Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ένα βήμα πριν τη Ζώνη Σένγκεν η Κύπρος - Όλες οι λεπτομέρειες

Του Γιώργου Μιχαηλίδη
- 10.05.2023

Ένα βήμα πριν τη Ζώνη Σένγκεν η Κύπρος - Όλες οι λεπτομέρειες

Έμεινε ο τελευταίος έλεγχος - Η Επιτροπή Νομικών συζητεί το θέμα - Τι σημαίνει η ένταξή στο σύστημα Sis Serena

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Ένα βήμα προτού από την  πλήρη ένταξή της στο Σένγκεν βρίσκεται η Κύπρος . Όπως πληροφορούμαστε, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα γίνει ο τελικός έλεγχος μέσω ειδικής αξιολόγησης. Εφόσον αποπερατωθεί με επιτυχία ο έλεγχος τότε η ένταξη θα εξαρτηθεί από τις πολιτικές αποφάσεις που θα λάβει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ώστε η  χώρα μας να καταστεί πλήρες μέλος.

Η ένταξη στο Σένγκεν προϋποθέτει πέντε ελέγχους που αφορούν:

1.Την τήρηση των προσωπικών δεδομένων,

2. Την αστυνομική συνεργασία με άλλα κράτη - μέλη του Σένγκεν.

3.Τον έλεγχο των θεωρήσεων και παράτυπων αφίξεων,/ προξενεία  

4. Τα εξωτερικά σύνορα 

5.Την τήρηση των κανονισμών Sis Serena. Η Κύπρος πέρασε όλα τα στάδια και απέμεινε το θέμα των Sis Serena.

Tι είναι το Sis Serena

To  σύστημα παρέχει πέραν των 90 εκατομμυρίων πληροφορίες, οι σημαντικότερες από τις οποίες, αφορούν καταζητούμενα πρόσωπα, επικίνδυνους εγκληματίες, υπόπτους τρομοκρατίας, ελλείποντα /αγνοούμενα πρόσωπα, ελλείποντες ανήλικους, κλοπιμαία αυτοκίνητα, κλοπιμαία ή απολεσθέντα ταξιδιωτικά έγγραφα,  πληροφορίες για παράτυπη μετανάστευση, κ.α. Επίσης, αυξάνει κατακόρυφα τις πιθανότητες εντοπισμού του δράστη(ων), σε υποθέσεις κατά περιουσίας, και την επανάκτηση της περιουσίας που κλάπηκε. 

Βάσει της Πράξης Προσχώρησης του 2003, συγκεκριμένες πρόνοιες του κεκτημένου Σένγκεν ισχύουν ήδη από την ένταξη της Κύπρου. Στις 28 Μαΐου 2019, προστίθεται, «η Κύπρος δήλωσε την θέληση και τη δέσμευσή της να εφαρμόσει όλα τα μέρη του κεκτημένου Σένγκεν και να υπόκειται σε αξιολογήσεις, στον βαθμό που είναι εφικτό δεδομένων των ειδικών συνθηκών της Κύπρου όπως αναγνωρίζονται στο Πρωτόκολλο 10 της Πράξης Προσχώρησης του 2003».

Όπως έγραψε η Brief τον περασμένο Νοέμβριο, «η Κύπρος βρισκόταν υπό πίεση ως μια από τις χώρες με το  μεγαλύτερο αριθμό παράτυπων αφίξεων»

Η Υπουργός Δικαιοσύνης Άννα Προκοπίου Κουκκίδου ανέφερε ότι «είμαι ιδιαίτερα ευτυχής γιατί σήμερα ανακοινώθηκε η λειτουργία του συστήματος SIS, δηλαδή το σύστημα πληροφοριών Σένγκεν. Χαιρετίζω ιδιαίτερα το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα είναι σε θέση να έχει πρόσβαση σε αυτό το σύστημα από το τέλος Ιουλίου μετά από προσπάθειες χρόνων από όλες τις αρχές της Δημοκρατίας», ανέφερε η Υπουργός Δικαιοσύνης.

