Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Αμμοθύελλα ακινητοποίησε το Ιράκ και καθήλωσε πτήσεις

Offsite Team
- 13.06.2022

Αμμοθύελλα ακινητοποίησε το Ιράκ και καθήλωσε πτήσεις

Το Ιράκ έκλεισε προσωρινά το αεροδρόμιο της Βαγδάτης τη Δευτέρα, καθώς πυκνά σύννεφα σκόνης κάλυπταν την πρωτεύουσα, από την τελευταία καταιγίδα άμμου, σε μια χώρα που έχει προειδοποιήσει ότι η κλιματική αλλαγή αποτελεί «υπαρξιακή απειλή».

Ήταν η δέκατη καταιγίδα σκόνης από τα μέσα Απριλίου που έπληξε το Ιράκ, το οποίο έχει πληγεί από έντονες ξηρασίες, υποβάθμιση του εδάφους, υψηλές θερμοκρασίες και χαμηλές βροχοπτώσεις που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή.

Νωρίτερα αυτό τον μήνα, για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, ο Πρόεδρος Barham Saleh προειδοποίησε ότι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής «πρέπει να γίνει εθνική προτεραιότητα για το Ιράκ καθώς αποτελεί υπαρξιακή απειλή για το μέλλον των επόμενων γενεών μας».

Το πρωί της Δευτέρας, μια πυκνή λευκή σκόνη κάλυψε την ιρακινή πρωτεύουσα και τις γύρω περιοχές, με την ορατότητα να μειώνεται σε μερικές εκατοντάδες μέτρα.

Λειτουργοί του αεροδρομίου της Βαγδάτης ανακοίνωσαν την προσωρινή αναστολή των πτήσεων για λίγες ώρες προτού επανεκκινήσουν γύρω στις 10:30 π.μ. ώρα Κύπρου.

Στη Νατζάφ, μια ιερή πόλη των Σιιτών στο κεντρικό Ιράκ, το αεροδρόμιο διέκοψε για λίγο τη λειτουργία του το πρωί πριν ανοίξει ξανά λίγες ώρες αργότερα, όταν πέρασε η σκόνη.

Τα αεροδρόμια αναγκάστηκαν πολλές φορές να αναστείλουν τις πτήσεις λόγω αμμοθύελλας τις τελευταίες εβδομάδες.

Τον Μάιο, οι αμμοθύελλες έστειλαν χιλιάδες ανθρώπους στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα και άφησαν έναν νεκρό.

Το Ιράκ, το οποίο εισέρχεται στην καυτή καλοκαιρινή περίοδο, όταν οι θερμοκρασίες κατά καιρούς ξεπερνούν τους 50 βαθμούς Κελσίου, κατατάσσεται από τα Ηνωμένα Έθνη ως ένα από τα πέντε πιο ευάλωτα έθνη του κόσμου στην κλιματική αλλαγή και την ερημοποίηση.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος έχει προειδοποιήσει ότι τις επόμενες δύο δεκαετίες το Ιράκ θα μπορούσε να υποστεί κατά μέσο όρο 272 ημέρες αμμοθύελλας ετησίως, που θα ξεπεράσει τις 300 έως το 2050.

ΚΥΠΕ

Home