Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

422 υποθέσεις σεξουαλικής εκμετάλλευσης ανηλίκων στην Κύπρο το 2023

Γιώργος Μχαηλίδης
- 26.03.2024

422 υποθέσεις σεξουαλικής εκμετάλλευσης ανηλίκων στην Κύπρο το 2023

203 υποθέσεις παιδικής πορνογραφίας - Τα πιο ευάλωτα παιδιά είναι ηλικίας 11-14 ετών - Συμβουλές σε παιδιά και γονείς

Έντονη ανησυχία επικρατεί για τα αυξημένα περιστατικά σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών αλλά και τις υποθέσεις παιδικής πορνογραφίας στην Κύπρο.

Η OffsiteNews εξασφάλισε τα στοιχεία για το 2023 αφού καταγράφηκαν 422 υποθέσεις σεξουαλικής εκμετάλλευσης ανηλίκων και 203 υποθέσεις παιδικής πορνογραφίας. Με βάση εμπειρικά και στατιστικά στοιχεία τα πιο ευάλωτα παιδιά είναι ηλικίας 11-14 ετών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που εξασφαλίσαμε εντός του 2023 έγιναν από το αρμόδιο Γραφείο Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Αστυνομίας 50 αστυνομικές επιχειρήσεις και παραλήφθηκαν 1608 τεκμήρια.

Τα τελευταία χρόνια, εντοπίζονται όλοι και περισσότερες διαδικτυακές προκλήσεις. Οι προκλήσεις αυτές αναδύονται και πολλαπλασιάζονται γρήγορα, μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (π.χ., Tik Tok, Facebook), συνήθως μεταξύ των παιδιών, των εφήβων και των νέων. Προκλήσεις με θετική, φιλανθρωπική, αστεία και διασκεδαστική πρόθεση έως προκλήσεις με τρομακτική και δυνητικά επιβλαβή πρόθεση, οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο τη σωματική και τη συναισθηματική ευημερία των παιδιών, των εφήβων και των νέων.

>>>>Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις ΕΔΩ<<<<

Να σημειωθεί ότι όπως μας λέχθηκε αρμοδίως από την Αστυνομία, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τέλη του φετινού έτους με αρχές του επόμενου, έρχεται μια νέα ευρωπαϊκή οδηγία η οποία υποχρεώνει όλους τους παρόχους διαδικτυακών υπηρεσιών και χώρου φιλοξενίας να εντοπίζουν και να αναφέρουν στην Αστυνομία οποιοδήποτε υλικό που αφορά σεξουαλική παρενόχληση παιδιών μέσω διαδικτύου.

Τι είναι η παιδική σεξουαλική κακοποίηση

Παιδική Σεξουαλική Κακοποίηση μέσω Διαδικτύου ορίζεται ως η συμμετοχή σε σεξουαλικές πράξεις ή καταστάσεις που υποδηλώνουν σεξουαλικές δραστηριότητες από ανήλικους. Μερικές φορές ο ορισμός περιλαμβάνει εικόνες που έχουν υποστεί επεξεργασία από ηλεκτρονικό υπολογιστή. Η Παιδική Σεξουαλική Κακοποίηση μέσω Διαδικτύου θεωρείται έγκλημα και υπόκειται σε ποινικές κυρώσεις.

Με βάση τον ποινικό Κώδικα τα εν λόγω πρόσωπα υπόκεινται σε ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τα πέντε (5) έτη ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις δέκα χιλιάδες ευρώ (€10.000) ή και στις δύο αυτές ποινές.

Τι πρέπει να προσέξουν γονείς αλλά και παιδιά

Η έκθεση των παιδιών μας στις ψηφιακές τεχνολογίες από πολύ μικρή ηλικία προσφέρει, αφενός, ευκαιρίες και δυνατότητες για μάθηση και εκπαίδευση, εμπεριέχει, αφετέρου, κινδύνους για τους οποίους τα παιδιά πρέπει να ενημερώνονται και να μαθαίνουν να αντιμετωπίζουν.

 Η σημαντικότητα της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο μπορεί να είναι προφανείς στους ενήλικες, αλλά δυστυχώς δεν είναι τόσο ξεκάθαρο για τα παιδιά, που θα είναι οι επαγγελματίες του μέλλοντος μας.

Η Αρχή Ψηφιακής Ασφάλειας σας προτείνει απλές και καθημερινές συμβουλές για τα παιδιά και τους γονείς!

Για τα παιδιά:

Κρατήστε μυστικό τον κωδικό πρόσβασης. Δημιουργία μεγάλων, ισχυρών και μοναδικών κωδικών πρόσβασης.

