Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Περισσότερα από 350 Kg ναρκωτικά κατασχέθηκαν στην Κύπρο το 2022

Offsite Team -
03.01.2023

Περισσότερα από 350 Kg ναρκωτικά κατασχέθηκαν στην Κύπρο το 2022

Συνολικά 340 κιλά κάνναβη και 38 κιλά κοκαΐνη κατέσχεσαν οι αρχές στην Κύπρο το 2022

Συνολικά 340 κιλά κάνναβη, 38 κιλά κοκαΐνη, 3,5 κιλά χάπια έκσταση και 4,5 κιλά μεταμφεταμίνη, κατασχέθηκαν στην Κύπρο κατά το 2022 ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Στέλιος Σεργίδης, Υποδιοικητής της ΥΚΑΝ, προσθέτοντας πως ο αριθμός των ναρκωτικών ουσιών έχει αυξηθεί το περασμένο έτος, σε σύγκριση με τα τελευταία πέντε χρόνια.

Όπως εξήγησε «από τα στοιχεία που έχουμε μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2022, υπάρχουν αυξημένες κατασχέσεις σε όλες τις ναρκωτικές ουσίες, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Συγκεκριμένα έχουν κατασχεθεί 340 κιλά κάνναβη, άνω του ενός κιλού ρητίνη κάνναβης, 38 κιλά κοκαΐνη, 3,5 κιλά και 156 χάπια έκσταση, περίπου 4,5 κιλά μεταμφεταμίνη, 1,5 κιλό συνθετικές ουσίες και μικρότερες ποσότητες άλλων ουσιών».

Πρόσθεσε ότι «σε σύγκριση με τα τελευταία πέντε χρόνια, έχει αυξηθεί ο αριθμός των ναρκωτικών ουσιών που εντοπίστηκαν στην Κύπρο το 2022. Οι μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών ήρθαν στο νησί μας μέσω κυρίως του αεροδρομίου της Λάρνακας, ταχυδρομικών δεμάτων και του λιμανιού Λεμεσού».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Σεργίδης εξέφρασε ικανοποίηση από τη δράση της ΥΚΑΝ δεδομένου όπως εξήγησε ότι "ως Αστυνομία βάλαμε στόχο την κατάσχεση των ναρκωτικών ουσιών πριν βγουν στην αγορά, δηλαδή τους διακινητές και εμπόρους ναρκωτικών. Είναι σημαντικό το γεγονός ότι συνελήφθησαν άτομα τα οποία διαδραμάτιζαν σημαντικό ρόλο στη διακίνηση ναρκωτικών τα οποία φαίνεται να εμπλέκονται και σε άλλες μορφές εγκλήματος».

Σε άλλη ερώτηση ο Υποδιοικητής της ΥΚΑΝ απάντησε πως «οι μεγαλύτερες ποσότητες ναρκωτικών ήρθαν στην Κύπρο από τρίτες χώρες μέσω της Κεντρικής Ευρώπης» και πρόσθεσε ότι «με βάση μελέτες που έγιναν, φαίνεται ότι στην Κύπρο αυξήθηκαν οι χρήστες κάνναβης».

Εν τω μεταξύ όσον αφορά το θέμα με τον εντοπισμό πακέτων με ναρκωτικά σε παραλίες της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου, ο κ. Σεργίδης είπε πως συνεχίζονται οι έρευνες της Υπηρεσίας με στόχο να εντοπιστεί από που ξεβράζονται από τις 20 Δεκεμβρίου σε παραλίες του Πρωταρά τα συγκεκριμένα πακέτα.

«Μέχρι στιγμής η θάλασσα έχει ξεβράσει περίπου 42 κιλά ρητίνη κάνναβη και για το θέμα έχουμε ενημερώσει τις γειτονικές χώρες και ζητήσαμε να μας ενημερώσουν κατά πόσον αντιμετωπίζουν παρόμοια περιστατικά στις δικές τους παραλίες» είπε.

Επίσης, συνέχισε «έχει αποσταλεί μήνυμα πριν τα Χριστούγεννα, στην Interopol και στην Europol για να ενημερωθούν αλλά και για να μας απαντήσουν κατά πόσον γνωρίζουν οτιδήποτε για την υπόθεση. Μέχρι σήμερα δεν έχουμε καμία απάντηση από τους δύο συγκεκριμένους οργανισμούς και είμαστε στο στάδιο της διερεύνησης από που προήλθαν τα ναρκωτικά».

Ανέφερε ακόμα ότι «δεν γνωρίζουμε ποιός ή ποιοί και γιατί έριξαν τα ναρκωτικά στη θάλασσα. Ωστόσο εικάζουμε ότι αυτό έγινε εν πλω, δηλαδή από κάποιο πλοίο που διερχόταν από τη περιοχή μας και τα πακέτα ξεβράστηκαν σε παραλίες τόσο των κατεχομένων περιοχών της Κύπρου όσο και της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου».

Σε σχετική ερώτηση ο κ. Σεργίδης απάντησε πως «συγκεκριμένα στις 21 Δεκεμβρίου εντοπίστηκαν σε παραλία της περιοχής του Πρωταρά 5 κιλά ρητίνη κάνναβης, στις 22 του μήνα 29 κιλά, στις 30 Δεκεμβρίου 3 κιλά, στις 31 του μήνα 2 κιλά και στις 2 Ιανουαρίου του νέου έτους 3 κιλά».

Σημείωσε ακόμα ότι «με στόχο τον εντοπισμό ενδεχομένως και άλλων πακέτων με ναρκωτικά, έχουν αυξηθεί οι συντονισμένες περιπολίες της Αστυνομίας στις παραλίες της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου».

ΚΥΠΕ

Home