Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Αναμένει πόρισμα από ερευνών λειτουργό για τέως Διοικητή ΥΚΑΝ η Υπ. Δικαιοσύνης

Offsite Team -
21.04.2023

Αναμένει πόρισμα από ερευνών λειτουργό για τέως Διοικητή ΥΚΑΝ η Υπ. Δικαιοσύνης

Στην Αστυνομία δεν δόθηκε το πόρισμα Αιμιλιανίδη

Η Υπουργός Δικαιοσύνης Άννα Κουκκίδη-Προκοπίου ανέφερε ότι η Αστυνομία προχωρεί με τη διερεύνηση πιθανών πειθαρχικών παραπτωμάτων από τον τέως Διοικητή της ΥΚΑΝ Μιχάλη Κατσουνωτό. Πρόσθεσε ότι η έρευνα ήδη έχει αρχίσει, έχει διοριστεί ερευνών λειτουργός και είπε ότι μέσα στις επόμενες βδομάδες αναμένεται συγκεκριμένο πόρισμα.

Μιλώντας μετά τη συνάντησή της με τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ, Μαρίνο Σιζόπουλο, η Υπουργός ανέφερε ότι η ΕΔΕΚ ήρθε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης με συγκεκριμένες προτάσεις που επιλύουν προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουμε. Οι δύο τους διαβεβαίωσαν ότι στο πλαίσιο μιας εποικοδομητικής συνέργειας θα συνεχίσουν να ανταλλάζουν απόψεις προκειμένου να διαμορφώνονται οι καλύτερες δυνατές λύσεις προς όφελος του λαού και της Κύπρου.

Σε δηλώσεις της η Υπουργός ανέφερε ότι επρόκειτο για μια πολύ παραγωγική, εθιμοτυπική συνάντηση. Σημείωσε ότι σε μια συζήτηση είναι ορθό να επισημαίνονται τα προβλήματα που υπάρχουν, αλλά το σημαντικότερο είναι να βρίσκονται λύσεις.

«Η ΕΔΕΚ ήρθε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης με πολύ συγκεκριμένες προτάσεις και από την δική μας πλευρά κάναμε μια ενημέρωση σε θέματα που άπτονται της αρμοδιότητας του Υπουργείου και ειδικότερα σε θέματα της Αστυνομίας», είπε.

Επιπλέον, ανέφερε ότι και οι δύο έχουν δεσμευτεί ότι θα υπάρχει ανοικτή γραμμή επικοινωνίας και «από την δική μας πλευρά ως μέλος της εκτελεστικής εξουσίας είμαστε ανοικτοί σε προτάσεις που μπορούν να υποβληθούν από την νομοθετική εξουσία και είναι πάντα ευδόκιμο να υπάρχει διάλογος και μέσα από μια συζήτηση να γίνεται μια σύνθεση απόψεων και να καταλήγουμε πάντοτε σε λύσεις που βοηθούν όλους μας και θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Σιζόπουλο για τις προτάσεις του», είπε η κα Προκοπίου.  

Ερωτηθείσα από δημοσιογράφους εάν υπάρχει κάποια εξέλιξη σε σχέση με το πόρισμα για τα επεισόδια, που σημειώθηκαν το απόγευμα της 26ης Μαρτίου 2023, στο στάδιο «Τάσσος Παπαδόπουλος – Ελευθερία»,  απάντησε ότι έχει ολοκληρωθεί η διοικητική έρευνα μέσα στα πλαίσια του χρονοδιαγράμματος που είχε δοθεί από πλευράς του Υπουργείου στην Αστυνομία και τώρα η διοικητική έρευνα έχει προχωρήσει σε πειθαρχική έρευνα η οποία θα διερευνήσει πιθανόν παραπτώματα από συγκεκριμένα στελέχη της Αστυνομικής Δύναμης Κύπρου.

