Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Σαββίδης: Η ΚΟΠ έκανε παρέμβαση στην UEFA για να μου θυμώσει για τους κόκκινους φακέλους

Γιώργος Μιχαηλίδης -
24.05.2023

Σαββίδης: Η ΚΟΠ έκανε παρέμβαση στην UEFA για να μου θυμώσει για τους κόκκινους φακέλους

Σοβαρές καταγγελίες στη Βουλή: «Απέκρυψε κόκκινους φακέλους για μήνες η ΚΟΠ»
  • Σαββιδης: «Υπάρχει κύκλωμα για στημένους αγώνες - Η ΚΟΠ απέκρυψε κόκκινους φακέλους από την Επιτροπή για πολλούς μήνες. Δεν ήθελε να δημοσιεύονται»
  • Υπό διερεύνηση και η ΚΟΠ από την Επιτροπή για τους στημένους αγώνες  
  • Είπε ξανά για την παρέμβαση Αναστασιαδη για το Απόλλων - Καρμιώτισσα ο Παπαχαραλάμπους

Αναφορές για κύκλωμα στο χώρο του ποδοσφαίρου για τα στημένα έγιναν στη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής που  εξέτασε τις  πρόσφατες καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας και αφορούν ενδεχόμενες πολιτικές παρεμβάσεις στο έργο της Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού.

Το πρώην μέλος της Επιτροπής Δεοντολογίας Χάρης Σαββίδης, κατόπιν ερωτήσεως του βουλευτη του ΑΚΕΛ Αντρέα Πασιουρτίδη κατά ποσον υπάρχει κύκλωμα που ελέγχει τους στημένους αγώνες, ανέφερε ότι φαίνεται να υπάρχει κύκλωμα που εμποδίζουν τη διερεύνηση υποθέσεων. Όπως ανέφερε ο κ. Σαββίδης: «δυστυχώς, παρά τις δημόσιες τοποθετήσεις, στη δική μας περίπτωση ο δρόμος ήταν μοναχικός, δεν είχαμε στήριξη ούτε συνεργασία από άλλες Αρχές, πλην της Αστυνομίας και σε κάποιο βαθμό, μετά τα πορίσματα, από τη Νομική Υπηρεσία. Φυσικά, η μη συνεργασία δεν μας εμπόδισε στο να εφεύρουμε άλλους τρόπους για να πάρουμε τα απαραίτητα στοιχεία. Προφανώς, ούτε με την ΚΟΠ θέλαμε να έχουμε συνεργασία διότι τα στοιχεία που είχαμε ενώπιον μας την καθιστούσαν υπό διερεύνηση από εμάς».

 Σύμφωνα με τον κ. Σαββίδη,  παλαιότερα έλαβε  τηλεφώνημα από υψηλόβαθμο αξιωματούχο της UEFA ο οποίος του παραπονέθηκε γιατί η Επιτροπή Δεοντολογίας είπε δημόσια ότι έλαβε κόκκινο φάκελο από την UEFA.Όπως είπε, το  γεγονός τον  ξάφνιασε γιατί θεωρούσα ότι η UEFA ήταν μαζί μας, στη συνέχεια όμως διαπίστωσα ότι το παράπονο ήταν συνέχεια παραπόνων από την ΚΟΠ επειδή η UEFA στέλνει και σε εμάς τους φακέλους και όχι μόνο στην Ομοσπονδία».

Ο κ. Σαββίδης κατήγγειλε πως η ΚΟΠ απέκρυψε φάκελους από την Επιτροπή Δεοντολογίας για πολλούς μήνες και πως μετά από συνάντηση που είχαν ως Επιτροπή με την ΚΟΠ στις 6 Οκτωβρίου 2020, μετά την παραλαβή των 18 φακέλων, ο Πρόεδρος της ΚΟΠ τους είχε πει πως η Ομοσπονδία δεν είχε παραλάβει κόκκινο φάκελο τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Είπε επίσης πως με βάση τους κανονισμούς της ΚΟΠ, μια ομάδα στον πρώτο κόκκινο της φάκελο που της επιρρίπτονται ευθύνες λαμβάνει πρόστιμο, τη δεύτερη φορά δέχεται μείωση βαθμών, την τρίτη υποβιβάζεται και την τέταρτη διαγράφεται από την Ομοσπονδία

O βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαίδης είπε ότι «είναι σε γνώση μου ότι η Αρχή κατά της Διαφθοράς ερευνά το θέμα σε σχέση με παρεμβάσεις του κ. Αναστασιάδη προς τον κ. Παπαχαραλάμπους. Θεωρούμε ότι κάποια πράγματα στο θεσμικό επίπεδο πρέπει να λεχθούν. Μας ενδιαφέρει να συνεχιστεί η συζήτηση γενικότερα για τα ζητήματα στη διαχείριση των κόκκινων φακέλων στην Κύπρο».

