Ανάλυση CNN: Το σκεπτικό πίσω από την «εξουδετέρωση» Σουλεϊμανί

Ανάλυση CNN: Το σκεπτικό πίσω από την «εξουδετέρωση» Σουλεϊμανί

Ήταν ευκαιριακός στόχος ο Κασέμ Σουλεϊμανί;  Ενδεχομένως… Η επιχείρηση για την «εξουδετέρωσή» του, όμως, σίγουρα είχε την έγκριση του Αμερικανού προέδρου εδώ και αρκετό καιρό.

Οι ΗΠΑ θέλουν να στείλουν το μήνυμα ότι η εκτέλεση του Ιρανού υποστράτηγου ήταν μια προμελετημένη κίνηση.

Πρόκειται, όμως, για μια απόφαση που βάζει… φωτιά στην ευρύτερη περιοχή. Πώς μπορεί, λοιπόν, η Ουάσινγκτον να πιστεύει ότι η αεροπορική αυτή επιδρομή ήταν προς το συμφέρον της;

Όπως εξηγεί το CNNi σε ανάλυσή του, τόσο η Αμερική όσο και οι σύμμαχοί της δέχονται έμμεσες επιθέσεις από το Ιράν εδώ και καιρό.

Η Τεχεράνη έχει κατηγορηθεί ότι ενορχήστρωσε την επίθεση σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στη Σαουδική Αραβία. Παλαιότερα, στο «στόχαστρο» είχαν βρεθεί ένα αμερικανικό drone αλλά και δεξαμενόπλοια στον Περσικό Κόλπο.

Και τώρα, οι ΗΠΑ κατηγόρησαν το Ιράν πως κρύβεται πίσω από την απόπειρα εισβολής στην πρεσβεία της χώρας στη Βαγδάτη. Αμερικανοί αξιωματούχοι θα μπορούσαν να υποστηρίξουν ότι η χώρα δέχεται ήδη επίθεση από φιλο-ιρανικές δυνάμεις.

Δεν είναι απίθανο, λοιπόν, οι ΗΠΑ να θεωρούν πως η όποια αντίδραση του Ιράν στο θάνατο του υποστράτηγου βαθαίνει, επί της ουσίας, μια πληγή που ήδη υπάρχει.

Η αλήθεια είναι ότι το Ιράν δεν έχει τη στρατιωτική ισχύ για να εμπλακεί σε ανοιχτό πόλεμο με τις ΗΠΑ. Δεν αποκλείεται, λοιπόν, Αμερικανοί αξιωματούχοι να πιστεύουν ότι έπρεπε να στείλουν μήνυμα ισχύος στο Ιράν - να διαμηνύσουν, δηλαδή, ότι ο Λευκός Οίκος δεν θα διστάσει να απαντήσει με βία στη βία.

Ενδέχεται, μάλιστα, να θεώρησαν ότι μερικές εβδομάδες χάους και κάποια εκδικητικά «χτυπήματα» να είναι ένα… λογικό αντίτιμο για να βγάλουν από την «εξίσωση» τον Σουλεϊμανί.

Η στρατηγική αυτή -όπως και κάθε τέτοιος σχεδιασμός- έχει, όμως, ένα ψεγάδι.

Ποιο είναι αυτό; Οι Ιρανοί έχουν σχέδιο.

Είχαν σχέδιο για το Ιράκ, όπου σε αντίθεση με τις ΗΠΑ συνεχίζουν να έχουν σημαντική επιρροή.

Έχουν σχέδιο για τη Συρία, περιοχή από την οποία οι ΗΠΑ θέλουν να αποχωρήσουν

Και έχουν εντολοδόχους στην Υεμένη, το Λίβανο και τη Συρία που μπορούν να «πληγώσουν» τους συμμάχους των ΗΠΑ.

Μπορούν επίσης να πλήξουν το Ισραήλ, καθώς η Χεζμπολάχ έχει μονίμως στραμμένους πυραύλους προς τον μεγάλο αυτό σύμμαχο των Αμερικανών.

Το Ιράν έχει στρατηγική και έχει και τεράστια υπομονή.

Την ίδια ώρα, η Τεχεράνη έχει απέναντί της έναν Λευκό Οίκο όπου το προσωπικό αλλάζει κάθε χρόνο. Αυτή τη στιγμή, ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει γύρω του ειδικούς επί του Ιράν.

Αξιωματούχοι σε θέσεις κλειδιά επιλέγονται ορισμένες φορές μόνο και μόνο για τη σκληροπυρηνική στάση τους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Μπράιαν Χουκ, ο άνθρωπος συμβουλεύει τον Ντόναλντ Τραμπ για το Ιράν.

Η αλήθεια είναι πως υπάρχουν βαθύτατοι γνώστες του Ιράν τόσο στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όσο και σε άλλες υπηρεσίες.

Μετά από τις τελευταίες περικοπές και τις αναταράξεις, όμως, το ηθικό τους δεν είναι ακμαίο.

Καταλήγουμε, λοιπόν, σε δύο συμπεράσματα: 

Πρώτον ότι οι ΗΠΑ έστειλαν ένα μήνυμα που αλλάζει τα δεδομένα του «παιχνιδιού» -χωρίς η χώρα να είναι σε θέση να προβλέψει πλήρως τις συνέπειες της δολοφονίας του Σουλεϊμανί.

Και δεύτερον ότι το Ιράν θα φροντίσει να κάνει την Ουάσινγκτον να… πληρώσει για, με το μεγαλύτερο δυνατό τίμημα.

Home