Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ανάλυση: Οι λόγοι που άλλαξαν τα πλάνα της Ρωσίας

Offsite Team
- 10.04.2022

Ανάλυση: Οι λόγοι που άλλαξαν τα πλάνα της Ρωσίας

Το χειρότερο σενάριο να συνεχίσει ο πόλεμος για χρόνια αναφέρει ο Διεθνολόγος, Χαράλαμπος Χρυσοστόμου

Την εκπομπή “Offsite on Air” χορηγεί η Τράπεζα Κύπρου

ΓΡΑΦΕΙ Η ΑΛΕΞΙΑ ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ

Αναπροσαρμογή υπάρχει στην στρατηγικής της Ρωσίας στο πεδίο των επιχειρήσεων, αφού όπως δηλώνει και ο Διεθνολόγος, Χαράλαμπος Χρυστοστόμου στην εκπομπή Offisite on Air, αποσύρονται όλα τα στρατεύματα από την Βόρεια και Βορειοανατολική Ουκρανία και η στρατιωτική επιχείρηση εστιάζεται στην Ανατολική και Νότια Ουκρανία.

Ο στόχος των ρωσικών στρατευμάτων είναι να ελέγξουν πλήρως τις δύο επαρχίες του Ντονμπάς το Λουγκάνσκ και το Ντονέτσκ και το επόμενο διάστημα θα είναι δύσκολο με πάρα πολλές ανθρώπινες απώλειες διότι πλέον πρόκειται για ένα πόλεμο φθοράς και από τις δύο πλευρές και με τις εξελίξεις δεν είναι κάτι που θα τελειώσει σε μια μέρα ή μια εβδομάδα, εξηγεί. 

Ενδεχομένως, υποστηρίζει να είναι πολύμηνες οι εχθροπραξίες με ότι αρνητικό αυτό συνεπάγεται για τους ανθρώπους και τη χώρα αλλά και την παγκόσμια αντιπαράθεση που υπάρχει

Ο κ. Χρυσοστόμου δηλώνει ότι ο αρχικός σχεδιασμός των Ρώσων ήταν εντός ολίγων ημερών ή και λίγων εβδομάδων να πέσει το Κίεβο, να ρίξουν την κυβέρνηση Ζελένσκι, να εγκαταστήσουν εκεί μια φιλορωσική κυβέρνηση όπου θα έκανε αποδεχτούς σχεδόν όλους τους Ρωσικούς όρους.

Αυτό δεν κατέστη δυνατό όπως τεκμηριώνει και υπάρχει μια σειρά από λόγους και ενδεχομένως η Ρωσία είχε υπερεκτιμήσει τις δυνάμεις της η Ρωσία και παράλληλα είχε υποτιμήσει την δυνατότητα της Ουκρανίας για να έχει την συγκεκριμένη αντίσταση. Σημαντικό ρόλο συμπλήρωσε έπαιξε και η ενίσχυση από το ΝΑΤΟ και την Δύση και ανάγκασε την Ρωσία να αναδιπλωθεί, καταγράφοντας τεράστιες απώλειες και να εστιάσει στη Βορειοανατολική περιοχή της Ουκρανίας, θεωρώντας ότι εκεί μπορεί να ελέγξει το έδαφος και πέραν των περιοχών που ήδη έλεγχαν Ρωσόφωνοι πριν την έναρξη του πολέμου. Αυτό γίνεται για να μπορέσει να υλοποιήσει η Ρωσία τους πολιτικούς της στόχους που έχουν να κάνουν με το Ντονμπάς και με την Κριμαία.

Ο λόγος που έχουν αλλάξει τα σχέδια της Ρωσίας

Σύμφωνα και με τις δηλώσεις του εκπροσώπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, η Ρωσία έχει σοβαρές στρατιωτικές απώλειες, με αποτέλεσμα όπως υποστηρίζει και ο κ. Χρυστοστόμου να είναι ο σημαντικότερος λόγος της αλλαγής πλάνων των Ρώσων.

