Τόκιο:Διαδρομή 137 χλμ θα διανύσει η Χριστοφόρου στην ποδηλασία

Τόκιο:Διαδρομή 137 χλμ θα διανύσει η Χριστοφόρου στην ποδηλασία

Δεύτερη συνεχόμενη φορά, που η Άντρη Χριστοφόρου συμμετέχει στο αγώνισμα της Ποδηλασίας Δρόμου

Η  Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή με δελτίο Τύπου αναφέρεται στη δεύτερη συνεχόμενη φορά, που η Άντρη Χριστοφόρου συμμετέχει στο αγώνισμα της Ποδηλασίας Δρόμου στους Ολυμπιακούς Αγώνες, αύριο Κυριακή 25 Ιουλίου.

 

Σύμφωνα με την Επιτροπή η Χριστοφόρου θα έχει να διανύσει μια επίπονη και απαιτητική διαδρομή 137 χλμ, που θα εξελίσσεται στις παρυφές του Όρους Φούτζι, με κύριο στόχο ένα καλό πλασάρισμα ανάμεσα στις 67 αθλήτριες που συμμετέχουν στον αγώνα, στην πλειοψηφία τους από την Ευρώπη (38), και οι οποίες εκπροσωπούν 40 διαφορετικές χώρες.  

 Η Χριστοφόρου  ήταν από τις πρώτες αθλήτριες της κυπριακής ομάδας που έφτασαν στην Ιαπωνία,  για να πραγματοποιήσει το τελικό στάδιο της προετοιμασίας της. Ο προπονητής της Μιχάλης Χατζηιωάννου εξηγεί ότι η προπόνηση εστιάζεται στη μελέτη της διαδρομής με κομμάτια εντάσεων και τεχνικής. Επίσης η επιλογή της καθόδου στο Τόκιο νωρίς, ήταν για σωστό εγκλιματισμό στις καιρικές συνθήκες (ζέστη και υγρασία) αλλά και γενικότερα τις αλλαγές που υφίστανται στο πρόγραμμα ενός αθλητή μέσα σε συνθήκες πανδημίας”.

 

Η Επιτροπή αναφέρει ακόμα πως είναι η πρώτη φορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες όπου το σημείο εκκίνησης, και ο τερματισμός θα απέχουν όσο και το μήκος της διαδρομής, αφού δεν θα υπάρχουν επαναλήψεις σε αυτή. Πολύ νωρίς μετά την εκκίνηση αρχίζει μια μεγάλη-μακριά ανηφόρα στην οποία οι μεγάλες ομάδες των χωρών που θα εκπροσωπούνται από 3 ή 4 αθλήτριες, θα προσπαθήσουν να δώσουν γρήγορο ρυθμό για να φέρουν τις αθλήτριες τους που θα διεκδικούν μετάλλιο όσο πιο μπροστά και όσο πιο «φρέσκες» μπορούν. Ακολουθούν μερικές ευθείες και κατηφόρες ενώ στα τελευταία 20χλμ η διαδρομή είναι επίσης γρήγορη και με δυναμικές ανηφόρες. Εκεί θα παλέψουν οι αθλήτριες για τα μετάλλια και τις πρώτες θέσεις, ενώ και για τις πιο πίσω θέσεις της τελικής κατάταξης επίσης θα υπάρχουν τακτικές για όσο το δυνατό καλύτερο αποτέλεσμα

 

 Η Άντρη θα προσπαθήσει να βρίσκεται στην κατάλληλη θέση μέσα στο γκρουπ των αθλητριών που θα δίνουν το ρυθμό στην κούρσα, λαμβάνοντας πάντα υπόψη την διάρκεια και τη δυσκολία του αγώνα. Σε ένα αγώνα 137χλμ με 2500 θετικά υψομετρικά, χρειάζεται σωστή κατανομή της ενέργειας και αρκετή αυτοσυγκέντρωση.

 

Η Ποδηλασία ήταν στο πρόγραμμα των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων που έγιναν στην Αθήνα και ύστερα από την απουσία δώδεκα ετών, επανήλθε το 1912 στην Στοκχόλμη. Ωστόσο οι γυναίκες έπρεπε να περιμένουν μέχρι το 1996 στην Ατλάντα για να αγωνιστούν στο αγώνισμα αυτό.  

Στο Τόκιο στην Ποδηλασία θα διεξαχθούν 20 αγωνίσματα, δύο στην Ορεινή Ποδηλασία, τέσσερα στην Ποδηλασία Δρόμου (Δρόμου και Time Trial), δέκα στην Ποδηλασία Πίστας δύο στο BMX Racing και δύο στο BMX Freestyle. Το πρώτο χρυσό μετάλλιο κατέκτησε στην Ποδηλασία Δρόμου ο Ρίτσιαρντ Καραπάζ από το Εκουαδόρ.  

H Άντρη Χριστοφόρου θα καταγράψει την 5η συμμετοχή της Κύπρου στην Ποδηλασία από το 1980 και μετέπειτα που η Κύπρος συμμετέχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η αμέσως προηγούμενη ήταν από την ίδια στο Ρίο πριν από πέντε χρόνια, ενώ το 2012 συμμετείχε στην Ορεινή Ποδηλασία ο σύζυγος της Μάριος Αθανασιάδης. Η αρχή έγινε με τον Σπύρο Αγρότη στο Λος Άντζελες το 1984, ενώ η 24η θέση που κατέλαβε η Ελίνα Σοφοκλέους το 2004 στην Αθήνα στο Mountain Bike είναι η καλύτερη θέση που κατέλαβε η Κύπρος στο άθλημα σε Ολυμπιακούς Αγώνες.  

Αναλυτικότερα οι κυπριακές συμμετοχές είναι οι εξής :

 

1984  Λος Άντζελες   Αγρότης Σπύρος       Ποδηλασία Αντοχής 190.2Km  (DNF)

 

2004 Αθήνα  Σοφοκλέους Ελίνα   Mountain Bike    24η

 

2012   Λονδίνο Αθανασιάδης Μάριος         Mountain Bike   40ος

 

2016  Ρίο  Χριστοφόρου Άντρη      Ποδηλασία Δρόμου 55η (OTL)

 

2021 Τόκιο   Χριστοφόρου Άντρη

ΚΥΠΕ

 

Home