Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

285 παιδιά κατήγγειλαν σεξουαλική κακοποίηση το '22

Offsite Team
- 01.12.2022

285 παιδιά κατήγγειλαν σεξουαλική κακοποίηση το '22

272 καταγγελίες μέχρι σήμερα - Δηλώσεις Κυριακής Λαμπριανίδου, Διευθύντριας Τμήματος Υποθέσεων Ευάλωτων Προσώπων

ΓΡΑΦΕΙ Η ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΧΑΤΖΗΑΝΔΡΕΑ

Ραγδαία αυξάνονται τα περιστατικά κακοποίησης ανηλίκων στην Κύπρο το τελευταίο διάστημα. 

Η κ. Κυριακή Λαμπριανίδου, Διευθύντρια Τμήματος Υποθέσεων Ευάλωτων Προσώπων του Αρχηγείου Αστυνομίας και Βοηθός Διευθύντρια Τμήματος Καταπολέμησης Εγκλήματος φιλοξενήθηκε στην εκπομπή Offsite on Air και μεταξύ άλλων ανέφερε πως μέχρι τις 30 Νοεμβρίου υπήρξαν για το 2022 συνολικά 272 καταγγελίες στις οποίες εμπλέκονται 285 παιδιά.

Συγκεκριμένα

  • 2022 - 272 καταγγελίες μέχρι Νοέμβριο ‘22
  • 2021 - 278 καταγγελίες
  • 2020 - 197 καταγγελίες 
  • 2019 - 211 καταγγελίες 

Ερωτηθείς η κ. Λαμπριανίδου για ποιο λόγο καταγράφεται αυξητική τάση απάντησε πως «τα παιδιά μιλούν και οι οικογένειες εμπιστεύονται σιγά-σιγά περισσότερο τις υπηρεσίες του κράτους που αντιμετωπίζουν αυτά τα θέματα».

Νοείται πως υπάρχουν και περιστατικά για τα οποία δεν υπάρχουν καταγγελίες με την Διευθύντρια Τμήματος Υποθέσεων Ευάλωτων Προσώπων να εξηγεί πως για τα θύματα «υπάρχει ο φόβος του στιγματισμού. Πολλές φορές οι γονείς μπορεί να μην πιστέψουν ούτε το ίδιο τους το παιδί. Ακόμη και σε περίπτωση που δεν πιστεύουν το παιδί τους, πρέπει να έρθουν να το καταγγείλουν ώστε να γίνει η διερεύνηση». Μάλιστα τόνισε πως δεν καταλήγουν στο δικαστήριο όλες οι καταγγελίες, αφού τυγχάνουν κάποιου άλλου χειρισμού από τις δομές του κράτους σε συνεργασία με την Νομική Υπηρεσία.

Η κ. Λαμπριανίδου επεσήμανε πως η κάθε υποψία πρέπει να διερευνάται. 

Τα σημάδια που κινούν υποψίες και το προφίλ των δραστών

Κάποια από τα σημάδια που είναι ύποπτα ότι ένα παιδί ίσως να είναι θύμα σεξουαλικής κακοποίησης είναι: 

  • Απότομη αλλαγή στη συμπεριφορά 
  • Χρήση ουσιών
  • Αδικαιολόγητα ξεσπάσματα θυμού
  • Διατροφικές διαταραχές
  • Καινούργιοι μεγαλύτεροι φίλοι
  • Εγκλεισμός στο δωμάτιο χωρίς να επιτρέπουν την είσοδο
  • Αυτοκτονική διάθεση

Αν δούμε κάποια από αυτά τα σημάδια εξήγησε η κ. Λαμπριανίδου, θα πρέπει να προβληματιστούμε για το τι συμβαίνει στο παιδί.

Σε σχέση με το προφίλ των δραστών, σημείωσε ότι οι περισσότερες καταγγελίες αφορούν άτομα από το κλειστό οικογενειακό περιβάλλον των θυμάτων. «Πολύ λίγες υποθέσεις έχουν να κάνουν με άγνωστους προς τα παιδιά. Οι περισσότεροι είναι στο σπίτι των θυμάτων, στον περίγυρο, στις οικογένειες φίλων». 

Η διαδικασία για καταγγελία

Εξηγώντας την διαδικασία της καταγγελίας η κ. Λαμπριανίδου δήλωσε: «Οποιοσδήποτε πολίτης μπορεί να επικοινωνήσει είτε τηλεφωνικώς είτε να επισκεφθεί κάποιο Αστυνομικό Σταθμό και να αναφέρει πως καταγγέλλει σεξουαλική κακοποίηση. Αμέσως τα μέλη της δύναμης που εργάζονται θα λάβουν τα βασικά στοιχεία του καταγγελθέντα και ακολούθως ενημερώνουν ειδική ανακριτική ομάδα για να αναλάβει.

Το Τμήμα Υποθέσεων Ευάλωτων Προσώπων θα διευθετήσει στη συνέχεια όπως συναντηθεί με το παιδί αφού ενημερωθεί και το Σπίτι του Παιδιού. Από το παιδί λαμβάνεται οπτικογραφημένη κατάθεση. Υπάρχουν και περιπτώσεις που εάν κριθεί απαραίτητο να γίνει και ιατροδικαστική εξέταση. Βάσει των στοιχείων που συλλέγονται, αποφασίζεται ο περαιτέρω χειρισμός του παιδιού. Σε περίπτωση που το παιδί κινδυνεύει από τον ύποπτο, τότε συλλαμβάνεται ο ύποπτος».

Σημειώνεται πως για όλες τις υποθέσεις κάθε εβδομάδα γίνονται πολυθεματικές συναντήσεις τις οποίες συντονίζουν οι λειτουργοί από το Σπίτι του Παιδιού. 

Αφού ολοκληρωθεί η έρευνα τότε ο φάκελος οδηγείται στον Γενικό Εισαγγελέα. 

25 χρόνια φυλάκιση η μεγαλύτερη ποινή

Καταληκτικά η κ. Λαμπριανίδου αναφέρθηκε στις ποινές για την σεξουαλική κακοποίησης τις οποίες χαρακτήρισε αποτρεπτικές. 

«Ο νόμος προβλέπει ποινές μέχρι δια βίου φυλάκιση. Έχουμε δει και αυστηρές ποινές αλλά και ποινές που δεν μας ικανοποίησαν. Η μεγαλύτερη ποινή η οποία επιβλήθηκε για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκου είναι τα 25 χρόνια». 

Δείτε στο βίντεο τη συνέντευξη της κ. Κυριακής Λαμπριανίδου, Διευθύντριας Τμήματος Υποθέσεων Ευάλωτων Προσώπων

Home