Σε ερώτημα σχετικά με το εάν συζητήθηκε με τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ το θέμα της βίας στα γήπεδα, η κα Προκοπίου απάντησε καταφατικά λέγοντας ότι εξετάσθηκε το θέμα στο πλαίσιο των ποινών γενικότερα στο δικαστικό σύστημα και έγινε ενημέρωση στον κ. Σιζόπουλο για τις σκέψεις του Υπουργείου για τις νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν και τις ποινές στο θέμα της βίας στα γήπεδα.

Σε ό,τι αφορά την υπόθεση του τέως Διοικητή της ΥΚΑΝ, Μιχάλη Κατσουνωτού, δήλωσε ότι έχει τελειώσει η διαδικασία της έρευνας που έγινε στο μαρτυρικό υλικό που δόθηκε από την Εισαγγελία. Υπενθύμισε ότι στην Αστυνομία δεν δόθηκε το πόρισμα του Αχιλλέα Αιμιλιανίδη.

«Δόθηκε το μαρτυρικό υλικό που είχε συλλεγεί και η Αστυνομία προέβη ακριβώς σε μια άλλη διαδικασία για να διερευνήσει με τη σειρά της εάν προκύπτουν οποιαδήποτε πειθαρχικά παραπτώματα μέσα από τη διερεύνηση των μαρτυριών που υπήρχαν στη διάθεσή της.  Αυτό το οποίο μπορώ να πω είναι ότι τώρα προχωρούμε με μια διαδικασία διερεύνησης πιθανών πειθαρχικών παραπτωμάτων που πιθανόν να έχει διαπράξει ο κ. Κατσουνωτός. Η έρευνα ήδη έχει αρχίσει, έχει διοριστεί ερευνών λειτουργός και πιστεύω μέσα στις επόμενες βδομάδες να έχουμε ένα συγκεκριμένο πόρισμα στα χέρια μας», σημείωσε.

Από πλευράς του o Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης από την πλευρά της ΕΔΕΚ τέθηκαν συγκεκριμένα ζητήματα τα οποία αφορούν το Υπουργείο Δικαιοσύνης, όπως για παράδειγμα τα θέματα που έχουν σχέση με το ειδικό δικαστήριο για την προσφυγή των δανειοληπτών, ένα θέμα το οποίο, όπως είπε, βρίσκεται σε εκκρεμότητα εδώ και αρκετό καιρό.

Ανέφερε ακόμη, ότι συζητήθηκε η πρόταση για την σύσταση ή λειτουργία δικαστηρίου μικροδιαφορών έτσι ώστε να γίνει αποσυμφόρηση των δικαστηρίων από τέτοιες υποθέσεις.

Εξήγησε επίσης, ότι συζητήθηκαν τα θέματα εξαγοράς ποινής τα οποία ουσιαστικά δεν είναι μεγάλης ποινικής βαρύτητας ούτως ώστε να υπάρχει μια αποσυμφόρηση όσον αφορά το θέμα των φυλακών.

Ταυτόχρονα, ανέφερε ότι  ανταλλάγηκαν  απόψεις για ένα θέμα που αφορά την σύσταση ενός ειδικού σώματος ασφαλείας που θα αποτελείται από ΣΥΟΠ οι οποίοι αφού θα ολοκληρώνουν την ευδόκιμη υπηρεσία τους στην Εθνική Φρουρά, μετά την ηλικία των 42 χρόνων, να έχουν την ευθύνη για παροχή ασφάλειας σε αεροδρόμια, σε λιμάνια, σε πρεσβείες και σε άλλα κρατικά κτήρια έτσι  ώστε να μην υπάρχει απόσπαση στελεχών είτε της Αστυνομίας είτε της Εθνικής Φρουράς και να υπάρχουν προβλήματα στελέχωσης συγκεκριμένων υπηρεσιών.

«Θα συνεχίσουμε την συνεργασία και την ανταλλαγή απόψεων με βασικό στόχο να πετύχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα και για το Υπουργείο και αλλά και για τον λαό μας και για την πατρίδα μας», κατέληξε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ.  

(ΚΥΠΕ/ΖΣΩ/ΘΝΕ)

 

Home