>>>>Διαβάστε επίσης: Αναστασιάδης: Απαντά στον Παπαχαραλάμπους με επιστολές και τεκμήρια<<<<

Σημείωσε ότι ο πρώην Πρόεδρος είχε μιλήσει για στάβλο του Αυγεία στον κυπριακό αθλητισμό. «Δεν δικάζουμε κανένα. Είναι σημαντικό να ενημερώσουμε την αρχή κατά της διαφθοράς. Η εκτίμηση μας είναι ότι δεν μπορεί να έχει φαντασιωθεί κάτι τόσο συγκεκριμένο μετά από τόσο καιρό Είναι αλήθεια ότι η καταγγελία έγινε πολύ αργότερα. Είναι μια πολιτική σύγκρουση των δυο σχετικά με τις Προεδρικές εκλογές. Υπάρχει πιθανότητα να είναι αληθή οι ισχυρισμοί. Για να μπορεί ο υπόκοσμος να κάνει παιχνίδι βρίσκει έδαφος σε πιο πάνω επίπεδο».

Στην επιτροπή Θεσμών απέστειλε επιστολή ο Πρόεδρος της Επιτροπής κατά της Διαφθοράς κ. Πογιατζής. Στην εν λόγω επιστολή ανέφερε ότι υπάρχει ήδη καταγγελία και ως Αρχή δεν μπορούν να κάνουν τοποθέτηση.

16 κόκκινοι φάκελοι

Ο Χάρης Σαββίδης είπε ότι προτού η Επιτροπή παραιτηθεί δέχθηκε 16 κόκκινους φακέλους για έντονη στοιχηματική δραστηριότητα, Αυτοί οι φάκελοι αφορούσαν 11 την ομάδα της Καρμιώτσσας και 5 τον Ερμή Αραδίππου. 

Ωστόσο, όπως ανέφερε ο κ. Σαββίδης «είχε ξεκινήσει να δομείται η έρευνα αλλά ένεκα των εξελίξεων με παραιτήσεις, αποδεκατισμό της Επιτροπής και τα θέματα που προέκυψαν με άλλα τα πορίσματα όπως αυτό του κ. Παπασταύρου, δεν κατέστη δυνατόν να προχωρήσει η διερεύνηση».

Εξήγησε ότι το report αφορούσε προειδοποιήσεις για έντεκα αγώνες της Καρμιώτισσας και πέντε του Ερμή.

Τα δύο παιχνίδια αφορούσαν φιλικούς αγώνες Καρμιώτισσσα – Απόλλων και Καρμιώτισσα –ΑΕΛ. «Στο Καρμιώτισσα – Απόλλων το στοίχημα έδειχνε πάνω από τρία γκολ στο δεύτερο ημίχρονο, ενώ στο Καρμιώτισσα – ΑΕΛ το σκορ ήταν 1-8 και όλοι στοιχημάτιζαν ότι θα έμπαιναν εννέα γκολ με το τελευταίο να είναι αυτογκόλ από τον τερματοφύλακα της Καρμιώτισσας στο τελευταίο λεπτό.

Απέρριψε η ΚΟΠ

Εκ μέρους της ΚΟΠ βρέθηκε στη συνεδρία ο αντιπρόεδρος Νικ Νικολάου ο οποίος απέρριψε τα περί κυκλώματος για στημένα λέγοντας ότι επιθυμία και απαίτηση από την ΚΟΠ είναι η εξιχνίαση αυτών των υποθέσεων. 