Ο Διεθνολόγος προσθέτει ότι οι απώλειες είναι τεράστιες σε θέμα στρατιωτών, στρατιωτικού υλικού (άρματα μάχης) αλλά και απώλειες λόγω των οικονομικών κυρώσεων της Ρωσίας. Το κόστος του πολέμου για την Ρωσία σε καθημερινή βάση εξηγεί πως είναι τεράστιο, η φθορά είναι μεγάλη και ένας πόλεμος σε βάθος μηνών είναι κάτι το οποίο δεν συμφέρει πρώτα στον Ουκρανικό λαό – στην χώρα που καταστρέφεται αυτή την στιγμή.

«Φανταστείτε τι θα σημαίνει το κόστος ανοικοδόμησης όλων αυτών των πόλεων που έχουν καταστραφεί αλλά και για την Ρωσία που είναι ένας πόλεμος φθοράς», υποστηρίζει. Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Χρυστοστόμου, οι τεράστιες απώλειες που καταγράφει η Ρωσία μετά τον πόλεμο δεν θα είναι η ίδια με πριν τον πόλεμο διότι οι απώλειες θα είναι τεράστιες και θα βρεθεί αποδυναμωμένη στρατιωτικά, οικονομικά και ενεργειακά. 

Η πορεία των διαπραγματεύσεων Ρωσίας – Ουκρανίας

Σε ερώτημα για την πορεία των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις 2 πλευρές, ο κ. Χρυστοστόμου απαντά ότι δεν φαίνεται να υπάρχει ούτε το κλίμα, ούτε και η απόσταση να είναι σε τέτοιο βαθμό που να μένουν περιθώριά μεγάλης επίτευξης μιας συμφωνίας.

Μετά και τα γεγονότα στην πόλη Μπούτσια της Ουκρανίας, συμπληρώνει με τα φρικιαστικά πλάνα που είδαν το φως της δημοσιότητας αλλά και η νέα αντιπαράθεση που υπάρχει και η κατακραυγή από την διεθνή κοινότητα δεν δημιουργούν το κλίμα στις διαπραγματεύσεις για να υπάρξει μια κοινή συνισταμένη.

«Η απόσταση μεταξύ των δυο πλευρών είναι τεράστια ειδικά στο εδαφικό, δηλαδή οι θέσεις που έχουν για το θέμα του Ντονμπάς και της Κριμαίας είναι διαμέτρου αντίθετες», υποστηρίζει. 

Υπάρχει σύγκλιση στο θέμα της ουδετερότητας και της αποδοχής της αποστρατικοποίησης όπως εξηγεί, η Ουκρανία ζητά εγγυήσεις ασφαλείας, οι διαπραγματεύσεις είναι δύσκολες, θα είναι μακρές και εφόσον δεν υπάρχει κατάληξη στις διαπραγματεύσεις σημαίνει ότι ο πόλεμος συνεχίζεται.

ΓΓ του ΝΑΤΟ: Ο πόλεμος μπορεί να διαρκέσει μήνες ή χρόνια – Το χειρότερο σενάριο

Το χειρότερο σενάριο του πολέμου εξέφρασε ο Διεθνολόγος πως είναι να διαρκέσει για μήνες ή και χρόνια, αφού θα είναι μια τεράστια πληγή για τον Ουκρανικό λαό αλλά και για την χώρα της Ουκρανίας που θα ισοπεδωθεί πλήρως.Αναμένεται ένας πόλεμος στην καρδιά της Ευρώπης ο οποίος μπορεί να ξεφύγει και να υπάρξει εμπλοκή και άλλων χωρών αλλά η αντιπαράθεση για την οικονομία, ενέργεια και η γεωπολιτική σύγκρουση μεταξύ ΝΑΤΟ, ΕΕ, ΗΠΑ και της Ρωσίας θα οδηγήσει τον κόσμο σε μια παρατεταμένη οικονομική ύφεση.

