημη τελετή έναρξης πραγματοποιήθηκε στις 05 Ιουνίου 2022 στη παρουσία του Αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων της Ιορδανίας Αντιστράτηγου Yousef Ahmat Al Hunaiti και την παρακολούθησαν μεταξύ άλλων Διπλωμάτες και Ακόλουθοι Άμυνας. Μεταξύ αυτών o Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Αμάν κ. Μιχάλης Ιωάννου, ο οποίος χαιρέτισε και ευχήθηκε καλή επιτυχία στην Ομάδα της Εθνικής Φρουράς, η οποία αποτελείτο από επτά στελέχη της 33ης Μοίρας της Διοίκησης Καταδρομών (ΔΚΔ). 

Στο φετινό διαγωνισμό συμμετείχαν 40 Ομάδες Ειδικών Επιχειρήσεων από 26 χώρες. Ειδικότερα, πέραν της διοργανώτριας Ιορδανίας και της Κύπρου, συμμετείχαν ομάδες από Αρμενία, Βιετνάμ, Γερμανία, Εκουαδόρ, Ελλάδα, Ινδονησία, Ιράκ, Ιταλία, Κατάρ, Κένυα, Κόσσοβο, Κουβέιτ, Μπαχρέιν, Μπρουνέι, Νιγηρία, Ομάν, Πακιστάν, Ρουάντα, Ρουμανία, Σαουδική Αραβία, Σουδάν, Τσεχία, Φιλιππίνες και Χιλή.  Η συμμετοχή της Εθνικής Φρουράς στο διαγωνισμό, εντάσσεται στο πλέγμα των διεθνών συνεργασιών που έχουν αναπτυχθεί με φίλιες και συμμαχικές χώρες. Η Ιορδανία είναι μια από τις βασικές μας εταίρους τα τελευταία χρόνια σε στρατιωτικό επίπεδο.

Home