Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

400.000 κροτίδες σε πέντε μερες - Έξι συλλήψεις - Κρατούσαν πάνω από €17.000

Offsite Team
- 18.03.2023

400.000 κροτίδες σε πέντε μερες - Έξι συλλήψεις - Κρατούσαν πάνω από €17.000

Ετοιμάζονταν να γεμίσουν την Κύπρο κροτίδες - Ειδικό σχέδιο από την Αστυνομία ενόψει Πάσχα

Δυναμικά  ξεκίνησαν οι… επικίνδυνες προετοιμασίες για το Πάσχα αφού την εβδομάδα που μας πέρασε, μέσα σε πέντε μέρες η αστυνομία εντόπισε 400.000 κροτίδες σε δύο διαφορετικές υποθέσεις. Αξίζει να αναφέρουμε ότι στην κατοχή των 6 προσώπων που συνελήφθησαν στις δύο υποθέσεις, εντοπίστηκαν συνολικά πάνω από 17.000 ευρώ κάτι που υποδεικνύει ότι κάποιοι θησαυρίζουν με τις κροτίδες και την ίδια στιγμή άλλοι βάζουν την σωματική τους ακεραιότητα σε κίνδυνο. Όπως επισημαίνεται από την αστυνομία, οι κροτίδες που εντοπίστηκαν είναι μεγάλης ισχύος και επικίνδυνες. 

Η Αστυνομία εντείνει τις προσπάθειές της, για εντοπισμό και σύλληψη προσώπων που παράνομα εισάγουν, κατέχουν, πωλούν, κατασκευάζουν ή χρησιμοποιούν κροτίδες ή οτιδήποτε άλλο, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή κροτίδων.

Ο εκπρόσωπος τύπου της Αστυνομίας κ. Χρίστος Ανδρέου μιλώντας στην OffsiteNews ανέφερε ότιι «Η αστυνομία εντατικοποιεί τους ελέγχους και τις προσπάθειες της για εντοπισμό κροτίδων. Οι μεγαλύτερες ποσότητες κροτίδων φαίνεται να φθάνουν Κύπρο από το εξωτερικό. Η προσπάθεια αυτή είχε ως αποτέλεσμα τον εντοπισμό των μεγάλων ποσοτήτων τις προηγούμενες μέρες. Ψάχνουμε να δούμε που θα κατέληγαν οι κροτίδες. Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι θα κατέληγαν στην κυπριακή αγορά. Η αστυνομία προχωρά σε διάφορες ενέργειες αυτή την περίοδο. Ξεκινήσαμε και μια εκστρατεία ενημερωσης των πολιτων και κυρίως μαθητών για την επικινδυνότητα των κροτίδων».

Επιπλέον ο κ. Ανδρέου σημείωσε ότι εντατικοποιούνται οι περιπολίες σε περιοχές που ήδη ξεκίνησαν να μαζεύονται νεαροί για λαμπρατζιές και να προκαλούν οχλαγωγία ρίχνοντας και κροτίδες. Στόχος είναι να αποτραπούν φαινόμενα με ανεξέλεγκτες λαμπρατζιές και τραυματισμούς από κροτίδες. 

Παράλληλα ο ανέφερε στην OffsiteNews  ότι αυξήθηκαν οι περιπολίες σε περιοχές όπου τα προηγούμενα χρόνια παρατηρήθηκε ότι φτάνουν κροτίδες από τα κατεχόμενα στην Κύπρο όπως για παράδειγμα το χωριό της Πύλας. 

407.000 κροτίδες σε τρεις μήνες φέτος - 128.000 συνολικά τα τρία προηγούμενα χρόνια

Ο κ. Ανδρέου σημείωσε ότι κατά τους τρεις πρώτους μήνες του 2023, εντοπίστηκαν συνολικά 407.000 κροτίδες και είδη πυροτεχνίας. Τα τρία προηγούμενα χρόνια, δηλαδή το 2020, 2021 και 2022, εντοπίστηκαν 128.000 κροτίδες. Αυτόματα μπορεί κανείς να κάνει την σύγκριση και να αντιληφθεί πόσο μεγάλες είναι οι ποσότητες που κατασχέθηκαν τις τελευταίες μέρες.

