Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Γίνονται πολύ αυστηρές οι ποινές σε αστυνομικούς για βασανιστήρια κρατουμένων

Γιώργος Μιχαηλίδης
- 10.12.2023

Γίνονται πολύ αυστηρές οι ποινές σε αστυνομικούς για βασανιστήρια κρατουμένων

Αμείλικτος ο νόμος για σκληρή απάνθρωπη μεταχείριση σε κρατούμενους - Η Επίτροπος Νομοθεσίας υπεύθυνη για τη Σύμβαση

Βαρύς είναι ο πέλεκυς τού νόμου για όσους αστυνομικούς ή δημόσιους λειτουργούς είναι υπαίτιοι βασανιστηρίων. Με βάση το νόμο αστυνομικοί που κρίνονται ένοχοι για υπόθεση βασανιστηρίων ή βαριάς σωματικής βλάβης υποκεινται ακόμα και σε ισόβια.

 Σύμφωνα με τον κυρωτικό νόμο κάθε πρόσωπο το οποίο υποβάλλει σε βασανιστήρια άλλο πρόσωπο είναι ένοχο ποινικού αδικήματος και υπόκειται: σε φυλάκιση τριών ετών ή σε φυλάκιση δέκα ετών, αν προκαλέσει βαριά σωματική βλάβη στο βασανιζόμενο ή χρησιμοποιεί μέσα ή μεθόδους συστηματικού βασανισμού. 

Αν  ο υπαίτιος των βασανιστηρίων είναι δημόσιος λειτουργός υπόκειται σε φυλάκιση πέντε ετών ή σε φυλάκιση δεκατεσσάρων ετών, αν συντρέχουν οι επιβαρυντικές περιστάσεις που αναφέρονται στην παράγραφο (β) του εδαφίου (1). Αν συνεπεία των βασανιστηρίων επέλθει ο θάνατος του βασανιζομένου, ο υπαίτιος των βασανιστηρίων υπόκειται στην ποινή της φυλάκισης διά βίου.

Με τον τροποποιητικό κυρωτικό νόμο του 2002 προστέθηκε το αδίκημα της σκληρής απάνθρωπης ή εξευτελιστικής μεταχείριση ή τιμωρίας που φέρει ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τα δύο έτη.

Η ποινή  φυλάκισης μπορεί να αυξηθεί στα τρία τρία έτη, αν η πραγμάτωση της αντικειμενικής υποστάσεως του αδικήματος έχει προκαλέσει πραγματική σωματική βλάβη. 

Αν ο υπαίτιος της σκληρής, απάνθρωπης ή εξευτελιστικής μεταχείρισης ή τιμωρίας, είναι δημόσιος λειτουργός ή πρόσωπο που κατά την τέλεση του αδικήματος ενεργούσε ή φαινόταν ότι ενεργούσε υπό επίσημη ιδιότητα, τότε υπόκειται σε ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τα τέσσερα έτη, Η ποινή μπορεί να αυξηθεί στα 7 έτη αν η πραγμάτωση της αντικειμενικής υποστάσεως του αδικήματος έχει προκαλέσει πραγματική σωματική βλάβη.

Ποινικοποιείται η κακοποίηση σε Αστυνομικό Σταθμό

Με βάση το νόμο, ποινικοποιείται  η κακοποίηση σε Αστυνομικό σταθμό, Σε αυτή την περίπτωση ευθύνονται ποινικά  ο υπεύθυνος του αστυνομικού σταθμού, και ο υπεύθυνος των τυχόν ανακρίσεων.  

Ο Υπεύθυνος αστυνομικού σταθμού ή υπεύθυνος ανακρίσεων, που ευθύνεται για κακοποίηση είναι ένοχος ποινικού αδικήματος, και υπόκειται σε περίπτωση καταδίκης του σε ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τα δύο έτη.

Η ποινή αυξάνεται στα τέσσερα  έτη αν η κακοποίηση στην οποία υποβλήθηκε συλληφθείς ή κρατούμενος στο σταθμό συνιστά βασανιστήριο. Η   ποινή φυλάκισης  δεν υπερβαίνει τα τρία έτη, αν η κακοποίηση στην οποία υποβλήθηκε ο συλληφθείς ή κρατούμενος στο σταθμό συνιστά σκληρή, απάνθρωπη ή ταπεινωτική μεταχείριση ή τιμωρία.

