Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Κεραυνοί Μάτσα κατά Σταυριανού & Αστυνομίας: Ύποπτη συνέργεια για συγκάληψη ενός φόνου

Offsite Team
- 28.02.2024

Κεραυνοί Μάτσα κατά Σταυριανού & Αστυνομίας: Ύποπτη συνέργεια για συγκάληψη ενός φόνου

«Συνεχείς προσπάθειες συγκάλυψης στοιχείων»-Πάει και σήμερα στη θανατική ανακρίτρια ο Μάτσας-Η μαρτυρική ζωή του Θανάση

UPD: Δεν θα καταθέσει η μητέρα του Θανάση, Ανδριάνα Νικολάου

«Στα 37 χρόνια που είμαι στη Νομική Υπηρεσία, δεν είδα αμελέστερη διερεύνηση μιας υπόθεσης, που ξεπερνά τα όρια της ασύγγνωστης αμέλειας και αγγίζει τα όρια της ύποπτης συνέργειας για συγκάλυψη μιας ανθρωποκτονίας ή ενός φόνου».

Αυτή ήταν μία από τις πολύ σοβαρές αναφορές ενώπιον της θανατικής ανακρίτριας Ντόριας Βαρωσιώτου στο Δικαστήριο Λεμεσού, από τον ποινικό ανακριτή Σάββα Μάτσα, ο οποίος σε μια περιγραφή που ομολογουμένως συγκλόνισε την κυπριακή κοινωνία, κατακεραύνωσε τόσο τον ιατροδικαστή Πανίκο Σταυριανό όσο και τις αστυνομικές αρχές για τους χειρισμούς τους στην υπόθεση του θανάτου του εθνοφρουρού Θανάση Νικολάου τον Σεπτέμβριο του 2005. 

«Η πρόχειρη, αμελής, με γεμάτο παραλήψεις έκθεση Σταυριανού, παραπλάνησε από την αρχή την Αστυνομία, με αποτέλεσμα και οι αστυνομικές έρευνες να επηρεαστούν αρνητικά στη σωστή και αποτελεσματική διερεύνηση της υπόθεσης», τόνισε ο κ. Μάτσας, εξηγώντας αναλυτικά στην κατάθεση του γιατί πιστεύει ότι ο Θανάσης δολοφονήθηκε και δεν αυτοκτόνησε, κάτι που αποτελεί και συμπέρασμα του πορίσματος, στο οποίο ήταν ποινικός ανακριτής ο κ. Μάτσας το 2022. 

Παράλληλα, προχώρησε και σε συγκλονιστικές αναφορές για τη μαρτυρική ζωή που βίωνε ο Θανάσης ΝΙκολάου στο στρατόπεδο και το bullying που δεχόταν από τρεις κυρίως άλλους στρατιώτες. 

Θυμίζουμε ότι ο Σάββας Μάτσας, είχε αναλάβει να διερευνήσει την υπόθεση, μαζί με τους ποινικούς ανακριτές Αντώνη Αλεξόπουλο και Αχιλλέα Αιμιλιανίδη (που αποχώρησε λόγω προσωπικών λόγων). 

η

Συνεχίζεται σήμερα η κατάθεση Μάτσα

Ο κ. Μάτσας θα βρεθεί και σήμερα ενώπιον της θανατικής ανακρίτριας αφού η διαδικασία διακόπηκε χθες,  καθώς απουσίαζαν παραρτήματα με έγγραφα και καταθέσεις από την έκθεση των ποινικών ανακριτών, τα οποία ζήτησε το δικαστήριο, θεωρώντας τα σημαντικά. Θα ακολουθήσει επίσης η αντεξέταση του κ. Μάτσα. 

Καταθέτει η μητέρα του Θανάση στις 8 Μαρτίου

Μετά τη σημερινή διαδικασία, θα κληθεί για να δώσει τη δική της μαρτυρία στις 8 Μαρτίου, η μητέρα του Θανάση, Ανδριάνα Νικολάου. 

Η μαρτυρική ζωή του Θανάση - Του έβαζαν φωτιά στα πόδια ενώ κοιμόταν. 

