Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Θέλεις να γίνεις φρουρός στην πράσινη γραμμή; Η διαδικασία

Του Γιώργου Μιχαηλίδη -
30.06.2022

Θέλεις να γίνεις φρουρός στην πράσινη γραμμή; Η διαδικασία

Έτσι θα προσληφθούν οι «πρασινοφρουροί»

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

To σημαντικότερο βήμα για να προχωρήσει η πρόσληψη 300 συμβασιούχων ειδικών αστυνομικών που θα φρουρούν την πράσινη γραμμή με στόχο την αποκοπή των μεταναστευτικών ροών αναμένεται να γίνει σήμερα Πέμπτη 30 Ιουνίου 2022 με την εξέταση των κανονισμών. Οι «πρασινοφρουροί» θα προσληφθούν χωρίς εξετάσεις αλλά στη βάση κριτηρίων και μορίων που ξεκαθαρίζονται μέσα από τους κανονισμούς.

Οι εν λόγω κανονισμοί θα ρυθμίζουν τη διαδικασία πρόσληψης των συμβασιούχων  ειδικών αστυνομικών και τον καθορισμό των απαιτούμενων προσόντων για τα καθήκοντα που θα εκτελούν.

Όπως πληροφορούμαστε, θα εφαρμοστεί το μοντέλο των Συμβασιούχων Οπλιτών αφού θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας, με απαραίτητη προϋπόθεση οι πρώτοι 300 που θα αιτηθούν θέση να πληρούν τα κριτήρια  (μεταξύ άλλων η γνώση αγγλικής γλώσσας) Θα ισχύσει κατάλογος διάρκειας ενός έτους και μέσω του καταλόγου θα καλύπτονται οι ανάγκες. Εάν για παράδειγμα, οι πρώτοι 375 αιτητές πληρούν τα κριτήρια θα προσληφθούν οι 300 και οι υπόλοιποι 75 δεν θα «καούν» αλλά ανά πασα στιγμή μπορεί να κληθούν αναπληρώνοντας κενά. Ο Αρχηγός Αστυνομίας με τη σύμφωνη γνώμη της Υπουτγού Δικαιοσύνης θα μπορεί να παύσει οποιονδήποτε εάν η απόδοσή του δεν ικανοποιεί. Παράλληλα, κενά μπορεί να δημιουργηθούν από την αυτόβουλη φυγή οποιουδήποτε.

Σημειώνεται ότι το νομοσσχέδιο ψηφίστηκε με ψήφους 24-12 την Πέμπτη 23 Ιουνίου 2022.

Με την πιθανή  ψήφιση των κανονισμών ο Αρχηγός Αστυνομίας θα έχει τη δυνατότητα να προκηρύξει τις θέσεις για να προχωρήσει η διαδικασία.  Μετά τις προσλήψεις θα αρχίσει  η διαδικασία αγοράς στολών και εξοπίσμού των πρασινοφρουρών.

Όπως πληροφορείται η Offsite News άν και μόνο ο ΔΗΣΥ υιοθετεί τους κανονισμούς εντούτους εάν δεν προκύψει απρόοπτο οι κανονισμοί θα ψηφιστούν. Πάντως, η ΕΔΕΚ έχει επιφυλάξεις για το είδος των κανονισμών, αλλά προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος θα υπερψηφίσει τους κανονισμούς.

Από την άλλη ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια με το ΑΚΕΛ να διαφωνεί  για τον τρόπο της σύμβασης, ενώ το ΔΗΚΟ παρά τις επιφυλάξεις του πληροφορούμαστε ότι θα ψηφίσει τους κανονισμούς. Από την άλλη, οι Οικολόγοι θα τηρήσουν αποχή αφού διαφωνούν με την τακτική που θα ακολουθηθεί, κάτι που έπραξαν και στις 23 Ιουνίου 2022 

Απώτερος στόχος είναι η ενίσχυση της Αστυνομίας με ανθρώπινο δυναμικό για να επιτευχθεί η αποτελεσματική διαχείριση των αυξανόμενων μεταναστευτικών ροών. Σημειώνεται ότι:

  • Οι συμβασιούχοι ειδικοί αστυνομικοί θα τοποθετηθούν στην Υπηρεσία Αλλοδαπών Μετανάστευσης.
  • Ο αριθμός τους θα ανέρχεται στους 300 και η εποπτεία τους θα ανατεθεί σε λοχίες.
  • Οι συμβασιούχοι θα προσληφθούν για περίοδο 18 μηνών και θα μπορεί να ανανεωθεί για άλλους 10 μήνες.
  • Τα καθήκοντά τους θα αφορούν: Επιτήρηση σημείων διέλευσης παράτυπων μεταναστών κατά μήκος της πράσινης γραμμής. Τον έλεγχο των παράτυπων μεταναστών και παράνομης εργοδότησης. Τη μεταφορά και συνοδεία παράτυπων μεταναστών.
  • Την περιφρούρηση και φύλαξη των κέντρων υποδοχής η φιλοξενίας αιτητών ασύλου, των χώρων κράτησης και τις διαδικασίες απέλασης παράτυπων μεταναστών.

Ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής  μιλώντας στη Βουλή  επισήμανε ότι επιβάλλεται η επιτήρηση της Πράσινης Γραμμής στη βάση σχετικού σχεδιασμού κατά το πρότυπο των μέτρων που υιοθετήθηκαν από άλλες ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα με την αύξηση των μεταναστευτικών ροών, παρ’ όλο ότι αυτή δε συνιστά εξωτερικό σύνορο της Δημοκρατίας. 

Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε στις υποχρεώσεις της Δημοκρατίας για επιτήρηση της Πράσινης Γραμμής, οι οποίες απορρέουν από τον Κανονισμό για την Πράσινη Γραμμή. Ο ίδιος σημείωσε ότι το φαινόμενο μαζικής μετανάστευσης, ιδίως διαμέσου της Πράσινης Γραμμής, αποτελεί θέμα εθνικής ασφάλειας και λαμβάνει διαστάσεις εκτάκτου ανάγκης. 

Παράλληλα, αναφέρθηκε στον ρόλο της Τουρκίας στην επιδείνωση του μεταναστευτικού προβλήματος στη Δημοκρατία και επιπρόσθετα παρουσίασε στατιστικά στοιχεία για τις ροές αιτητών ασύλου, την αυξητική τάση, το δημογραφικό τους προφίλ, καθώς και για τις διενεργηθείσες απελάσεις.

>>>>Διαβάστε επίσης: Κάμερες στην πράσινη γραμμή: Θα κάνουν zoom στους διακινητές<<<<

Εκπαίδευση 6 εβδομάδων

Ο Αρχηγός της Αστυνομίας Στέλιος Παπαθεοδώρου  αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα επιτήρησης της Πράσινης Γραμμής επισημαίνοντας τις υποχρεώσεις που επιβάλλονται στις Αρχές της Δημοκρατίας για επιτήρηση αυτής από τον Κανονισμό για την Πράσινη Γραμμή, παρόλο που αυτή δε συνιστά σύνορο της Δημοκρατίας. 

Ο ίδιος ενημέρωσε την επιτροπή ότι έχει γίνει προκαταρκτικός σχεδιασμός ως προς την αξιοποίηση των προσώπων που θα προσληφθούν αναφορικά με την επιτήρηση της Πράσινης Γραμμής, ενώ σε σχέση με την εκπαίδευσή τους δήλωσε ότι θα υποβάλλονται σε εκπαίδευση διάρκειας έξι (6) εβδομάδων.

Περαιτέρω, σημείωσε ότι κρίθηκε προτιμότερη η προώθηση της προτεινόμενης ρύθμισης, αντί να ακολουθηθεί η υφιστάμενη διαδικασία πρόσληψης μελών της Αστυνομίας, διότι η τελευταία είναι χρονοβόρα και ως εκ τούτου δε θα επιτυγχάνετο άμεσα ο επιδιωκόμενος σκοπός.

Σημειώνεται ότι οι εκπρόσωποι των Συνδέσμων Αστυνομίας διαφώνησαν με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις ισχυριζόμενοι ότι δημιουργείται μια νέα τάξη μελών της Αστυνομίας. Παράλληλα, εισηγήθηκαν την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για επίλυση του προβλήματος.

Home