Τι σημαίνει ο όρος βασανιστήρια

Ο όρος βασανιστήρια;σημαίνει κάθε πράξη με την οποία εσκεμμένα προκαλείται: 

Φυσικός ή πνευματικός πόνος ή ταλαιπωρία με σκοπό είτε την απόσπαση από αυτό ή από τρίτο πρόσωπο πληροφορίας ή ομολογίας, είτε την τιμωρία αυτού για πράξη που αυτό ή τρίτο πρόσωπο έχει διαπράξει.

>>>>Διαβάστε επίσης: Επιτροπή Νομικών: Περιμένει τις αλλαγές για Συμβουλίου Φυλακών<<<<

Στο μικροσκόπιο του ΟΗΕ

Η Επίτροπος Νομοθεσίας Λουίζα Χριστοδουλίδου Ζαννέτου ανακοίνωσε ότι απέστειλε στις 4.12.2023 στο Υπουργείο Εξωτερικών για κατάθεση στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Έθνη στη Γενεύη, την 6η Περιοδική Έκθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας σε σχέση με την εφαρμογή της Σύμβασης κατά των Βασανιστηρίων και άλλων Μορφών Σκληρής, Απάνθρωπης ή Εξευτελιστικής Μεταχείρισης ή Τιμωρίας,

Σκοπός των εκθέσεων που υποβάλλει η Επίτροπος στα Ηνωμένα Έθνη είναι να εξεταστεί από την αρμόδια για το θέμα επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών η υπάρχουσα κατάσταση στην Δημοκρατία σε σχέση με τα ανθρώπινα Δικαιώματα. 

Η θεματική της συγκεκριμένης σύμβασης έχει απόλυτη σχέση κυρίως με την Αστυνομία, το Τμήμα Φυλακών και την Υπηρεσία Ασύλου που συνήθως καλούνται να δώσουν πληθώρα απαντήσεων στην επιτροπή.

Σχετικά με την Σύμβαση κατά των Βασανιστηρίων και άλλων τρόπων σκληρής, απάνθρωπης ή ταπεινωτικής μεταχείρισης ή τιμωρίας (CAT) η Επιτροπή Κατά των Βασανιστηρίων (CAT) αποτελείται από 10 μέλη, τα οποία εκλέγονται από τα συμβαλλόμενα κράτη και η διαδικασία εξέτασης αφορά εθνικές εκθέσεις, διακρατικές αναφορές, ατομικές αναφορές και διαδικασία έρευνας.

Το Γραφείο Επιτρόπου Νομοθεσίας έχει οριστεί ως ο υπεύθυνος θεσμός για τον συντονισμό, τη σύνταξη, την παρουσίαση και υποστήριξη των εκθέσεων για αριθμό τις Συμβάσεων του ΟΗΕ. Ο πλέον συνήθης τρόπος που χρησιμοποιείται για την ετοιμασία της έκθεσης είναι η απάντηση ερωτηματολογίου που καταρτίζει η ίδια η Επιτροπή καΙ στο οποίο ζητείται να καταγραφούν: Τα νομικά, διοικητικά και δικαστικά μέτρα που λήφθηκαν για την υλοποίηση και εφαρμογή των υποχρεώσεων που προκύπτουν από τη σύμβαση, καθώς και τυχόν δυσκολίες που παρουσιάστηκαν κατά την υλοποίηση των δικαιωμάτων.

Η Επίτροπος Νομοθεσίας δήλωσε στην Offsite News ότι πρόκειται για μία διαδικασία που απαιτεί ακρίβεια και αυστηρό συντονισμό όλων των Υπουργείων, Τμημάτων και Υπηρεσιών που σχετίζονται με τη θεματική για να παρουσιαστεί η πραγματική κατάσταση σχετικά με το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο και η διαφύλαξη της καλής εικόνας της χώρας μας διεθνώς.

 

Γιώργος Μιχαηλίδης

0
Home