Οι αναφορές του κ. Μάτσα με λεπτομέρειες για τη μαρτυρική ζωή του Θανάση στο στρατόπεδο ήταν συγκλονιστικές: «Η ζωή του Θανάση Νικολάου στο στρατόπεδο Πολεμιδιών ήταν ένα μαρτύριο, ένα συνεχές και ανελέητο bullying από τρεις συστρατιώτες του», οι οποίοι, όπως ανέφερε, τον κορόιδευαν γιατί προερχόταν από την Αυστραλία και είχε διαφορετική προφορά, τον έβαζαν να κάνει αγγαρείες, «του έβαζαν χαρτάκια ανάμεσα στα δάκτυλα των ποδιών ενώ κοιμόταν και άναβαν φωτιά, ενώ τον ανάγκασαν να κάνει ερωτική εξομολόγηση σε μια λάμπα».

Παρά τα παράπονα που εξέφρασε στην μητέρα του, συνέχισε, ο Θανάσης ζήτησε να μην πει τίποτα γιατί φοβόταν, ενώ αιτήθηκε μετάθεση δύο μέρες πριν από το θάνατο του, κάτι που ωστόσο δεν ικανοποιήθηκε αφού θεωρήθηκε πως δεν αντιμετώπιζε κίνδυνο και σε τρεις μήνες θα έπαιρνε το απολυτήριο του από την Εθνική Φρουρά.

Ο Θανάσης Νικολάου, σύμφωνα με τα όσα καταγράφονται, αντιλήφθηκε μια περίεργη μυρωδιά και ρώτησε τους άλλους συστρατιώτες του τι κάνουν και μυρίζει σαν λιβάνι, ενώ δυο μέρες αργότερα εντοπίστηκε νεκρός κάτω από το γεφύρι της Άλασσας, είπε ο κ. Μάτσας.

«Ο Σταυριανός μέσα σε 15 λεπτά αποφάνθηκε ότι πρόκειται για αυτοκτονία χωρίς καμία επιστημονική εξέταση»

Αναφερόμενος στα γεγονότα την ημέρα του θανάτου του Θανάση Νικολάου, ο κ. Μάτσας είπε ότι ο πρώτος γιατρός που διαπίστωσε τον θάνατο του, ήταν ο γιατρός του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού Ανδρέας Κουρέας, ο οποίος αντιλήφθηκε την Αστυνομία και ότι κάτι γινόταν στο γεφύρι της Άλασσας, ενώ μετέβαινε από το χωριό του στην εργασία του.

Ο γιατρός, πρόσθεσε ο κ. Μάτσας, διαπίστωσε ότι το σώμα του Θανάση ήταν παγωμένο, βρεγμένο και στο στόμα και στα ρουθούνια του υπήρχε άμμος. Ο κ. Μάτσας διερωτήθηκε πώς γίνεται στις 17:30 ο γιατρός να διαπιστώνει ότι το σώμα ήταν παγωμένο, ενώ μια ώρα αργότερα, ο ιατροδικαστής Πανίκος Σταυριανός, που κλήθηκε στη σκηνή, να αναφέρει ότι το σώμα του ήταν ακόμα ζεστό.

Ο ποινικός ανακριτής είπε ακόμη ότι ο ιατροδικαστής Σταυριανός, «μέσα σε 15 λεπτά, αποφάνθηκε ότι επρόκειτο για αυτοκτονία», λόγω πτώσης από ύψος και πως «δεν έφερε μαζί του το ειδικό θερμόμετρο για τη μέτρηση της θερμοκρασίας του σώματος», που είναι καθοριστική για να υπολογιστεί η ώρα θανάτου. «Δεν προέβη σε καμία επιστημονική εξέταση και μας παραξένεψε. Πώς αποφάσισε σε 15 λεπτά ότι δεν ήταν εγκληματική ενέργεια;», διερωτήθηκε.

Τα σοβαρά ερωτήματα για τις συνθήκες θανάτου του Θανάση και τη θέση που βρέθηκε

Σοβαρά ερωτηματικά, σύμφωνα με τον κ. Μάτσα, προκύπτουν για τις συνθήκες θανάτου του Θανάση Νικολάου, ο οποίος εντοπίστηκε σε ύπτια θέση, έχοντας δίπλα του τα γυαλιά του και το πορτοφόλι του, και στην πλάτη του βρισκόταν το ρολόι που φορούσε, με σπασμένο το ένα λουράκι.

Ο κ. Μάτσας έθεσε το ερώτημα, πώς μπορεί ένα άτομο να πέσει από ύψος 30 μέτρων, με το βάρος του να πολλαπλασιάζεται επί της ταχύτητας των 71 χιλιομέτρων που υπολογίστηκε και να μην δημιουργηθεί «βαθούλωμα», όπως είπε, στο σημείο όπου κατέληξε.