«Η συγκεκριμένη βάση δεδομένων θα μας επιτρέψει να έχουμε πλήρη πρόσβαση σε μια κοινή βάση δεδομένων των υπόλοιπων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα διευκολύνει τη συνεργασία των δικών μας αρχών, είτε πρόκειται για την αστυνομία είτε πρόκειται για το τελωνείο, είτε πρόκειται για την υπηρεσία μετανάστευσης», συνέχισε.

«Αυτό σημαίνει ότι θα είμαστε σε καλύτερη θέση να εντοπίζουμε και να αποτρέπουμε έγκαιρα κινδύνους για την ασφάλεια των πολιτών μας, αφού θα μας επιτρέψει μεταξύ άλλων να ανταλλάσσουμε πληροφορίες με άλλα κράτη μέλη για θέματα όπως εκζητούμενα πρόσωπα, παράνομα διαμένοντες στο έδαφος της ΕΕ για πρόσωπα που εμπλέκονται σε τρομοκρατικές οργανώσεις, αλλά και για ευάλωτα πρόσωπα που διατρέχουν κινδύνους απαγωγής όπως συμβαίνει με ανήλικα παιδιά», εξήγησε.

Η κ. Κουκκίδη - Προκοπίου επεσήμανε ακόμα πως στο συγκεκριμένο σύστημα θα μπορούν να καταχωρούνται επίσης δακτυλικά αποτυπώματα ή άλλα βιομετρικά στοιχεία υπόπτων για εγκληματικές ενέργειες ώστε να γίνεται άμεσα δυνατός ο εντοπισμός και η σύλληψή τους πριν την είσοδο στη χώρα.

Στη Βουλή σήμερα το θέμα

Το θέμα θα συζητηθεί στη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Νομικών της Βουλής. Στο επίκεντρο θα βρεθεί η θέσπιση νομοθεσίας με σκοπό την εφαρμογή των υποχρεώσεων της Δημοκρατίας σε σχέση με την εγκατάσταση, τη λειτουργία και τη χρήση του Συστήματος Πληροφοριών Σένγκεν (SIS). H Kύπρος διαθέτει νομοθεσία σε ισχύ, αλλά αυτή τη στιγμή θα εξεταστεί τροποποίησή της ώστε το σύστημα να καλύπτει και τους αιτητές ασύλου,.

>>>>Διαβάστε επίσης: H ασφάλεια των Αεροδρομίων στο μικροσκόπιο της Βουλής<<<<

Η Κύπρος σύμφωνα με δηλώσεις στην Offsite News του  Αστυνόμου Α’ Χάρη Φιλιππίδη,αναπληρωτή  διευθυντή Διεύθυνσης Ευρωπαϊκής Ένωσης & Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας θα έχει τη δυνατότητα από τον Ιούλιο να αποκτήσει πρόσβαση στο Σύστημα Ανταλλαγής Πληροφοριών Σένγκεν, κάτι που σημαίνει ότι στοιχεία 90 εκατ. Πολιτών που  θα δοθούν στις αρχές ασφαλείας.

Το εν λόγω σύστημα επιτρέπει σε κάθε χώρα - μέλος να φορτώσει με πληροφορίες που αφορούν κάποιο πρόσωπο.Αυτόματα οι πληροφορίες αυτές γίνονται γνωστές στις άλλες χώρες . Ως εκ τούτου, ένα πρόσωπο με εγκληματικό παρελθόν δεν θα μπορέσει να ξεγλιστρήσει και θα συλληφθεί. Όπως εξήγησε ο κ. Φιλιππίδης θα σταματήσουν άλλες διαδικασίες σχετικές με την έκδοση ευρωπαϊκών και διεθνων ενταλμάτων σύλληψης. Με απλά λόγια οι καταζητούμενοι από τις κυπριακές Αρχές δεν θα μπορούν να εγκαταλείψουν τη χώρα και αντιστοίχως εγκληματικά στοιχεία από το εξωτερικό δεν θα «κυκλοφορούν ελεύθεροι» στο νησί μας.

Home