Σημειώνεται ότι οι σχεδόν 400.000 κροτίδες που εντοπίστηκαν, θα  καταστραφούν αύριο Κυριακή 19/3 μεταξύ των ωρών 08:00 – 13:00 από  μέλη του Κλάδου Πυροτεχνουργών της Αστυνομίας, στο πεδίο Βολής στον Αναλυόντα. Η αστυνομία ενημερώνει ότι οι εκρήξεις που θα σημειωθούν κατά τη διάρκεια της καταστροφής τους, δεν αποτελούν λόγο ανησυχίας.

Σχεδόν 100.000 σε δασώδη περιοχή στην Πάφο

Αρχικά την Κυριακή 12/3 η Αστυνομία εντόπισε σε δασώδη περιοχή στην Πάφο 96,140 κροτίδες. 

Μετά από αξιολόγηση πληροφοριών, μέλη της Υπηρεσίας Καταπολέμησης Ναρκωτικών, εντόπισαν το μεσημέραι της Κυριακής, σε δασώδη περιοχή στην Πάφο, τρεις άνδρες να εκφορτώνουν κιβώτια από δύο αυτοκίνητα.

ΑΦ

Από εξετάσεις που ακολούθησαν, στο πρώτο αυτοκίνητο, με το οποίο είχε μεταβεί στην περιοχή άντρας ηλικίας 34 ετών, ανευρέθηκαν 10 χάρτινα κιβώτια, τα οποία περιείχαν 18,960 κροτίδες.

Στο δεύτερο αυτοκίνητο, με το οποίο είχαν μεταβεί στην περιοχή 31χρονος (οδηγός) και 23χρονος, ανευρέθηκαν άλλα 52 κιβώτια, τα οποία περιείχαν 77,180 κροτίδες. Και τα τρία πρόσωπα συνελήφθησαν για το αυτόφωρο αδίκημα της παράνομης κατοχής και μεταφοράς εκρηκτικών υλών.

ΑΦ

Στην κατοχή του 34χρονου, εντοπίστηκε ένα τσαντάκι ώμου που περιείχε χρηματικό ποσό πέραν των 3,000 ευρώ, για το οποίο δεν έδωσε ικανοποιητικές εξηγήσεις για την προέλευσή του.

ΑΦ

Από περαιτέρω εξετάσεις που ακολούθησαν από Πυροτεχνουργούς της Αστυνομίας, διαπιστώθηκε, ότι πρόκειται για εργοστασιακές κυλινδρικές χάρτινες κροτίδες. Εναντίον και των τριών πιο πάνω προσώπων, εκδόθηκαν δικαστικά εντάλματα σύλληψης. Τέθηκαν υπό 4ημερη κράτηση. 

300.000 στη Λεμεσό - Λευκωσιάτες οι συλληφθέντες

Την Πέμπτη εντοπίστηκε η δεύτερη μεγάλη ποσότητα στη Λεμεσό. Πιο συγκεκριμένα εντοπίστηκαν 303.000 κροτίδες.

ΑΦ

Στο πλαίσιο αξιολόγησης στοιχείων που αφορούσαν την παράνομη εισαγωγή και εμπορία μεγάλων ποσοτήτων κροτίδων και βεγγαλικών, μέλη της ΥΚΑΝ έθεσαν υπό διακριτική παρακολούθηση συγκεκριμένη αποθήκη εταιρείας εισαγωγών και μεταφορών στη Λεμεσό.  

 

Γύρω στις 9.30 το πρωί της Πέμπτης, κατέφθασε στην αποθήκη εμπορευματοκιβώτιο το οποίο ελέγχθηκε στην παρουσία του υπεύθυνου της αποθήκης και διαπιστώθηκε ότι περιείχε δύο μπαλέτα με χάρτινα κιβώτια εντός των οποίων υπήρχαν κροτίδες.

ΑΦ

Λίγο αργότερα, κατέφθασε στην αποθήκη αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν τρία πρόσωπα. Ο συνοδηγός εισήλθε εντός της αποθήκης και μετά από λίγα λεπτά, έχοντας διάφορα έγγραφα στα χέρια του, επέστρεψε στο αυτοκίνητο και αναχώρησαν.