  • Ποτέ μην δεχτείς να συναντήσεις αγνώστους που γνώρισες στο Διαδίκτυο.
  • Όταν συνομιλείτε σε κάποιο chatroom να είσαι ιδιαίτερα προσεκτικός/ή και μη δίνεις τα προσωπικά σου στοιχεία, όπως την ηλεκτρονική σου διεύθυνση, τη διεύθυνση του σπιτιού ή του σχολείου σου ή τον αριθμό του τηλεφώνου σου.
  • Μην δημοσιεύετε φωτογραφίες ή βίντεο online χωρίς να έχετε την άδεια των γονέων σας.
  • Να μην ανοίγετε ηλεκτρονικά μηνύματα που λάβατε από αγνώστους.
  • Να μην γίνεται χρήση μη αξιόπιστων συσκευών (USBs sticks).
  • Να γίνεται έλεγχος πριν το κλικ σε άγνωστους συνδέσμους.
  • Να αποφεύγετε την υπερβολική κοινοποίηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
  • Προσοχή στα ανοιχτά σημεία πρόσβασης Wi-Fi, γιατί δεν υπάρχει κρυπτογράφηση και οποιοσδήποτε μπορεί να καταγράψει δεδομένα που μεταδίδεις στο διαδίκτυο.

Για τους γονείς:

  • Εξοικείωση με τα τεχνολογικά εργαλεία/ ψηφιακό κόσμο που χρησιμοποιεί το παιδί σας.
  • Ενημέρωση των παιδιών για τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου phishing («ηλεκτρονικό ψάρεμα»).
  • Συχνός έλεγχος για ενημερώσεις των ηλεκτρονικών συσκευών.
  • Δημιουργία μεγάλων, ισχυρών και μοναδικών κωδικών πρόσβασης.
  • Προτροπή των παιδιών για αποφυγή υπερβολικής κοινοποίησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
  • Εγκατάσταση ενός αξιόπιστου λογισμικού ασφαλείας.
  • Δημιουργία κοινόχρηστων λογαριασμών με το παιδί σας.
  • Εγκατάσταση λογισμικού γονικού ελέγχου το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην ενημέρωση και παρακολούθηση της διαδικτυακής δραστηριότητα των παιδιών.
  • Περιορίστε τον χρόνο των παιδιών που περνούν online.

Σε διεθνή επιχείρηση η Αστυνομία Κύπρου

Η Αστυνομία Κύπρου - Υποδιεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, συμμετέχοντας ενεργά στις δράσεις της Europol,, σε σχέση με τον εντοπισμό υπόπτων που ασχολούνται με την κατοχή και διάδοση υλικού παιδικής πορνογραφίας, συμμετείχε στη διεθνή επιχείρηση για εντοπισμό υπόπτων στην Κύπρος. 

Με συντονισμένες επιχειρήσεις κατά την περίοδο Οκτωβρίου με Δεκεμβρίου, 2023, η ΥΗΕ εντόπισε δύο ύποπτα πρόσωπα στην Κύπρο, τα οποία είχαν στην κατοχή τους χιλιάδες αρχεία με υλικό σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων - παιδικής πορνογραφίας.

Οι υποθέσεις αυτές διερευνήθηκαν και καταχωρήθηκαν ενώπιο του Μόνιμου Κακουργιοδικείου, με την εκδίκαση τους να βρίσκεται σε εξέλιξη.

Συγκεκριμένα, στα πλαίσια εκπαιδευτικού σεμιναρίου που αποσκοπούσε στην απόκτηση και βελτίωση των ερευνητικών τακτικών, που υποστηρίχθηκε από την Europol, συνελήφθησαν 57 άνδρες ύποπτοι για κατοχή και κοινή χρήση απεικονίσεων σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών και αρκετά παιδιά προστατεύτηκαν από σωματική ή πιθανή κακοποίηση. 

Η εκπαίδευση και η επακόλουθη δράση, που οργανώθηκε πραγματοποιήθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2023, οι λεπτομέρειες της οποίας μπορούν να δημοσιοποιηθούν μόνο τώρα. Η Δανία φιλοξένησε αξιωματικούς επιβολής του νόμου από 27 ευρωπαϊκές χώρες για ένα εκπαιδευτικό σεμινάριο σχετικά με τον τρόπο διερεύνησης εικόνων σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών που διανέμονται μέσω δικτύων κοινής χρήσης αρχείων.

Οι αστυνομικοί έμαθαν πώς να διεξάγουν στοχευμένες έρευνες εναντίον δραστών που είναι ύποπτοι για κακοποίηση των δικών τους παιδιών ή τουλάχιστον ότι κατέχουν και διανέμουν υλικό που απεικονίζει τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών. Κατά τη διάρκεια της δράσης κατασχέθηκαν πάνω από 100.000 παράνομοι φάκελοι. Καθώς η ιατροδικαστική εξέταση των κατασχεθέντων ψηφιακών συσκευών βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, οι ανακριτές εκτιμούν ότι θα βρεθούν και θα κατασχεθούν συνολικά περισσότερες από ένα εκατομμύριο εικόνες και βίντεο.

Η εκπαίδευση πραγματοποιήθηκε από ειδικούς ερευνητές και επικεντρώθηκε στον τρόπο με τον οποίο διάφορα δίκτυα κοινής χρήσης αρχείων μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αναζήτηση δραστών που κατέχουν και διανέμουν υλικό που απεικονίζει τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών.