Πρόσθεσε ότι ο Θανάσης δεν έφερε «κανένα απολύτως συμβατό τραύμα από πτώση από τέτοιο ύψος» αλλά έφερε μώλωπες στην ωμοπλάτη, στη ράχη του, στο δεξί του χέρι και στο λαιμό, «στοιχεία που ένας στοιχειωδώς γνώστης διερεύνησης σοβαρών ποινικών αδικημάτων θα έπρεπε να τα εντοπίσει γιατί ήταν ορατά και οι μόνες οδηγίες που είχε να δώσει ήταν να διερευνηθεί, αν όχι φόνος, τουλάχιστον ανθρωποκτονία». Σημείωσε ακόμη ότι δεν λήφθηκαν δείγματα για επιστημονικές εξετάσεις από τα νύχια του, αλλά ούτε και από το ίδιο το αυτοκίνητο του, που εντοπίστηκε στη σκηνή.

Παρουσιάζοντας φωτογραφίες από τη σορό, είπε πως έφερε μια μικρή πληγή που αιμορραγούσε στο δεξί του πόδι, ωστόσο αυτό δεν φαινόταν σε καμία φωτογραφία, γιατί στη σκηνή η πληγή καλυπτόταν από τη φόρμα που φορούσε, ενώ στο τραπέζι του νεκροτομείου «καλύφθηκε στη φωτογραφία, με το να μπει από πάνω το αριστερό πόδι». «Εμφανώς γίνεται προσπάθεια αυτό το σημείο να αποκρυφτεί. Και στην κατάθεση του ο κ. Σταυριανός ανέφερε πως δεν υπήρχε πληγή και πως αν υπήρχε θα την έβλεπε, ενώ αργότερα παραδέχθηκε ότι δεν την είδε», συμπλήρωσε.

«Σε αυτήν την υπόθεση υπάρχει προφανής και συνεχής προσπάθεια συγκάλυψης»

Κατά τη νεκροψία, όπως ανέφερε ο κ. Μάτσας, ο ιατροδικαστής Σταυριανός «αποφάσισε πολύ πρόχειρα, παραβλέποντας τους μώλωπες και ότι δεν είχε κανένα εξωτερικό τραύμα εκτός από την πληγή στο δεξί πόδι, ότι επρόκειτο για αυτοκτονία κι ενώ στην έκθεση του κάνει περιγραφή αρκετών εσωτερικών καταγμάτων και ρήξη ζωτικών οργάνων, δεν έβγαλε καμία ακτινογραφία, που επιβαλλόταν να βγάλει». «Είναι εδώ που συνεχίζει με σοβαρές παραλήψεις και τη δημιουργία εντονότερης αίσθησης ότι σε αυτήν την υπόθεση υπάρχει προφανής και συνεχής προσπάθεια συγκάλυψης», σημείωσε.

Υπέδειξε ακόμη ότι, μετά την εκταφή των οστών, διαπιστώθηκε πως δεν έφεραν κατάγματα οστά που ανέφερε στην έκθεση ο ιατροδικαστής Σταυριανός, ενώ έφεραν κατάγματα οστά που δεν καταγράφονταν στην έκθεση του.

Επιπρόσθετα, συνέχισε, ζητήθηκαν εξηγήσεις για την παρουσία αίματος στο τραπέζι του νεκροτομείου όπου βρισκόταν η σορός του Θανάση και πως «η εξήγηση που δόθηκε είναι ότι το αίμα ανήκει σε άλλο πτώμα που βρισκόταν νωρίτερα στο τραπέζι». « Όμως δεν γίνεται αυτό, γιατί είναι πρωτόκολλο, όταν απομακρυνθεί μια σορός από το τραπέζι του νεκροτομείου, να πλένεται το τραπέζι» είπε ο κ. Μάτσας και διερωτήθηκε «γιατί δεν πλύθηκε δηλαδή το τραπέζι και γιατί δεν πήραν το αίμα για αναλύσεις να δούμε ποιου ήταν;».

