Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Μόνο με άλκοτεστ και νάρκοτεστ θα μπαίνεις γήπεδο - Αυτά είναι τα μέτρα

Offsite Team -
29.03.2023

Μόνο με άλκοτεστ και νάρκοτεστ θα μπαίνεις γήπεδο - Αυτά είναι τα μέτρα

Ανακοινώθηκαν από την Υπουργό Δικαιοσύνης τα μέτρα πάταξης της βιας στα γήπεδα

Μετά τις οδηγίες που έχουν σήμερα δοθεί στον Αρχηγό Αστυνομίας για να προχωρήσει στη διεξαγωγή διοικητικής έρευνας, εντός μιας βδομάδας, αναφορικά με την ορθότητα των ενεργειών της Αστυνομικής Δύναμης Κύπρου, πριν και κατά τη διάρκεια καλαθοσφαιρικού αγώνα, που διεξήχθη στη Λευκωσία, την Κυριακή 26 Μαρτίου 2023, η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κα Άννα Κουκκίδη-Προκοπίου, προχώρησε στην εξαγγελία σειράς μέτρων σε σχέση με τη βία μέσα και έξω από τους αγωνιστικούς χώρους.

1. Τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας για αύξηση της ποινής αποκλεισμού των παρανομούντων οπαδών από τους αθλητικούς χώρους μέχρι και τα δέκα (10) έτη.

2. Τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας ώστε να επιτρέπεται η διενέργεια αλκοτέστ και νάρκοτεστ, για σκοπούς πλήρους εφαρμογής της απαγόρευσης εισόδου σε αθλητικούς χώρους και σε γειτνιάζουσες αυτών περιοχές, προσώπων που τελούν σε κατάσταση μέθης ή υπό την επήρεια ναρκωτικών.

3. Εντατικοποίηση σωματικού ελέγχου των φιλάθλων για τον εντοπισμό και κατάσχεση παράνομων και επικίνδυνων αντικειμένων από την Αστυνομία.

4. Εντατικοποίηση των ελέγχων και της επιτήρησης των μετακινήσεων των οργανωμένων οπαδών από την Αστυνομία.

5. Συγκρότηση και λειτουργία μόνιμης αντιοχλαγωγικής μονάδας στην Μηχανοκίνητη Μονάδα Άμεσου Δράσης (ΜΜΑΔ), με αποκλειστικά καθήκοντα την αστυνόμευση αθλητικών αγώνων ή άλλων εκδηλώσεων υψηλής επικινδυνότητας.

6. Τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας για εμπλοκή της Αστυνομίας στον έλεγχο της εφαρμογής στους αθλητικούς χώρους της κάρτας φιλάθλου.

7. Εφαρμογή αυστηρού χρονοδιαγράμματος για την εγκατάσταση κλειστών κυκλωμάτων παρακολούθησης σε όλα τα στάδια όπου σήμερα δεν τηρούνται οι απαραίτητες από τον νόμο προδιαγραφές. Τροποποίηση νομοθεσίας ώστε κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης να εγκατασταθούν σε όλα τα στάδια όπου διεξάγονται αγώνες πρώτης κατηγορίας, ανεξαρτήτου χωρητικότητας, εντός συγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων που θα καθοριστούν σε συνεννόηση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Στόχος η αποτελεσματικότερη εφαρμογή του μέτρου της κάρτας φιλάθλου.

8. Στη βάση γνωμάτευσης της Νομικής Υπηρεσίας, θα εξεταστεί το ενδεχόμενο προώθησης, με τη μορφή του κατεπείγοντος, τροποποίησης της σχετικής νομοθεσίας, ώστε η σύσταση της Αστυνομίας προς την οικία Ομοσπονδία για απαγόρευση της μετακίνησης φιλάθλων, να καθίσταται δεσμευτική. Σε περίπτωση πρόκλησης νέων επεισοδίων, η Αστυνομία θα μπορεί να συστήνει τη διεξαγωγή αγώνων κεκλεισμένων των θυρών, με έσχατο μέτρο την απαγόρευση διεξαγωγής αγώνων.

9. Επαναξιολόγηση της οικονομικής ή άλλης αρωγής της πολιτείας προς τα σωματεία. 

Η εξήγηση του μέτρου νάρκοτεστ - άλκοτεστ στα γήπεδα

Ένα από τα 9 μέτρα που ανακοίνωσε η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κα. Άννα Κουκκίδη-Προκοπίου για πάταξη της βίας είναι και η τροποποίηση της νομοθεσίας για άλκοτεστ και νάρκοτεστ στους αθλητικούς χώρους.

Η εξήγηση της Υπουργού για το πως θα λειτουργεί η Αστυνομία:

"Είναι απλή η πρόταση. Να λύσουμε... τα χέρια της Αστυνομίας για να μπορεί να δράσει. Εννοείται δεν είναι εφικτό να κάνεις τεστ σε όλους τους φιλάθλους. Ξέρει η Αστυνομία σε ποιους ενδείκνυται να κάνει το τεστ. Πρέπει να αφήσουμε να κάνει την δουλειά της. Υπάρχει σύνδεση του ζητήματος της χρήσης ναρκωτικών με τα επεισόδια. Είδαμε τι έγινε την Κυριακή."

Που θα γίνονται τα τεστ; "Αυτά είναι βάση του επιχειρησιακού πλάνου της Αστυνομίας."

Home