Στη συνεδρία βρέθηκε  και το νυν μέλος της Επιτροπής Δεοντολογίας Ευθύμιος Ευθυμίου ο οποίος ανέφερε ότι από τις 19 Ιανουαρίου 2022 έφθασαν στην Επιτροπή 8 κόκκινοι φάκελοι, εκ των οποίων δυο υποθέσεις μεταβιβάστηκαν στη Νομική Υπηρεσία και άλλα δυο θα οδηγηθούν στη Γενική Εισαγγελία. Ο κ. Ευθυμίου ανέφερε ότι το 2021 λήφθηκαν 21 προειδοποιήσεις, το 2022 22 προειδοποιήσεις και το 2023 μέχρι σήμερα 18 προειδοποιήσεις.Όπως εξήγησε, το θέμα των προειδοποιησεων δεν΄επιφέρει  τιμωρία  αφού απαιτεί διερεύνηση.

Καμιά υπόθεση στο Δικαστήριο

Μετά από ερώτηση του βουλευτή του ΑΚΕΛ Γιώργου Λουκαϊδη η Αστυνομία ανέφερε ότι καμία υπόθεση κόκκινου φακέλου δεν οδηγήθηκε στη Δικαιοσύνη. Η Επιτροπή ζήτησε από την Αστυνομία να δώσει τα στοιχεία αυτά στις 14 Ιουνίου 2023 οπότε θα ξανασυνέλθει η Επιτροπή Θεσμών για να συζητήσει το θέμα.Παπαχαραλάμπους: Δεχθήκαμε πιέσεις να μην εξετάσουμε το Ανόρθωσις - Απόλλων

Ο πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας Ανδρέας Παπαχαραλάμπους ανέφερε ότι «δεχθήκαμε πιέσεις για να μην εξετάσουμε το παιχνίδι Ανόρθωσις - Απόλλων. Όπως είπε οι πιέσεις δεν έγιναν από τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, αλλά από παράγοντες των δυο ομάδων.

Ο κ. Παπαχαραλάμπους επέμεινε στη θέση του ότι δέχθηκε τηλεφώνημα από τον τέως Πρόεδρο ώστε να σταματήσει την έρευνα στο φιλικό Καρμιώτισσα - Απόλλων στις αρχές Οκτωβρίου 2020. Όπως ανέφερε ο ίδιος αρνήθηκε να το πράξει με αποτέλεσμα «ο Πρόεδρος να μου βάλει τις φωνές και να μου κλείσει το τηλέφωνο». Για την αντιπαράθεση του Α. Παπαχαραλάμπους με τον Νίκο Αναστασιάδη έστειλε επιστολή στη Βουλή ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ο κ. Παπαχαραλάμπους στην τοποθέτηση του ανέφερε ότι «δεν με ενδιαφέρει ότι είναι τέως Πρόεδρος και ούτε αν θα πείσω κάποιον. Όπως είπε, ο τέως Πρόεδρος θέει να τον βγάλει μυθοπλαστη.

Σταμάτησε η έρευνα κατά του προηγούμενου εκτελεστικού Συμβουλίου της ΚΟΕ

Κατά τη συνεδρία ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών Δημήτρης Δημητρίου έκανε αναφορά στις εκλογές της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής τον Ιούνιο του 2016 και το Νοέμβριο του ίδιου έτους όπου ο κ. Παπαχαραλάμπους έχασε δυο φόρές από τον Ντίνο Μιχαηλίδη. Ο κ. Δημητρίου ρώτησε τον κ. Παπαχαραλάμπους εάν ενόσω βρισκόταν στην προεδρία της Επιτροπής ασχολείτο με τις εκλογές της ΚΟΕ το 2020 προς όφελος του προηγούμενου συνδυασμού του. Ο κ. Παπαχαραλάμπους ανέφερε ότι «έχετε λάθος».

Σε άλλη ερώτηση του κ. Δημητρίου, λέχθηκε ότι κατά την έρευνα που έγινε από την Επιτροπή Δεοντολογίας σε βάρος του πρώην εκτελεστικού Συμβουλίου της Ολυμπιακής Επιτροπής δεν προέκυψαν στοιχεία. Με τη σειρά του το μέλος της νυν Επιτροπής Δεοντολογίας Ευθύμιος Ευθυμίου ανέφερε ότι ο ίδιος έδωσε οδηγίες να τερματιστεί η έρευνα γιατί ήταν ανούσια.

Γιώργος Μιχαηλιδης

 

Home