Μεταξύ άλλων, είπε ότι η αναφορά Σταυριανού ότι ο άμμος στο στόμα και στα ρουθούνια του Θανάση δικαιολογούνται από νερό του ποταμού που κυλούσε προς το θόλο της κεφαλής του, καταρρίπτεται από το γεγονός ότι δεν ήταν δυνατόν να εισέλθει άμμος στα ρουθούνια και στο άνω χείλος, που βρίσκονταν αντίθετα με τη φορά του νερού. Επιπρόσθετα, σημείωσε ότι δεν επιβεβαιώνεται οποιαδήποτε μεγάλη ποσότητα νερού να ρέει εκείνη τη μέρα, σύμφωνα με το βαθύμετρο του ποταμού και μαρτυρία λειτουργού του Τμήματος Υδάτων, ενώ ακόμη και σε μια τέτοια περίπτωση, τα προσωπικά αντικείμενα του Θανάση Νικολάου θα παρασύρονταν και δεν θα εντοπίζονταν δίπλα του.

Σχολιάζοντας επίσης τη θέση Σταυριανού, στην πρώτη θανατική ανάκριση του 2007, ότι ο Θανάσης Νικολάου έπεσε με τον δεξί ώμο και το πρόσωπο, γι αυτό εντοπίστηκε η άμμος, ο Σάββας Μάτσας υπογράμμισε ότι «αποδεικνύεται επιστημονικά από τους επόμενους πραγματογνώμονες, που είναι 6-7, πως αν έπεφτε έτσι θα είχε οπωσδήποτε κατάγματα στην τραχηλική χώρα και θα έφερε πολλαπλά κατάγματα στο κεφάλι, ενώ δεν είχε το παραμικρό».

Ο ποινικός ανακριτής δήλωσε ότι «οι παραλήψεις είναι τόσο πολλές και τόσο μεγάλες και επαναλαμβανόμενες, από την πρώτη στιγμή μέχρι το τέλος, που σας λέω ότι στα 37 χρόνια που είμαι στη Νομική Υπηρεσία, δεν είδα αμελέστερη διερεύνηση μιας υπόθεσης, που ξεπερνά τα όρια της ασύγγνωστης αμέλειας και αγγίζει τα όρια της ύποπτης συνέργειας για συγκάλυψη μιας ανθρωποκτονίας ή ενός φόνου».

Κατά την κατάθεση του, ο κ. Μάτσας ανέλυσε το πόρισμα του ιατροδικαστή Μάριου Ματσάκη, που είχε διοριστεί ως ανεξάρτητος ιατροδικαστής από το κράτος και που, σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν διαφορές με τα όσα καταγράφει στην έκθεση του ο Πανίκος Σταυριανός, ο οποίος ενώ κατέγραψε ως ακαριαίο το θάνατο του Θανάση, εντοπίζει εγκεφαλικό οίδημα, το οποίο δημιουργείται εν ζωή.

«Παραπλάνησε την Αστυνομία ο Σταυριανός»

«Αυτή η πρόχειρη, αμελής, με γεμάτο παραλήψεις έκθεση Σταυριανού, παραπλάνησε από την αρχή την Αστυνομία, με αποτέλεσμα και οι αστυνομικές έρευνες να επηρεαστούν αρνητικά στη σωστή και αποτελεσματική διερεύνηση της υπόθεσης», συμπλήρωσε, επιρρίπτοντας παράλληλα ευθύνες στον τρόπο που οι αστυνομικές Αρχές ενήργησαν.

«Ανεπαρκής διερεύνηση από την αστυνομία»

Ο κ. Μάτσας χαρακτήρισε αμελή και ανεπαρκή την διερεύνηση από την αστυνομία και μίλησε για σοβαρές παραλείψεις. «Δεν είμαι εγώ που τις κάνω. Είναι οι ιατροδικαστές που τις κάνουν και τις επιβεβαίωσε το ΕΔΑΔ στην απόφαση του. Κατά τη γνώμη μου είναι αδικαιολόγητη η Αστυνομία, από την πρώτη στιγμή, μέσα σε δεκαπέντε λεπτά, να μην γίνει η επιβαλλόμενη και ορθή διερεύνηση του περιστατικού. Αποφάσισαν να διερευνηθεί ως αφύσικος θάνατος, την χαρακτήρισαν μικροπαράβαση και την άφησαν να τη διερευνήσουν άπειροι, απλοί αστυνομικοί του αστυνομικού σταθμού Λάνειας».