Επεξηγεί ότι ήδη ο πληθωρισμός και η ακρίβεια καλπάζουν με αλυσιδωτές επιπτώσεις σε όλες τις χώρες και ειδικά στους ανθρώπους που πληρώνουν όλο το οικονομικό τίμημα.

Ο ρόλος της Τουρκίας στις διαπραγματεύσεις

Στη συνέχεια, όσον αφορά συγκεκριμένα την Τουρκία για το τι επιδιώκει και τι κερδίζει με όλη την εμπλοκή  της στην προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία, ο Διεθνολόγος ανέφερε ότι η Τουρκία είναι ο μεγάλος κερδισμένος στην συγκεκριμένη περίπτωση διότι καταφέρνει να μιλά και με τις δύο πλευρές, έχει διαύλους επικοινωνίας και με Ρωσία και Ουκρανία και ίσως είναι ο κύριος λόγος που ο κ. Ζελένσκι δεν είπε λέξη για την Τουρκική εισβολή

«Η Τουρκία δεν έχει επιβάλει καμία κύρωση και δεν έχει κανένα τίμημα, ενώ η Κύπρος και οι άλλες χώρες της Ευρώπης καταγράφουν οικονομικές και ενεργειακές απώλειες λόγω των κυρώσεων σε σύγκριση με την Τουρκία που δεν έχει καμία», συμπληρώνει. 

Την ίδια στιγμή είναι αποδεχτή και από τις δύο πλευρές στις διαπραγματεύσεις, οι Η.Π.Α. δεν έχουν πιέσει καθόλου την Τουρκία όπως δηλώνει διότι της έχουν δώσει αυτό τον ρόλο ενώ ζητούν από τις άλλες χώρες να είναι σκληρές σε κυρώσεις ενώ ζητούν από την Γερμανία και την Γαλλία να προχωρήσουν σε εμπάργκο στην Ρωσία και στην Τουρκία δεν έχουν ζητήσει τίποτα.

Εκτός από αυτά προσθέτει, η Τουρκία διεκδικεί τον ρόλο ειρηνοποιού και εγγυητή της ασφάλειας της Ουκρανίας σε περίπτωση συμφωνίας, αυτές τις εγγυήσεις που στην Κύπρο στις διαπραγματεύσεις τις έχουμε απορρίψει ως ένα αναχρονιστικό θεσμό. Δηλαδή, το δικαίωμα εγγυήσεων και επέμβασης σε μια χώρα ενώ στην συγκεκριμένη περίπτωση γίνεται αποδεχτό. Σχολιάζει ότι, «η Τουρκία έχει καταφέρει δυστυχώς να το παίζει σε διπλό ταμπλό και να καταγράφει οφέλη από την όλη υπόθεση».

Τι σημαίνει σε πράξη η αποβολή της Ρωσίας από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Ο κ. Χρυσοστόμου στην παρέμβαση του στην εκπομπή μίλησε και για την αποβολή Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, εξηγώντας ότι σε πράξη αυτό σημαίνει δεν θα μπορεί να συμμετέχει στο συγκεκριμένο συμβούλιο και είναι ακόμα ένα βήμα απομόνωσης της Ρωσίας, αν και η ίδια προσπαθεί να ανοίξει διπλωματικές προσπάθειες επαφών με την Κίνα και άλλες χώρες.

«Αυτός ο πόλεμος που υπάρχει σε στρατιωτικό επίπεδο στην Ουκρανία έχει μεταφερθεί σε οικονομικό και ενεργειακό επίπεδο και υπάρχει και πόλεμος στις διεθνείς σχέσεις με τις απελάσεις Ρώσων πρεσβευτών και όχι μόνο μεταξύ Ουκρανίας – Ρωσίας», δηλώνει.

Ο κόσμος από την έναρξη του πολέμου όπως εξηγεί έχει μπει σε μια άλλη περίοδο οικονομικού, εμπορικού, ενεργειακού πολέμου και αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο στρατοπέδων. 

Δείτε στο βίντεο όσα δήλωσε ο κ. Χρυσοστόμου:

Home