Το εν λόγω όχημα ανακόπηκε από τα μέλη της ΥΚΑΝ όπου κατά τη διάρκεια του έλεγχου διαπιστώθηκε ότι οδηγός του αυτοκινήτου ήταν 26χρονος ενώ συνεπιβάτες άλλα δύο πρόσωπα ηλικίας 23 ετών, όλοι κάτοικοι της επαρχίας Λευκωσίας.  

Κατά τη διάρκεια της έρευνας που ακολούθησε, εντοπίστηκαν εντός του οχήματος διάφορα έγγραφα που σχετίζονται με την εισαγωγή του εμπορεύματος μέσω της συγκεκριμένης εταιρείας ενώ στην κατοχή του 26χρονου εντοπίστηκε το χρηματικό ποσό των €2,170 ενώ στην κατοχή ενός από τους 23χρονους, εντοπίστηκε το χρηματικό ποσό των €12,230 καθώς και 5,235 Τούρκικες λίρες.

Φ

Ακολούθησε έρευνα στην πιο πάνω αποθήκη όπου εκφορτώθηκαν δύο μπαλέτα τα οποία περιείχαν συνολικά 303,000 κροτίδες οι οποίες και παραλήφθηκαν για περαιτέρω εξετάσεις.  

Τα τρία πρόσωπα συνελήφθησαν βάσει δικαστικών ενταλμάτων. Το Δικαστήριο αποφάσισε την 8ημερη κράτηση τους. 

Εκστρατεία από την αστυνομία

Η Αστυνομία όπως κάθε χρόνο βρίσκεται επί ποδός αυτές τις μέρες με στόχο τη διαφώτιση του κοινού σχετικά με τη χρήση κροτίδων και πυροτεχνημάτων. Σκοπός είναι η πρόληψη και η καταπολέμηση του φαινομένου της χρήσης, κατοχής και εμπορίας κροτίδων κατά την περίοδο των γιορτών του Πάσχα.

Επίσης, στόχος είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού και η έμπρακτη συμβολή και ενεργός συμμετοχή όλων των αρμόδιων φορέων στην πάταξη της επικίνδυνης και παράνομης αυτής συνήθειας.

Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιείται εκστρατεία, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών και ειδικότερα των νέων για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την ενασχόληση τους με τις κροτίδες, τόσο για τη σωματική ακεραιότητα των ιδίων αλλά και άλλων πολιτών.

Επιπρόσθετα, ενημερώνονται σχετικά ιδιοκτήτες υποστατικών πώλησης κυνηγετικών ειδών, περιπτερούχοι και καταστηματάρχες, στους οποίους τονίζεται η ποινική ευθύνη που έχουν σύμφωνα με τις πρόνοιες της σχετικής νομοθεσίας.

Παράλληλα, η Αστυνομία εντείνει τις προσπάθειές της, για εντοπισμό και σύλληψη προσώπων που παράνομα εισάγουν, κατέχουν, πωλούν, κατασκευάζουν ή χρησιμοποιούν κροτίδες ή οτιδήποτε άλλο, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή κροτίδων. Κατά τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας θα εντατικοποιηθούν οι αστυνομικές περίπολοι, κυρίως έξω από τους Ιερούς Ναούς, με αποκορύφωμα τη λειτουργία και περιφορά του Επιταφίου και τη γιορτή της Ανάστασης, όπου θα αστυνομευθούν οι περισσότεροι ναοί των πόλεων και της υπαίθρου.

Ως Αστυνομία, απευθύνουμε έκκληση για ακόμα μία φορά, κυρίως στα νεαρά πρόσωπα, να αποφύγουν την κατασκευή και χρήση κροτίδων. Δυστυχώς, έχουμε πολλά παραδείγματα, όπου νεαροί υπέστησαν εγκαύματα, ακρωτηριασμούς, ή που ακόμα έχασαν τη ζωή τους από τη χρήση κροτίδων.

Οι κροτίδες δεν είναι παιχνίδι, ούτε έθιμο, αλλά μία επικίνδυνη συνήθεια. Είναι εκρηκτικά σκευάσματα, που είτε τραυματίζουν, είτε σκοτώνουν.

Home