Ένας άλλος στόχος ήταν να διαπιστωθεί εάν οι δράστες έχουν στην κατοχή τους υλικό βασισμένο σε κείμενο, όπως εγχειρίδια παιδεραστών σχετικά με την περιποίηση ή τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών.

Ύποπτοι από όλα τα κοινωνικά στρώματα

Οι άνδρες που συνελήφθησαν σε αυτήν την ενέργεια για λήψη και διάδοση υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών χρησιμοποιώντας δίκτυα peer-to-peer (P2P) προέρχονται από όλα τα κοινωνικά στρώματα. Ηλικίας μεταξύ 23 και 72 ετών, κατά μέσο όρο οι δράστες είναι 49 ετών. Τέσσερις από τους υπόπτους είναι δάσκαλοι σε σχολείο και ένας ύποπτος εργάζεται με παιδιά με ειδικές ανάγκες, γεγονός που καθιστά αυτή την επιτυχημένη προσπάθεια επιβολής του νόμου ακόμη πιο ουσιαστική.

Η Europol ταξινομεί τους δράστες που κατέχουν ή διανέμουν υλικό που απεικονίζει τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών και ταυτόχρονα κατέχουν εγχειρίδια για τη διάπραξη σεξουαλικής κακοποίησης, ως στόχους υψηλής αξίας. Υποτίθεται ότι είναι οι πιο πιθανό να κακοποιήσουν σωματικά παιδιά. Οι 57 εθνικές έρευνες για τα εγκλήματα που διέπραξαν οι συλληφθέντες θα αποτελέσουν επίσης σημείο εκκίνησης για περαιτέρω ενέργειες επιβολής του νόμου, με περισσότερες συλλήψεις και κατασχέσεις να αναμένονται σε όλη την Ευρώπη. Η Europol διευκόλυνε την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων χωρών και ενίσχυσε περαιτέρω την επιχειρησιακή εικόνα διασταυρώνοντας τα κατασχεθέντα δεδομένα και παρέχοντας πακέτα πληροφοριών για τη συνέχιση του ερευνητικού έργου.

Προστατεύονται τα πιθανά και πραγματικά θύματα

Ο γενικός απώτερος στρατηγικός στόχος επιχειρήσεων όπως αυτή είναι η εξάλειψη του κινδύνου σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών. Κάθε παιδί μετράει και για κάθε παιδί που σώζεται αυτό σημαίνει έναν κόσμο διαφορετικότητας. Μερικοί από τους συλληφθέντες είχαν άμεση πρόσβαση σε παιδιά μέσω του επαγγέλματός τους, ενώ δέκα ύποπτοι έχουν δικά τους παιδιά. Τουλάχιστον ένα παιδί σώθηκε από συνεχιζόμενη σωματική κακοποίηση, τα άλλα παιδιά μπορούν να θεωρηθούν προστατευμένα από πιθανή κακοποίηση.

Εκστρατείες ευαισθητοποίησης για την επιβολή του νόμου

Οι ευρωπαϊκές αρχές επιβολής του νόμου, σε συνεργασία με σχετικούς εταίρους μέσω του EMPACT, επικεντρώνονται στην καταπολέμηση της διανομής και κατοχής υλικού κατάχρησης σε δίκτυα κοινής χρήσης αρχείων. Μέσω της πρωτοβουλίας Police2Peer, αρχεία που εμφανίζονται ως υλικό κακοποίησης παιδιών διατίθενται σε όσους το αναζητούν, διαλύοντας την ψευδαίσθηση της «ασφάλειας σε αριθμούς» στα δίκτυα peer-to-peer. Αυτά τα αρχεία, αν και φαίνεται να περιέχουν παράνομο περιεχόμενο, είναι σαφείς προειδοποιήσεις ή περιλαμβάνουν αστυνομικούς από χώρες συνεργάτες, τονίζοντας ότι οι χρήστες που μοιράζονται υλικό κατάχρησης δεν είναι ούτε ασφαλείς ούτε μη ανιχνεύσιμοι. Επιπλέον, η εκστρατεία πρόληψης «Πες Όχι!» της Europol, που διαδόθηκε σε περισσότερες από 30 χώρες, εκπαιδεύει γονείς, παιδιά και εκπαιδευτικούς σχετικά με τους διαδικτυακούς κινδύνους και παρέχει καθοδήγηση σχετικά με την αναφορά και τα μέτρα πρόληψης.

Συμμετέχουσες χώρες:

Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρος, Τσεχία, Δανία (υπεύθυνος έργου), Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία (συνεπικεφαλής δράσης), Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Μάλτα, Πολωνία (συνεπικεφαλής δράσης ), Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Σουηδία, Ισλανδία, Βόρεια Μακεδονία, Νορβηγία, Ελβετία, Ουκρανία.

Γιώργος Μιχαηλίδης

0
Home