Συνεχίζοντας τόνισε: «Δεν τους έδωσε οδηγίες ο Σταυριανός να πάρουν γενετικό υλικό και δεν το έκαναν, ενώ έπρεπε να το κάνουν. Δεν πήραν από το εξωτερικό του αυτοκινήτου, γιατί όπως είπαν, έβρεξε εκείνη την μέρα. Και ούτε από το εσωτερικό του αυτοκινήτου, γιατί δήθεν ζήτησε το αυτοκίνητο η μητέρα. Αν είναι δυνατόν. Ακόμα και αν το ζήτησε η μητέρα, θα έπρεπε να της το δώσουν. Όμως κι αυτοί καταφεύγουν σε ψεύδη για να δικαιολογήσουν τη δική τους ανεπάρκεια. Αυτό είναι δικό μου συμπέρασμα, όμως θεωρώ ότι προκύπτει μέσα από τα όσα έχω διαβάσει. Πρώτη φορά ακούω να ζητά κάποιος ένα αντικείμενο και να του το δίνουν πριν ολοκληρωθούν οι επιστημονικές έρευνες».

Ερωτηθείς ο κ. Μάτσας εάν ο κ. Σταυριανος έδωσε κατάθεσή στους στα πλαίσια της εξέτασης της υπόθεσης, είπε ότι αρνήθηκε να απαντήσει και στις 39 ερωτήσεις που του υπέβαλαν. «Στην τεσσαρακοστή ερώτηση τον ρώτησα αν θα συνεχίσω να υποβάλλω ερωτήσεις θα απαντά έτσι και μου είπε ναι και τότε διακόψαμε». 

Στο μεταξύ η θανατική ανακρίτρια απέρριψε το αίτημα της δικηγόρου της οικογένειας να καταθέσει η ιατροδικαστής Ελπίδα Σπανουδάκη, ώστε να απαντήσει σε ιατροδικαστικής φύσεως ζητήματα που προέκυψαν μετά τις καταθέσεις των παθολογοανατόμων Εμμανουήλ Αγαπητού και Δήμητρας Καραγιάννη. Το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα καθώς η κα. Σπανουδάκη δεν είχε οποιαδήποτε εμπλοκή στην υπόθεση και με γνώμονα ότι έχει απορριφθεί παρόμοιο αίτημα της Νομικής Υπηρεσίας, για να καταθέσει ο ειδικός ιατροδικαστής και παθολογοανατόμος Δρ. Ανδρέας Μαρνερίδης.

Όχι σε επανακλήτευση του υπαστυνόμου Μελή Αντωνίου

Επιπρόσθετα, η θανατική ανακρίτρια απέρριψε το αίτημα της δικηγόρου της οικογένειας όπως κληθεί εκ νέου να καταθέσει ο υπαστυνόμος Μελής Αντωνιου – υπεύθυνος εξεταστής της υπόθεσης, μετά τις αναφορές για μαρτυρία προσώπου που περιγράφει την ομολογία άλλου προσώπου, ότι μαζί με άλλους κτύπησαν και σκότωσαν τον Θανάση Νικολάου. Ο θανατικός ανακριτής δεν μπορεί να μεταβληθεί σε ποινικό ανακριτή, σημείωσε το δικαστήριο και υπέδειξε πως η οικογένεια έχει κάθε δικαίωμα να ασκήσει ποινική δίωξη, εάν το επιθυμεί. 

Η μαρτυρία αφορούσε άτομο που κατά το συμβάν ήταν 15 ετών

Όπως έγραψε χθες η OffsiteNews, η εν λόγω μαρτυρία προέκυψε από πρόσωπο που κλήθηκε από την Αστυνομία για άλλη υπόθεση. Ειδικότερα, το εν λόγω πρόσωπο σε κατάθεση του κατονόμασε άλλο άτομο, που φέρεται να εμπλέκεται μαζί με άλλους στον φόνο του Θανάση Νικολάου. Η Αστυνομία προχώρησε σε διερεύνηση του πιο πάνω ισχυρισμού και εντόπισε το κατονομαζόμενο πρόσωπο, το οποίο μάλιστα κλήθηκε για κατάθεση. Κατά την διερεύνηση της μαρτυρίας διαπιστώθηκε πως το εν λόγω άτομο – που κατονομάστηκε ως εμπλεκόμενος - κατά τον χρόνο του θανάτου του Θανάση Νικολάου, ήταν ανήλικος και πιο συγκεκριμένα 15 ετών. Στοιχείο που σύμφωνα με την Αστυνομία δείχνει πως δεν μπορεί να εμπλέκεται σε δολοφονία, ωστόσο, όλες οι νέες μαρτυρίες και στοιχεία θα κατατεθούν ενώπιον της θανατικής ανακρίτριας. 

OffsiteNews/ΚΥΠΕ

0
Home